Schleswig

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Schleswig, Avrupa'nın kuzeyindeki Jutland Yarımadasının güney kesimini kaplayan tarihsel ve kültürel bölge.

Schleswig Düklüğü, bugünkü Almanya ve Danimarka'ya yayılıyordu

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Günümüzde Almanya'nın kuzeyindeki Schleswig-Holstein eyaletinin (Land) kuzey yarısı ile Danimarka'nın güney kesimindeki Sonderjylland (Güney Jutland) ilini (amtskommune) kapsar. Schleswig Düklüğü döneminde, güneyde Eider ve Levensau ırmakları Dithmarschen ve Holstein arasında doğal sınırı meydana getiriyordu. 1864 yılına kadar Kolding’in güneyinde yer alan yedi belde ve Ærø ile Fehmarn adaları da Schleswig Düklüğü’ne bağlıydı.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1864 Almanya-Danimarka savaşında görev yapan Kızıl Haç ekibinin anısına Düppeler Schanzen'de dikilmiş anıt

12. yüzyılda Danimarka'ya bağlı düklük olan Schleswig, Prusya tarafından zorla ele geçirilip Prag Antlaşması'yla (1866) Holstein'la birleştirilinceye değin Danimarka'ya bağlı kaldı. I. Dünya Savaşı'ndan sonra Kuzey Schleswig'de (Flensburg'un kuzeyinde bulunan Haderslev, Tønder, Sønderborg, Tinglev ve Aabenraa ilçeleri) yaşayan Danimarkalı çoğunluk, 1920'de Versailles Antlaşması uyarınca yapılan halkoylamasıyla Danimarka'ya katılma kararı aldı. 9-12. yüzyıllar arasında Schleswig kentinin batısında Danimarkalılarla Almanlar arasında çeşitli çarpışmalar yapıldı. Sonradan Danimarka kralları yörede Danewerk adı ile tanınan bir savunma duvarı inşa ettirdiler. Bir Viking yerleşmesi olan Hedeby'nin kalıntıları da Schleswig kentinin yakınındadır.

Demografik yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölgenin bazı kesimleri Alman, bazı kesimleri ise Danimarka kültürünün etkisi altındadır. Eider Irmağının kuzeyinde hem Danca hem de Almanca yer adlarına rastlanır. Angeln Yarımadasında Sakson ve Danimarka kökenlilere ait çiftlik evleri vardır. Flensburg'un kuzeyinde Jutland'a özgü çitle çevrili dikdörtgen planlı çiftlik binaları (Vierkanterhof) görülür. Nüfusun büyük bölümü Aşağı Almancanın bir lehçesini konuşur. Kuzeyde Danca konuşan küçük bir topluluk yaşar. Halkın yüzde 85'ten fazlası Protestan'dır.

Schleswig Dükleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Liste, Schleswig/Sønderjylland düklerinin büyük kısmına yer vermektedir:

Son Schleswig Dükü, Danimarka Kralı Christian IX
Schleswig Düklerinin malikanesi Gottorp