Hırvatistan'da LGBT hakları
Hırvatistan'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları son yıllarda genişletilmiştir, ancak LGBT bireyler LGBT olmayan sakinlerin karşılaşmadığı yasal zorluklara yine uğrayabilir. Hemcins birliktelikler, 2003 yılında "kayıtsız birlikte yaşama" (Hırvatça: Neregistrirana kohabitacija) durumlarıyla ilgili bir yasa kapsamında ilk kez resmî tanınma kazandı. 2013 yılında yapılmış bir referandumun sonucu olarak, Hırvatistan Anayasası'nda evlilik tanımını sırf bir erkek ve bir kadın arasında yapılan bir birliktelik olarak sabitleştirildi, böylece hemcins evlilikleri yasak oldu.[1] 2014 yılında "Yaşam Ortaklığı Yasası" (Zakon o životnom partnerstvu)'nın yürürlüğe girmesinden beri, kapsamlı evlat edinme hakları haricinde bilfiil olarak her alanda evli heteroseksüel çiftlerle eşit haklar hemcins çiftlere mevcut kılındı; evlat edinme konusunda ise, üvey evlat edinmeye benzer bir mekanizmayı hemcins çiftlere sunan bir "partner-vasi" sistemi sunuldu. Hırvatistan'da cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesine dayalı ayrımcılık yasaktır. ILGA-Europe'a göre Hırvatistan, LGBT hakları konusunda tüm Slav dünyasındaki en ileri ülkedir.
Genel olarak, LGBT haklarının ana savunucuları merkez sol, merkez ve yeşil siyasi partileri olmuştur; sağcı veya merkez-sağ siyasi partileri ve Roma Katolik Kilisesi'yle yakın bağları olan hareketler ise hakların genişletilmesinin en büyük muhalifleri olmuştur. Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Birliği, 2015 yılında LGBT hakları konusunda gözlemlediği 49 Avrupa ülkesi arasında Hırvatistan'ı 5. sıraya koydu; bu, Hırvatistan'ın önceki senedeki sıralamasına göre (12. sıra) bir ilerlemeyi temsil eder.[2][3] Hırvatistan, "Şiddet ve Ayrımcılığı Sonlandırma" konusuyla odaklanan bir Birleşmiş Milletler LGBT Çekirdek Grubu'nun 11 üye devletinden biridir.[4]
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Wikimedia Commons'ta Hırvatistan'da LGBT ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "BBC News – Croatians back same-sex marriage ban in referendum". BBC News. 2 Aralık 2013. 14 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2020.
- ^ "ILGA-Europe Annual Review of the Human Rights Situation of Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex People in Europe 2015" (PDF). ILGA-Europe. 21 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 1 Ocak 2018.
- ^ "Pride Event Calendar". ILGA-Europe. 13 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2016.
- ^ "LGBT Core Group at U.N. on Ending Violence and Discrimination". 17 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2020.