3. Lig şampiyonları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

3. Lig şampiyonları listesi, Türkiye futbol ligleri hiyerarşisinin dördüncü seviye futbol ligi olan 3. Lig'in şampiyonlarının ve istatistiklerinin sıralandığı liste. 2001 senesinden önce Türkiye 3. Futbol Ligi ismiyle üçüncü seviye lig olarak oynanan lig, 2001-2002 sezonu itibarıyla Türkiye 2. Futbol Ligi'nin 1. Lig ve 2. Lig olarak ikiye ayrılmasıyla beraber dördüncü seviye lig konumuna gelmiştir.

İlk sezon olan 1967-68 sezonu deplasmanlı iki maç üzerinden normal lig sistemiyle ve tek grup olarak yapılmış, 1968-1969 sezonu ve 1969-1970 sezonunda ikili grup olarak oynanmıştır. 1970-1971 sezonundan itibaren sırasıyla 3 sezon 4'lü grup, 3 sezon 2'li grup, 1 sezon 2'li grup ve 1977-1980 arası da 3'lü grup halinde oynandıktan sonra 1980 senesinde 3. Lig kaldırılmıştır. 1980-1984 arası 3. Lig oynanmamıştır. 1984 senesinde 3. Lig bu sefer daha fazla katılımlı olarak tekrar kurulmuştur. 1984-2001 sezonları arası 8 ile 12 grup arası oynanmıştır.

2001 senesinde 1. Ligin isminin Süper Lig olarak değişmesi üzerine, 2. Lig önce A ve B kategorisi olarak 2'ye ayrılmış daha sonra 1. Lig ve 2. Lig ismini almıştır. Bu nedenle 3. seviye lig olan 3. Lig 2001'den sonra 4. seviye lig olarak oynanmaya başlamış ve takım sayısı azaltılmıştır. 2001-2003 arası 5'li grup 2003-2008 arası 4'lü grup oynanan lig, 2008-2010 arası 2 sezon Kademe ve Klasman Grup sistemine göre oynanmıştır.

2010 senesinde tekrar düzenlenen liglerden sonra 3. Lig, on sekizer takımlı 3 grup halinde oynanmaya başlanmıştır. O zamandan beri 10 sezondur bu şekilde oynanmaktadır.

Şampiyonlar listesinde Play Off Şampiyonları ya da ikinci veyahut üçüncü olarak üst lige çıkan takımlar dahil edilmemiş, sadece grubunda sezonu Şampiyon tamamlayan takımlar listelenmiştir.

3. Lig'de şu ana kadar 166 farklı takım şampiyonluğa ulaşmıştır. Bununda nedeni 1984-2000 arası 10'a grup sayısı olmasıdır. 1967-67 sezonunda ilk kez Türkiye 3. Futbol Ligi adıyla düzenlenen ligi ilk sırada bitiren Düzcespor ligin ilk şampiyonu olmuştur. Toplamda ise Çorluspor, Hatayspor, Gaziosmanpaşaspor, Elazığspor, Nazilli Belediyespor ve Ispartaspor 4 şampiyonluk ile en fazla şampiyon olan takım konumundadır.

Sezonlara göre şampiyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tek Grup Şampiyon
1967-1968 Düzcespor
2'li Grup Beyaz Grup Kırmızı Grup
1968-1969 Nazillispor Tarsus İdman Yurdu
1969-1970 Uşakspor Hatayspor
4'lü Grup Beyaz Grup Kırmızı Grup Mavi Grup Yeşil Grup
1970-1971 Konyaspor Sarıyer İskenderunspor Konya İdman Yurdu
1971-1972 Beykoz 1908 Lüleburgazspor Karabükspor Gaziantepspor
1972-1973 Tirespor Eskişehir Demirspor Malatyaspor Erzurumspor
2'li Grup Beyaz Grup Kırmızı Grup
1973-1974 Kırkkalespor Çorumspor
1974-1975 Bandırmaspor Elazığspor
1975-1976 Ispartaspor Diyarbakırspor
3'lü Grup Beyaz Grup Kırmızı Grup Mavi Grup
1976-1977 Tekirdağspor Düzcespor Şanlıurfaspor
2'li Grup Beyaz Grup Kırmızı Grup
1977-1978 Sebat Gençlik Edirnespor
1978-1979 Erzurumspor Lüleburgazspor
1979-1980 Tarsus İdman Yurdu İzmirspor

1980-1984 yıllarında Türkiye 3. Ligi uygulamadan kaldırıldı.

Sezon Şampiyonlar Lig

Sistemi

1984-85 Gölcükspor, Bakırköyspor, İnegölspor, Manisaspor, Aydınspor, Seydişehir, Düzce Doğsanspor, Osmaniyespor, Artvin Hopa, Erzincanspor, Siirtspor 11 Grup
1985-86 Bayburt, Elazığspor, Reyhanlı, Çarşambaspor, Kırşehirspor, Sökespor, Kuşadasıspor, Filament, Çanakkale, Çorluspor, Silivrispor, Beykoz 12 Grup
1986-87 Trabzonspor A2, Bitlisspor, Niğdespor, Bartınspor, Ispartaspor, Menemenspor, Kütahyaspor, Uşakspor, Eyüpspor, Zeytinburnuspor 10 Grup
1987-88 Giresunspor, Mardinspor, Nevşehirspor, Polatlıspor, Alanyaspor, Ayvalıkgücü, Bursaspor A2, Uzunköprüspor, Kartalspor 9 Grup
1988-89 Bulancakspor, Şanlıurfaspor, Niğdespor, Hacettepe, Sökespor, İzmirspor, Bandırmaspor, Kasımpaşa, Karagümrük
1989-90 Ünyespor, Elazığspor, Hatayspor, Düzce Doğsanspor, Yeni Afyonspor, Bucaspor, Gönenspor, Gaziosmanpaşaspor, Yalovaspor
1990-91 Bafraspor, Muşspor, Tarsus İdman Yurdu, Kayserispor, Ispartaspor, Manisaspor, Bozüyükspor, Küçükçekmece, Üsküdar Anadolu
1991-92 Akçaabat Sebatspor, Batman Belediye, İskenderunspor, Yozgatspor, Yeni Nazillispor, Kütahyaspor, Balıkesirspor, İstanbulspor, Zonguldakspor
1992-93 Adıyamanspor, Giresunspor, Hatayspor, Yeni Sincanspor, Eskişehirspor, Çorumspor, İstanbul BB, Çorluspor, Çanakkalespor, Turgutluspor 10 Grup
1993-94 Batman Belediye, Ç. Rizespor, İçel Polisgücü, Şekerspor, Kemerspor, Erdemirspor, Edirnespor, Düzcespor, Yeni Afyonspor, Manisaspor
1994-95 Elazığspor, Erzincanspor, Şanlıurfaspor, PTT, Beypazarı Belediyespor, Yozgatspor, Fethiyespor, Bergamaspor, Lüleburgazspor, Anadolu Hisarı
1995-96 Bingölspor, Artvin Hopa, İskenderunspor, Ankara Demir, Ünyespor, Muğlaspor, Kuşadasıspor, İnegölspor, Nişantaşıspor, Beylerbeyi
1996-97 Batman Petrolspor - Giresunspor - Sankospor - Boluspor - Ankara BB - Marmarisspor - İstanbul BB - Kasımpaşa 8 Grup
1997-98 Ağrıspor - Gümüşhanespor - Fırat Üniversitesi - Kilimli Belediyespor - Petrol Ofisi - İzmirspor - Pendikspor - Çorluspor
1998-99 Siirtspor - Sivasspor - Malatya Belediyespor - MKE Kırıkkkalespor - Asaşspor - Yeni Nazillispor - Darıca Gençlerbirliği - Gaziosmanpaşaspor
1999-00 Cizrespor - Gümüşhanespor - Hacılar Erciyespor - Türk Telekom - Ispartaspor - Turgutluspor - Öz Sahrayıceditspor - Kırklarelispor
2000-01 Mardinspor - Iğdır Belediyespor - Adana Demirspor - Tokatspor - Uşakspor - Mustafakemalpaşaspor - Maltepespor - Yıldırım Bosnaspor

2001-2002 sezonu itibarıyla 3. Lig 4. seviye Lig olarak oynanmaya başladı.

5'li Grup 1. Grup 2. Grup 3. Grup 4. Grup 5. Grup
2001-2002 Çubukspor Adıyamanspor Zonguldakspor Muğlaspor Fatih Karagümrük
2002-2003 Osmaniyespor Kırşehirspor Aksarayspor Yalovaspor Çorluspor
4'lü Grup 1. Grup 2. Grup 3. Grup 4. Grup
2003-2004 Karamanspor Hacettepe Pendikspor Alanyaspor
2004-2005 İskenderun DÇ Pazarspor Kasımpaşa Turgutluspor
2005-2006 Erzincanspor Etimesgut Şekerspor Keçiörengücü Gebzespor
2006-2007 Diyarbakır BB Araklıspor Bozüyükspor Gaziosmanpaşaspor
2007-2008 Van BB Tokatspor Denizli Belediyespor Beykoz 1908
Yükselme Şampiyon
2008-2009 Göztepe
2009-2010 Bandırmaspor
3'lü Grup 1. Grup 2. Grup 3. Grup
2010-2011 Tepecikspor Kırklarelispor Gaziosmanpaşaspor
2011-2012 İnegölspor Nazilli Belediyespor Hatayspor
2012-2013 Diyarbakır BB Aydınspor 1923 Altınordu
2013-2014 Ümraniyespor Düzyurtspor Keçiörengücü
2014-2015 Tuzlaspor Eyüpspor Anadolu Üsküdar 1908
2015-2016 BB Erzurumspor Etimesgut Belediyespor Kastamonuspor 1966
2016-2017 Sancaktepe Belediyespor Bodrum Bld Bodrumspor Afjet Afyonspor
2017-2018 Manisa BB Darıca Gençlerbirliği Utaş Uşakspor
2018-2019 Hekimoğlu Trabzon Kırşehir Belediyespor Bayburt Özel İdarespor
2019-2020 Serik Belediyespor Kocaelispor Karacabey Belediyespor
4'lü Grup 1. Grup 2. Grup 3. Grup 4. Grup
2020-2021 Diyarbekirspor Nazilli Belediyespor Somaspor Adıyaman 1954

