Hekzaklorobenzen

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hekzaklorobenzen veya perklorobenzen, moleküler formülü C
6
Cl
6
olan bir organoklorürdür. Geçmişte, özellikle buğdayda mantar hastalıklarını kontrol etmek için bir tohum tedavisi olarak kullanılan bir fungusitti. Kalıcı Organik Kirleticilere İlişkin Stockholm Sözleşmesi uyarınca küresel olarak yasaklanmıştır.[1]

Hekzaklorobenzen beyaz kristallere sahip, kararlı bir klorlu hidrokarbondur.[2] Benzen, dietil eter ve alkol gibi organik çözücülerde çözünür, ancak suda reaksiyon göstermeden pratik olarak çözünmez. 65 °C'nin üzerinde dimetilformamid ile şiddetli reaksiyona girer.

Normal sıcaklıklar ve basınçlar altında kararlıdır. Yanıcıdır ancak kolay tutuşmaz. Ayrışmaya kadar ısıtıldığında, hekzaklorobenzen hidroklorik asit, diğer klorlu bileşikler (fosgen gibi), karbonmonoksit ve karbon dioksitten oluşan oldukça zehirli dumanlar yayar.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants website 16 Nisan 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ PubChem. "Hexachlorobenzene". pubchem.ncbi.nlm.nih.gov (İngilizce). 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  3. ^ "RoC Profile: Hezachlorobenzene" (PDF). National Toxicology Program. 24 Şubat 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi.