Fren zayıflaması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kamyon hava frenleri, yanlış ayarlanmaları durumunda genleşme nedeniyle zayıflayabilir

Fren zayıflaması, özellikle yüksek yük veya yüksek hız koşullarında, bir aracın frenlerinin tekrar tekrar veya sürekli olarak kullanılmasından sonra, frenleme etkisinde meydana gelebilecek istenmeyen bir azalmadır. Fren zayıflaması, otomobiller, kamyonlar, motosikletler, uçaklar ve bisikletler dahil olmak üzere, sürtünme fren sistemi kullanan herhangi bir araçta meydana gelebilir.

Fren zayıflaması, frenleme yüzeylerinde biriken ısıdan ve fren sistemi bileşenlerinde meydana gelen değişiklik ve reaksiyonlardan kaynaklanır ve hem kampanalı frenlerde hem de disk frenlerde meydana gelebilir. Durdurma gücü kaybı veya zayıflaması, sürtünme kaybı, mekanik zayıflama veya sıvı kaybından kaynaklanabilir. Fren zayıflaması, uygun ekipman ve malzeme tasarımı ve seçimi ile birlikte fren sisteminin sağlıklı bir şekilde soğutulması sonucunda önemli ölçüde azaltılabilir.

Fren zayıflaması, çoğunlukla yüksek performanslı sürüş sırasında veya uzun, dik bir tepeden aşağı yönde inerken meydana gelir. Konfigürasyonları nedeniyle, kampanalı frenlerde daha sık görülür. Disk frenler, fren zayıflamasına karşı çok daha dayanıklıdır, çünkü biriken ısı, rotor ve balatalardan daha kolay boşaltılabilir. Bu özellik çoğu araç için ön frenlerde standart bir hale gelmiştir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]