İlhak
İlhak etme, bir devletin topraklarının başka bir devlet tarafından zorla alınmasına ilişkin idari eylem ve uluslararası hukuk kavramıdır. Genellikle yasa dışı bir eylem olarak kabul edilen ilhak, tek taraflı bir eylem olduğu için toprakların antlaşmalar yolu ile devredilmesi veya satılmasından farklıdır ve genellikle bir bölgenin askeri işgalinden sonra gerçekleşir.[1] İlhakın meşruiyeti, diğer ülkeler ve hükûmetlerarası kuruluşlar tarafından genel kabul görüp görmediğine bağlıdır.[1][2]
Ürdün'ün Batı Şeria'yı,[3] İsrail'in Doğu Kudüs'ü ve Golan Tepeleri'ni, Rusya'nın Kırım'ı, Baas döneminde Irak'ın Kuveyt'i, Fas'ın Batı Sahra'yı ilhak etmeleri yakın tarihte yaşanmış ilhaklara örnektir.
Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]
Portekiz kolonisi Goa, Hindistan tarafından 1961 yılında ilhak edildi
Batı Papua 1969'da Endonezya tarafından ilhak edildi.
Endonezya 1976'da Doğu Timor'u ilhak etti
Fas, Batı Sahra’yı 1976’da ilhak etti.
İsrail 1980’de Doğu Kudüs’ü (bkz. Kudüs Yasası), 1981’de Golan Tepeleri’ni ilhak etti.
Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]
Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]
- ^ a b kamu malı olan bir yayından alınan metni içeriyor: Barclay, Thomas (1911). "Annexation". Chisholm, Hugh (Ed.). Encyclopædia Britannica. 2 (11. bas.). Cambridge University Press. s. 73. Önceki cümlelerden bir veya daha fazlası artık
- ^ "Annexation". Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Online. 27 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2014.
Unlike cession, whereby territory is given or sold through treaty, annexation is a unilateral act made effective by actual possession and legitimized by general recognition.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2019.