Burundi'de seçimler

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Afrika ülkesi Burundi'de özellikle yönetim şeklini krallıktan cumhuriyete değiştirdiği 1966 yılından itibaren farklı dönemlerde devlet başkanlığı seçimleri, parlamento seçimlerini, yerel seçimler ve referandum gerçekleştirilmiştir. Bağımsızlığın gerçekleştirildiği 1962 yılından 1966 yılına kadar bir kez parlamento seçimleri gerçekleştirilmiştir.

Burundi'de güncel olarak çok partili sistem hakimdir. 2005 yılında gerçekleştirilen yasa değişikliği ile Burundi devlet başkanı beş yıllık bir süre için seçilmekte olup, ikinci bir beş yıllık süre için de seçilebilmektedir. Burundi Ulusal Meclis üyeleri de yine aynı yasa değişikliği çerçevesinde beş yıllık bir süre için seçilmektedir.

Seçimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet başkanlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Burundi devlet başkanlığı seçimleri bugüne kadar beş kez gerçekleştirilmiştir. 2005 yılında yapılan anayasa değişikliği çerçevesinde bir devlet başkanı beş yıllık bir süre için en fazla iki dönem üst üste devlet başkanı olarak seçilebilmektedir. Seçimler sonucunda en çok oy oranına sahip olan aday Burundi devlet başkanı olarak makama çıkmaktadır.

Parlamento[değiştir | kaynağı değiştir]

Çift meclislilik esasına göre var olan yapıda, Burundi'de hem Ulusal Meclisi hem de senato yasama organı olarak yer almaktadır. Ulusal Meclis toplamda 118 sandalyeye sahiptir ve vekiller beş yıllık bir süre için görev almaktadırlar. Meclis üyeleri nispi temsil sistemine göre seçilmektedirler. Senatoda var olan 49 sandalyenin üyeleri mecliste kurulan ortak seçim komisyonu tarafından atanmakta olup, beş yıllık bir süre için seçilmektedir. Her iki yapıda da o anki entik köken dağılımına göre vekil sayısı ilave edilebilmektedir.

Yerel seçimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Burundi'de var olan 17 bölgenin yönetiminde söz sahibi olacak yerel yönetimleri belirlemek adına her beş yılda bir yerel seçimler yapılmaktadır. Yerel seçimler bağımsız Burundi'de ilk kez 2005 yılında yapılan yasa değişikliği sonucu gerçekleştirilmiş olup, bugüne kadar üç kez Burundi seçmeni yerel seçimler için sandık başına gitmiştir.

Referandum[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke genelinde bugüne kadar üçü anayasa değişikliklerini, bir tane de etnik kökene dayanan sorunları aşıp ulusal birlik oluşturabilmek adına atılması gereken adımları içeren bir adet referandum gerçekleştirilmiştir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]