Ekvator Ginesi'nde seçimler

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ekvator Ginesi seçimleri, Afrika ülkesi Ekvator Ginesi'nde 1968 yılında elde edilen bağımsızlıktan sonra gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimlerini, parlamento seçimlerini ve referandumları içermektedir.

Ülkede devlet başkanı yedi yıllık bir süre için seçilirken, 100 sandalyeli Ulusal Meclis üyeleri ise beş yıllık bir süre için seçilmektedir.

Ekvator Ginesi'nde baskın parti sistemi ile yönetilmekte olup, iktidarda olan Ekvator Ginesi Demokrat Partisi ülkeyi 1987 yılından bu yana yönetmektedir.

Seçimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet başkanlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1968 yılından bu yana yedi adet başkanlık seçimi gerçekleştirilmiştir. Seçimlerin sonuncusu Nisan 2016'da gerçekleştirilmiş, seçimleri mevcut devlet başkanı Teodoro Obiang Nguema Mbasogo kazanarak iktidarına devam etmiştir.

Parlamento[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekvator Ginesi'nde iki tanesi bağımsızlık öncesi dönem olmak üzere bugüne kadar on adet parlamento seçimleri gerçekleştirilmiştir. En son 2013 yılında gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde 100 sandalyeli meclisin 99 tanesini iktidardaki Ekvator Ginesi Demokrat Partisi elde etmiştir.[1]

Referandum[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke tarihinde hepsi anayasa referandumu olmak üzere toplamda altı adet referandum gerçekleştirilmiştir. Bu referandumlardan ilki bağımsızlık öncesi dönemde gerçekleştirilmiş olup, beş tanesi bağımsızlık sonrası dönemde gerçekleştirilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ekvator Ginesi parlamento seçimleri hakkında bilgi". 13 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]