Albay general
Albay general, bazı ordularda üç veya dört yıldızlı bir rütbedir, genellikle diğer ordulardaki tam bir generalinkine eşdeğerdir. Kuzey Kore ve Rusya, tarihleri boyunca rütbeyi bu şekilde kullanmışlardır. Sıralama aynı zamanda Almanya ile de yakından ilişkilidir.
Almanya[değiştir | kaynağı değiştir]
Rütbe Wehrmacht içinde kullanıldı.
Generaloberst, 1990'da Almanya'nın yeniden birleşmesine kadar Doğu Almanya Ulusal Halk Ordusu'nda da kullanıldı. Ancak Bundeswehr bu rütbeyi kullanmayı bıraktı.
Avusturya[değiştir | kaynağı değiştir]
Albay general (Almanca: Generaloberst), 1915'te Alman modelinden alınmıştır. Avusturya-Macaristan Ordusu'ndaki en yüksek ikinci rütbeydi. Rütbe, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avusturya Silahlı Kuvvetleri'nde kullanılmadı.
Birleşik Krallık[değiştir | kaynağı değiştir]
Albay general unvanı, İngiliz İç Savaşı öncesinde ve sırasında hem Kralcı hem de Parlamenter ordularda kullanıldı. Bu durumlarda, genellikle kıdemli bir generalin aksine kıdemli bir albay anlamına geliyordu.
Çekoslovakya[değiştir | kaynağı değiştir]
Albay general rütbesi (Çekçe: generálplukovník) 1950'de Çekoslovak ordusunda oluşturuldu; devletin 1993'te dağılmasından sonra kullanımı bırakıldı.
Fransa[değiştir | kaynağı değiştir]
Fransız Ordusunda, Ancien Régime altında, belirli bir hizmet dalının (yani piyade, süvari, dragoon, İsviçre birlikleri, vb.) tüm alaylarının nominal komutasındaki subay, albay general olarak biliniyordu. Bu bir rütbe değil, Kraliyet makamıydı.
Gürcistan[değiştir | kaynağı değiştir]
Gürcistan Cumhuriyeti 1991'deki bağımsızlığından sonra Sovyet rütbelerini kullanmaya devam etti fakat 2000lerin başında Sovyet sistemi bırakılmış yerine Gürcü rütbe işaretleri getirilmiştir.
Irak[değiştir | kaynağı değiştir]
Albay generalin Irak'taki eşdeğer rütbesine Ferik Awwal denir.
İsveç[değiştir | kaynağı değiştir]
Albay general (generalöverste), İsveç'te 19. yüzyıla kadar kullanılan kıdemli bir askeri rütbeydi.
Kuzey Kore[değiştir | kaynağı değiştir]
Sangjang'ın Kuzey Kore rütbesi "albay general" olarak tercüme edilir. Sangjang, jungjang'dan kıdemlidir (genellikle "korgeneral" olarak çevrilir) ve daejang'dan küçüktür (genellikle "general" olarak çevrilir).
Bu rütbe tipik olarak Kore askerden arındırılmış bölgesi ve Panmunjom'daki Kuzey Kore güvenlik bölgesi birimlerinin komutanı tarafından tutulur. Aynı zamanda KPA Pyongyang Savunma Komutanlığı'nın komutan generali tarafından tutulan rütbedir.
Macaristan[değiştir | kaynağı değiştir]
Macaristan'da, albay general (vezérezredes) rütbesi, 1915'te İmparatorluk ve Kraliyet Ordusuna (İkili Monarşinin ortak kara gücü) tanıtıldı. Rütbe, 1940'ların başında: gyalogsági tábornok (piyade generali), lovassági tábornok (süvari generali) ve táborszernagy (topçu generali) rütbelerinin yerini aldı.
Vezérezredes rütbe unvanı, Macar Savunma Kuvvetleri'nin en yüksek rütbeli (dört yıldızlı) general subayları için hala kullanılmaktadır ve yabancı dört yıldızlı general subaylarının rütbe unvanları genellikle Macarca'da vezérezredes olarak çevrilmektedir. İngiliz Milletler Topluluğu hava kuvvetlerinin Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşalleri gibi.
