Angola'da seçimler

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Afrika ülkesi Angola'da bağımsızlığın kazanıldığı 1975 yılından itibaren farklı dönemlerde devlet başkanlığı ve parlamento seçimleri gerçekleştirilmiştir.

Ülkede bağımsızlık 1975 yılında yaşanmış olsa da ilk ve tek devlet başkanlığı seçimleri 1992 yılında gerçekleştirilmiştir. Bağımsızlık ile başlayan Angola İç Savaşı nedeniyle yaşanan bu gecikme nedeniyle iktidardaki Angola'nın Bağımsızlığı İçin Halk Hareketi (MPLA) bu süreci tek yasal parti olarak yönetimi ele alarak yürütmüştür. Yaşanan iç savaş nedeniyle de parlamento seçimlerinde belirli dönemlerde ertelemeler gözlemlenmiş, yapılan seçimlerde dolaylı şekilde gerçekleştirilerek parlamentonun üyeleri belirlenmiştir.

Seçimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet başkanlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Angola devlet başkanlığı seçimleri bugüne dek sadece bir kere gerçekleştirilmiştir. 1992 yasasına göre direkt olarak halk tarafından seçilmesi öngörülen devlet başkanı, 2010 yılında yapılan anayasa değişikliği ile birlikte yeniden yasadan kaldırılmıştır. Belirlenen yeni yasaya göre gerçekleştirilen genel seçimlerde en çok oyu alan siyasi partinin genel başkanının devlet başkanlığa getirileceği ifade edilmiştir.[1]

Parlamento[değiştir | kaynağı değiştir]

Angola ulusal meclisi 220 vekilden oluşmaktadır. Ülkenin bağımsızlığından bu yana beş farklı parlamento seçimleri gerçekleştirilmiştir. Parlamento seçimlerinde oy kullanabilmek için 18 yaşından büyük olmak ve Angola vatandaşı olmak gerekmektedir. Parlamento seçimlerinde aday olabilmek için en az 35 yaşında olmak ve Angola vatandaşlığına sahip olmak gerekmektedir.[2]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Angola seçimleri hakkında bilgiler". 18 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2016. 
  2. ^ "Angola parlamento seçimleri hakkında bilgiler". 3 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2016.