İçeriğe atla

Army Dreamers

Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.05, 16 Aralık 2020 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24426950 numaralı sürüm (Dış bağlantılar: düzeltme)
"Army Dreamers"
Never for Ever albümünden
Kate Bush single
B yüzü"Delius"
"Passing Through Air"
Yayımlanma22 Eylül 1980 (1980-09-22)
Format7" tekli
KaydedilmeOcak-Haziran 1980
TarzArt pop
Süre3:17 (Tekli sürümü)
2:58 (Albüm sürümü)
ŞirketEMI
YazarKate Bush
YapımcıKate Bush, Jon Kelly
Kate Bush single kronolojisi
"Babooshka"
(1980)
"Army Dreamers"
(1980)
"December Will Be Magic Again"
(1980)

"Army Dreamers", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un üçüncü stüdyo albümü Never for Ever için kaydettiği bir şarkı. Eylül 1980'de tekli olarak yayımlanan şarkı, Birleşik Krallık'ta ilk yirmiye girdi. Savaş karşıtı şarkılardan kabul edilen "Army Dreamers", Körfez Savaşı sırasında BBC tarafından sansürlenen şarkılardan biri oldu.

Genel

"Army Dreamers", 22 Eylül 1980 tarihinde piyasaya sürüldü ve Birleşik Krallık müzik listesinde 16 numarada yer aldı.[1] Şarkının tekli sürümü albüm sürümünden uzundur. Albüm sürümü azalarak biterken, tekli sürümü aniden biter. Buna karşın The Single File'daki tekli sürümü de albüm sürümü gibi azalarak biter.

Teklinin iki B yüzü bulunur: "Delius" ve "Passing Through Air". "Delius", Bush'un İngiliz besteci Frederick Delius'a adadığı bir şarkıdır. Şarkının alternatif adı olan "Song of Summer", Delius'un işlerinden birine göndermedir. Bush, bu şarkıyı bestecinin hayatını anlatan BBC filminden etkilenerek yazdı. Bu şarkı albüm sürümünde önceki şarkı "Babooshka"dan kalan seslerle başlarken, tekli sürümünde doğrudan şarkıya başlar. "Passing Through Air", Bush'un ilk bestelerinden biri olup 1973'te David Gilmour'un stüdyosunda, 15. yaş gününden birkaç hafta sonra kaydedildi.[2]

Tema

Şarkı, askerî tuzaklarda öldürülen asker oğluna üzülen bir anne ve savaşın etkileri üzerinedir. Oğlunun gereksiz ölümüne ağıt yakan anne, bunu engellemek için neler yapabileceğini düşünerek vicdanıyla yüzleşir. Vals temposunda kaydedilen şarkı, Bush'un önceki teklilerinden bu yönüyle ayrılır. Şarkıdaki "BFPO", "British Forces Post Office"i (Türkçe: Britanya Güçleri Posta Ofisi) temsil eder. Britanya ordusunun posta sistemi olan bu kuruluş, şarkıda "Our little army boy is coming home, from BFPO" (Türkçe: Küçük asker çocuğumuz, eve geliyor, diyor BFPO) şeklinde geçer. "Army Dreamers", Körfez Savaşı sırasında BBC tarafından yasaklanan 68 şarkıdan biridir.

Video

Kate Bush'un yüzüne yakın çekimle başlayan videoda, sanatçı yeşil kamuflaj kıyafetleri giymekte ve bir çocuğu tutmaktadır. Silah hazırlama seslerine senkronize olarak gözlerini kırpar ve uzaklaşan kamera kucağındaki beyaz saçlı çocuğu gösterir. Çocuk gider ve askeri üniforma ile döner. Bush ve bazı askerler (bir tanesinin tüfeğinin kıçında "KT8" veya "KTB" yazısı basılıdır: "KTB", sanatçının erken dönem kariyerinde belirgin bir monogramdır) patlamaların arasında ormanda yürürler. Şarkı ilerledikçe Bush çocuk askere erişmeye çalışır ancak o kaybolur. En sonunda askerlerden birisi havaya uçurulur.

Bush, bu videonun kariyerinde nadir olarak tümüyle beğendiği işlerinden biri olduğunu söylemiştir:

Küçük bir film girişimine en yakın olduğum işlerden biriydi. Ve aklıma gelen fikirlerin böyle güzelce işlemesini izlemek büyük bir keyifti. Ekranda bunu izlemek. O gerçekten bir sürprizdi. Sanırım ilk defa yaptığım bir şey için arkama yaslanıp "işte bu" diyebildiğim zamandı. O tek örneği. Diğer her şey için oturup "of, şuna bak, yerine uymamış" diyebilirim. O işimden sanatsal olarak memnunum.[3]

Şarkı listesi

  1. "Army Dreamers" – 3:17
  2. "Delius" – 2:51
  3. "Passing Through Air" – 2:10

Listeler

Liste (1980) Tepe
noktası
Hollanda Single Top 100 25
İrlanda 14
İsrail[4] 2
Birleşik Krallık 16

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Chartstats - UK Chart details". 8 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2017. 
  2. ^ Single sleeve information
  3. ^ "in Rock, Interview with Doug Pringle, December 1980". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2017. 
  4. ^ Billboard Magazine, Hits of the World, 1980. Billboard Magazine. Erişim tarihi: 20 Eylül 2012.