Çarpışma önleme sistemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir çarpışma önleme sisteminin şeması

Çarpışma önleme sistemi (CAS), ileri çarpışma uyarı sistemi veya çarpışma hafifletme sistemi olarak da bilinen bir çarpışma önleme sistemi, bir çarpışmanın şiddetini önlemek veya azaltmak için tasarlanmış bir otomobil güvenlik sistemidir.[1] Olası bir çarpışmayı tespit etmek için radar (tüm hava koşullarında) ve bazen lazer (LIDAR) ve kamera (görüntü tanıma kullanan) kullanır. GPS sensörleri, bir konum veritabanı üzerinden durma işaretlerine yaklaşmak gibi sabit tehlikeleri tespit edebilir.[1][2][3][4]

Çarpışma önleme sistemi, AB'de otonom acil frenleme (AEB) gibi bazı ülkelerde zorunlu olan yaygın sistemlerden, bazı üreticiye özel cihazlar da dahil olmak üzere araştırma projelerine kadar uzanmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Lim, Hazel Si Min; Taeihagh, Araz (2019). "Algorithmic Decision-Making in AVs: Understanding Ethical and Technical Concerns for Smart Cities". Sustainability. 11 (20). s. 5791. doi:10.3390/su11205791. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2020. 
  2. ^ mydigitallife.com: Toyota Develops Automatic Brake System Assisted by GPS Technology for Safety Driving. http://www.mydigitallife.info/2008/02/13/toyota-develops-automatic-brake-system-assisted-by-gps-technology-for-safety-driving/ 6 Mart 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ The Volvo Owners Club: New Collision Warning with Auto Brake helps prevent rear-end collisions. http://www.volvoclub.org.uk/press/releases/2007/collision_warning.shtml 4 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ howstuffworks.com: How Pre-Collision Systems Work. Types of Pre-collision Systems. http://auto.howstuffworks.com/car-driving-safety/safety-regulatory-devices/pre-collision-systems2.htm 12 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]