Şampiyonluk sayılarına göre takımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kulüp Şampiyonluk Şampiyon olunan sezonlar
Çorluspor 4 1985-1986, 1992-1993, 1997-1998, 2002-2003
Elazığspor 4 1974-1975, 1985-1986, 1989-1990, 1994-1995
Gaziosmanpaşa 4 1989-1990, 1998-1999, 2006-2007, 2010-2011
Hatayspor 4 1969-1970, 1989-1990, 1992-1993, 2011-2012
Ispartaspor 4 1975-1976, 1986-1987, 1990-1991, 1999-2000
Nazilli Belediyespor 4 1991-1992, 1998-1999, 2011-2012, 2020-2021
Bandırmaspor 3 1974-1975, 1988-1989, 2009-2010
Beykoz 1908 3 1971-1972, 1985-1986, 2007-2008
Düzcespor 3 1967-1968, 1976-1977, 1993-1994
Erzincanspor 3 1984-1985, 1994-1995, 2005-2006
Giresunspor 3 1987-1988, 1992-1993, 1996-1997
İnegölspor 3 1984-1985, 1995-1996, 2011-2012
İskenderunspor 3 1970-1971, 1991-1992, 1995-1996
İzmirspor 3 1979-1980, 1988-1989, 1997-1998
Kasımpaşa 3 1988-1989, 1996-1997, 2004-2005
Keçiörengücü 3 1988-1989, 2005-2006, 2013-2014
Lüleburgazspor 3 1971-1972, 1978-1979, 1994-1995
Manisaspor 3 1984-1985, 1990-1991, 1993-1994
Şanlıurfaspor 3 1976-1977, 1988-1989, 1994-1995
Tarsus İdman Yurdu 3 1968-1969, 1979-1980, 1990-1991
Turgutluspor 3 1992-1993, 1999-2000, 2004-2005
Uşakspor 3 1969-1970, 1986-1987, 2000-2001
72 Batmanspor 2 1991-1992, 1993-1994
Adıyamanspor 2 1992-1993, 2001-2002
Akçaabat Sebat 2 1977-1978, 1991-1992
Alanyaspor 2 1987-1988, 2003-2004
Amed Sportif 2 2006-2007, 2012-2013
Artvin Hopaspor 2 1984-1985, 1995-1996
Bağcılar 2 1999-2000, 2014-2015
Başakşehir FK 2 1992-1993, 1996-1997
Bozüyükspor 2 1990-1991, 2006-2007
Çanakkale Dardanel 2 1985-1986, 1992-1993
Çorumspor 2 1973-1974, 1992-1993
Darıca Gençlerbirliği 2 1998-1999, 2017-2018
Edirnespor 2 1977-1978, 1993-1994
Erzurumspor 2 1972-1973, 1978-1979
Eyüpspor 2 1986-1987, 2014-2015
Fatih Karagümrük 2 1988-1989, 2001-2002
Gümüşhanespor 2 1997-1998, 1999-2000
Hacettepe 2 1998-1999, 2003-2004
Hekimoğlu Trabzon 2 2013-2014, 2018-2019
Kırıkkalespor 2 1973-1974, 1998-1999
Kırklarelispor 2 1999-2000, 2010-2011
Kırşehirspor 2 1985-1986, 2002-2003
Kuşadasıspor 2 1985-1986, 1995-1996
Kütahyaspor 2 1986-1987, 1991-1992
Mardinspor 2 1987-1988, 2000-2001
Mudurnuspor 2 1984-1985, 1989-1990
Muğlaspor 2 1995-1996, 2001-2002
Niğdespor 2 1986-1987, 1988-1989
Osmaniyespor 2 1984-1985, 2002-2003
Pendikspor 2 1997-1998, 2003-2004
Siirtspor 2 1984-1985, 1998-1999
Sökespor 2 1985-1986, 1988-1989
Tokatspor 2 2000-2001, 2007-2008
Turanspor 2 1993-1994, 2005-2006
Türk Telekom 2 1994-1995, 1999-2000
Ünyespor 2 1989-1990, 1995-1996
Yalovaspor 2 1989-1990, 2002-2003
Yeni Afyonspor 2 1989-1990, 1993-1994
Yozgatspor 2 1991-1992, 1994-1995
Zonguldakspor 2 1991-1992, 2001-2002
Sarayköy 1926 1 2007-2008
