Blue Ridge Dağları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Blue Ridge Dağları
Mitchell Dağı civarında Skyline karayolundan yağmurlu Blue Ridge Dağları .
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik2.037 m (Mitchell Dağı)
Koordinatlar35° 45' 43″ Kuzey
82° 15' 55" Batı 
Coğrafya
KonumABD doğusu
Jeoloji
Kayaç yaşı1250-980 milyon yıl. Grenville orojenez
Haritada (mavi renkli) Blue Ridge Dağları'nın Apalaş Dağları içinde yeri

Blue Ridge Dağları (İngilizce: Blue Ridge Mountains Türkçeye çeviri: "Mavi Sırtlı Dağlar"), ABD'nin doğusunda bulunan bir sıradağlardır.

Blue Ridge Dağları Apalaș Sıradağları'nin bir kısmı olup bu dağlarin doğu bölümünü oluştururlar. Blue Ridge Dağları bölgesi "Roanake Nehri" tarafından kuzey ve güney bölgelere ayrılır. Blue Ridge Dağları güneyde Georgia eyaletinden kuzeyde Pensilvanya eyaletine kadar en doğru ekseninde yaklaşık 750 km olarak uzanırlar.[1]

Blue Ridge dağlarının batısında bu dağları Apalaş Dağlarının diğer kısımlarından ayıran "Büyük Apalaş Vadisi" bulunur. Bu vadinin batısında Apalaş Dağları bölgesinin "Sırt ve Vadi (Ridge and Valley) Bölgesi" vardır.

Blue Ridge Dağları pek yüksek rakımlı olmamakla beraber Kuzey Amerika'nın doğusunda Arktik'deki Baffin Adası'nda itibaren güney yönünde en yüksek rakımlı mevkileri ihtiva etmektedir. Bu dağlarda rakımı 1.500 m'yi aşan 125 zirve bulunmakla beraber Blue Rigee dağları'nın (ve tüm Apalaş Dağları'nın) en yüksek rakımlı mevkii Kuzey Karolina eyaletinde bulunan 2.037 m rakımlı Mitchell Dağı'dır. Bu dağların yakında en yüksek rakımlı dağ Apalaş Dağları kuzeyinde bulunan 1.800 m rakımlı "Washington Dağı"'dır. Buna bir karşılaştırma sağlamak için Apalaş Dağları (ve Blue Ridge Dağları) dışında ama nispeten yakınnda bulunan Kuzey Karolina ve Tennessee eyaletlerinde 1.800 m aşan rakımı bulunan zirve sayısı 39 tanedir.

Blue Ridge Dağları genel ismini uzaklardan bu dağların mavimsi olarak görülmesinden almıştır. Bu dağlarda bulunan ağaçlar izopren adlı bir kimyevi maddeyi atmosfere saçmakta ve ağaçlarca verilen bu gaz dağlar üzerindeki atmosfere ince bir sis şekilde yayılmakta ve dağların karakteristik mavimsi bir renkte görülmelerine neden olmaktadır.

Blue Ridge Dağları'nın kapsadığı arazilerde, bu arazilerin doğasını korumak için iki önemli Ulusal Park kurulmuştur. Kuzeyde bulunan Shenandoah Ulusal Parkı ve güneyde bulunan Büyük Smoky Dağları Ulusal Parkı adını taşımaktadır. Bu dağlardan daha uzun olup 3500 km uzunlukta motorlu vasıtalara kapalı olan sırf yürüyüş ve trekking yapanların kullanması için hazırlanmış olan, iyi işaretlenmiş ve iyi bakımlı özel uzun mesafeli yürüyüş patikası olan Apalaş Yürüyüş Patikası bulunmaktadır ve bu patika Blue Ridge Dağları sırtlarından da geçmektedir. Blue Ridge Dağları'nda bulunan iki ulusal parkı birbirine bağlayan 755 km uzunlukta ve özel olarak manzaralı yerlerden geçen bir manzaralı otomobil yolu "Blue Ridge Parkway"'de bulunur. Bu turistik karayolunun üzerinde bulunan birçok mevkide bu arazilerin yapısında olan metamorfik kaya olan gnays açık renkli ve koyu renkli bantlar halinde olup kayaların katlanması le alacalı bulacalı bantlar görüntüleri vermektedir.

Blue Ridge Dağları yamaçlarını kaplayan ormanlarda en çok bulunan ağaçlar bodur meşe ve hikori ağaçlarıdır. Bunun yanında bu dağlarda bulunan flora-bitkiler örtüsünde: çayırlıklar, çalılıklar, Tsuda-tipi Japon çamları ve karışık meşe-çam ormanları bulunmaktadır. Blue Ridge Dağları diğer bazı Apalaş Dağları kısımları gibi olmayıp rakımları alçak (en yüksek rakım 2037 me. Mitchell Dağı) olup bu dağlarda en yüksek tepelerde bile ağaçların üstünde bulunmadığı ağaç sınırı bulunmamaktadır. Blue Ridge Dağlarının nispeten yüksek rakımlı tepelik yerlerinde genellikle yoğun ladin ve çam ağaçları örtüsü bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bu dağlarının içinde bulunduğu eyaletler Maryland, Pensilvanya, Batı Virjinya, Kuzey Carolina, Tennessee, Güney Carolina ve Georgia'dir

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]