Tartışma:Ahmet Necdet Sezer

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ercan Ether Inan 13:54, 3 Apr 2004 (UTC)

Resimler için bu söz dizimini öğrendiğimiz iyi oldu. Biraz daha düzenli olacağız artık :) Teşekkürler...

Görev süresinin bitişi ile ilgili bölümde yazılanlar Sayın Sezer'i bağlamıyor. Bu başlığın Sezer'in biyografisi ile ilgisi yok. "Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Seçimleri" gibi bir başlıkta 1923'ten bugüne tüm seçimleri, tüm tartışmaları toplamak daha doğru diye düşünüyorum. Bu haliyle kusura bakmayın ama magazin haberi gibi... Hatta taraflı tınlıyor.

Katılıyorum. Görev Süresinin Bitişi kısmı, Sezer'le ilgili olmadığı gibi, son derece de taraflı bir tona sahip. Belki "2007 Cumhurbaşkanlığı Seçimi" gibi bir başlıkta, ve daha tarafsız bir biçimde kullanılabilir...

hata görevde yazıyor. değiştirilmeli.

Oradaki görevde kelimesi "görevde bulunduğu tarihi" söylemek için kullanılmış.--Machiavelli' msj 13:20, 2 Ocak 2008 (UTC)

Görev Süresi[kaynağı değiştir]

"Görev süresi dolmuş olmasına rağmen görevine devam etmekteydi." Cumhurbaşkanının görev süresi yenisi seçilinceye kadar devam etmiyor muydu? yani yenisi seçilinceye kadar görev süresinin bitmemiş olması gerekmez mi? o halde bu cümle sanki orada kendi isteğiyle bulunuyormuş gibi bir anlama gelmez mi? --Yusuf Emre Ünalan 20:32, 23 Nisan 2008 (UTC)

  • Hayır. Normalde cumhurbaşkanının görev süresi göreve başladığı tarihin yedi yıl sonrasında aynı gün bitiyor. Onun yerine göreve TBMM başkanı, yeni cumhurbaşkanı seçilinceye dek devam ediyor.--Martianmister 06:35, 24 Nisan 2008 (UTC)
    • O zaman bu yıl uygulama yanlış mıydı? Yeni Cumhurbaşkanı seçilemediği için seçimler yenilendi, cumhurbaşkanlığı seçimleri bitene kadarda mevcut Cumhurbaşkanı görevine devam etti. Hatta yeni yapılan değişiklikte:

"Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder" denilmiş. Yani Cumhurbaşkanının görev süresi yerine yenisi seçilene kadar devam ediyor. --Yusuf Emre Ünalan 10:37, 25 Nisan 2008 (UTC)

Yeni yapılan değişiklikte öyle olabilir, ama o anki durumda benim dediğim kriterler geçerliydi. Örnek olarak eski cumhurbaşkanları Fahri Korutürk ve Cevdet Sunay, 7 yıllık görev sürelerinin bitiminde görevi bıraktılar ve yenileri seçilinceye dek TBMM başkanları onların yerine göreve vekalet ettiler. Bu durum 1982 anayasasında da korundu.--Martianmister 10:50, 25 Nisan 2008 (UTC)

Yeni yapılan değişiklikte de, bundan önce uygulananda böyle aslında, Değişiklikten önce; "Seçilen yeni Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder." diyor, yani görevi yeni cumhurbaşkanı seçilip göreve başlayana kadar devam eder. bu konuda yapılan yorumlarda aynen böyle; Kaynak: [1] --Yusuf Emre Ünalan 23:50, 27 Nisan 2008 (UTC)

  • Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise, “102. maddede ‘Cumhurbaşkanı yenisi seçilene kadar devam eder’ diyor. ‘Seçilen göreve başlayana kadar’ diyor. Böyle bir seçim olmadığına göre 16 Mayıs’ta görevi bitiyor. Aynı maddenin gerekçesine bakıyorsun, ‘Cumhurbaşkanı göreve devam eder’ diyor. Orada farklı yazıyor. Metinle gerekçesi uymuyor. 106. maddeyi okuduğunuz zaman da ‘Meclis Başkanı devam eder’ diyor. Ağırlıklı olarak öyle gözüküyor. Anayasanın dili bu kadar kötü olunca, herkes bir şey çıkartmaya çalışıyor” dedi.