Adana Demirspor 1 2000-2001
Adıyaman 1954 1 2020-2021
Afjet Afyonspor 1 2016-2017
Ağrıspor 1 1997-1998
Aksarayspor 1 2002-2003
Altınordu 1 2012-2013
Anadolu Hisarı İY 1 1994-1995
Ankara Demirspor 1 1995-1996
Araklıspor 1 2006-2007
Aydınspor 1923 1 2012-2013
Aydınspor 1 1984-1985
Ayvalıkgücü 1 1987-1988
Bafraspor, 1 1990-1991
Bakırköyspor 1 1984-1985
Balıkesirspor 1 1991-1992
Bartınspor 1 1986-1987
Batman Petrolspor 1 1996-1997
Bayburt Özel İdarespor 1 2018-2019
Bayburtspor 1 1985-1986
BB Erzurumspor 1 2015-2016
Bergama Belediyespor 1 1994-1995
Beylerbeyi 1 1995-1996
Beypazarı Belediyespor 1 1994-1995
Bingölspor 1 1995-1996
Bitlisspor 1 1986-1987
BB Bodrumspor 1 2016-2017
Boluspor 1 1996-1997
Bucaspor 1 1989-1990
Bulancakspor 1 1988-1989
Bursaspor A2 1 1987-1988
Büyükçekmece Tepecikspor 1 2010-2011
Cizrespor 1 1999-2000
Çarşambaspor 1 1985-1986
Çaykur Rizespor 1 1993-1994
Çubukspor 1 2001-2002
Diyarbakırspor 1 1975-1976
Diyarbekirspor 1 2020-2021
Erdemirspor 1 1993-1994
Eskişehir Demirspor 1 1972-1973
Eskişehirspor 1 1992-1993
Etimesgut Belediyespor 1 2015-2016
Fethiyespor 1 1994-1995
Fırat Üniversitesi 1 1997-1998
Gaziantep FK 1 1996-1997
Gaziantepspor 1 1971-1972
Gebzespor 1 2005-2006
Gölcükspor 1 1984-1985
Gönenspor 1 1989-1990
Göztepe 1 2008-2009
Iğdırspor 1 2000-2001
İstanbulspor 1 1991-1992
İskenderun Demir Çelik 1 2004-2005
Karabükspor 1 1971-1972
Karacabey Belediyespor 1 2019-2020
Karamanspor 1 2003-2004
Kartalspor 1 1987-1988
Kastamonuspor 1 2015-2016
Kayseri Erciyesspor 1 1990-1991
Kayserispor 1 1999-2000
Kemerspor 1 1993-1994
Kırşehir Belediyespor 1 2018-2019
Kilimli Belediyespor 1 1997-1998
Kocaelispor 1 2019-2020
Konyaspor 1 1970-1971
Konya İdman Yurdu 1 1970-1971
Küçükçekmece 1 1990-1991
Malatyaspor 1 1972-1973
Maltepespor 1 2000-2001
Manisa FK 1 2017-2018
Marmarisspor 1 1996-1997
Menemenspor 1 1986-1987
Mustafakemalpaşaspor 1 2000-2001
Muşspor 1 1990-1991
Nazillispor 1 1968-1969
Nevşehirspor 1 1987-1988
Nişantaşıspor 1 1995-1996
Ankaraspor 1 1996-1997
Pazarspor 1 2004-2005
Petrol Ofisi 1 1997-1998
Polatlıspor 1 1987-1988
Reyhanlıspor 1 1985-1986
Sancaktepe 1 2016-2017
Sarıyer 1 1970-1971
Serik Belediyespor 1 2019-2020
Seydişehir Eti Alüminyum 1 1984-1985
Silifkespor 1 1993-1994
Silivrispor 1 1985-1986
Sivasspor 1 1998-1999
Somaspor 1 2020-2021
Sönmez Filamentspor 1 1985-1986
Tekirdağspor 1 1976-1977
Tirespor 1 1972-1973
Trabzonspor A2 1 1986-1987
Tuzlaspor 1 2014-2015
Utaş Uşakspor 1 2017-2018
Uzunköprüspor 1 1987-1988
Ümraniyespor 1 2013-2014
Üsküdar Anadolu 1 1990-1991
Vanspor 1 2007-2008
Yeni Malatyaspor 1 1998-1999
Yeni Sincanspor 1 1992-1993
Yıldırım Bosnaspor 1 2000-2001
Zeytinburnuspor 1 1986-1987

