İçeriğe atla

Pisauridae

Vikipedi, özgür ansiklopedi
23.24, 5 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24296510 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Pisauridae
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneae
Alt takım: Araneomorphae
Üst familya: Lycosoidea
Familya: Pisauridae
Simon, 1890

52 cins, 328 tür Metne bakınız.

Dolomedes fimbriatus
Philodromus cespitum
Pisaura mira
Perenethis venusta

Pisauridae, bütün dünyaya yayılmış olan, 52 cinste toplanan 328 tür ile temsil edilen örümcek familyası.

Genel görünümleri Lycosidae (kurt örümcekleri) familyasına çok benzer, fakat yumurta kesesini onlar gibi karın ucunda örü memelerine yapışık durumda taşımaz, bunun için çenelerini ve pedipalplerini kullanırlar.

Teşhis anahtarı

Arka sıra gözler kuvvetli iç bükey ancak iki ayrı sıra oluşturmaz, arka orta ve yan göz ekseni ön orta gözler arasında kalan eksen ile prosomanın ön çizgisinde kesişir[1] .

Morfoloji

Genel görünümleri Lycosidae üyelerine benzerdir. Ancak ikinci göz sırasının teskil ettigi yamuk önde daha dardır. Öyle ki arka yan gözler arasındaki mesafe arka orta gözler arasındaki mesafenin neredeyse iki katı kadardır. Lycosidae gibi gibi iyi görürler. Kitinsi tarsal tırnaklarda tarak diş sayısı Lycosidae familyasından daha fazladır. Opisthosoma arka uçta sivricedir[1] .

Habitat

Lycosidae ile hemen hemen aynı habitatlarda yaşarlar. Onlar gibi obur ve serbest avlanan örümcektir. Ancak bunlar sulak alanları daha fazla tercih ederler[1] .

Yayılımı

Bütün dünyada yayılmışlardır.

Alt familya ile cinsleri

2 alt familyada toplanan 52 cinsten oluşur

Türkiye'deki durumu

Türkiye'de tek cinste (Pisaura) toplanmış 2 türü (Pisaura consocia ile Pisaura mirabilis) bulunur[2].

Kaynakça

  1. ^ a b c Zafer Sancak, Doğu Karadeniz Bölgesi örümceklerinin (Araneae) sistematik ve faunistik açıdan incelenmesi, Kırıkkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, Aralık 2007
  2. ^ Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, Tarık Danışman. "The Checklist of the Spiders of Turkey". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012.