Hristiyanlığın uygarlıkta rolü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İtalyan Rönesans sanatçısı Rafael'in Kutsal Tartışma adlı eseri, 1509–10

Hristiyanlık, Batı toplumunun tarihi ve oluşumuyla karmaşık bir biçimde iç içe geçmiştir. Kilise, uzun tarihi boyunca eğitim ve tıbbî bakım gibi önemli bir sosyal hizmet kaynağı olmuştur; sanat, kültür ve felsefe için ilham kaynağı; siyaset ve din alanında etkili bir oyuncuydu. Çeşitli şekillerde ve çeşitli alanlarda ahlâksızlık ve erdeme karşı Batılıların tutumlarını etkilemeye çalıştı. Paskalya ve Noel gibi bayramlar resmî tatildir; Miladi Takvim uluslararası alanda sivil takvim olarak kabul edilmiştir ve takvim İsa'nın doğum tarihiyle başlar.

Kilisenin kültürel etkisi büyük olmuştur. Kilise âlimleri, Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşünün ardından Batı Avrupa'da okuryazarlığı korudular.[1] Orta Çağ boyunca Kilise yükseldi ve Avrupa'da birleştirici güç olarak Roma İmparatorluğu'nun yerini aldı. Orta Çağ katedralleri, Batı uygarlığının ürettiği en ikonik mimari eserler arasında yer almaya devam etmektedir. Avrupa'nın birçok üniversitesi de o dönemde kilise tarafından kurulmuştur. Pek çok tarihçi, üniversitelerin ve katedral okullarının, manastırların teşvik ettiği öğrenmeye olan ilginin bir devamı olduğunu belirtmektedir.[2] Üniversite, genellikle[3][4] kökeni Katedral okullarına dayanan ve Orta Çağ Hristiyan ortamına sahip bir kurum olarak kabul edilir.[5] Reform, Batı'daki dinî birliğe son verdi ancak Michelangelo, Leonardo da Vinci ve Rafael gibi Katolik sanatçılar tarafından yaratılan Rönesans eserleri, şimdiye kadar yapılmış en ünlü sanat eserleri arasında yer almaya devam etmektedir. Benzer şekilde, Pachelbel, Vivaldi, Bach, Handel, Mozart, Haydn, Beethoven, Mendelssohn, Liszt ve Verdi gibi sanatçıların bestelediği kutsal Hristiyan müziği, Batı kanonunun en beğenilen klasik müzikleri arasındadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Brooke, John H.; Numbers, Ronald L., (Ed.) (2011). Science and Religion Around the World. New York: Oxford University Press. s. 71. ISBN 978-0-195-32819-6. 
  2. ^ Johnson, P. (2000). The Renaissance : a short history. Modern Library chronicles (Modern Library ed.). New York: Modern Library, p. 9.
  3. ^ Rüegg, Walter: "Foreword. The University as a European Institution", in: A History of the University in Europe. Vol. 1: Universities in the Middle Ages, Cambridge University Press, 1992, 0-521-36105-2, pp. XIX–XX
  4. ^ Verger, Jacques (13 Temmuz 2009). "Parisian Scholars in the Early Fourteenth Century". European Review. 8 (2). Cambridge Core. ss. 268-269. 2 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2020. 
  5. ^ Haskins, Charles H. (1898). "The Life of Medieval Students as Illustrated by their Letters". The American Historical Review. 3 (2). ss. 203-229. doi:10.2307/1832500. JSTOR 1832500.