Don Johnson

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Don Johnson
Don Johnson-1.jpg
Don Johnson, 61. Akademi Ödülleri, 1989
Doğum Donnie Wayne Johnson
15 Aralık 1949 (1949-12-15) (68 yaşında)
Flat Creek, Missouri, ABD
Milliyet ABD
Meslek Aktör, yönetmen, müzisyen
Evlilik(ler) Melanie Griffith (1976, 1989–1996)
Kelley Phleger (1999'dan beri)
Çocuk(lar) Jesse Wayne Johnson,
Dakota Johnson,
Grace, Jasper, Deacon

Don Johnson (d. 15 Aralık 1949), Amerikalı aktör, yönetmen ve müzisyendir. 1980'lerin kültleşmiş efsanevi polisiye dizisi Kanun Namına'daki Dedektif Çavuş James "Sonny" Crockett (Suç organizasyonlarına sızdığı sahte kimliği ile James "Sonny" Burnett) rolü ile tanınır. Ayrıca 1990'ların polisiye dizilerinden Nash Bridges'deki Müfettiş Nash Bridges rolü ile de tanınır. Johnson 1980'lerin efsanevi polisiye dizisi Kanun Namına dizisinde canlandırdığı yakışıklı organize suçlar polisi Dedektif Çavuş James "Sonny" Crockett rolü ile dünya çapında büyük bir moda ikonu ve öncüsü olmuştur. Armani ve Hugo Boss ceketlerinin içine (bazen ceketlerinin kolları kıvırık) t-shirt/fanila, altına keten/kumaş/kot pantolonlar, ayağına çorapsız espadril, timberland, kenneth cole ayakkabılar ile gözüne ray-ban wayfarer ve ray-ban kalın kemik çerçeveli güneş gözlükleri takarak bu modanın yaratıcısı ve öncüsü olmuş, bugünkü dünya genç erkek modasının temellerini atmış, ceket içi t-shirt altına kot/keten/kumaş pantolon, çorapsız espadril, timberland, kenneth cole ayakkabı giyme ve ray ban wayfarer ile ray-ban kalın kemik çerçeveli güneş gözlüğü takma modasını yaratmıştır. 1980'li yıllardan itibaren Dedektif Çavuş James "Sonny" Crockett karakterinin moda akımı yıllarca günümüze dek fashion trend olmuştur.

Ünlü aktris Dakota Johnson ve ağabeyi ünlü aktör Jesse Johnson ile kız kardeşi Atherton Grace Johnson ve erkek kardeşleri Jasper Breckenridge Johnson ile en küçük erkek kardeşi Deacon James Johnson'ın babasıdır.

Ünlü aktris Melanie Griffith'in gençlik aşkı ve ilk eşidir. 1976'da ilk kez 27 yaşındayken 19 yaşındaki Melanie Griffith ile evlenmiş ve yedi ay evli kalmışlardır (Ocak ayından Temmuz ayına kadar). İkinci kez 1989 yılında evlenmişlerdir ve Dakota Johnson dünyaya gelmiştir.

Ünlü aktris Patti D'Arbanville'den Jesse Johnson dünyaya gelmiştir.

Günümüzde anaokulu öğretmeni Kelly Phleger ile evlidir. Bu evlilikten Atherton Grace Johnson, Jasper Breckenridge Johnson ve Deacon James Johnson dünyaya gelmiştir.

