Uyanış: Büyük Selçuklu: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Etiketler: Mobil değişiklik mobil uygulama değişikliği Android uygulaması değişikliği
Brky04 (mesaj | katkılar)
→‎Oyuncu kadrosu ve karakterler: Bağlantılar eklendi
Etiketler: Mobil değişiklik mobil uygulama değişikliği Android uygulaması değişikliği
89. satır: 89. satır:
|Tuğrul Bey'in, [[Alp Arslan]]'ın ve [[Melikşah]]'ın veziri, devletin hâcesi. Selçuklu'nun sırlarına vâkıf bir siyaset kurdu. Sencer'i yetiştiren ve sırrına vâkıf olan üç ([[Zübeyde Hatun]] öğrendikten sonra dört) kişiden biridir.
|Tuğrul Bey'in, [[Alp Arslan]]'ın ve [[Melikşah]]'ın veziri, devletin hâcesi. Selçuklu'nun sırlarına vâkıf bir siyaset kurdu. Sencer'i yetiştiren ve sırrına vâkıf olan üç ([[Zübeyde Hatun]] öğrendikten sonra dört) kişiden biridir.
|-
|-
|Akça Hatun
|
|[[Fahriye Evcen]]
|[[Fahriye Evcen]]
|35-
|35-
|Sultan Alparslan' ın eşi.
|Sultan Alparslan'ın eşi.
|}
|}



Sayfanın 07.49, 12 Temmuz 2021 tarihindeki hâli

Uyanış: Büyük Selçuklu
Dizinin resmî logosu.
TürTarih
Kurgu
Drama
Aksiyon
Macera
Proje tasarımcısıEmre Konuk
YazarSerdar Özönalan
Emre Konuk
SenaristSerdar Özönalan
YönetmenÇağatay Tosun
Yaratıcı yönetmen(ler)Emre Konuk
BaşrolBarış Arduç
Mehmet Özgür
Fahriye Evcen
Tema müziği bestecisiGökhan Kırdar
Açılış müziğiUyanış: Büyük Selçuklu - Jenerik
BesteciGökhan Kırdar
Batuhan Fırat
ÜlkeTürkiye
DiliTürkçe
Sezon sayısı1
Bölüm sayısı34
Yapım
YapımcıEmre Konuk
Yapım şirketiAkli Film
Yayın bilgileri
KanalTRT 1
Görüntü formatı576i (16:9 SDTV)
1080i (HDTV)
Ses formatıStereo
Yayın tarihi28 Eylül 2020 - günümüz
DurumuSezon arası

Uyanış: Büyük Selçuklu, Akli Film imzalı, yönetmenliğini Sedat İnci'nin yaptığı, senaryosu Serdar Özönalan tarafından kaleme alınan tarih, kurgu ve drama türündeki Türk televizyon dizisi. Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun devlet yapısını, siyasi olaylarını, savaşlarını ve Melikşah'ın hayatını ele almaktadır.[1] Dizinin ilk sezonunun 1.Melikşah olarak çekilmesinde karar kılınmıştır.

Prodüksiyon

Dizinin oyuncu kadrosu özel olarak ata binme, ok atma ve kılıç kullanma eğitimleri almıştır. Dizi oyuncuları Kazakistan merkezli Ulusal Aksiyon Şirketi tarafından eğitilmektedir. (Bkz. Nomad Stunts, Ottoman Stunts.)

Yayın takvimi

SezonBölüm
sayısı
Orijinal yayın tarihi
Başlangıç tarihiBitiş tarihiKanal
13428 Eylül 2020 (2020-09-28)31 Mayıs 2021TRT 1
2TBAEylül 2021TBA

Oyuncu kadrosu ve karakterler

Ana karakterler

Karakter Canlandıran oyuncu Bölüm Açıklama[2]
Sultan Alparslan Barış Arduç 35- Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun 2. hükümdarıdır. Babası Çağrı Bey'dir.
Nizâmülmülk Mehmet Özgür 1- Tuğrul Bey'in, Alp Arslan'ın ve Melikşah'ın veziri, devletin hâcesi. Selçuklu'nun sırlarına vâkıf bir siyaset kurdu. Sencer'i yetiştiren ve sırrına vâkıf olan üç (Zübeyde Hatun öğrendikten sonra dört) kişiden biridir.
Akça Hatun Fahriye Evcen 35- Sultan Alparslan'ın eşi.