Burada anayasada geçen bir ifade'de aynen meclis başkanı devam eder diyor.--Martianmister 07:47, 28 Nisan 2008 (UTC)

  • Haberde geçen maddeleri anayasa'da bu duruma uygun olarak inceledim ve şu iki maddenin tartıştığımız konuya cevap verdiğini gördüm:[2]

Madde 102 ...Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder...

Madde 106 Cumhurbaşkanının hastalık ve yurt dışına çıkma gibi sebeplerle geçici olarak görevinden ayrılması hallerinde, görevine dönmesine kadar, ölüm, çekilme veya başka bir sebeple Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması halinde de yenisi seçilinceye kadar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cumhurbaşkanlığına vekillik eder ve Cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır.

Buradaki duruma göre Sezer'in görevde kalması normal bir durum, ama madde de yeralan görev süresi dolan Cumhurbaşkanı kısmından anladığımız gibi, maddede yazan görev süresi dolmuş olmasına rağmen görevine devam etmekteydi şeklindeki ifade'de herhangi bir sorun gözükmüyor. Sezer görev süresi dolmasına rağmen yeni cumhurbaşkanı seçilene dek bu göreve devam ediyor. Arınç'ın göreve gelmesiyle ilgili yorumlar 106. maddenin veya başka bir sebeple Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması kısmına bağlanmış görünüyor. Bu kısım diğer maddeyle bir parça çelişiyor ama yine de 102. madde bizim referans almamız gereken maddedir. Buradaki kaynakları esas alarak söylediğiniz kısmın değişmemesi gerektiğini söylüyorum. Çünkü anayasayla çelişen bir ifade görünmüyor. Saygılar...--Martianmister 08:01, 28 Nisan 2008 (UTC)

Çocuklarının İsimleri[kaynağı değiştir]

Çocuklarının İsimleri Zeynep, Ebru ve Levent şeklinde belirtilmiş ve http://www.tccb.gov.tr/sayfa/cumhurbaskanlarimiz/ahmet_necdet_sezer/ adresi kaynak gösterilmiş. Verilen kaynağı inceledim ama çocuklarının isimleriyle ilgili bir bilgiye rastlamadım. Ya bu isimlerin kaldırılması gerek ya da başka bir kaynak belirtilmeli. (Benvewikilerim 12:30, 17 Ağustos 2010 (UTC))

affettiği kişi sayısı[kaynağı değiştir]

Sezer'in affettiği teröristlerin bir kısmı çatışmalarda ölü ele geçirildi bildiğim kadarıyla. Ayrıca sadece ilk 2 yılında 42 kişi affetmiş [3]. Şu anda toplam sayıyı bulmaya çalışıyorum. Yakamozlar 17:53, 2 Mart 2011 (UTC)

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, göreve geldiği 2000 yılından bu yana 190 mahkûmu affetti. Sezer'in affettiği mahkûmların sayısı ve bağlı bulundukları örgütler şöyle: 40 DHKP-C, 6 PKK, 28 TKP-ML TİKKO, 28 TİKB, 19 Dev-Sol, 17 MLKP, 15 THKP-C, 3 TDP, 2 TKİP, 2 TEKP Leninist Gerillaları, 1 DHP ve 1 Dev-Yol. Sezer'in affettiği adi suçlular arasında ise; 7 adam oldurme, 3 tecavüz, 1 gasp, 5 çete mensubu, 4 de uyuşturucu kaçaklığı suçlusu bulunuyor. Sezer'in, aralarında polis katili Bekir Sıtkı Keçeci'nin de bulunduğu teröristleri af gerekçesi ise, açlık grevine bağlı olarak oluşan Wernicke-Korsakof adlı bir tür hafıza kaybı hastalığı. Yakamozlar 18:06, 2 Mart 2011 (UTC)

  • -kaynak (zaman) hiç tartismasiz tarafliligi bilinen bir medya.-Kaynakta [17], yazinin basligi 192, yazida 190 kisi !?

