Billy the Kid

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Billy The Kid sayfasından yönlendirildi)
Billy the Kid
Billy the Kid
Doğum23 Kasım 1859(1859-11-23)
New York, ABD
Ölüm14 Temmuz 1881 (21 yaşında)
Fort Sumner, New Mexico, ABD
MeslekGangster

Billy the Kid, gerçek ismi Henry McCarty, takma adı William H. Bonney (23 Kasım 1859, New York, ABD[1] – 14 Temmuz 1881, Fort Sumner, New Mexico, ABD), 1877-1878 arası Lincoln Bölge Savaşı'nda birçok kişiyi elleriyle öldürmüş bir kanun kaçağıdır. "Geçmişten beri sadece bir resmi mevcuttur" kanısı 2010 yılında ortaya çıkan ve sahibi tarafından 2 milyon dolara satılan bir resmi ile tarih olmuştur. Tesadüfen çekilen bu fotoğrafta Billy ve çetesi kriket oynarken görülmektedir. Kendisi hakkında birçok sinema filmi çekilmiştir ancak Young Guns (1988) bunlar arasında Lincoln Bölge Savaşı'nı daha fazla gösteren bir filmdir. Filmin devam filmi Young Guns IIde ise kendisinin hapisten kaçması ve eski takımını tekrar kurmasını konu almaktadır. Kendisi hakkında çekilen sinema filmlerinde kendisini birçok oyuncu oynamıştır. Kris Kristofferson ve Emilio Estevez bunlar arasındaki en ünlüleridir.

Kendisine özgü çetesiyle Lincoln Bölge Savaşı'nda savaşmıştı. Bazı maden işçileri onu Henry McCarty ismiyle tanırken, çetesinin başının Richard "Dick" Brewer olduğu söylentileri vardır. Savaş sonrası çetesinde ise Jose Chavez Y Chavez, Kaliforniya'da başka bir isim ile yaşamaya başlamış, Doc Scurlock, eşi, kardeşi ve annesiyle doğuya gitmiş, McCloskey ise Billy tarafından şüphelenildiği için öldürülmüştür. Kirli Steve hakkında pek fazla bilgi bulunmazken Richard Brewer'in Buckshot Roberts isimli bir avcıyla çıkan çatışma sonucu öldürüldüğü biliniyor.

Billy the Kid'in New Mexico eyaleti dışına çıkması yasaklanmıştı ve Şerif Patt Garrett tarafından eyaletin Fort Sumner şehrinde yakalandı ve öldürüldü. Kendisinin silahsız olduğu ve karanlıkta öldürüldüğü söylentileri vardır. Fort Sumner'da Charlie Bowdre'nin yanında gömülmüştür. Yakınlarda orada, kimsenin tanımadığı bir şahıs görülmüştür. Aynı şahıs mezar taşının üzerine "Arkadaşlar" diye yazmıştır. Ve yine herkesin bildiği gibi 21 yaşında 21 kişi öldürmüştür.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gerçek doğum günü tam olarak kesin olmamakla beraber... AboutBillytheKid.com[ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ Young Guns filmi

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]