Ahtapot (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ahtapot
Octopussy
YönetmenJohn Glen
YapımcıAlbert R. Broccoli
Richard Maibaum
Michael G. Wilson
SenaristIan Fleming
OyuncularRoger Moore
Maud Adams
Louis Jourdan
Steven Berkoff
Kristina Wayborn
Kabir Bedi
MüzikJohn Barry
Görüntü yönetmeniAlan Hume
DağıtıcıMGM/UA Entertainment Co.
CinsiSinema filmi
TürüCasus/Aksiyon
RenkRenkli
Yapım yılı1983, ABD-İngiltere
Çıkış tarih(ler)i6 Haziran 1983(İngiltere),
Ocak 1987 (Türkiye)
Süre131 dk.
Dilİngilizce
Bütçe$35,000,000
Hasılat$187,500,000
Önceki filmYalnız Senin Gözlerin İçin
Devam filmiBir Cinayete Bakış
Resmî sitesi

Ahtapot (Octopussy) John Glen'in yönetmenliğini yaptığı, 1983 yapımlı casus/James Bond aksiyon filmi. 13. James Bond filmi olan Ahtapot'ta, MI6 casusu James Bond karakterini altıncı defa Roger Moore oynuyor. Roger Moore'un (56) ilerlemiş yaşına daha uygun bir Bond kızıyla (Maud Adams) buluştuğu film, Soğuk Savaş sırasında Avrupa'nın güvenliğini tehdit eden ve Sovyetler'den kaynaklanan bir askeri komplonun engellenmesini içeriyor.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Ajan 009, ağır yaralı olarak sahte Faberge yumurtası ile Doğu Berlin'deki İngiliz elçiliğine sığınır.İngiliz istihbaratı olayla ilgili olarak SSCB'den şüphelenir.Bunun üzerine, 007 James Bond, gerçek yumurtanın satıcısını ve 009'un öldürülme nedenini araştırmak için Londra'da yapılacak ve gerçek Faberge yumurtasının satılacağı müzayedeye gönderilir.Bond, müzayede sırasında elindeki sahte yumurtayla gerçeğini değiştirir. 500.000 Sterlin karşılığında Yumurtayı satın alan sürgün Afgan prensi Kemal Han'ın peşine düşer.

Güç delisi Sovyet Generali Orlov, devlet deposundan çalıp yerlerine sahtelerini yerleştirdiği sovyet hazinesiyle Kemal Khan'ı destekliyordur.Khan ise Ahtapot (Octopussy) denilen zengin kadın (Maud Adams) ve onun kadınlardan oluşan ekibinin yardımıyla sovyet hazinelerini Batı'ya kaçırıyordur.Khan, Bond'un gerçek kimliğini öğrendikten sonra onu öldürmeye çalışmış ve daha sonra da onu kendi sarayına hapsetmiştir. Bond, bu sırada Sarayda General Orlov ile Khan'ın konuşmalarını dinler. Bu konuşmada, General Orlov'un Ahtapot'a ait bir sirkle nükleer savaş başlıklarını Batı Almanya'daki bir ABD Hava Üssü'ne sokarak, gerçekleştirmeye çalıştığı saldırıdan haberdar olur.

Gemeral Orlov'un gerçek amacı, Batı Almanya sınırları içindeki bir ABD Hava Üssünden kaynaklanacak bir nükleer patlama sonucunda, Batı Avrupa ülkelerinin silahsızlanma politikasına yönelmelerine neden olacak ve dolayısıyla bu ülkeler SSCB yayılması için kolay lokma olacaktı.Bond, önce Doğu Almanya içinde bombanın taşındığı treni durdurmaya çalışır, bu arada Bond'u engellemeye çalışan Orlov kendi askerleri tarafından kaçak sanılarak öldürülür.Bombayı son anda etkisiz hale getiren Bond, Octopussy'i de ikna ederek Kemal Khan'ın peşine düşer. Octopussy'nin elemalanlarıyla Hindistan'daki sarayında sıkıştırdığu Kemal Khan ve adamı Gobinda'yı öldürür.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]