İçeriğe atla

Azumanga Daiō

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Azumanga Daiō
Azumanga Daiō anime kapağı
あずまんが大王
(Azumanga Daiō)
TürKomedi,[1] yaşam dilimi[2]
Manga
YazarKiyohiko Azuma
ÇizerMitsu Izumi
YayımcıMediaWorks
Shogakukan (yeniden yayın)
Diğer yayımcı
ADV Manga (eskiden)
DergiDengeki Daioh
DemografikShōnen
Yayın tarihiŞubat 1999Mayıs 2002
Cilt sayısı4
Orijinal video animasyonu
Azumanga Web Daiō
YönetmenFumiaki Asano
MüzikMotokazu Shinoda
StüdyoAjia-do Animation Works
Yayın tarihi28 Aralık 2000
Yayın süresi4 dakika
Anime filmi
Azumanga Daiō: The Very Short Movie
YönetmenHiroshi Nishikiori
StüdyoJ.C.Staff
Yayın tarihi22 Aralık 2001
Yayın süresi6 dakika
Anime televizyon dizisi
Azumanga Daiō: The Animation
YönetmenHiroshi Nishikiori
YapımcıShinichi Ikeda
Nobuhiro Osawa
Yuji Matsukura
SenaristIchirō Ōkouchi
MüzikMasaki Kurihara
StüdyoJ.C.Staff
Lisans
ADV Films (eski)
KanalTV Tokyo
Diğer kanallar
Yayın tarihi 8 Nisan 2002 30 Eylül 2002
Bölüm sayısı26

Azumanga Daioo (Japoncaあずまんが大王 Azumanga Daiō), Kiyohiko Azuma'nın yarattığı aslı manga olan ve 2002 yılında animesi yapılan bir dizidir. "Büyük Kral Azumanga" anlamına gelen başlık, "Azuma'nın Dengeki Daioh magazini için çizdiği manga"nın kısaltılmış halidir.

Azumanga Daioh ilk zamanlar Dengeki Daioh dergisinde dört kareli ve bir sütun içinde yayınlanırdı. Daha sonra bunlar kitap haline getirildiğinde, batı kesimindeki okuyucular daha önceden hiç duyulmamış türde esprilerle karşılaştılar. İngilizce sürümü ADV Manga tarafından yayınlanmaktadır.

Animesi ise 2002 yılında ADV Films tarafından 4 Nisan'dan 30 Eylül'e kadar devam ettirilmiştir. Anime, hafta içi her gün beş dakilalık parçalar halinde, hafta sonları ise yirmi beş dakikalık bir bölüm halinde yayınlandı. 130 adet beş dakikalık bölüm olmasına rağmen bunları birleştirince toplam 26 bölüm ediyordu. 26 bölümün haricinde "Çok Kısa Azumanga Daioh Filmi" (altı dakikalık promosyon film, ayrıca 0. bölüm olarak da geçer) ve "Azumanga Web Daioh" adlı iki kısa filmi vardır. Azumanga Daioh, 6 bölümlük VHS ve DVD şeklinde satışa sunuldu. Animenin müzikleri Geneon tarafından yapılmıştır.

Hem mangada, hem de animede Japon okullarında olan ilginç ve komik olayları anlatılıyor. Okuyucular/izleyiciler Sakaki'nin kedilere olan derin duygularına, Chiyo'nun birkaç sınıf atlayıp kendini yaşıtı olmayan insanlara kabul ettirme çabasına, Yomi'nin en iyi (ve en salak) arkadaşından çektiklerine, Tomo'nun hiperaktifliğine ve salaklıklarına (Yomi'nin en iyi arkadaşı Tomo'dur) ve Osaka'nın şaşırtıcı fikirlerine tanık olurlar. Dizide, her sene çıktıkları tatil, oldukları sınavlar ve egzersizler gibi gündelik hayattan kesitler anlatılıyor. Fakat bu konulara sürreal ve absürt öğeler eşlik ediyor.

Animenin ilk on bölümü, karakterlerin tanışma evresinin, hobilerinin ve fobilerinin öğrenildiği bölümlerdir. 11. ve 19. bölümler arasında karakterler biraz daha olgunlaşır ve yan sınıftan Kagura gelir. 20. ve 26. bölümler arasında ise karakterlerin üniversite sınavlarına çalışmaları ve okulun bitmesiyle yaşadıkları mutluluk ve üzüntü anlatılır.