Mısır[değiştir | kaynağı değiştir]
Mısır Ordusu, "albay general" olarak tercüme edilebilecek bir rütbe kullanıyor. 4 yıldızlı veya "tam" general rütbesine eşittir. Bununla birlikte, albay general mareşal rütbesinin altındadır ve genellikle sadece savunma bakanları tarafından alınan fahri bir unvandır.
Moğolistan[değiştir | kaynağı değiştir]
1961 yılında J.Lkhagvasuren Moğolistan Halk Cumhuriyeti Albay General unvanını aldı. Moğolistan'da albay generalliğe terfi eden sadece 9 kişi vardır. Sonomyn Luvsangombo son yaşıyan albay generaldir. 2006 yılından bu yana, bu rütbe Moğol Silahlı Kuvvetlerinden kaldırılmıştır.
Rusya[değiştir | kaynağı değiştir]
Albay general rütbesi Çarlık Rusyada kullanılmamıştır. Bu rütbe ilk olarak Rusya'da Sovyetler Birliği zamanı kullanılmıştır: командарм второго ранга (kommandarm vtorovo) ranga, "ikinci sınıf ordu komutanı"). İkinci Dünya Savaşı sırasında, yaklaşık 199 subay albay generalliğe terfi etmiştir. Üç yıldız ile gösterilir.
Rütbe, çağdaş Rus Ordusu ve Hava Kuvvetleri'nde hala kullanılmaktadır.
Bunun dışında, Sovyet ve Rus rütbe sistemleri bazen rütbe denkliği konusunda kafa karışıklığına neden olabilir, çünkü tuğgeneral veya tuğgenerale eşit rütbe 1798'de Rus Ordusun'dan kalkmıştır. Tek yıldızlı generale karşılık gelen tugay komutanı rütbesi sadece 1935-1940 yılları arasında Sovyetler Birliği'nde bulunmuştur. Tugay komutanı pozisyonu her zaman albaylar (Rusça: polkovnik) veya çok nadiren generaller tarafından tutulmuştur.
Rütbe genellikle bölge, cephe ve ordu komutanlarına ve ayrıca savunma bakan yardımcılarına, genelkurmay başkan yardımcılarına vb. verilmektedir.
Bazı eski Sovyet Ülkelerinde (örneğin Belarus'ta), orduda mareşal veya dört yıldızlı general rütbesi yoktur ve bu nedenle albay general, genellikle en yüksek rütbedir.
Karşılık gelen deniz rütbesi, aynı zamanda üç yıldızla gösterilen amiraldir.
Suriye[değiştir | kaynağı değiştir]
Suriye Arap Ordusu albay general rütbesini ("Imad-awwalعماد أول) sadece savunma bakanları tutar bu rütbeyi şimdiye kadar sadece altı subay tutmuştur – Hafez al-Assad, Mustafa Tlass, Hikmat al-Shihabi, Ali Habib Mahmud, Dawoud Rajiha ve Fahd Jassem al-Freij.
Ukrayna[değiştir | kaynağı değiştir]
Albay general Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri (sadece Deniz Piyadeleri, Deniz Havacılığı ve Sahil Teşkilatı) kıdemli subaylarının eski askeri rütbesi.
1 Ekim 2020'den itibaren Ukrayna'da "Albay General" rütbesi atanmamış ve en yüksek "General" rütbesi olmuştur. 2020 yılına kadar, bir korgeneralden daha yüksek, ancak Ukrayna Ordusu Generalinden daha düşüktü.
Albay-General, Ukrayna rütbesinin işareti:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
2016'ya kadar | 2016 projesi | 2016-2020 | 2020'den sonra |
---|
Vietnam[değiştir | kaynağı değiştir]
Vietnam'da, albay general rütbesi Thượng Tướng (kelimenin tam anlamıyla "üst general") olarak bilinir. Kara Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri'nde üç yıldızlı bir rütbedir (OF-9a). Thượng Tướng, Trung Tướng'den (genellikle "korgeneral" olarak çevrilir) kıdemli ve Đại Tướng'den (genellikle "general" olarak çevrilir) küçüktür. Kara ve hava kuvvetlerinde kullanılır. Donanmadaki Đô Đốc (amiral) ile eşdeğerdir.
