II. Harald (Norveç kralı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Harald'ın annesi Gunnhild Gormsdatter Erik'in oğullarını azdırıyor

Gri kürklü Harald (II. Harald) (935-970): Norveç Kralı (961-970). I. Erik’in oğlu. Kısmen babasının yöresel kral olduğu İngiltere'de, kısmen de dayısı Danimarka kralı Mavi diş Harald'ın yanında büyüdü.

Dayısı emrinde kardeşleriyle birlikte Norveç kralı I. Haakon'a karşı defalarca savaştı. Üçüncü seferinde Haakon ölümcül bir yara alınca hem Haakon'un varisi olmadığından hem Erik'in oğullarının veraset sırasında ilk olmalarından, kardeşlerden en büyük olarak Harald (o zamanlar Møre Grenland arasını kapsayan) krallığı dayısı Danimarka kralı Mavi diş Harald'a sadakaten devraldı.

Daha sonra kardeşleriyle Lade Kontu Sigurd'ü öldürüp Hålogaland'a kadar bütün kıyı şeridini birleştirdi. Bu Norveç tarihinde önemli bir gelişmedir çünkü kıyı boyu deniz yolu önemli bir ticaret hattıydı. Bu ticaret yolunun kontrolü Mavi diş Harald'ın Norveç'e duyduğu ilgi ve uzun soluklu hükmetme çabasının belki de tek sebebiydi. En önemli ticaret maddeleri de fildişi kadar değerli Mors (deniz aygırı) dişi, çelik telin icadına kadar en kuvvetli iplerin yapımında kullanılan mors derisi şeritleri, güney Avrupa'da çok değer verilen kürkler ve bunlar arasında en iyileri sayılan kuzey hayvanlarının beyaz kürkü ve gene beyaz kürklerin en güzeli krallık alameti olarak kullanılan Kakım kürkü, bir de Harald'ın lakabında adı geçen gri renkli Kızıl sincap kış kürkü idi.[1]

Harald'ın kuzeye yaptığı seferler Heimskringla sagasında belgelenmiştir. Bunlardan 965'te kuzeyden Finlandiya'ya Beyazdeniz ve Kuzey Dvina Nehri ağzına gidişinin deri olarak ödenen Finlandiya vergisi, yani oralarda ticaret yapabilme ayrıcalığı ücreti sayesinde gelirlerini çok arttırdığı, bu yüzden merkeze, Danimarka kralı Mavi diş Harald'a olan parasal bağımlılığının bitirdiği anlaşılmaktadır.

Dayısı Danimarka kralı Mavi diş Harald'ın ordusuna daha güneye bir sefer için kendi ordusuyla yardıma giderken pusuya düşürüldü, öldü. Böylece Mavi diş Harald aracısız doğrudan Norveç Kralı oldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Heimskringla sagası Harald'ın kürklerini satamayan bir İzlandalı tüccardan aldığı tek kürkün satışları nasıl arttırdığından söz eder, lakabını buna bağlar.