Tartışma:Mahmut Ustaosmanoğlu

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

silsilenin çıkartılmasına ilişkin[kaynağı değiştir]

şurada görüldüğü gibi, tabloyu maddeden çıkarttım. maddeden Silsile-i saâdât'a bağ verilerek bu bilgiye ulaşılması sağlanabilir. o listede yer alan biyografilere tablonun aktarılması ansiklopedik değil. --kibele 18:14, 5 Aralık 2015 (UTC)

?
kullanıcı ingilizce vikipedide olduğu gerekçesiyle bölümü eklemeyi sürdürüyor. kendisine ingilizce vikipedideki mesela şu aile ağacını söz konusu bütün biyografilere ekleyerek bir deneme yapmasını öneririm. bakalım bu uygulama doğru muymuş yanlış mıymış? maddeyi bu bölüm eklenmeden (ve çalışma şablonu olmadan) önceki durumuna getiriyorum. burada konuşulmadan eklenmesinin vikipedi kurallarına aykırı olduğunu da hatırlatayım. --kibele 22:53, 5 Aralık 2015 (UTC)
> Kullanıcı mesaj:Eğitmen Mahmut'da da söylediğim gibi maddeye silsileyi eklediniz, itirazım olduğu için çıkarttım. şimdi buradaki konuşmanın sonucunu bekleyeceksiniz. ingilizce maddeye ekleyen, burada da aynı eklemeleri yapan ve engellenen kullanıcıdır. bütün bunlar olurken maddede çalışma şablonu yoktu, sonradan eklediniz, onu da belirtelim. --kibele 23:27, 5 Aralık 2015 (UTC)
bütün bunlar olurken maddede çalışma şablonu yoktu, sonradan eklediniz, onu da belirtelim. Emin misiniz?.Pes doğrusu.--Eğitmenmahmut msj 23:41, 5 Aralık 2015 (UTC)
doğrusu burada.. --kibele 23:43, 5 Aralık 2015 (UTC)
  • Arkadaşlar bu konuda bu kadar sert bir tartışma yapmaya gerek yok. Topluluk kararı ile birbirimizi kırmadan bu sıkıntıları çözebiliriz. Bence bu listenin maddelerde olmasına gerek yok. Maddeye silsile ile ilgili bir başlık açıp {{ana madde|xxxx}} yönlendirmesini ekleyip bu silsileden bahsedilebilir --KediÇobanı🐈 11:49, 13 Aralık 2015 (UTC)

Taraflı Şablonu ile ilgili[kaynağı değiştir]

Sevgili AlexandreManette,

Maddeye eklediğiniz 'taraflı' şablonu ile ilgili olarak bir açıklama yaparsanız, maddeyi 'taraflı' olmaktan belki kurtarabiliriz. Şablonu hangi hususları dikkate alarak maddeye eklediğinizi anlayamadığım için madde üzerinde değişiklik anlamında bir şey yapamıyorum. Bu haliyle şablonun olduğu yerde kalmasını da şahsen anlamlı bulmuyorum. İlgileneceğiniz ümidiyle, iyi çalışmalar..--Eğitmenmahmut msj 19:32, 13 Aralık 2015 (UTC)

'türkiye'nin kanaat önderlerindendir' diyebilmek için elimizde bir gazete yazısından daha fazlasının olması gerekiyor. lütfen böyle taraflı ifadeler eklemekte ısrarcı olmayınız. --kibele 20:32, 13 Aralık 2015 (UTC)

  • Hangi bir gazeteden bahsediyorsunuz?
  1. Mirhaber
  2. Haber5
  3. Gazetevatan
  4. Star gazete
  5. Habervaktim

'türkiye'nin kanaat önderlerindendir' diyebilmek için elimizde fazla fazla kaynak var. Lütfen böyle taraflı davranarak maddeye eklediğim katkıları geri almakta ısrarcı olmayınız..--Eğitmenmahmut msj 20:42, 13 Aralık 2015 (UTC)

VP:GÜVEN'e bir göz atınız. --kibele 20:52, 13 Aralık 2015 (UTC)
Yukarıdaki kaynakların güvenilir olmadığını kanıtlayabilir misiniz?..--Eğitmenmahmut msj 20:55, 13 Aralık 2015 (UTC)
:) güvenilir olmadıkları zaten belli, kanıtlamaya gerek yok. bu kadar iddialı bir ifade için taraflı olmayan çoklu kaynaklar gerekiyor, taraflı kaynakların ifadeleri elbette yeterli değil. kendisi cemaatinin kanaat önderidir ancak bu 'türkiye'nin kanaat önderleri' gibi iri bir tanımlamayı maddeye yazmamız için yeterli değil. --kibele 21:00, 13 Aralık 2015 (UTC)
:) Cemaatin kanaat önderi mi? Cemaatinin lideri, Türkiye'deki kanaat önderlerinden. Sanırım itirazınızı devam ettirmezsiniz artık..--Eğitmenmahmut msj 21:08, 13 Aralık 2015 (UTC)
bu konudaki başka yorumları almadan içeriği eklemeyiniz. --kibele 21:24, 13 Aralık 2015 (UTC)

Kanaat önderi, efendi, şeyh ve mutasavvıf gibi bilgi girişleri var. Tarafsız bir bakış açısı değil. Nasıl Atatürk maddesinde Ulu Önder demiyorsak, aynı mantık. Vikipedi'nin genel işleyişi. Bahsedilen kişi en basit ve anlaşılır tanımı ile cemaat lideridir. Alexandre M. 23:32, 13 Aralık 2015 (UTC)

Hâce, Ebû, İmam gibi sıfatlar. Alexandre M. 23:55, 13 Aralık 2015 (UTC)
@AlexandreManette yukarıdaki konu hakkında da yorum yapabilir misiniz rica etsem? --kibele 07:22, 14 Aralık 2015 (UTC)

Yukarıda 2 kaynak var. Diğerleri kopya haber. Benim fikrim bu olayın şehit terimini burada kullanmamamız esası ile aynı olduğudur. Yüzlerce Türkçe kaynak şehit terimini kullanır. Ama Amerikan kaynaklar Türk askerini şehit görmez. Dolayısıyla bu olay, Kibele'nin referans verdiği VP:GÜVEN politikasına denk geliyor. Örneğin Sputnik Rus haber kaynağı. Burada okuduğunuz bir haberi doğrulamak için olaya bir de BBC, CNN gibi İngiliz ve Amerikan karşıt (ana, ikinci el, üçüncü el) kaynaklarına bakmanız gerekir. Ben işleyişi bu şekilde öğrendim.

Bu tür olaylara pek takılmamak gerek. Vikipedi bir blog gibi bireysel bir yapı değil, kolektif bir yapı. Herkes birbirinin katkısı üzerine bir şeyler ekliyor. Olayın güzelliği ve rengi bu. Zaten maddelerin ilk yazdığınız gibi durması neredeyse imkansız. Alexandre M. 09:02, 14 Aralık 2015 (UTC)

kanaat önderi[kaynağı değiştir]

'türkiye'nin kanaat önderlerindendir' ifadesi, 'Bazı kesimlerce Türkiye'deki kanaat önderlerinden biri olarak tanımlanmaktadır.' diye değiştirilmiş ve böylece tarafsızlığın sağlandığı iddia edilmiş. bütün 'bazı kesimler'in kanaat önderleri vardır, ki içlerinde vikipedi'de mafya olarak kategorilendirilenleri de mevcut. benim itirazım, böyle iddialara dayanarak 'türkiye'nin kanaat önderlerindendir' ibaresinin eklenmesine.. çarpıcı olsun diye iki örnekle bu değişikliği yapan @Rapsar'a bir soru soralım: şu ve şu kaynaklara dayanarak ilgili kişilerin maddelerine de aynı ifadeyi ekleyebilir miyiz? değilse neden? --kibele 16:23, 17 Aralık 2015 (UTC)

Öncelikle taraflı şablonunu ben kaldırmadım, onu belirteyim. "Bazı kesimler", önceki ifadeye göre daha iyi bir ifadedir, bunun da iyisi o kesimlerin hangi kesimler/kimler olduğunu belirtmektir.--RapsarEfendim? 16:33, 17 Aralık 2015 (UTC)
ondan da iyisi bu 'öznel' ifadeyi tamamen kaldırmaktır. nasıl belirteceğiz o kesimleri? kimdir onlar? mesela bu madde özelinde konuşursak zaten cemaatinin lideri diyoruz, 'türkiye'nin..' gibi bir genellemeyi yapan da onlar belli ki. çünkü mesela şöyle isimler dahil bu öznel tanımın kullanıldığı o kadar çok isim bulabiliriz ki, futbol yorumcularına bile söylendiğini duydum. ayrıca soruma cevap alamadım, ekleyebilir miyiz bu konuda iki gazete kaynağı olan her isme? --kibele 16:44, 17 Aralık 2015 (UTC)
Neyin doğru olduğunu düşüyorsanız o şekilde yapın.--RapsarEfendim? 17:02, 17 Aralık 2015 (UTC)
ortak doğruyu bulmak için konuşuyoruz. benim neyi doğru bulduğum ortada. bu ifadenin öznel olduğunu ve akademik çoklu kaynaklar söz konusu olmadıkça hiçbir maddeye eklenmemesi gerektiğini savunuyorum. sizse bu konuda destek olarak ifadenin çıkartılması yönünde fikir belirtmektense böyle bir değişikliğe gittiniz. bu nedenle soruma cevap arayarak bu fikrinizin geneli kapsayıp kapsamadığını anlamaya çalışıyorum. ikinci olarak 'cesur ol değişiklik yap, itiraz varsa geri al ve tartışma sayfasında konuş' gereği bu ifadenin tartışma sonuçlanmadan yeniden eklenmemesi gerektiğini biliyorsunuz. bu konuda da bir sıkıntı var. ben şu anda ilgili kullanıcı engelli olduğu için çıkartmıyorum, ancak sizin değişikliğinizle bu ifadenin burada kalması yönünde bir irade varmış gibi olmasının yanlışlığını da vurgulamak istedim. kibele 17:18, 17 Aralık 2015 (UTC)
  • Kanaat önderi maddesine bakacak olursak eğer, Mahmut Ustaosmanoğlu ve Abdullah Öcalan kanaat önderi olabilirler. Bence medya ve insanlar Kanaat önderi ile neyi kast ettiklerini tam anlayabilmiş değiller ya da söyledikleri kişiler kast ettikleri şeyi karşılamıyor. Madem bu iddiaları genel geçer olarak kaynaklandıramıyoruz en iyisi bu ünvanı kullanmamak. Zaten bizim maddede de kaynak sıkıntısı var. --KediÇobanı🐈 11:18, 18 Aralık 2015 (UTC)

başlangıçta da söylediğim gibi kanaat önderliği zaten belli kesimler tarafından kullanılan ve bütün topluma mal edilemeyecek öznel bir tanım. bu nedenle Türkiye'nin vurgusunu kaldırdım. --kibele 13:28, 10 Ocak 2016 (UTC)