Hulki Saner

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hulki Saner
Doğum 24 Temmuz 1925(1925-07-24)
İstanbul, Türkiye
Ölüm 20 Temmuz 2005 (79 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Defin yeri Sahrayıcedid Mezarlığı, İstanbul
Milliyet  Türkiye
Meslek Sinema filmi yönetmeni, senarist, yapımcı
Etkin yıllar 1956-1987
Ödüller Altın Portakal Film Festivali
2002 – Yaşam Boyu Onur Ödülü

Hulki Saner, (d. 24 Temmuz 1925, İstanbul - ö. 20 Temmuz 2005, İstanbul), Türk senarist, yönetmen, film yapımcısı,[1] oyuncu, film dağıtımcısı, film müzikçisi, söz yazarı ve bestecidir.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Saner, 1925 yılında İstanbul’da doğdu. Kimya Fakültesini bitirdi ve 1944’te ABD’ye giderek bir yıl kimya ihtisası yaptı. Yurda dönüşünde İstanbul Belediye Konservatuvarı Şan Bölümüne girip mezun oldu. İstanbul Operası’nda ses sanatçısı olarak görev aldı, besteler yaptı. "Tosca" operasında "Scardia" rolünü oynadı. 1956 yılında, "Kalbimin Şarkısı" ve "Beş Hasta Var" filmlerine fon müzikleri hazırlayarak sinemaya girdi. Aynı yıl, "Sanat Film"i kurarak yapımcılığa geçti ve "Pusu" filmini yaptı. Daha sonra; "Arı Film", "Bronz Film" ve son olarak "Saner Film" şirketini kurdu. 1958'de "Sevmek Günah mı?" filmiyle yapımcılığının yanı sıra yönetmen de oldu. Çoğunlukla müzikal komedi filmlerini yönetti. Türk sinemasının en çok film çeken yönetmenlerinden biri olmasına karşın, belirli bir kalitenin üstüne çıkıp ilginç filmlere imzasını atamadı. Seyirciyi sadece güldüren ve vakit geçirten konulu filmleri yönetti. Yönettiği filmlerin çoğunun senaryosunu kendi yazdı. Ara ara Ertem Göreç ile çalıştı. Bazı filmlerinde kendisine de küçük roller verip cameo olarak göründü. Saner Film şirketi olarak film dağıtımcılığı da yaptı.

Sadri Alışık’ın başrol oynadığı "Turist Ömer" serisi filmler ile büyük başarı kazandı. Emel Sayın'ın rol aldığı, Gülüzar, Feride, Süreyya, Hicran ile Gülden Karaböcek'in rol aldığı Dilek Taşı, Ajda Pekkan'ın rol aldığı "Yabancı Olduk Şimdi" ve Erol Büyükburç'un rol aldığı "Kızılcıklar Oldu mu" gibi başarılı müzikal filmlere de yapımcı olarak imza atmıştır. Aynı zamanda Emel Sayın'ın seslendirdiği "Rüyalar Gerçek Olsa" adlı şarkının söz yazarı ve bestecisidir. Yapımcılığını yaptığı "Rüyalar Gerçek Olsa" adlı sinema filminde Engin Çağlar, Esen Püsküllü, Hulusi Kentmen gibi başarılı oyuncular rol almıştır.

Filmografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmografi
Yıl Yapım Tür Senarist Yapımcı Yönetmen Notlar
1987 Kadersiz Kullar Film Evet Evet
1987 Yaşamaya Mecburum Film Evet Evet Evet
1986 Babalar da Ağlar Film Evet Evet
1986 Babasının Oğlu Film Evet Evet
1986 Şalvar Bank Film Evet Evet Evet
1986 Sen Neymişsin Be Abi Film Evet Evet
1985 Köfteci Holding Film Evet Evet Evet
1985 Para Babası Film Evet Evet Evet
1979 Yanmışım Film Evet
1978 Batan Güneş Film Evet Evet
1978 Çaresiz Film Evet
1978 Dilek Taşı Film Evet
1978 Yadeller Film Evet Evet
1977 Benim Gibi Sevenler Film Evet Evet
1977 Derbeder Film Evet
1976 Adalı Kız Film Evet
1976 Arabacının Aşkı Film Evet Evet
1976 Çeşme Film Evet Evet
1976 Kuklalar Film Evet
1976 Taşra Kızı Film Evet
1976 Tavşan Kızlar Film Evet
1975 Aptal Şampiyon Film Evet Evet Evet
1975 Bak Yeşil Yeşil Film Evet Evet
1975 Gerdek Gecesi Film Evet
1975 Hababam Taburu Film Evet Evet
1975 Küçük Bey Film Evet Evet
1975 Pembe Panter Film Evet Evet
1975 Üç Yaman Bakire Film Evet
1974 Almanya'da Bir Türk Kızı Film Evet Evet
1974 Çam Sakızı Film Evet Evet Evet
1974 Şeytan Film Evet
1974 Uyanık Kardeşler Film Evet Evet
1973 Dağdan İnme Film Evet
1973 İntizar Film Evet
1973 Niyet Film Evet
1973 Sultan Gelin Film Evet
1973 Turist Ömer Uzay Yolunda Film Evet Evet
1972 Damdaki Kemancı Film Evet Evet
1972 Gülüzar Film Evet Evet Evet
1972 Köle Film Evet
1972 Rüyalar Gerçek Olsa Film Evet Evet
1972 Sevgili Hocam Film Evet Evet Evet
1972 Süreyya Film Evet
1971 Ali Baba ve Kırk Haramiler Film Evet
1971 Feride Film Evet
1971 Hicran Film Evet
1971 Kavanoz Dipli Dünya Film Evet Evet Evet
1971 Makber Film Evet
1971 Toto Kralı Film Evet
1971 Turist Ömer Boğa Güreşçisi Film Evet Evet
1970 Turist Ömer Yamyamlar Arasında Film Evet Evet Evet
1970 Avare Aşık Film Evet Evet
1970 Darıldın mı Cicim Bana Film Evet
1970 Eyvah Film Evet
1970 Fıstık Gibi Film Evet Evet Evet
1970 Öp Beni Film Evet Evet Evet
1969 Berduş Film Evet Evet Evet
1969 Kızıl Vazo Film Evet
1969 Kölen Olayım Film Evet
1969 Menekşe Gözler Film Evet
1969 Turist Ömer Arabistan'da Film Evet Evet Evet
1968 Beş Ateşli Kadın Film Evet Evet
1968 Bir Damat Aranıyor Film Evet Evet Evet
1968 Cemile Film Evet
1968 Çingene Güzeli Film Evet
1968 Dağları Bekleyen Kız Film Evet
1968 Kırmızı Fener Sokağı Film Evet
1968 Sus Sus Kimseler Duymasın Film Evet Evet
1968 Vahşi Bir Erkek Sevdim Film Evet
1968 Yasemin'in Tatlı Aşkı Film Evet
1967 Demirel'e Söylerim Film Evet
1967 Fantoma İstanbul'da Buluşalım Film Evet
1967 Gençlik Türküsü Film Evet Evet
1967 Kızılcıklar Oldu mu Film Evet
1967 Demirel'e Söylerim Film Evet
1967 Kızılcıklar Oldu mu Film Evet
1967 Marko Paşa Film Evet Evet Evet
1967 Şaşkın Hafiye Killing'e Karşı Film Evet Evet
1967 Şeyh Şamil Film Evet
1966 Allahaısmarladık Film Evet
1966 Anaların Günahı Film Evet Evet Evet
1966 Beş Fındıkçı Gelin Film Evet Evet
1966 Çamaşırcı Güzeli Film Evet Evet
1966 Cibali Karakolu Film Evet Evet Evet
1966 Eli Maşalı Film Evet Evet
1966 İki Yabancı Film Evet
1966 Konforlu Necla Film Evet
1966 Severek Döğüşenler Film Evet
1966 Turist Ömer Almanya'da Film Evet Evet Evet
1965 Ayşecik Boş Beşik Film Evet Evet
1965 Ava Giden Avlanır Film Evet Evet
1965 Gurbet Türküsü Film Evet Evet
1965 Hayatımın Kadını Film Evet
1965 Horoz Nuri Film Evet Evet
1965 Nazar Değmez İnşallah Film Evet Evet Evet
1965 Sevdalı Kabadayı Film Evet
1965 Soytarı Film Evet Evet Evet
1965 Turist Ömer Dümenciler Kralı Film Evet Evet
1965 Yabancı Olduk Şimdi Film Evet
1964 Aslan Marka Nihat (Aşk Otobüsü) Film Evet Evet
1964 Ayşecik Cimcime Hanım Film Evet Evet
1964 Ayşecik Çıtı Pıtı Kız Film Evet Evet
1964 Fıstık Gibi Maşallah Film Evet Evet Evet
1964 Turist Ömer Film Evet Evet Evet
1963 Acı Aşk Film Evet Evet Evet
1963 Ayşecik Canımın İçi Film Evet Evet Evet
1963 Ayşecik Fakir Prenses Film Evet
1963 Helal Olsun Ali Abi Film Evet Evet Evet
1963 Korkusuz Kabadayı Film Evet
1963 Küçük Beyin Kısmeti Film Evet Evet Evet
1963 Maceralar Kralı Film Evet Evet Evet
1963 Şaşkın Baba Film Evet Evet
1963 Şıpsevdi Film Evet
1962 Aşka Karşı Gelinmez Film Evet Evet Evet
1962 Ayşecik Ateş Parçası Film Evet Evet
1962 Cafer Çocuk Hırsızı Film Evet Evet Evet
1962 Çifte Nikah Film Evet Evet Evet
1962 Zorlu Damat Film Evet Evet
1962 Gol Kralı Cafer Film Evet Evet Evet
1961 Bir Demet Yasemin Film Evet Evet Evet
1961 Düğün Alayı Film Evet Evet Evet
1961 Tatlı Günah Film Evet Evet Evet
1961 Yavru Kuş Film Evet Evet Evet
1960 Aslan Yavrusu Film Evet Evet Evet
1960 Gece Kuşu Film Evet Evet Evet
1960 İlk Aşk Film Evet Evet Evet
1960 Nilüfer Orman Çiçeği Film Evet Evet Evet
1960 Taş Bebek Film Evet
1959 Aşk Rüyası Film Evet Evet
1959 Benzincinin Aşkı Film Evet Evet Evet
1958 Sevmek Günah mı Film Evet Evet

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Uluç, Hıncal (14 Mart 2015). "Türk Pop Müziği'nin kurucusu!. Güle güle." sabah.com.tr. 19 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2015.