Gambiya'da seçimler

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Afrika ülkesi Gambiya'da bağımsızlığın kazanıldığı 1965 yılından önceki dönemlerde de dahil olmak üzere devlet başkanlığı seçimleri, parlamento seçimleri ve referandumlar gerçekleştirilmiştir.

Ülke başkanlık sistemi ile yönetilmekte olup, hem devlet başkanı hem de ulusal meclis üyeleri beş yıllık bir süre için seçilmektedirler.

Seçimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet başkanlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke genelinde bugüne kadar sekiz devlet başkanlığı seçimi gerçekleştirilmiştir. Seçimlerde en çok oy oranını elde eden aday devlet başkanlığı makamına gelmektedir. Gambiya devlet başkanı beş yıllık bir süre için seçilmektedir.

Parlamento[değiştir | kaynağı değiştir]

Gambiya Ulusal Meclisi 53 üyeden oluşmaktadır. 53 üyenin 48 tanesi çoğunluk esasına göre seçimlerle belirlenirken, dört üye devlet başkanı tarafından atanmaktadır. Ulusal meclisin geriye kalan bir üyesi ise meclis sözcüsü olarak meclis dışından atanmaktadır.[1] Ulusal meclis üyeleri beş yıllı bir süre için seçilmektedir.

Referandum[değiştir | kaynağı değiştir]

Gambiya bağımsızlığını elde ettiği tarihten sonra üç tane referandum gerçekleştirmiştir. 1965, 1970 seçimlerinde yönetim şekli ve son olarak 1996 yılında gerçekleştirilen referandumda anayasa değişiklikleri oylamaya sunulmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Gambiya seçimleri hakkında detaylı bilgiler". 1 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]