Edip Safder Gaydalı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Edip Safter Gaydalı sayfasından yönlendirildi)

Edip Safder Gaydalı[1] (d. 19 Mart 1952, Gayda, Hizan, Bitlis), Kürt kökenli Türk siyasetçi.

Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Ekonomik ve Mali İşletmecilik Bölümü'nden mezun oldu. XIX., XX., XXI. ve XXII. Dönem Bitlis Milletvekilliği ile TBMM KİT Komisyonu Başkanlığı ile Devlet Bakanlığı yaptı. Evli ve üç çocuk babasıdır.

Adalet Partisi'nden bu yana merkez sağ cenahta saf tutan Gaydalı Aşireti’nin önemli ismi, Yassıada mahkûmu olan eski Demokrat Parti Bitlis milletvekili Selahattin İnan'ın torunu, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Kamran İnan’ın yeğeni ve eski Adalet Partisi Bitlis milletvekili Abidin İnan Gaydalı'nın oğlu, Halkların Demokratik Partisi milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı'nın kardeşidir.

Edip Safter Gaydalı ise 2007 Türkiye genel seçimleri'nden önce Anavatan Partisi'nden istifa edip Cumhuriyet Halk Partisi’nden Bitlis milletvekili adayı oldu; ancak seçilemedi. 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi Bitlis 2. sıradan milletvekili adayı olduysa da bir kez daha seçilemedi. 2023 Türkiye genel seçimleri’nde İYİ Parti’den Bitlis milletvekili adayı olmuş ancak seçilememiştir.[1][2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Kesin Aday Listesi" (PDF). Yüksek Seçim Kurulu. 24 Nisan 2015. 5 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2023.