İspanya hükûmeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İspanya hükûmeti (İspanyolcaGobierno de España), İspanya'yı yöneten kuruluştur. Hükûmet, ülkenin yürütme organını ve Genel Devlet İdaresi'ni yönetmektedir. Aynı zamanda genellikle Ulusun Hükûmeti veya kısaca Hükûmet olarak anılır.

Hükûmet, başbakan ve bakanlardan oluşur. Başbakan, bakanların genel yönetimine sahiptir ve atamalarını serbestçe gerçekleştirebilir veya sonlandırabilir ve bunların tümü, Bakanlar Kurulu olarak bilinen yüksek karar alma organına bağlıdır. Hükûmet, Parlamento önünde ve daha kesin olarak, başbakanı seçen veya bir kınama önergesi ile görevden alan Temsilciler Kongresi önünde sorumludur. Bunun nedeni, İspanya'nın 1978 Anayasası ile kurulmuş bir parlamenter sistem olmasıdır.

Temel düzenlemesi, parlamento ile ilişkileri açısından Anayasa'nın IV. başlığında ve bu belgenin V. başlığında ve 50/1997 tarihli ve 27 Kasım tarihli Hükûmet Yönetmeliği'nde yer almaktadır. Anayasanın 97. maddesi ve Hükûmet Yönetmeliği'nin 1.1. Maddesine göre hükûmet, iç ve dış politikayı, sivil ve askeri idareyi ve devletin savunmasını yönetir. Yürütme işlevini ve Anayasa'ya göre düzenleyici düzenlemeyi uygular ve yasalara uyar.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Government Act of 1997 - Preamble". boe.es. 1 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]