Bitirilen karakterler

Karakter Canlandıran oyuncu Bölüm aralığı Açıklama
Alp Arslan Serdar Kılıç 1 Melikşah ve Tekiş'in babasıdır. Berzem fethinden sonra bir Karahanlı askeri tarafından şehit edildi.
Abd’ûl-Melik bin Attaş Murat Garipağaoğlu 1-9 Bâtınîler'in lideridir. Hasan Sabbah tarafından öldürülmüştür.
Ebü'l-Kâsım Emre Erçil 4-10 Melikşah'ın emri ile Emir Bozan tarafından idam edilmiştir.
Korkut Ata Ertuğrul Postoğlu 1-16 Kınık Obası'nın beyidir. Haçlılar'ın baskınında şehit edilmiştir.
İsaakios Komnenos Turgay Korkmaz 14-24 Bizans İmparatoru'nun kardeşi. Kuvel kalesinin Andreas'tan sonraki komutanıdır. Mithras tarafından öldürülmüştür.
Yorgos Nik Xhelilaj 2-10 Andreas'ın adamıdır. Ahmed Sencer tarafından öldürülmüştür.
Andreas Osman Sonant 2-14 Kuvel Kalesinin ölmeden önceki komutanıdır. Melikşah tarafından öldürülmüştür.
Zenon Mete Deran 2-14 Andreas'ın adamıdır. Kamaç tarafından öldürülmüştür.
Gülperi Hatun Şifanur Gül 1-14 Korkut Bey'in kızıdır. Korkut Bey Emir Tâcülmülk tarafından tutuklanınca ortadan kaybolur.
Rüstem Aytek Şayan 1-15 Bâtınî dâisi. Arslantaş'ın kardeşi. Melikşah'ın fermanı ile asılarak idam edilmiştir.
Elçin Hatun Leyla Lydia Tuğutlu 1-16 Kutalmışoğlu Süleyman Şah'ın kızı. Asil, güzel ve savaşçı bir Türkmen kadınıdır. Selçuklu sarayında dengeleri değiştirebilecek cinsten bir zekâya ve cesarete sahiptir. Haçlılar ile mücadele etmek için Anadolu'ya dönmüştür.
Burçak Hatun Beyzanur Mete 1-16 Elçin Hatun'un yardımcısıdır. Elçin Hatun ile birlikte Anadolu'ya dönmüştür.
Sadık Hamdi Alp 1-17 Hasan sabbah'ın saraydaki sağ koludur. Hasan sabbah açığa çıktıktan sonra melikşah tarafından idam edilir.
Behram. Erdem Akakçe 1-18 Bâtınî dâisi. Ahmed Sencer tarafından öldürülmüştür.
Emir İlteber Taner Turan 2-20 Şelemzar Emiri, Turna Hatun'un babasıdır. Faysal ve Efruz Hekim tarafından zehirlenerek öldürülmüştür.
Erbatur Fatih Altun Yayla 2-21 Emir İlteber'in yardımcısıdır. Emir İlteber öldükten sonra Turna Hatun'a isyan ederek Sencer tarafından öldürülmüştür.
Marcus Kaan Taşaner 14-22 Haçlı'ların komutanıdır. Melikşah tarafından öldürülmüştür.
Seferiye Hatun Çiğdem Selışık Onat 1-25 Melikşah'ın annesidir. Hastalığından ötürü ölmüştür.
Livya Buçe Buse Kahraman 18-27 Haçlı liderdir. Marcus onu kaçırdıktan sonra Ahmed Sencer'in obasına sığınmış, iyi biri olmuş, sonra ise mektup bırakıp gitmiştir.
Ayas Ünsal Özcan 1-29 Melik Sencer'in alpidir. Faysal tarafından şehit edildi.
Aydoğdu Janbi Ceylan 1-31 Melik Sencer'in alpidir. Faysal ve Mithras tarafından şehit edildi.
Faysal İsmail Ege Şaşmaz 13-32 Hasan Sabbah'ın manevi oğludur. Melik Sencer tarafından öldürüldü.
Melik Tekiş Atılgan Gümüş 20-32 Melikşah'ın kardeşidir ve Alparslan'ın oğludur. Hasan Sabbah'la ittifak yaptığı için Melikşah'ın fermanıyla Turan Şah tarafından kara zindana atılmıştır.
Ahmet Efe Taşdelen 20-32 Melik Tekiş'in oğludur. Hasan Sabbah'la ittifak yaptığı için Melikşah'ın fermanıyla Turan Şah tarafından kara zindana atılmıştır.
Turan Şah Ogün Kaptanoğlu 28-32 Melikşah'ın amcasının oğludur. kirman'a dönmüştür.
Mah Melek Hatun Buse Meral 1-32 Sultan Melikşah ve Terken Hatun'un kızıdır. Abbasi halifesiyle evlenip saraydan ayrılmıştır.
Baturalp Abdül Süsler 33-34 Başulu'nun kardeşidir. Obasına dönmüştür.
Tâcülmülk Mehmet Bozdoğan 1-34 Terken Hatun'un veziridir. adamları Karahanlı askerleriyle birlikte yakalandığı için Melikşah tarafından sürgün edilmiştir.
Mithras Kaan Taşaner 24-34 Marcus'un kardeşi ve Kuvel Kalesi'nin son komutanıdır. Melikşah tarafından öldürülmüştür
Sultan Melikşah Buğra Gülsoy 1-34 Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun 3. hükümdarıdır. Babası Sultan Alparslan'dır. Selçuklu Devletini en parlak dönemine ve en geniş sınırlarına ulaştırmıştır. 2. sezonda sultan Alparslan anlatılıp geriye gidileceği için diziden ayrılmıştır.