Popülerliğinin nedeni

[değiştir | kaynağı değiştir]

Seri tamamıyla kült programlar sınıfına girebilir, çünkü Azumanga Daioh diğer "lise hayatı, komedi" dizilerinden çok farklıdır. Herhangi bir kesin olay ya da konu belirlenemez. Bariz bir şekilde A karakterinin B karakterine duyduğu aşk (ör: Love Hina) veya büyük bir görevi başarıyla tamamlayıp dünyayı kurtarma ve sonunda bütün karakterlerin birbirini sevmesi, karakterler arasında iki kişinin birbirini sevmesi ve garip bir şekilde istenmeyen pozisyonlara girip yanlış anlaşılmalara neden olması gibi en yaygın ve bilindik konular işlenmemiştir. Eğer dizideki konuları sınıflandırıp neler olduğunu dizmeye çalışılırsa, normal bir insanın lise hayatında neler yaptığını tek tek maddelendirmekten farksızdır. İşte bu yüzden, seriye her ne kadar acayip, deli, uyumsuz karakterle dolu ve absürt komedi imgeleri girse de, dizinin gerçekçiliği herkesce fark edilebilir haldedir.

Ana karakterler. Soldan sağa; Sakaki, Kagura Chiyo, Tomo, Yomi, Osaka.

Altı kız ve iki öğretmen asıl takımı oluştururken birkaç yan karakter (korkutucu bir erkek öğretmen, Sakaki'ye hayran olan bir kız) vardır.

Kızlardan dördü, Newstype Dergisi'nin En İyi 100 Kadın Kahramanı arasında yer aldı. Osaka 7inci, Chiyo-chan 11., Sakaki 21. ve Yomi de 78. oldu.

Ana karakterler

[değiştir | kaynağı değiştir]

İsimler, Batı tarzında ad-soyad sırası ile verilmiştir.

Chiyo Mihama (美浜 ちよ, Mihama Chiyo)

Chiyo-chan zekiliğinden dolayı beş sınıf birden atlayıp 10. sınıfa (Japonya'da Lise 1. sınıf) geçmesine rağmen hala sınıfın en akıllısı olabilen bir kızdır. Aşırı akıllı olmasının yanı sıra sınıfında kendisinden yaşça büyük insanların alamadığı sorumlulukları yerine getirmektedir (bunlardan biri her sabah kendi bento kutusunu hazırlamasıdır). Fakat yaşı ufak olduğu için korkuları, istekleri arzuları ve düşünceleri hala olgunlaşmamıştır. Bütün bunlara rağmen sınıftakilerle çok iyi anlaşır. İnanılmaz derecede şirin olması bir yana Chiyo-chan aşırı derecede iyi ve yardımsever birisidir. Zayıf olduğu konu sadece spordur çünkü sadece sınıfındakilerden beş yaş küçük olmasından değil, uygulanan sporlar kendisine göre uygun değil ve genelde yarışmaların sonu onun için trajik biçimde biter. Ebeveynleri aşırı zengindir ve hikâyede hiç gözükmezler (yalnız bir veya iki sahnede sarı renkli garip bir "kedi" gözükür ve babasıymış gibi dialog kurar). Chiyo-chan ilk liseye girdiğinde tam 10 yaşındaydı. Dizide sadece Chiyo-cahnın yaşı belirtilip, doğum günü kutlanıyor. Sınıfta en samimi olduğu arkadaşları Osaka ve Sakaki'dir. Chiyo-chanın saçını toplama şekli Osaka'nın kafasındaki fantezilere (yerine takılıp çıkartılabilmesi veya onlarla uçabilmesi) konu olmuştur.

Tomo Takino (滝野 智, Takino Tomo)

Tomo enerjik ve hareketli (fakat hımbıl), ayrıca da çok tembel bir karakterdir. Etrafındakiler rahatsız etmeyi görevlenmiştir diyebiliriz. (Özellliklede ortaokuldan beri arkadaşı olan Yomi'yi)

Koyomi "Yomi" Mizuhara (水原 暦, Mizuhara Koyomi)

Tomo'nun ortaokul arkadaşı olan Yomi kendini olgun göstererek genelde grubun düşüneni ve anlamlı düşünceler üreten beyinidir. Kilo sorunu yüzünden kafasında hep kilo verme derdi vardır.