Bölgelere göre şampiyonluk sayıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülkenin yedi coğrafi bölgesinden de şampiyon çıkarken 163 farklı takım şampiyonluk yaşamıştır. Marmara takımları toplam 74 şampiyonluk ile fazla şampiyonluk yaşayan takımlar olmuş, Güneydoğu Anadolu Bölgesi takımları ise toplamda 18 şampiyonluk ile en az şampiyon olan takımlar olmuşlardır.

Bölge Şampiyonluk Kulüpler
Marmara 74 Çorluspor (4), Gaziosmanpaşa (4), Bandırmaspor (3), Beykoz 1908 (3), İnegölspor (3), Kasımpaşa (3), Lüleburgazspor (3), Bağcılar (2), Başakşehir FK (2), Bozüyükspor (2), Çanakkale Dardanel (2), Darıca Gençlerbirliği (2), Edirnespor (2), Eyüpspor (2), Fatih Karagümrük (2), Kırklarelispor (2), Pendikspor (2), Yalovaspor (2), Anadolu Hisarı İY, Ayvalıkgücü, Bakırköyspor, Balıkesirspor, Beylerbeyi, Bursaspor A2, Büyükçekmece Tepecikspor, Gebzespor, Gölcükspor, Gönenspor, İstanbulspor, Karacabey Belediyespor, Kartalspor, Kocaelispor, Küçükçekmece, Maltepespor, Mustafakemalpaşaspor, Nişantaşıspor, Sancaktepe, Sarıyer, Silivrispor, Sönmez Filamentspor, Tekirdağspor, Tuzlaspor, Uzunköprüspor, Ümraniyespor, Üsküdar Anadolu, Zeytinburnuspor, Yıldırım Bosnaspor
Ege 43 Nazilli Belediyespor (4), İzmirspor (3), Manisaspor (3), Turgutluspor (3), Uşakspor (3), Kuşadasıspor (2), Kütahyaspor (2), Muğlaspor (2), Sökespor (2), Yeni Afyonspor (2), Sarayköy 1926, Afjet Afyonspor, Altınordu, Aydınspor 1923, Aydınspor, Bergama Belediyespor, BB Bodrumspor, Bucaspor, Fethiyespor, Göztepe, Manisa FK, Marmarisspor, Menemenspor, Nazillispor, Tirespor, Utaş Uşakspor, Somaspor
Karadeniz 37 Düzcespor (3), Giresunspor (3), Akçaabat Sebat (2), Artvin Hopaspor (2), Çorumspor (2), Gümüşhanespor (2), Hekimoğlu Trabzon (2), Mudurnuspor (2), Tokatspor (2), Ünyespor (2), Zonguldakspor (2), Araklıspor, Bafraspor, Bartınspor, Boluspor, Bulancakspor, Çarşambaspor, Çaykur Rizespor, Erdemirspor, Karabükspor, Kastamonuspor, Kilimli Belediyespor, Pazarspor, Trabzonspor A2,
İç Anadolu 36 Keçiörengücü (3), Hacettepe (2), Kırıkkalespor (2), Kırşehirspor (2), Niğdespor (2), Turanspor (2), Türk Telekom (2), Yozgatspor (2), Aksarayspor, Ankara Demirspor, Beypazarı Belediyespor, Çubukspor, Eskişehir Demirspor, Eskişehirspor, Etimesgut Belediyespor, Karamanspor, Kayseri Erciyesspor, Kayserispor, Kırşehir Belediyespor, Konyaspor, Konya İdman Yurdu, Nevşehirspor, Osmanlıspor, Petrol Ofisi, Polatlıspor, Seydişehir Eti Alüminyum, Yeni Sincanspor
Akdeniz 24 Hatayspor (4), Ispartaspor (4), İskenderunspor (3), Tarsus İdman Yurdu (3), Alanyaspor (2), Osmaniyespor (2), Adana Demirspor, İskenderun Demir Çelik, Kemerspor, Reyhanlıspor, Silifkespor, Serik Belediyespor
Doğu Anadolu 22 Elazığspor (4), Erzincanspor (3), Erzurumspor (2), Ağrıspor, Bayburt Özel İdarespor, Bayburtspor, BB Erzurumspor, Bingölspor, Bitlisspor, Fırat Üniversitesi, Iğdırspor, Malatyaspor, Muşspor, Sivasspor, Vanspor, Yeni Malatyaspor,
Güneydoğu Anadolu 20 Şanlıurfaspor (3), 72 Batmanspor (2), Adıyamanspor (2), Amed Sportif (2), Mardinspor (2), Siirtspor (2), Adıyaman 1954, Batman Petrolspor, Cizrespor, Diyarbakırspor, Diyarbekirspor, Gaziantep FK, Gaziantepspor,