-affedilenlerin detay toplami 182, geriye kalan 8/10 kisinin hangi örgüt/kim olduklari neden saklanmis ? sanki sadece sol kökenli tutuklular affedildi izlenimi veriyor. -Affedilenlerin açlik grevi sonrasi hastaliktan dolayi affedildikleri yanlis bilgi, ölüm asamasina kadar açlik grevinde olanlar var, bu dönem Türkiye hapishanelerinde açlik grevinden insanlarin ölmesi istenmemisti...

Affedilen 190/192 kisiden birinin 11 yil sonra tekrar terör'e bulasmasina Sezer sayfasinda bir paragraf ayrilmasi Sezer'in aktif solcu teröristleri serbest biraktigindan baska bir anlama gelmez, bu bir propaganda unsurudur, Viki yine politikaya alet ediliyor.

82.66.172.62 22:22, 3 Mart 2013 (UTC)juriste82.66.172.62 22:22, 3 Mart 2013 (UTC)

  • Affettiği kişilerin hangi örgütlerden olduğunun ya da ne suçlar işlediğinin ansiklopedik açıdan önemi nedir? Kabaca sayı yazılıp geçilebilir. Her af çıkaran yönetici için böyle listeler yapacaksak işimiz var. Duke 34 ϡ»» ileti ^^ 22:02, 11 Kasım 2011 (UTC)
Yani, katılıyorum Koc'a.--Rapsar da ne ki? 09:36, 12 Kasım 2011 (UTC)
Oncelikle, Affetmeyi her yonetici yapamaz, sadece C. baskani ya da TBMM yapabilir. Dolayisiyle cok isimiz yok! 5 ya da 7 yilda bir donemin C.baskanina eklenecek bir paragraf -ki eklenmis zaten..
Verilen listede ise kisilerin mensubiyeti onemli olan nokta zaten. Bu bilgiyi cikartirsak kabaca bir rakamin anlami kalmiyor. Diyelimki sadece sol teror orgutleri desek bu seferde mesela PKK ile Dev-Yol'u ayni kefeye koymus oluruz. o gruplamalarda ozgun arastirmaya girer. Biz sadece resmi vermeliyiz.
TBA olmamasi acisindan da adi suclularda durmali. Cunku sadece teror orgutu mensublarini affetmedigini de belirtmek lazim. Yoksa bir tarafa cekilebilir. Kisacasi bu bilgi C. baskanligi sirasinda kullandigi onemli bir yetkiyi nasil kullandigini anlatiyor. Madde zaten bu haliyle oldukca kisa. Maddenin diger taraflarini da genisletmek yerine neden sadece bir paragraf olan bir bilgiyi bir-iki cumleye indirgemeye calisalim. | ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 14:52, 12 Kasım 2011 (UTC)
Yanlış düşünüyorsunuz. Bahsettiğim tüm dünyadaki yöneticiler, sadece Türkiye'dekiler değil. Buyrun mesela Birmanya'da mahkûmlara büyük af geliyor bunların da işlediği tüm suçları ve örgütlerini Vikipediye geçirelim. Ayrıca Sezer'in bu suçluları sürekli sakatlık veya sürekli hastalık raporlarını esas alarak affettiği belirtilmediği için sanki Sezer DHKP-C üyelerini onaylıyor gibi bir algı oluşabilir. Duke 34 ϡ»» ileti ^^ 21:52, 12 Kasım 2011 (UTC)

