A (The Walking Dead)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"A"
The Walking Dead bölümü
Bölüm no.4. sezon
16. bölüm
YönetmenMichelle MacLaren
SenaristScott M. Gimple
Angela Kang
Yayın tarihi30 Mart 2014 (2014-03-30)
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"Us"
Sonraki →
"No Sanctuary"
The Walking Dead (4. sezon)
The Walking Dead bölümleri listesi

A, kıyamet sonrası korku televizyon dizisi The Walking Dead'in dördüncü sezonunun on altıncı ve son bölümüdür. İlk olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde 30 Mart 2014 (2014-03-30)'te AMC'de yayımlanmış olup, Scott M. Gimple ile Angela Kang tarafından yazılmış ve Michelle MacLaren tarafından yönetilmiştir.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

"A", "Too Far Gone" isimli bölüm öncesindeki olayların yer aldığı geçmişe ait sahneleri (İngilizceflashback) içerir. Bu sahnelerden ilkinde Rick (Andrew Lincoln), kanlı geçen bir gezintiden gelir ve hapishanenin tel örgülerine baskı kuran aylakları vahşice öldürür. Daha sonra Hershel (Scott Wilson), vahşetten uzak durup hayvanları evcilleştirme ve çiftçilik yaparak yiyecek yetiştirme konusunda Rick'i ikna eder. Rick daha sonra oğlu Carl'ı da (Chandler Riggs) aynısını yapması konusunda ikna eder.

Günümüze gelindiğinde Rick, Carl ve Michonne (Danai Gurira), ormanda bir kamp ateşinin çevresinde oturmakta ve ne kadar aç oldukları hakkında konuşmaktadırlar. Grup daha sonra ağaçların arasından gelen bir ses duyarlar ve orada küçük bir tavşanı yakalarlar. Rick, tuzağın nasıl çalıştığını anlatırken, yardım çığlığı atan bir adamın sesini duyarlar. Carl sesin geldiği yöne doğru koşmaya başlar ve Rick ile Michonne onu takip eder. Grup, açık bir alanda bir aylak sürüsü tarafından çevrelenmiş bir adam görür. Carl aylakları vurmak için silahını kaldırır ancak Rick onu durdurur. Üçlü, adamın aylaklar tarafından öldürülmesini izler. Aylaklar daha sonra grubun peşine düşer ve grup eşyalarını toplayarak Son Durak'a (İngilizceTerminus) doğru giden tren raylarına geri döner.

O gece Rick ve Michonne, Son Durak hakkında konuşurlarken Carl yakınlardaki bir arabada uyumaktadır. Grup, kısa bir süre sonra Joe (Jeff Kober) ve adamlarının saldırısına uğrar. Joe silahını Rick'e doğrulturken diğerleri de silahlarını Michonne'a doğrultmaktadır. Dan adındaki bir adam Carl'ı arabadan çekerek çıkarır ve onu yere fırlatır. Joe, Rick'i kafasından vurmak için geri saymaya başlar ancak grup Daryl'in (Norman Reedus) olay yerine gelmesiyle durur. Daryl; Rick, Michonne ve Carl'ın iyi insanlar olduklarını ve onların serbest bırakılması karşılığında kendisinin onlarını cezasını çekmeyi kabul edeceğini teklif eder. Joe, Daryl'i yalancı ilan eder ve bunun üzerine Joe'nun adamları Daryl'i öldüresiye dövmeye başlar. Sinirden deliye dönen Joe, Carl ve Michonne'u Rick'in gözlerinin önünde öldüreceğini, daha sonra da Rick'i öldüreceğini söyler. O sırada Dan, Carl'ın üzerine çıkar ve ona babasının gözlerinin önünde tecavüz etmeyi planlamaktadır. Carl bıçağına uzanır ancak ona erişemez. Dan, kemerini çözerken Carl'dan hareket etmemesini ister. Rick oğlunun bağırmasına ve ağlamasına dayanamaz. Joe ile Rick boğuşurken Rick, Joe'nun boynunu ısırırarak onun atar damarını koparır. Bu kargaşa sırasında Daryl ve Michonne kontrolü ele geçirir ve diğer adamları öldürür. Rick, kendisinden af dileyen Dan'in yanına gelir ve bıçağını Dan'e saplayarak Dan'i vahşice öldürür. O sırada Michonne Carl'ı tutmaktadır.