David Hasselhoff ve Philip Michael Thomas ile çocukluk arkadaşıdır.[1][2]

Filmografi

Film
Yıl Başlık Rol
2014 Alex Of Venice Roger
2014 Öteki Kadın Frank
2014 Temmuz Soğuğu Dedektif Jim Bob
2012 Zincirsiz Big Daddy Spencer Gordon Bennet
2011 Bucky Larson: Bir Yıldız Doğuyor Miles Deep
2011 A Good Old Fashioned Orgy Jerry Keppler
2011 Four Loko Vineyards Don Johnson
2011 A Mann's World Allan Mann
2010 Southern Discomfort Don Johnson
2010 Ustura  Von
2010 Ask çesmesi  href="Kategori:21. yüzyılda Amerikalı erkek oyuncular" |Beth's Dad
2008 Torno a vivere da solo  Nico
2008 Lange flate ballær II  Admiral Burnett
2008 Bastardi  Sante Patene
2007 Şampiyon Midilli (Moondance Alexander)  Dante Longpre
2003 Word of Honor Benjamin Tyson
1998 Elveda Sevgilim Ben Dunmore
1996 Aşkın Gücü David Simms
1995 Askerin Onuru Çavuş John Libbey
1993 Günahkarlar David Edgar Greenhill
1993 Dünkü Çocuk Paul Verrall
1991 Cennet Ben Reed
1991 Harley Davidson ve Marlboro Adam Marlboro
1990 Seriously... Phil Collins Dedektif Çavuş James "Sonny" Crockett / Yer Altı Dünyasına Sızdığı Sahte Kimliğiyle James "Sonny" Burnett
1990 Sıcak Bölge Harry Madox
1989 Belaya Koşanlar Dedektif Çavuş Jerry Beck
1988 Aşkın Dansı Wiley Boon
1987 Heartbeat Don Johnson'ın Heartbeat albümünün yapım aşaması belgeseli
1987 G.I. Joe: The Movie Teğmen Falcon (seslendirme)
1985 Cease Fire Tim Murphy
1985 The Long Hot Summer Ben Quick
1983 Six Pack Brewster Baker
1982 Melanie  Carl
1981 The Two Lives of Carol Letner Bob Howard
1981 Soggy Bottom, U.S.A.  Jacob Gorch
1981 Elvis and the Beauty Queen Elvis Presley
1980 Revenge of the Stepford Wives Memur Andy Brady
1979 The Rebels Judson Fletcher
1979 Amateur Night at the Dixie Bar and Grill  Cowboy
1978 Pressure Point
1978 First, You Cry Daniel Easton
1978 Katie: Portrait of a Centerfold  Gunther
1978 The Two-Five Charlie Morgan
1978 Ski Lift to Death  Mike Sloan
1977 Cover Girls Johnny Wilson
1977 The City Çavuş Brian Scott
1976 Law of the Land Quirt
1975 Ölüm Bölgesine Dönüş Harley McKay
1975 Çocuk ve Köpek Vic
1973 The Harrad Experiment  Stanley Cole
1971 Lollipops, Roses and Talangka  Frank
1971 Zachariah  Matthew
1970 The Magic Garden of Stanley Sweetheart  Stanley Sweetheart

Televizyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Televizyon
Yıl Başlık Rol Notlar
2015 Kan ve Petrol Hap Briggs
2014-2015 From Dusk Till Dawn: The Series  Şerif Earl McGraw
1996-2001 Nash Bridges Müfettiş Nash Bridges
1984-1990 Kanun Namına Dedektif Çavuş James "Sonny" Crockett / Yer Altı Dünyasına Sızdığı Sahte Kimliğiyle James "Sonny" Burnett
1976 San Fransisko Sokakları Memur Larry Wilson

(Televizyon yapımlarında aldığı roller ile ilgili bilgilerin devamı daha sonra eklenecek.)

Oyunculuk[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanun Namına(Miami Vice)[değiştir | kaynağı değiştir]