Af gerekçesi, açlık grevine bağlı olarak oluşan Wernicke-Korsakof adlı bir tür hafıza kaybı hastalığı olarak belirtilmiştir. diye not var maddede! "tüm dünyadaki yöneticiler" maddesine de eklemek gerekir dusuncesi dogrultusunda maddedeki her sey silinmesi lazim. Mesela Birmanya'nin baskani ile ilgili madde yok. O zaman bu maddeyi de silmemiz lazim. Haksizlik yapmayalim :) Bu tabiki en azindan bana gore yanlis. Gelistirmek yerine neden silme yonunde fikir belirtiyorsunuz anlamadim. Madde zaten bu haliyle oldukca kisa.| ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 22:08, 12 Kasım 2011 (UTC)

=D Mübalağa yapmanın tartışmaya faydası olmayacak. Ne demek istediğimi anladınız bence. Vikipedi, bir istatistik kurumu değildir. Yani af çıkanların kadın veya erkek olduğu, yaşları, hangi örgüte üye oldukları Vikipedi için uygunsuz. Af çıkarılan yüz binlerce insan olduğu düşünülürse. Bir de, kaynakta yer alan "sürekli sakatlık veya sürekli hastalık..." dışında Sezer'in bu afları hangi yasa maddesi uyarınca yaptığı da eklenmeli. Sonuçta, Sezer bu kararları kendi kendine almıyor. Duke 34 ϡ»» ileti ^^ 22:28, 12 Kasım 2011 (UTC)
" =D Mübalağa yapmanın tartışmaya faydası olmayacak." dedikten sonra maddede olmayan seylerden (af çıkanların kadın veya erkek olduğu, yaşları ve yüz binlerce insan olduğu) varmis gibi bahsetmek mübalağa olmus sanirim. Bu arada bencede Sezer'in bu afları hangi yasa maddesi uyarınca yaptığı eklenmeli. Arastiralim, ekleyelim, maddeyi gelistirelim :) | ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 22:37, 12 Kasım 2011 (UTC)

şu anki cumhurbaşkanı da terörist affetmiştir ama bu konu onun sayfasına işlenmemiş. acaba bu ansiklopedik bir bilgi midir? yoksa rövanşist duyguların bir esiri midir? şimdi kalkıp abdullah gül başlığına bunu mu yazayım? bu madde wikipediye yakışmıyor.Tozyet (mesaj) 20:38, 19 Nisan 2012 (UTC)tozyet

Taraflılık[kaynağı değiştir]

Madde Ahmet Necdet Sezer karşıtı bir havayla yazılmış. Böyle kısa bir maddede yazılabilecek onlarca şey varken "şu kadar terörist, bu kadar katil, bu kadar tecavüzcü affetti" kısmının maddenin %15'ini kapsaması maddeyi taraflı bir havaya sokuyor. Ha bir de "terörist" demiyorduk sanki? Oradan da bir taraflılık gelir gibi.--Khutuckmsj 09:41, 11 Haziran 2012 (UTC)

Gerekli düzeltmeler yapıldı. | ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 11:49, 23 Haziran 2012 (UTC)
Taraflılık endişelerine katılıyor ve bunun çok önemli VP:YİB sorunları doğurduğunu düşünüyorum. Birkaç gün görüş bekledikten sonra bu bölümlerde temizliğe gitmeyi planlıyorum.--Vito Genovese 10:13, 12 Şubat 2013 (UTC)

Affedilen Mahkûmlar[kaynağı değiştir]

Aşağıya eklediğim kısmı TBA acısından maddede kısaca özetleyerek bıraktım. Her ne kadar iddialar kaynaklı da olsa bir konu hakkında fazla ayrıntı vermek TBA'ya aykırı sayilabilir. | ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 06:35, 27 Haziran 2013 (UTC)

Özetlenen kısım[kaynağı değiştir]

