Akide: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
{{İslam'ın Beş Şartı}}
Zohak (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
{{eksik}}
{{uzman}}{{kaynaksız}}
{{diğer anlamı|Akîde}}
{{diğer anlamı|Akîde}}
{{İslam'ın Beş Şartı}}
{{İslam'ın Beş Şartı}}
'''Akîde''', '''Akâid''' veya '''İtîkâd''' ([[Arapça]]: '''عقيدة'''); [[İslam'da iman|İslam'ın inanç esasları]]nın bütünü olarak bilinir.
'''Akîde''', '''Akâid''' veya '''İtîkâd''' ([[Arapça]]: '''عقيدة'''); İslam'da inanç olarak bağlanmayı gerekli kıldığına inanılan inanç esaslarının bütünü olarak bilinir. Akd aynı zamanda bağlılık ve sözleşme anlamlarına da gelir. Benzer bir ifade olan [[kelam]] ise inançla ilgili felsefi tartışmalar için kullanılmıştır.


Akaid, [[medrese]]lerde [[İslam teolojisi]]nin bir dalı olarak okutulmuştur. Akîde kelimesi [[kavram]] olarak [[Kur'an]]'da yer almaz. Akîde tanımı [[İtikadi mezhepler|İslam İtikadi Mezhepleri]] tarafından, [[Kur'an]]'da bulunmayıp [[hadis]]lerde geçen [[inanç]] konuları için söz konusu edilmiştir.
Akaid, [[medrese]]lerde [[İslam teolojisi]]nin bir dalı olarak okutulmuştur. Akîde kelimesi [[kavram]] olarak [[Kur'an]]'da yer almaz. Akîde tanımı [[İtikadi mezhepler|İslam İtikadi Mezhepleri]] tarafından, [[Kur'an]]'da bulunmayıp [[hadis]]lerde geçen [[inanç]] konuları için söz konusu edilmiştir.


==Örnekler==
==Sünni akaidi==
Sünni akaidinde [[imanın 6 şartı]] ve 5 adet farz gibi konular işlenir. Diğer bir konu İslam eskatolojisi ile ilgili konulardır.
[[İsa]]'nın yeniden Dünya'ya gelecek olması, [[Deccal]]'ın çıkışı gibi [[Kıyamet]] alâmetleri, [[Mesih]] beklentisi akîde başlığı altında yer almaktadır. Bu konulara Müslümanların kutsal kitabı [[Kur'an]]'da yer verilmezken hadis kitaplarında kısmen zayıf rivâyetlerle de olsa [[Şer'î deliller]] bulunmaktadır. Burada genelde [[Kıyamet]]'le ilgili haberlerin "ya sarih ya da sahih" olduğu, yani [[metin]]lerin ya açık ya da güvenilir olduğu söylenir. Dolayısıyla bu haberleri kabul etmeyen veya onları tevil ederek mecâzî mânâlar veren [[âlim]]ler bulunmaktadır.<ref>[http://ahmeteminseyhan.blogcu.com/deccal-in-cikmasi-kuresel-kiyametin-bir-alameti-midir-2/2701186 Deccâl'in çıkması küresel [[Kıyâmet]]'in bir alâmeti midir?]</ref> Örnek olarak İsa'nın tekrar Dünya'ya gelişi gösterilebilir. [[Zuhruf Suresi]]'ndeki [[âyet]] (43:61), bazı [[müfessir]]lerce gelişine [[delil]] olarak gösterilir.<ref>[http://harunyahya.org/tr/Kitaplar/707/hazreti-isa-gelecek/chapter/6237 Hazreti İsa gelecek]</ref>
;Örnekler: [[İsa]]'nın yeniden Dünya'ya gelecek olması, [[Deccal]]'ın çıkışı gibi [[Kıyamet]] alâmetleri, [[Mesih]] beklentisi akîde başlığı altında yer almaktadır. Bu konulara Müslümanların kutsal kitabı [[Kur'an]]'da yer verilmezken hadis kitaplarında kısmen zayıf rivâyetlerle de olsa [[Şer'î deliller]] bulunmaktadır. Burada genelde [[Kıyamet]]'le ilgili haberlerin "ya sarih ya da sahih" olduğu, yani [[metin]]lerin ya açık ya da güvenilir olduğu söylenir. Dolayısıyla bu haberleri kabul etmeyen veya onları tevil ederek mecâzî mânâlar veren [[âlim]]ler bulunmaktadır.<ref>[http://ahmeteminseyhan.blogcu.com/deccal-in-cikmasi-kuresel-kiyametin-bir-alameti-midir-2/2701186 Deccâl'in çıkması küresel [[Kıyâmet]]'in bir alâmeti midir?]</ref> Örnek olarak İsa'nın tekrar Dünya'ya gelişi gösterilebilir. [[Zuhruf Suresi]]'ndeki [[âyet]] (43:61), bazı [[müfessir]]lerce gelişine [[delil]] olarak gösterilir.<ref>[http://harunyahya.org/tr/Kitaplar/707/hazreti-isa-gelecek/chapter/6237 Hazreti İsa gelecek]</ref>

==Şii akaidi==
[[Şii]] akaidinde 5 temel esas bulunur; Tevhid, adalet, nübüvvet, imamet ve kıyamet.


== Ayrıca bakınız ==
== Ayrıca bakınız ==

Sayfanın 06.37, 22 Ağustos 2014 tarihindeki hâli

Akîde, Akâid veya İtîkâd (Arapça: عقيدة); İslam'da inanç olarak bağlanmayı gerekli kıldığına inanılan inanç esaslarının bütünü olarak bilinir. Akd aynı zamanda bağlılık ve sözleşme anlamlarına da gelir. Benzer bir ifade olan kelam ise inançla ilgili felsefi tartışmalar için kullanılmıştır.

Akaid, medreselerde İslam teolojisinin bir dalı olarak okutulmuştur. Akîde kelimesi kavram olarak Kur'an'da yer almaz. Akîde tanımı İslam İtikadi Mezhepleri tarafından, Kur'an'da bulunmayıp hadislerde geçen inanç konuları için söz konusu edilmiştir.

Sünni akaidi

Sünni akaidinde imanın 6 şartı ve 5 adet farz gibi konular işlenir. Diğer bir konu İslam eskatolojisi ile ilgili konulardır.

Örnekler
İsa'nın yeniden Dünya'ya gelecek olması, Deccal'ın çıkışı gibi Kıyamet alâmetleri, Mesih beklentisi akîde başlığı altında yer almaktadır. Bu konulara Müslümanların kutsal kitabı Kur'an'da yer verilmezken hadis kitaplarında kısmen zayıf rivâyetlerle de olsa Şer'î deliller bulunmaktadır. Burada genelde Kıyamet'le ilgili haberlerin "ya sarih ya da sahih" olduğu, yani metinlerin ya açık ya da güvenilir olduğu söylenir. Dolayısıyla bu haberleri kabul etmeyen veya onları tevil ederek mecâzî mânâlar veren âlimler bulunmaktadır.[1] Örnek olarak İsa'nın tekrar Dünya'ya gelişi gösterilebilir. Zuhruf Suresi'ndeki âyet (43:61), bazı müfessirlerce gelişine delil olarak gösterilir.[2]

Şii akaidi

Şii akaidinde 5 temel esas bulunur; Tevhid, adalet, nübüvvet, imamet ve kıyamet.

Ayrıca bakınız

Kaynaklar