Ermeni Kırımı'nı soykırım olarak tanımlayan ülke ve kuruluşların listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Ermeni Kırımı'nın soykırım olarak tanınması, Ermeni Kırımı'nın resmî olarak soykırım olarak tanınması. 2016 yılı itibarıyla Rusya, Brezilya, Fransa, Almanya, İtalya ve Kanada dahil olmak üzere 28 ülke, Amerika Birleşik Devletleri'nin 45 eyaletinin parlamentoları, olayları soykırım olarak kabul etmiştir.

Soykırım olarak tanıyan kuruluş ve ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ermeni Soykırımı'nın yapıldığını kabul eden ülkeler.
  Soykırım olarak tanıyan ülkeler
  Soykırım adıyla resmi olarak tanımasa da ülke içinde belli azınlıklar tarafından tanınıyor

Kuruluşlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülkeler Ülkeler
Almanya Almanya Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs Cumhuriyeti[12]
Arjantin Arjantin (2 yasa,[13][14] 3 önerge[15][16][17]) Litvanya Litvanya[18]
Avusturya Avusturya Lübnan Lübnan[19]
Belçika Belçika[20] Lüksemburg Lüksemburg (2015)
Bolivya Bolivya (2014)[21] Paraguay Paraguay (2015)[22]
Brezilya Brezilya (2015)[23] Polonya Polonya[24]
Bulgaristan Bulgaristan[25] Rusya Rusya[26]
Ermenistan Ermenistan Slovakya Slovakya[27]
Fransa Fransa (1998,[28] 2000,[29] 2001,[30] 2006[31]) Suriye Suriye[32]
Hollanda Hollanda[33] Şili Şili[34]
İsveç İsveç[35] Uruguay Uruguay (1965,[36] 2004[37])
İsviçre İsviçre[38] Flag of the Vatican City.svg Vatikan[39]
İtalya İtalya[40] Venezuela Venezuela[41]
Kanada Kanada (1996,[42] 2002,[43] 2004[44]) Yunanistan Yunanistan

ABD eyaletleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerika Birleşik Devletleri'nde, 41 eyalet Ermeni Soykırımı'nın olduğunu kabul ediyor.

Soykırım olarak tanımlayan ABD eyaletleri:

Kaynak:[45]. Birleşik Krallık'ın parçaları olan Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda soykırım olarak tanımlamaktadır.[46] 20 Nisan 2007'de, Bask Parlamentosu soykırım olarak tanımlayan bir deklarasyon yaptı.[47] 23 Kasım 2007'de Mercosur Parlamentosu soykırım olarak tanımladı.[48] Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaleti Ermeni Kırımı'nı bir soykırım olarak kabul ediyor.

Dipnot[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ UN Sub-Commission on Prevention of Discrimination and Protection of Minorities
  2. ^ Council of Europe Parliamentary Assembly Resolution, April 24, 1998
  3. ^ Council of Europe Parliamentary Assembly Resolution, April 24, 2001
  4. ^ European Parliament Resolution
  5. ^ European Parliament Resolution
  6. ^ European Parliament Resolution
  7. ^ European Parliament Resolution
  8. ^ World Council of Churches, August 10, 1983
  9. ^ Human Rights Association of Turkey, Istanbul Branch, April 24, 2006
  10. ^ European Alliance of YMCAs, July 20, 2002
  11. ^ Permanent Peoples' Tribunal, Verdict of the Tribunal
  12. ^ Cyprus House of Representatives Resolution, April 29, 1982
  13. ^ Argentina Law, March 18, 2004
  14. ^ Argentina Law, January 15, 2007
  15. ^ Argentina Senate Resolution, May 5, 1993
  16. ^ Argentina Senate Resolution, April 20, 2005
  17. ^ Argentina Senate Resolution, August 20, 2003
  18. ^ Lithuania Assembly Resolution, December 15, 2005
  19. ^ Lebanon Chamber of Deputies Resolution, April 3, 1997
  20. ^ Belgium Senate Resolution, March 26, 1998
  21. ^ http://www.ntvmsnbc.com/id/25553538/
  22. ^ "Paraguay's Senate Recognizes Armenian Genocide". Asbarez. 29 October 2015. http://asbarez.com/141178/paraguays-senate-recognizes-armenian-genocide/. 
  23. ^ Brezilya senatosu 1915’i ‘soykırım’ olarak tanıdı, 30 Mayıs 2015
  24. ^ Poland Parliament Resolution, April 19, 2006
  25. ^ Bulgarian Parliament Accepts Armenian Genocide Recognition Bill (İngilizce)
  26. ^ Russia Duma Resolution, april 14, 1995
  27. ^ Slovakia Resolution, November 30, 2004
  28. ^ France National Assembly Law, May 28, 1998
  29. ^ France Senate Law, November 7, 2000
  30. ^ France Law, January 29, 2001
  31. ^ (Fransızca) Proposition de loi complétant la loi n° 2001-70 du 29 janvier 2001 relative à la reconnaissance du génocide arménien de 1915, Fransa Ulusal Meclisi, 12 April 2006
  32. ^ http://www.horizonweekly.ca/news/details/66204
  33. ^ Netherlands Parliament Resolution, December 21, 2004
  34. ^ Chile Senate Resolution, June 5, 2007
  35. ^ Sweeden Recognized the Armenian Genocide
  36. ^ Uruguay Senate and House of Representatives Resolution, April 20, 1965
  37. ^ Uruguay Law, March 26, 2004
  38. ^ Switzerland (Helvetic Confederation) National Council Resolution, December 16, 2003
  39. ^ Vatican City Communiqué, November 10, 2000
  40. ^ Italy Chamber of Deputies Resolution, November 16, 2000
  41. ^ Venezuela National Assembly Resolution, July 14, 2005
  42. ^ Canada House of Commons Resolution, April 23, 1996
  43. ^ Canada Senate Resolution, June 13, 2002
  44. ^ Canada House of Commons Resolution, April 21, 2004
  45. ^ Amerika Ermeni Ulusal Komitesi
  46. ^ http://en.wikipedia.org/wiki/Armenian_Genocide_recognition
  47. ^ En el 90.º aniversario del genocidio armenio
  48. ^ Mercosur recognizes the Armenian Genocide