Eymir, Kangal

Vikipedi, özgür ansiklopedi
19.58, 9 Aralık 2016 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17917895 numaralı sürüm (178.240.146.121 tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Teacher0691 tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.)
Eymir
Harita
Sivas
Sivas
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlSivas
İlçeKangal
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Rakım1500 m
Nüfus
 (2013)
 • Toplam93
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0346
İl plaka kodu58
Posta kodu58910
Resmî site
[1]

Eymir, Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Kangal'ın başlıca köylerindendir. Köyün tarihi,bugüne kadar yaşamış ve yaşamakta olanların soy ağacını ve kültürel yapısı inceleyen bir kitap vardır.

Kültür

Eymir köyü, ismini Eymür (Eymir) Türkmenlerinden almamaktadırlar. Kökeni bilinmeyen veya türkçe olmayan köy isimlerinin değiştirilmesi politikasının bir sonucu olarak bir türk boyunun ismi devlet tarafından köye verilmiştir.

Köy merkezinin güneybatı tarafında olan ziyaret bölgesi köylülerce saygı duyulan, kutsal bir mekandır. Adaklar burada kesilir ve dualar edilir.

Yurt Dışında Kalanlar

Köyde birçok kişi yurt dışında kalmaktadır.Şimdi bu isimlere bakalım.Niyazı yılmaz(Amerika-Chicago),Ali Yılmaz(Amerika-Chicago)

Baran Güner(Amerika-Chicago),Mustafa Yılmaz(Amerika-Chicago)Kemal Keleşoğlu ve Jennifer Keleşoğlu(Amerika-Chicago)

Önder Keleşoğlu ve Gül Keleşoğlu(Amerika-Chicago).Bu isimlerden bazıları aileleri aile yazın köylerine ve yakınlarının yanına ziyarete gelmektedir.

Coğrafya ve Ulaşım

Sivas iline 104 km, Kangal ilçesine 13 km uzaklıktadır. Kuzey sınırı Kangal-Alacahan, güney sınırı Kangal-Divriği asfaltıyla buluşur. Uzunluğu 10 km, genişliği 4–5 km olan toplam 45 km karelik arazinin yaklaşık 20 km karelik alan ekilebilir.

Köy, kuzeydoğu-güneybatı yönünde uzayan yamaçlarla dere arasına kurulmuştur. Son zamanlarda derenin karşı tarafınada yeni evler yapılmıştır. Köye ulaşım 80li yıllarda yapılan köprü ile sağlanmaktadır.

Zağıl, köyün 4 km mesafede mahallesidir. Eymir'in komşu köyleri, doğusunda Hatunçayır-Onaran, güneyinde Yeşildere-Çukurçayır, batısında Kangal-Armagan, kuzeyinde Mürsel-Gemalmaz-Güneypınar.

Köyün Google Maps görüntüsü; https://maps.google.com/?ll=39.227134,37.510328&spn=0.018849,0.042272&t=h&z=15

Kültür

Köyün güney batısında yer alan etrafı uçurumlarla çevrili, ortasından dere geçen vadi köylülerce ziyaret yeri olarak saygı görmektedir. Kısa zaman önce ziyarette yoğun ağaçlandırma çalışması, aşevi ve oturma alanları yapılmıştır.

Köyde zamanının en ileri gelenlerinden Aziz (Türkdoğan) Efendi'nin tarihi köşkü bulunmaktadır. Ne yazık ki çok kıymetli ağaç ve duvar işlemelerine sahip bu köşkün üst katı yıkılmıştır. Alt kat ise her ne kadar yıkılan kat kadar olmasada tüm ihtişamıyla yarı yıkık ve bakımsız olarak durmaktadır. Köyün mezarlığıda birçok sanatsal ve önemli mezarlara sahiptir.

Köy kurulmadan önce bölgede bir Ermeni yerleşimi bulunduğu rivayet edilir. Köyün sırtlarındaki yamaçlarda eski bir ermeni mezarlığına olduğu düşünülen yerde birçok insan kemiği toprak üstüne çıkmıştır. Köyde, köylüler tarafından birçok tarihi takı, altın ve benzeri eşyaya rast gelinmiştir. Ziyaret bölgesindeki mağaralarda olduğu söylenen Ermeni hazinesi ise bir türlü bulunulmamıştır.

Nüfus

2004 Yılı itibarıyla köyün genel nüfusu, 450 hane 1700 kişidir. Köyde sürekli kalan kişi sayısı 50 civarındadır. Yaz aylarında bu sayı 150-200 olmaktadır. Köylülerin yoğun olarak yaşadıkları yerler; İstanbul(Esenler, Sarıyer, Avcılar, Gebze...), Ankara, İzmir ve Antalyadır. Yurtdışında(ABD, Fransa, Almanya) yaşayan yoğun bir nüfusta vardır.

Yıllara göre köy nüfus verileri
2013 150
2007 193
2000 180
1997 156

[2]

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Ekili alanlarda çoğunlukla tahıl yetiştirilmektedir. Arpa, buğday, nohut, patates ve yonca başlıca ekilen ürünlerdir. Hayvancılık sadece birkaç aile tarafından yapılmaktadır. Genelde küçükbaş hayvanlıkla uğraşılmaktadır. Ayrıca büyükbaş hayvancılık, kümes hayvancılığı ve arıcılıkta yapılmaktadır. Az miktarda kavak ağacıda ekonomik gelirler arasındadır.

Birden çok aktif Krom madeni vardır. Ziyaret bölgesinde yapılması planlanan bir hidroelektrik santrali projesi vardır.Ayrıca Köy bölgenin en verimli toprağına sahiptirve bölgede en çok tahıl çıkaran köy dür

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak eğitim verilmemektedir. Okul, köy hizmet evi olarak kullanılmaktadır Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol stabilize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Köyün Camiisi yoktur. Cemevi, morg, kültür evi, yemekhane bölümlerinden oluşan bir inşaat planlanmaktadır. Eymir Köyü bölgenin en büyük Alevi köyüdür.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

Kaynakça