Birleşmiş Milletler Komutanlığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Birleşmiş Milletler Komutanlığı
United Nations Command
Birleşmiş Milletler Komutanlığı arması
Etkin1950-günümüze
Bağlılık Birleşmiş Milletler
SavaşlarıKore Savaşı
Websitewww.unc.mil
Komutanlar
Genel komutanOrgeneral Paul J. LaCamera
Ünlü
komutanları
Douglas MacArthur
Matthew Ridgway

Birleşmiş Milletler Komutanlığı (İngilizceUnited Nations Command (UNC)), Kore Savaşı sırasında ve sonrasında Kore Cumhuriyeti'ni (Güney Kore) desteklemek amacıyla kurulmuş çok uluslu askerî güçtür. Bu, tarihteki ilk uluslararası birleşik komuta ve Birleşmiş Milletler Antlaşması uyarınca kolektif güvenliğe yönelik ilk girişimdi.[1]

Birleşmiş Milletler Komutanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye yönelik saldırganlığını tanımasının ardından 7 Temmuz 1950'de kuruldu.[2] 1953'ten beri Birleşmiş Milletler Komutanlığı'nın temel görevleri ateşkesi sürdürmek ve Kuzey ile Güney Kore arasındaki diplomasiyi kolaylaştırmaktı. Her ne kadar Askeri Mütareke Komisyonu toplantıları 1994'ten bu yana gerçekleşmese de, BM Komutanlığı temsilcileri düzenli olarak Kore Halk Ordusu üyelerini resmi ve gayri resmi toplantılara dahil etmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "United Nations Command > History > 1950–1953: Korean War (Active Conflict)". www.unc.mil. 20 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2023. 
  2. ^ "Let the UN Command Remain a Tool for Korean Peace". Council on Foreign Relations (İngilizce). 9 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2023. 

Ek okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Grey, Jeffrey. The Commonwealth Armies and the Korean War: An Alliance Study. Manchester University Press, 1990.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]