Albay general rütbe işaretleri[değiştir | kaynağı değiştir]
Azerice: General-polkovnik
(Azerbaycan Kara Kuvvetleri)[2]
Eski kullanımlar[değiştir | kaynağı değiştir]
Almanca: Generaloberst
(Alman Kara Kuvvetleri)[12]
Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]
- ^ "ԶԻՆՎՈՐԱԿԱՆ ԾԱՌԱՅՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ԶԻՆԾԱՌԱՅՈՂԻ ԿԱՐԳԱՎԻՃԱԿԻ ՄԱՍԻՆ". arlis.am (Ermenice). Legal information system of Armenia. 15 November 2017. 16 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 June 2021.
- ^ "Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələri hərbi qulluqçularının hərbi geyim forması və fərqləndirmə nişanları haqqında Əsasnamə" (PDF). mod.gov.az (Azerice). Ministry of Defense. 25 June 2001. ss. 64–70. 15 Şubat 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 February 2021.
- ^ "Указ Президента Республики Беларусь от 21.07.2009 N 388 "О военной форме одежды, знаках различия по воинским званиям и внесении дополнений в Указ Президента Республики Беларусь от 9 июня 2006 г. N 383"". pravo.levonevsky.org/ (Rusça). Government of Belarus. 18 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 May 2021.
- ^ "OBILJEŽJA I ČINOVI OS BIH". os.mod.gov.ba (Boşnakça). Oružane snage Bosne i Hercegovine. 6 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 September 2019.
- ^ "Oznake činova". osrh.hr (Hırvatça). Republic of Croatia Armed Forces. 1 April 2019. 26 Haziran 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 May 2021.
- ^ "Қазақстан Республикасының Қарулы Күштері, басқа да әскерлері мен әскери құралымдары әскери қызметшілерінің әскери киім нысаны және айырым белгілері туралы". adilet.zan.kz (Kazakça). Ministry of Justice (Kazakhstan). 25 August 2011. 2 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 May 2021.
- ^ "IV. Izgled Činova u Vojsci". Official Gazette of Montenegro (Karadağca). Cilt 50/10. 16 August 2010. ss. 22-28. 17 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 September 2021.
- ^ "Указ Президента Российской Федерации от 11 марта 2010 года № 293 "О военной форме одежды, знаках различия военнослужащих и ведомственных знаках отличия"". rg.ru (Rusça). Российской газеты. 12 March 2010. 15 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 May 2021.
- ^ "ҚОНУНИ ҶУМҲУРИИ ТОҶИКИСТОН ДАР БОРАИ ЎҲДАДОРИИ УМУМИИ ҲАРБӢ ВА ХИЗМАТИ ҲАРБӢ". majmilli.tj (Tacikçe). The National Assembly of the Republic of Tajikistan. 13 April 2017. 22 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 June 2021.
- ^ "TÜRKMENISTANYŇ KANUNY Harby borçlulyk we harby gulluk hakynda (Türkmenistanyň Mejlisiniň Maglumatlary 2010 ý., № 3, 58-nji madda) (Türkmenistanyň 01.10.2011 ý. № 234-IV Kanuny esasynda girizilen üýtgetmeler we goşmaçalar bilen)" [LAW OF TURKMENISTAN On military service and military service (Information of the Mejlis of Turkmenistan, 2010, No. 3, Article 58) (as amended by the Law of Turkmenistan of October 1, 2011 No. 234-IV)] (PDF). milligosun.gov.tm (Türkmence). Ministry of Defense (Turkmenistan). ss. 28-29. 6 Aralık 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 June 2021.
- ^ "O'zbekiston Respublikasi fuqarolarining harbiy xizmatni o'tash tartibi to'g'risida". lex.uz (Özbekçe). Ministry of Justice of the Republic of Uzbekistan. 12 September 2019. 15 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 June 2021.
- ^ Davis, Brian Leigh (1980). German Uniforms of the Third Reich 1933-1945. 1st. Poole, Dorset: Blandford Press. ss. 219-220. ISBN 0-7137-0881-6.
- ^ Over the Front. "Austro-Hungarian Ranks". Over the Front. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 July 2018.