Daha sonra, Daryl, Rick ile birlikte oturmakta ve ondan olanlar için özür dilemektedir. Daryl, Rick'e Beth ile birlikte olduğunu ancak daha sonra ikilinin yollarının ayrıldığını söyler. Rick, Beth'in ölüp ölmediğini sorduğunda Daryl ona Beth'in gittiğini söylemekle yetinir. Rick, Daryl'e onu kardeşi gibi gördüğünü söyler ve onu affeder. Grup daha sonra Son Durak'a doğru giden yolu tamamlamak için yola koyulur. Son Durak'a ulaştıklarında içeri girmeden önce binanın çevresine dağılarak içeriyi gözetlemeye başlarlar. İçeride şüphe uyandıracak herhangi bir şey görmedikten sonra Rick, silahlarının birçoğunu gömer ve grup, tel örgülerin üzerinden atlayarak Son Durak'ın arka kısmından içeri girerler. İçeride grubu Gareth (Andrew J. West), Alex (Tate Ellington) ve diğerleri karşılar ve grubun silahlarını kontrol ettikten sonra onlara silahlarını geri verirler. Gareth daha sonra onlara dışarıya doğru eşlik eder ve gruba yemek vermek için Mary'nin (Denise Crosby) yanına götürür. Rick kısa bir süre sonra Alex'in elindeki et tabağından şüphelenir ve onu esir alır. Rick, Alex'in kolunda Hershel'in Glenn'e verdiği saatin yanı sıra bir süredir Maggie'nin giydiği Daryl'in pançosunu, Rick'in otostopçudan aldığı kamp çantasını ve Glenn'in zırhını diğerlerinin üzerinde görür.

İki grup silahlı bir çatışmaya girer ve Rick'in grubu saklanmaya çalışır. Kovuşma sırasında Rick'in grubu, güneşin altında mavi bir muşamba üzerine serilmiş insan parçaları ve içerisinde yardım çığlığı atan insanların bulunduğu konteynerlerin yanından geçer ve en sonunda keskin nişancılar tarafından durdurulur ve teslim olmaya zorlanırlar. Grup, çatışma sırasında keskin nişancıların sadece ayaklarına doğru hedef aldıklarını fark eder. Gareth, onlara yakınlardaki bir tren vagonuna birer birer girmesini emreder. Grup vagona girdiğinde içeride Glenn (Steven Yeun), Maggie (Lauren Cohan), Bob (Lawrence Gilliard, Jr.) ve Sasha (Sonequa Martin-Green) ile karşılaşır ve ayrıca Abraham (Michael Cudlitz), Rosita (Christian Serratos), Eugene (Josh McDermitt) ve Tara (Alanna Masterson) ile tanışır. Bölümün sonunda Rick, "Yanlış insanlarla uğraştıklarını fark ettiklerinde kendilerini çok salak hissedecekler." der ve bölüm sona erer.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

"A", dizinin baş yapımcısı ve dizi sorumlusu Scott M. Gimple ile yapımcı Angela Kang tarafından yazıldı. Bölüm, her iki yazarın da bu sezon için yazdığı üçüncü bölüm oldu. Bölüm, daha önce ikinci sezonun "Pretty Much Dead Already" isimli bölümünü ve birinci sezonun "Guts" isimli bölümünü de yöneten Michelle MacLaren tarafından yönetilmiştir.

Bölümde ayrıca Hershel, geçmişten bir sahnede de olsa "Too Far Gone" isimli bölümde ölmesinden sonra dizide yeniden son kez yer almıştır. Bu bölüm için Scott Wilson'ın ismi, sezonun dokuzuncu bölümünden sonra kaldırıldıktan sonra açılış jeneriğine yeniden eklenmiştir.

Bölüm, Joe (Jeff Kober) karakterinin dizide son kez yer aldığı bölümdür. Bölümde Joe, Rick'in atar damarını ısırması sonucu hayatını kaybeder. Rick, Michonne ve Carl'ın Joe'nun çetesi tarafından ele geçirildiği sahne, dizinin çizgi roman serisinin 10. seri 57. sayısından esinlenilerek kasten çekilmiştir.[1] Bölümün çizgi romanla arasındaki temel farkı, çizgi romanda Rick, Carl ve Abraham üç eşkıya tarafından ele geçirilirken dizide Rick, Carl ve Michonne, Joe'nun beş çete elemanı tarafından ele geçirilmiş olmasıdır.

