Parlamenter sistem: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
parlamenter sistemli ülkeler amerika da var kaynak https://en.wikipedia.org/wiki/Parliamentary_system
Değişiklik özeti yok
29. satır: 29. satır:
* {{Bayrakülke|Surinam}}
* {{Bayrakülke|Surinam}}
* {{Bayrakülke|Trinidad ve Tobago}}
* {{Bayrakülke|Trinidad ve Tobago}}
{{div col end}}


===Asya===
===Asya===

Sayfanın 11.40, 27 Kasım 2016 tarihindeki hâli

Farklı devlet sistemlerinin haritası
Yetkinin bir parlamentoda kazanıldığı parlamenter monarşiler kırmızı ile gösterilmiştir. Parlamentoların ayrı bir devlet başkanından etkili biçimde üstün olduğu parlamenter cumhuriyetler turuncu ile gösterilmiştir. Hükümet başkanının ve devlet başkanının görevlerinin birleşik olduğu parlamenter cumhuriyetler yeşil ile gösterilmiştir.

Parlamenter sistem ya da parlamenterizm yürütme organının yasama organının denetiminde olduğu demokratik bir yönetim sistemidir. Parlamenter sistemde devlet başkanı genellikle hükûmet başkanından başka bir kişidir. Buna karşılık, başkanlık sisteminde devlet başkanı çoğunlukla hükûmet başkanıyla aynı kişidir ve yürütme organı meşruiyetini yasama organından almaz.

Parlamenter sistemle yönetilen bir ülke meşrutî monarşi ya da parlamenter cumhuriyet olabilir. Meşrutî monarşide yetkileri sembolik olan bir hükümdar (kral, imparator, padişah) bulunur, Birleşik Krallık, İsveç, Japonya ve Birinci ve İkinci Meşrutiyet dönemlerinde Osmanlı İmparatorluğu bunun örnekleridir. Parlamenter cumhuriyetlerde ise çoğunlukla seçimle işbaşına gelen, yetkileri yine çoğunlukla sembolik olan bir devlet başkanı (cumhurbaşkanı) bulunur, Almanya, İtalya ve Hindistan bunun örnekleridir.

Ülkeler

Afrika

Amerika

Asya

Avrupa

Okyanusya

Ayrıca bakınız