Rejeneratif frenleme

Vikipedi, özgür ansiklopedi
03.13, 31 Ocak 2021 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24758916 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Bir Škoda Astra tramvayın çatısında rejeneratif fren mekanizması
London Underground üzerindeki S7/8 Stock enerji kullanımının yaklaşık %20'sini güç kaynağına döndürebilir.[1]
Toyota Prius, rejeneratif fren sistemine sahip ilk seri üretim otomobilidir.

Rejeneratif frenleme, hareket eden bir aracı veya nesneyi kinetik enerjisini hemen kullanılabilecek veya ihtiyaç duyulana kadar saklanabilecek bir forma dönüştürerek yavaşlatan bir enerji geri kazanım mekanizmasıdır. Bu mekanizmada, elektrikli çekiş motoru, aksi takdirde fren disklerinde ısı olarak kaybedilecek olan enerjiyi geri kazanmak için aracın momentumunu kullanır. Bu, aşırı kinetik enerjinin frenlerdeki sürtünme nedeniyle istenmeyen ve boşa harcanan ısıya dönüştürüldüğü geleneksel fren sistemleriyle ya da enerjinin jeneratör ile elektrik motorları kullanılarak geri kazanıldığı ancak hemen dirençlerde ısı olarak dağıtıldığı dinamik frenlerle zıttır. Rejenerasyon, aracın genel verimliliğini artırmasının yanında, mekanik parçaların çok çabuk aşınmamasından dolayı da fren sisteminin ömrünü önemli ölçüde uzatabilir.

Kaynakça

  1. ^ "Transforming the Tube" (PDF). Transport for London. July 2008. 5 Haziran 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2009.