Dimetilformamid

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dimetilformamid
Adlandırmalar
N,N-dimethylmethanamide
N,N-dimetilmetanamid
Tanımlayıcılar
3D model (JSmol)
Kısaltmalar DMF
ECHA InfoCard 100.000.617 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
MeSH Dimethylformamide
UN numarası 2265
  • CN(C)C=O
Özellikler
Kimyasal formül C3H7NO
Molekül kütlesi 73,09 g mol−1
Görünüm renksiz sıvı
Yoğunluk 0,948
Erime noktası -60,5°C
Kaynama noktası 152°C
Çözünürlük (su içinde) suyla karışır
log P -0,829
Buhar basıncı 516 Pa
Tehlikeler
NFPA 704
(yangın karosu)
NFPA 704 four-colored diamondSağlık 2: Yoğun veya sürekli ancak kronik olmayan maruziyet geçici iş göremezliğe veya olası kalıcı hasara neden olabilir. Örnek: KloroformYanıcılık 2: Tutuşmanın gerçekleşebilmesi için orta derecede ısıtılması veya nispeten yüksek ortam sıcaklığına maruz bırakılması gerekmektedir. Alevlenme noktası 38 ila 93 °C arasındadır (100 ila 200 °F). Örnek: Dizel yakıtıKararsızlık 0: Genellikle yangın maruziyeti koşullarında dahi normalde kararlıdır ve su ile reaksiyona girmez. Örnek: Sıvı azotÖzel tehlikeler (beyaz): kod yok
2
2
0
Aksi belirtilmediği sürece madde verileri, Standart sıcaklık ve basınç koşullarında belirtilir (25 °C [77 °F], 100 kPa).
Bilgi kutusu kaynakları

Dimetilformamid, ya da kısaca DMF, (CH
3
)
2
NC(O)H
formüllü bir organik bileşik. Su ve birçok organik madde ile karışabilen renksiz bir sıvıdır. DMF bir organik çözücüdür. Saf DMF kokusuzdur ancak ticarî tip DMF dimetilamine bozunmadan dolayı kötü bir kokuya sahip olabilir. Bozunma kalıntıları argon gibi inert gazlarla temizlenebilir. Adından da anlaşılacağı üzere dimetilformamid formik asitin amididir. DMF yüksek kaynama noktasına sahip polar aprotik bir çözücüdür.

Üretimi[değiştir | kaynağı değiştir]

DMF ilk olarak 1893'te Fransız kimyager Albert Verley tarafından dimetilamin hidroklorür ve potasyum format karışımının damıtılması ile elde edilmiştir. DMF dimetilamin ve metil formatın birleşimi ya da karbonmonoksit ve dimetilaminin tepkimesi ile hazırlanır.

Kullanım alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

DMF'in ana kullanım alanı düşük buharlaşma hızına sahip olarak solventtir. DMF akrilik lifler ve plastiklerin üretiminde kullanılır.