Cumhurbaşkanlığı boyunca toplam 190 mahkûmu affeden Sezer'in affettiği mahkûmların sayısı ve bağlı bulundukları örgütleri ise şöyledir: 40 DHKP-C, 6 PKK, 28 TKP-ML TİKKO, 28 TİKB, 19 Dev-Sol, 17 MLKP, 15 THKP-C, 3 TDP, 2 TKİP, 2 TEKP Leninist Gerillaları, 1 DHP ve 1 Dev-Yol. Sezer'in, teröristleri af gerekçesi, açlık grevine bağlı olarak oluşan Wernicke-Korsakof adlı bir tür hafıza kaybı hastalığı olarak belirtilmiştir. Sezer'in affettiği adi suçlular arasında ise; 7 katil, 3 tecavüzcü, 1 gaspçı, 5 çete mensubu, 4 de uyuşturucu kaçakçısı bulunmaktadır.[1]

Ahmet Necdet Sezer tarafından cumhurbaşkanlığı döneminde Wernicke Korsakoff sendromu (B1 vitamin yetersizliği) mazeretiyle affettiği bu teröristler çoğu eylemde bulunmuştur. Bunlardan bazıları şunlardır:

Orhan Gül 2004 yılında Tunceli'nin Mazgirt İlçesi Kızılcık Köyü yakınlarında güvenlik güçleri ile çatışmaya girmiş ve 2 terörist arkadaşıyla beraber öldürülmüştür.[2]

Cengizhan Pilav 2007 yılında Türkiye askerleriyle Tunceli´nin Hozat İlçesi kırsal kesiminde çatışmada yakalanmış söz konusu çatışmada 3 terörist arkadaşı ile beraber öldürülmüştür. [3]

Okan Ünsal Tuncelide çatışmada karısı Berna Ünsal ile beraber öldürüldü.[4]

Berna Ünsal Tuncelide çatışmada kocası Okan Ünsal ile beraber öldürüldü.[5]

Ökkeş Karaoğlu Daha sonra çatışmada öldürüldü.[6]

Cemal Keser Tuncelide Ünsal çifti ile çatışmada öldürüldü.[7]

Mustafa Genç Silah kaçakçısı olan Mustafa Genç serbest bırakıldıktan sonra iki teröriste bomba eğitimi verdi, canlı bomba eyleminde bulunan bu iki teröristten biri öldü biri yakalandı.[8]

Mürşit Aslan Pkk üst düzey sorumlusu. Serbest bırakıldıktan sonra Mardin'de Pkk adına para toplarken yakalandı.[9]

Ecevit Şanlı 01 Şubat 2013 tarihinde Ankara ABD büyükelçiliğinde intihar saldırısında bulunmuş ve saldırıda Ecevit Şanlı ölmüş 1 Güvenlik görevlisi ise şehit olmuştur. Saldırıda bir Tv muhabiri ise ağır yaralanmıştır. [10]

Kaynakça

  1. ^ "Cumhurbaşkanı Sezer'in affettiği terörist, çatışmada yakalandı". Zaman. 28 Nisan 2007. Erişim tarihi: 2 Mart 2011. 
  2. ^ "Cumhurbaşkanı Sezer'in affettiği terörist çatışmada öldürüldü". habervitrini.com. 12 Şubat 2013. 12 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2013. 
  3. ^ "Cumhurbaşkanı Sezer'in affettiği terörist çatışmada yakalandı". Haber7.com. 12 Şubat 2013. 22 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2013. 
  4. ^ "Cumhurbaşkanı Sezer'in affettiği teröristler". aktifhaber.com. 01 Şubat 2013. 22 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2013.  Tarih değerini gözden geçirin: |tarih= (yardım)
  5. ^ "Cumhurbaşkanı Sezer'in affettiği teröristler". aktifhaber.com. 01 Şubat 2013. 22 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2013.  Tarih değerini gözden geçirin: |tarih= (yardım)
  6. ^ "Cumhurbaşkanı Sezer'in affettiği teröristler". aktifhaber.com. 01 Şubat 2013. 22 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2013.  Tarih değerini gözden geçirin: |tarih= (yardım)
  7. ^ "Cumhurbaşkanı Sezer'in affettiği teröristler". aktifhaber.com. 01 Şubat 2013. 22 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2013.  Tarih değerini gözden geçirin: |tarih= (yardım)
  8. ^ "Cumhurbaşkanı Sezer'in affettiği teröristler". aktifhaber.com. 01 Şubat 2013. 22 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2013.  Tarih değerini gözden geçirin: |tarih= (yardım)
  9. ^ "Cumhurbaşkanı Sezer'in affettiği teröristler". aktifhaber.com. 01 Şubat 2013. 22 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2013.  Tarih değerini gözden geçirin: |tarih= (yardım)
  10. ^ "Cumhurbaşkanı Sezer'in affettiği terörist canlı bomba eyleminde bulundu". Haberler.com. 01 Şubat 2013. 21 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2013.  Tarih değerini gözden geçirin: |tarih= (yardım)

