Türkiye Anayasa Mahkemesi başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Başkanı
Görevdeki
Kadir Özkaya

21 Mart 2024 tarihinden beri
Görev süresi4 yıl
Aday olma
sınırlaması yok[1]
Oluşum22 Haziran 1962
Açılışı yapanSünuhi Arsan

Bu madde, 27 Mayıs Darbesi sonrasında yürürlüğe girmiş olan 1961 Anayasasıyla kurulan Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesinin başkanlarını içerir.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi başkanları listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

# Başkan Görev Başlangıcı Görev Bitişi
1 Sünuhi Arsan 22 Haziran 1962 13 Temmuz 1964
2 Ömer Lütfi Akadlı 7 Ekim 1964 8 Temmuz 1966[2]
3 İbrahim Hilmi Senil 8 Temmuz 1966 14 Temmuz 1968
4 İsmail Hakkı Ketenoğlu 15 Aralık 1970 13 Temmuz 1971
5 Muhittin Taylan 14 Temmuz 1971 14 Temmuz 1975
6 Kâni Vrana 1 Ekim 1975 13 Temmuz 1978
7 Şevket Müftügil 24 Ekim 1978 7 Ağustos 1982
8 Ahmet Hamdi Boyacıoğlu 9 Ağustos 1982 6 Nisan 1985
9 Hasan Semih Özmert 9 Nisan 1985 27 Temmuz 1986
10 Orhan Onar 28 Temmuz 1986 1 Mart 1988
11 Mahmut Cuhruk 2 Mart 1988 1 Mart 1990
12 Necdet Darıcıoğlu 2 Mart 1990 4 Mayıs 1991
13 Yekta Güngör Özden 8 Mayıs 1991 31 Aralık 1997
14 Ahmet Necdet Sezer 6 Ocak 1998 16 Mayıs 2000[3]
15 Mustafa Bumin 31 Mayıs 2000 26 Haziran 2005
16 Tülay Tuğcu[4] 25 Temmuz 2005 12 Haziran 2007
17 Haşim Kılıç 22 Ekim 2007 10 Şubat 2015
18 Zühtü Arslan 10 Şubat 2015 21 Mart 2024

Yaşayan eski başkanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

2024 itibarıyla yaşayan beş eski başkan bulunmaktadır:

Fotoğraf Başkan Görev süresi Doğum tarihi
13.
Yekta Güngör Özden 1991-1997 5 Haziran 1932 (91 yaşında)
14.
Ahmet Necdet Sezer 1998-2000 13 Eylül 1941 (82 yaşında)
15.
Mustafa Bumin 2000-2005 26 Haziran 1940 (83 yaşında)
16.
Tülay Tuğcu 2005-2007 12 Haziran 1942 (81 yaşında)
17.
Haşim Kılıç 2007-2015 13 Mart 1950 (74 yaşında)

Mahmut Cuhruk (1925-2018), 8 Ekim 2018'de 93 yaşında hayatını kaybederek ölen son eski başkan olmuştur.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2021. 
  2. ^ Başkanlık görevi sırasında Cumhuriyet Senatosu üyeliğine seçilerek kendi isteğiyle emekliye ayrılmıştır.
  3. ^ "Emekli ve Görev Süresi Dolan Üyeler Ahmet Necdet SEZER". 23 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2024.  36. harf sırasında bulunan |başlık= parametresi line feed character içeriyor (yardım)
  4. ^ Anayasa Mahkemesi'nin ilk ve tek kadın başkanıdır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]