Fransa hükûmeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Formasyon4 Ekim 1958 (1958-10-04) (Beşinci Cumhuriyet)
Kuruluş belgesiFransa beşinci anayasası
BölgesiFransa
Yasama organı
MeclisUlusal Meclis
Yönetim birimi
YöneticiFransa başbakanı
Ana merkezHôtel Matignon, Paris
Ana organFransa Bakanlar Kurulu

Fransa Hükûmeti, Fransa'nın yürütme yetkisine sahip hükûmetidir. Fransa'da hükûmetin en üst yöneticisi Başbakandır. Hükûmet başbakan ve 1958 yılında çıkan Fransa beşinci anayasası ile kurulan bakanlar kurulundan oluşmaktadır.[1]

Bakanlar kurulu resmî üyesi olmayan Fransa cumhurbaşkanı tarafından her hafta Élysée Sarayı'nds onun başkanlığında toplanılır. Fransa hükûmetindeki üyeler başbakanının önerisiyle cumhurbaşkanı tarafından atanmaktadır.[2] Üyeler Fransa ulusal meclisine karşı sorumlulardır.

Mevcut hükûmet[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransa'nın mevcut hükûmeti değişikliklere uğrayabilir mevcut hükûmet bakanlıkları:[3]

Finans[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransa hükûmeti ülkenin finansından sorumludur. Ülke bakanları yıllık olarak "Fransa Finans Kanunu" çercevesinde bütçe bakanlığına fon talebinde bulunur yasaya aykırılık yoksa bakanlığın talebi kabul edilir ve bakanlığın yaptığı bütün harcamalara izin verilir.

Bütçe bakanlığı devletin gelecek yıl muhtemel bütcesini hesaplar ve parlemento mali kanunun tüm uygulamalarını onaylamak zorundadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "French political system". www.rogerdarlington.me.uk. 19 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2023. 
  2. ^ al, Michel Debré et. Constitution de la Ve République (Constitution of the Fifth French Republic). 30 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2023. 
  3. ^ "Composition du Gouvernement". Gouvernement.fr (Fransızca). 23 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]