"Veto Hakkı"[kaynağı değiştir]

Veto hakkını en çok kullanan cumhurbaşkanı olduğu gibisinden bir cümle var sayfada, ancak Türkiye'de cumhurbaşkanının veto yetkisi yoktur.

Veto, bir yasanın reddedilmesi demektir. Cumhurbaşkanının böyle bir yetkisi yoktur, yasayı sadece yeniden değerlendirilmek üzere geri gönderebilir. Veto kelimesi yerine "geri gönderme" kavramı kullanılmalıdır.

Benzer bir şekilde, cumhurbaşkanı yasaları onaylayamaz. Onay kelimesi yerine "imzaladı" ya da "ısdar etti" kavramları kullanılmalıdır.

Elimde buna gösterilebilecek dijital kanıt yok diye sayfayı değiştirmiyorum. Böyle kanıtlara sahip birisi varsa, değiştirsin.--62.29.46.73 22:36, 27 Kasım 2013 (UTC)

NTV'de 2006 yılında yayınlanan bir belgeselde Ahmet Necdet Sezer aslen Erzincanlı olduğunu açıklamıştır.--Turkoglu Mustafa 003 (mesaj) 13:19, 31 Aralık 2017 (UTC)

AYM'den ayrıldığına dair tarihteki yanlışlıklar[kaynağı değiştir]

Merhabalar. AYM'nin kendi sitesindeki [4] 28 Eylül 1998 tarihinde AYM üyeliğinden emekli oldu diye yazıldığı için senelerdir bu maddede bu bilgi varmış. Fakat yine AYM'nin sitesinde [5] emekli olduktan sonra 25/04/2000 tarihinde AYM Başkanı olarak konuşma yapmış. Milliyet'in de arşiv sitesinde 1998, 1999, 2000 yılında yaptığı haberlerde kendisinden AYM Başkanı olarak hitap ettiği gözükmekte buyrun; buyrun emeklilik haberleri 5 Mayıs-7 Mayıs 2000 tarihleri arası emekliye ayrıldığı daha çok muhtemel. Çünkü 6 Mayıs günü yayınlanan Resmi Gazete'de ise [6] Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun 5.5.2000 tarihli 90 ıncı Birleşiminde, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer (330) oy ile Türkiye Cumhurbaşkanı seçilmiştir. diye karar yazmaktadır. 1 Haziran 2000 tarihinde de AYM Başkanı'nın yerine Mustafa Bumin seçildi diye Milliyet haber yazmış. Ayrıyeten bu sayfada da bu yüzden hata olması mevcut. Türkiye Anayasa Mahkemesi başkanları listesi @Nanahuatl ben bu siteye üye olmadığım için haberlerin içeriğini tam göremiyorum. Sen bu tarz yerlere yanlış hatırlamıyorsam üyeydin acaba yardımcı olur musun? @Vito Genovese bu iki sayfada bilgilerin ne zaman eklendiği bilgileri de karışık da yardımcı olabilir misin? (ben bulamadım da) :) --Uncitoyenmesaj 14.18, 20 Mart 2021 (UTC)[yanıtla]