Vincent Price

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vincent Price
Price, 1944 yapımı Laura filminde
DoğumVincent Leonard Price, Jr.
27 Mayıs 1911(1911-05-27)
St. Louis, ABD Amerika Birleşik Devletleri
Ölüm25 Ekim 1993 (82 yaşında)
Los Angeles, ABD
MilliyetAmerikalı
MeslekOyuncu
Boy1,93 m (6 ft 4 in)

Vincent Leonard Price, Jr. (27 Mayıs 1911 - 25 Ekim 1993), Amerikalı oyuncudur. Genelde korku ve gerilim filmlerinde oynayan oyuncu. 180 civarında film ve tv dizisinde rol almıştır. Bu filmlerin birçoğu, klasik haline gelmiş düşük bütçeli korku filmleridir. Genellikle esrarengiz, soylu, beyefendi ve "kendine karşı hata yapanlardan intikam alan adam" rollerinde hafızalara kazınmıştır. Ses tonu, tonlamaları ve düzgün diksiyonu oyunculuğuna derinlik katmaktadır ki, sesiyle birçok film ve çizgi filme de katkıda bulunmuştur. Caedmon Records için bir dizi korku hikâyesinin sesli kitap kayıtlarını yapmıştır.

Price, 27 Mayıs 1911'de St. Louis, Missouri'de doğmuştur. Yale Üniversitesi'nde sanat tarihi ve güzel sanatlar eğitimi almıştır. 1930'lu yılların başlarında tiyatro ile ilgilenen sanatçı, 1935'te profesyonel olarak sahneye çıkmış, 1930'lu yıllardan 1990'lı yıllara kadar birçok filmde rol almıştır.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Vincent Price Broadway'de Angel Street'te Bay Manningham rolünde

1930'lar gibi erken bir dönem de kariyerine başlasa da, aslında ilk önemli filmi yönetmenliğini Otto Preminger'in yaptığı 1944 yapımı "Laura" olarak gösterilebilir. 1939 senesinde Boris Karloff ile "Tower of London"'da beraber rol alırlar. Adı genel olarak korku filmleriyle anılsa da, filmografisinde casusluk, polisiye, dram gibi tarzlara da rastlamak mümkündür. 1949 senesinde "The Bribe" adlı filmde, Ava Gardner ve Charles Laughton gibi önemli isimlerle rol almıştır.

1950'li yıllarda 40'lı yıllarda rol almakta olduğu büyük yıldızlı, büyük bütçeli filmlerinden ziyade, B Sınıfı korku filmlerine yönelir. 1960'lara gelindiğinde B Sınıfı filmlerin ünlü yönetmeni Roger Corman ile bir dizi Edgar A. Poe uyarlamasına imza atarlar. House of Usher (1960), Pit and The Pendulum (1961), Tales of Terror (1962), The Raven (1963) bunlardan bazılarıdır. The Raven'da gencecik bir Jack Nicholson izlemek mümkündür.

1970'li yıllara gelindiğinde, yine korku tarzında filmlerde rol almaya devam eder. 1970 senesinde, korku filmlerindeki başarısından dolayı BBC Televizyonu tarafından korku ve gizem içerikli bir çalışmada görev almaya başlar ve burada 3-4 sene iyi işler çıkartır. Bu hikâyeler genellikle yine Poe hikâyeleri olmuştur. Ayrıca 1982 yılında Popun Kralı Michael Jackson'ın tüm zamanların en çok satan efsanevi albümü Thriller'da müthiş sesiyle Thriller parçasına katkıda bulunmuştur. Kariyerinin son zamanlarında daha çok seslendirme konusunda çalışmalar yapmasına karşın, Amerikalı Yönetmen Tim Burton'ın "Edward Scissorhands" filminde, The Inventor karakterine görüntüsüyle de hayat vermiştir.

Özel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Vincent Price 3 kez evlenmiştir. İlk eşi Editth Barret'den bir tane oğlu olmuştur. İkinci eşi Mary Grant Price'ın resim üzerine birçok çalışması vardır, 1960 yılında Doğu Los Angeles Kolejinde Vincent Price ile birlikte sergi açmışlardır. Bu eşinden de bir tane kızı dünyaya gelmiştir. Son evliliğini 1973 senesinde "Theatre of Blood" adlı yapımda kurbanlarından birini canlandıran Avustralyalı aktris Coral Browne ile yapmıştır. Price, bu eşi için sonradan katolikliğe geçmiş, eşi ise onun için Amerikan vatandaşlığına geçmiştir.

Vincent Price, korku sinemasında vazgeçilmez oyuncusu olarak sinema tarihinde yerini başarı ile almış bir isim olmuştur.

1993 yılında akciğer kanseri sebebiyle Los Angeles, Kaliforniya'da hayatını kaybeden sanatçı hayatının bir bölümünü anlatan bir otobiyografi kitabı kaleme almıştır. (I Like What I Know - A Visual Autobiography, Doubleday & Company, Inc., Garden City, New York, copyright 1959).

Filmografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]