Sakaki (, Sakaki)

Uzun boylu ve az konuşan bir karakter olan Sakaki fazla gelişmiş vücundan dolayı rahatsızdır. Bu yüzden çok nadir konuşmaktadır. Sakakinin azını sıkı olmasından dolayı "kasıntı", "şüpheli", "karizma" gibi bir sürü yakıştırma yapılmıştır. Ama buna rağmen her şeyi olabildiğince şirin görmeye çalıştığını saklamıştır. Kediler için delirir fakat nedense kediler ya elini ısırır ya da kolunu tırmalar. Hatta bir bölümde "baba" kedi (Kami-neko) mahalledeki bütün kedileri toplayıp Sakakiye saldırır. Serinin sonlarına doğru Iriomote dağında bulduğu yabani cat garip bir şekilde sakakiye yakın davranır ve adını "Yamamaya" koyar. (Daha sonradan Maya diye kısaltır.)

Ayumu "Osaka" Kasuga (春日 歩, Kasuga Ayumu)

Kasuga Osaka'dan gelen nakil öğrencidir. Tomo'da onu basmakalıp bir Osakalı (Yüksek sesli, coşkulu ve açık saçık espriler) olduğunu düşünüp hemen ismini Osakalı koyar. Fakat aslında Kasuga'nın davranışları bir Osakalının davranışlarından kesinlikle alakasızdır. Kasuga kendisine "çok basit" veya "kalın kafalı" gibi yakıştırmalar yapılmasını sevmez. Fakat Kasuga'da büyük bir ölçüde motivasyon ve enerji eksikliği vardır. Tipik bir Osakalı olmayan Kasuga kalın kafalı ve kolayca dikkati dağılabilen bir insandır, fakat bunun yanı sıra diğer insanlara göre çok farklı bir düşünceleri ve olayalara bakış açısı vardır. Bu değişik beyin yapısı yüzünden durup duruken hayal görmeye ve onu gerçekten yaşamaya başlar. Ayrıca Kagura garip bir şekilde çoğu bilmeceyi hemen cevaplayabiliyor.

Kagura (神楽, Kagura)

Kagura daha sonradan sınıf değişimiyle gelen bir öğrencidir. (Aslında öğretmen Yukari, Kagura beden eğitimi dersinde iyi olduğu için onu Nyamo'nun sınıfından kendi sınıfına geçirmiştir.) Boş zamanının çoğunu yüzme antrenmanı yapmakla geçirir. Mükemmel bir fiziğe sahip olduğu halde herhangi bir kibir ya da takıntı yapmadan sınıf arkadaşlarıyla iyi geçinir. Yalnız Sakaki'ye karşı biraz takıntısı vardır. Nedeni ise çok atletik görünmesidir. Aslında kimseye göstermediği çok kırılgan bir yönü de vardır. Animenin 6. bölümünde ve en son bölümdede görülebilir.

Yukari Tanizaki (谷崎 ゆかり, Tanizaki Yukari) / Yukari-sensei

Ana karakterler olan öğrencilerin sınıf ve İngilizce öğretmenleridir. Fakat tamamen apayrı bir kişilik olup öğrencileriyle sıkı bir ilişkisi vardır. Hatta o kadar yakındırlar ki öğrenciler bile ona ilk ismiyle seslenir. Yukari, o anki ruh haline göre dünyanın en gaddar ve cani yeri geldiğinde de dünyanın en iyi ve "cici" öğretmeni olur. Arabayı çok kötü kullanması yüzünden sınıftakilerde Yukari'nin arabasına karşı bir fobi oluşmasına neden olmuştur, özellikle de yaşı küçük olduğu için en çok Chiyo psikolojik olarak etkilenmiştir.

Minamo Kurosawa (黒沢 みなも, Kurosawa Minamo) / Nyamo

Kızların beden eğitimi öğretmenidir. İlk sene 5 no.lu sınıfın sınıf öğretmeni iken son iki senesinde 2 no.lu sınıfın rehber öğretmenliğini yapmıştır. Yukari'nin eski okul arkadaşıdır. Diğer öğrenciler tarafından sevilen, Yukari'ye göre daha kibar ve öğrencilerin, Yukari'nin yerine tercih edebilecekleri öğretmenlerden biridir.

  1. ^ Yegulalp, Serdar. "Best Slice-Of-Life Anime". About.com. 12 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2021. 
  2. ^ Beveridge, Chris (25 Haziran 2004). "Azumanga Daioh Vol. #2". Mania.com. 2 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2021. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]