Organize suçlar polisi Dedektif Çavuş James "Sonny" Crockett(Don Johnson), ortağı Dedektif Çavuş Eddie Riverra(Jimmy Smits)'yı öldürten uyuşturucu baronu Esteban Calderone'dan intikam almak için Miami'de görev yaparken yine aynı uyuşturucu baronu Esteban Calderone'un adamları tarafından New York'da içlerine sızdıklarında kimlikleri uyuşturucu takasında deşifre olup öldürülen narkotik polisi Dedektif Çavuş Rafael Tubbs'ın kardeşi New York silahlı soygun polisi Dedektif Çavuş Ricardo "Rico" Tubbs(Philip Michael Thomas) ile karşılaştı ve Tubbs ile aynı kişinin peşinde olduklarını (Yani Uyuşturucu Baronu Esteban Calderone(Miguel Pinero)) öğrendiler. (Tubbs ağabeyini ortağı olarak tanıtmış, Calderone ve bir aracı adamı ile birlikte çekilen resmini göstermesiyle Crockett de aynı kişinin peşinde olduklarını öğrenmiş oldu).Tubbs, Miami'de de daha sonra ortağı olacak olan Miami Organize Büro polisi Dedektif Çavuş James "Sonny" Crockett(Don Johnson)'e ve organize suçlar bürosuna (Vice) kendini Dedektif Çavuş Rafael Tubbs olarak tanıttı.Fakat olayların gelişimiyle kendisinin soruşturmaya dahil olmak için ağabeyinin ismini kullandığı ortaya çıktı ve Miami'ye aslında uyuşturucu baronu Esteban Calderone ve adamlarından ağabeyinin intikamını almak için geldiği Dedektif Çavuş James "Sonny" Crockett ve amiri Dedektif Teğmen Lou Rodriguez(Gregory Sierra) tarafından öğrenildi.(aslında Calderone'u New York'da bir gece kulübünün tuvaletinde kıstırmayı başarmış, ancak Calderone'un adamlarının olaya müdahale etmesiyle gelişen olaylar sonucunda Calderone adamlarıyla birlikte Miami'ye kaçmıştı) Sonny'nin eski ortağı narkotik ajanı Teğmen Scott Wheeler(Bill Smitrovich)'ın da Calderone ve adamlarına bilgi sızdırdığının ortaya çıkmasıyla Sonny,Rico ile birlikte, Sonny'nin ortağını ve Rico'nun ağabeyini öldürten uyuşturucu baronu Esteban Calderone(Miguel Pinero) ve adamlarından intikam aldı ve bu olaydan sonra Dedektif Çavuş Ricardo "Rico" Tubbs ile ortak olmasıyla başlayan ve polisi oldukları birim Organize Suçlar Bürosu (Vice)'daki arkadaşlarıyla birlikte ikilinin başından geçen olayları anlatan efsanevi polisiye dizi 1984-1990 yılları arasında sürdü ve dünya çapında popüler oldu.[3]

Nash Bridges[değiştir | kaynağı değiştir]

1996 yılında, Johnson bir polisiye drama dizisi için tekrar kamera karşısına geçti, bu kez ortağı farklıydı.Bir bölümde Philip Michael Thomas, Don Johnson ile yeniden bir araya geldi. Thomas, dizide Johnson'ın canlandırdığı Müfettiş Nash Bridges karakterinin daha önce çalıştığı Miami Polis Departmanından ortağı Müfettiş Cedric "Rick" Hawks adlı polis rolünü oynadı.Bu bölüm ikilinin 1990'larda tekrar bir araya gelmesiyle Kanun Namına(Miami Vice) dizisine bir gönderme olarak (Sonny Crockett ve Ricardo Tubbs tekrar bir arada) çekilmişti.Johnson'ın Nash Bridges dizisindeki ortağını oynayan aktör Cheech Marin idi.[4]

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1986 Altın Küre Ödülleri - Kanun Namına dizisi - Televizyon Dizileri - Drama - En İyi Performans
  • 1988 ShoWest Ödülleri - Yılın Erkek Starı /
  • 2004 - 2006 TV Land Ödülleri Favori Moda Akımı Öncüsü Plaketi
  • 1996 Star on the Walk of Fame
  • 1976 Altın Scroll Ödülleri - Köpek ve çocuk

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ [1]
  2. ^ [2]
  3. ^ [3], 14 Kasım 2015.
  4. ^ Nash Bridges - TV.com, 14 Kasım 2015.