Dizinin kapanış sahnesinin çekimleri sırasında Andrew Lincoln, sarf ettiği sözlerin çizgi romanın 11. seri 64. sayısındakine çok yakın olduğunu söyledi. Scott Gimple, çizgi romanda sarf edilen sözlerin birebir kullanılması durumunda bunu televizyon kanalının sansürleyecek olmasından emin olduğu için küçük bir değişikliğe gidildiğini belirtti.[2] Dizinin ev videosu yayımlarında Rick, bölümün final sahnesinde sansürlenmemiş halindeki sözleri kullanır.[3]

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

İzlenme[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm yayımlandığı gece Amerika Birleşik Devletleri'nde 15.68 milyon kişi tarafından izlendi ve 18-49 yaş aralığındaki izleyici kitlesinden 8.0 puan aldı.[4] Bu bölümün izlenme oranı ve aldığı puan, bir önceki bölümün ulaştığı 13.47 milyon izleyiciden ve 18-49 yaş aralığındaki izleyici kitlesinden aldığı 6.7 puandan daha fazla oldu.[5] Bu bölümün ulaştığı reytingler, dizinin bugüne kadarki sezon finali bölümlerinin ulaştığı reytinglerin en yükseği olmasına rağmen dizinin o güne kadar yayımlanan tüm bölümleri arasında en yüksek reytinge ulaşan dördüncü sezonun açılış bölümünün altında kaldı. 4. sezonun genel izlenme oranlarına bakıldığında sezon, ortalama 13.3 milyon kişi tarafından izlendi. Bu oran, üçüncü sezonun ortalama izlenme oranından %20 daha fazla oldu.[6]

Eleştirel karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, eleştirmenlerden genel olarak olumlu yorumlar aldı. Forbes yazarı Allen St. John, sezon finalini olumlu bulduğunu şu sözlerle dile getirdi: "Bölüm, Breaking Bad yönetmeni Michelle MacLaren tarafından başarıyla yönetildi ve 'The Walking Dead' dizisini ilginç bir yere taşıdı. Bölümün hikâyesi kahramanlarımızı karanlık bir yere taşıdı - ve kilitli bir tren vagonundan daha karanlık ne olabilir ki?"[7]

IGN'den Roth Cornet bölümü "Mükemmel" bulduğunu bölüme verdiği 8 puanla simgeledi ve bölüm hakkında şu yorumda bulundu: "The Walking Dead 4. sezon finali Rick'in kendisine dizinin başından beri sorduğu 'Ben ne tür bir adamım?' sorusuna bir cevap niteliğindeydi. Bu sorunun cevabı, Rick'in o an bulunduğu ortam onun nasıl bir adam olmasını gerektiriyorsa onun o tür bir adam olmasıdır zira bu dünyada güçlü ve güvenilir bir lider olmak istiyorsa onun bürünmesi gereken karakteri de budur. Dizinin finalinin daha güçlü olabileceğini düşünsem de bu bölüm, sezonun ikinci yarısının en başarılı şekilde yönetilmiş ve yapılmış bölümlerinden birisiydi."[8]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Walking Dead's Most Shocking Scene: Comics to Screen Comparison" (İngilizce). Comicbook.com. 30 Mart 2014. 29 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2014. 
  2. ^ "The Walking Dead: Andrew Lincoln Says His Last Line Was Censored" (İngilizce). Comicbook.com. 31 Mart 2014. 8 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2014. 
  3. ^ "Watch Rick Grimes Say Uncensored Final Line in The Walking Dead Season 4" (İngilizce). Wetpaint.com. 7 Ağustos 2014. 7 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2014. 
  4. ^ Bibel, Sara (1 Nisan 2014). "Sunday Cable Ratings: 'The Walking Dead' Wins Night, 'Talking Dead', 'Real Housewives of Atlanta', 'Shameless', 'Naked and Afraid' & More". TV by the Numbers (İngilizce). 9 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2014. 
  5. ^ Kondolojy, Amanda (25 Mart 2014). "Sunday Cable Ratings: 'The Walking Dead' Tops Night + 'Talking Dead', 'The Real Housewives of Atlanta', NCAA Basketball & More". TV by the Numbers (İngilizce). 17 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2014. 
  6. ^ Mitovich, Matt (31 Mart 2014). "Ratings: Versus The Walking Dead's Finale High, Good Wife Holds Steady; NBC's Crisis Drops". TV Line (İngilizce). 6 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2014. 
  7. ^ St. John, Allen (31 Mart 2014). "In 'The Walking Dead' Season Finale, It's Bye Bye, Hamlet, Hello, Rick 2.0". Forbes (İngilizce). 1 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2014. 
  8. ^ Cornet, Roth (31 Mart 2014). "The Walking Dead: "A" Review". IGN (İngilizce). 31 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2014.