Ahmed Sencer Ekin Koç 1-34 Melikşah'ın devleti uğruna kendisi dâhil herkesten gizlediği, kınık boyuna mensup Başulu Hatun'dan olma oğlu. Nizâmülmülk'ün elinde yetişmiş, devletin hususi yiğitleri arasına katılmıştır. Keskin bir zekâsı, savaşçı bir ruhu vardır. Kınık obasının yeni beyidir. Turna Hatun ile evlenmiştir. 2. sezonda sultan Alparslan anlatılıp geriye gidileceği için diziden ayrılmıştır.
Terken Hatun Hatice Şendil 1-34 Melikşah'ın hırslı, tutkulu ve entrika dolu eşi, kalbinin sahibi. Kısa bir süreliğine saray'ın başhatunu. Melikşah tarafından azledilip vazifesi Zübeyde Hatun'a verilmiştir. Saray'da türlü oyunlar ile entrika çevirmektedir. Mah Melek'in annesidir. 2. sezonda sultan Alparslan anlatılıp geriye gidileceği için diziden ayrılmıştır.
Hasan Sabbah Gürkan Uygun 1-34 Saray'da eskiden elçilik vazifesinde bulunan bir Bâtınî casusu idi. Açığa çıktıktan sonra kaçtı. Bâtınî baş dâisidir. 2. sezonda sultan Alparslan anlatılıp geriye gidileceği için diziden ayrılmıştır.
Zübeyde Hatun Sezin Akbaşoğulları 16-34 Melikşah'ın ilk eşi ve Berkyaruk'un annesidir. Sarayın yeni baş hatunu olmuştur. 2. sezonda sultan Alparslan anlatılıp geriye gidileceği için diziden ayrılmıştır.
Turna ( Türkan ) Hatun Sevda Erginci 1-34 Şelemzar Emiri İlteber Bey'in kızı. Hünerli bir şifacıdır. Ahmed Sencer ile destansı bir aşk yaşamaktadır. Güzelligi ile herkesi büyülüyordur. Sencer ile evlenmiştir. 2. sezonda sultan Alparslan anlatılıp geriye gidileceği için diziden ayrılmıştır.
Muhammed Tapar Ali Gözüşirin 1-34 Sultan Melikşah'ın Başulu Hatun'dan olma oğludur. 2. sezonda sultan Alparslan anlatılıp geriye gidileceği için diziden ayrılmıştır.
Başulu (Taceddin Seferiyye) Hatun Pınar Töre 1-34 Sultan Melikşah'ın casus iftirası atılıp sürgün edilen ve ölü gösterilen eşidir. 2. sezonda sultan Alparslan anlatılıp geriye gidileceği için diziden ayrılmıştır.
Ömer Hayyam Bülent Alkış 1-34 Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun en önemli bilim adamı ve şairlerindendir. 2. sezonda sultan Alparslan anlatılıp geriye gidileceği için diziden ayrılmıştır.
Gevher Hatun Leyla Feray 1-34 Muhammed Tapar'ın eşidir. 2. sezonda sultan Alparslan anlatılıp geriye gidileceği için diziden ayrılmıştır.
Arslantaş İlker Kızmaz 1-34 Melik Sencer'in alpidir. 2. sezonda sultan Alparslan anlatılıp geriye gidileceği için diziden ayrılmıştır.
Bozkuş Volkan Keskin 1-34 Melik Sencer'in alpidir. 2. sezonda sultan Alparslan anlatılıp geriye gidileceği için diziden ayrılmıştır.
Kamaç Egemen Yavuz 1-34 Melikşah'ın askerlerindendir. 2. sezonda sultan Alparslan anlatılıp geriye gidileceği için diziden ayrılmıştır.
Balaban İbrahim Balaban 1-34 Melik Sencer'in alpidir. 2. sezonda sultan Alparslan anlatılıp geriye gidileceği için diziden ayrılmıştır.
Togan Muhammed Emre Kaya 2-34 Korkut bey'in oğludur. 2. sezonda sultan Alparslan anlatılıp geriye gidileceği için diziden ayrılmıştır.
Gazzâlî Cemal Toktaş 3-34 Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun en önemli din adamlarındandır. 2. sezonda sultan Alparslan anlatılıp geriye gidileceği için diziden ayrılmıştır.
Yusuf Hemedanî Özer Tunca 8-34 Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun en önemli din adamlarındandır. 2. sezonda sultan Alparslan anlatılıp geriye gidileceği için diziden ayrılmıştır.
Kont Albert/Abdullah Ali Alkan Kızılırmak 19-34 Eskiden bir konttu. ama daha sonradan selçukluya esir düştü ve selçukluya yardım etti. daha sonradan Gazzâlî sayesinde müslüman oldu ve bir selçuklu askeri oldu. 2. sezonda sultan Alparslan anlatılıp geriye gidileceği için diziden ayrılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "TRT 1'in yeni dizisi 'Uyanış: Büyük Selçuklu' 28 Eylül'de izleyiciyle buluşacak". Anadolu Ajansı. 3 Eylül 2020. 10 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2020. 
  2. ^ "Oyuncu Sayfası". 26 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2020. 

Dış bağlantılar