Tartışma:Ermeni Soykırımı'nın inkârı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.12, 17 Ekim 2021 tarihinde ToprakM (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 26345453 numaralı sürüm (ToprakM kullanıcısı Tartışma:Ermeni Soykırımı'nın reddi sayfasını Tartışma:Ermeni Soykırımı'nın inkârı sayfasına yönlendirme üzerinden taşıdı: Ne yazmalıyım acaba tarafından VP:STT'de talep edildi: Özel:KalıcıBağ/24321985#Madde ismi uyarınca)

Son yorum: Esc2003 tarafından 5 yıl önce Madde ismi başlığına
Lütfen VPBanner şablonu yerine Tartışma şablonunun |proje= parametresini kullanınız.

Maddenin başlığında yazım hatası var. Maddede de birçok yazım hatası bulunmakta. Maddenin adının değiştirilmesini talep ediyorum. Cymanteg (mesaj) 17:18, 17 Mart 2016 (UTC)

Madde adı

Ana maddemiz "Ermeni Kırımı" ve reddedilen şey bu olay, yani Vikipedi'de Ermeni Kırımı dediğimiz olay. Madde adı neden "Ermeni Soykırımı" o zaman? Bir kez daha yenilememde fayda var, Ermeni Soykırımı adının doğru ad olduğunu düşünüyorum ama ana madde adı bu şekilde ise ona uymak durumundayız.--RapsarEfendim? 23:16, 7 Temmuz 2017 (UTC)

Kırım reddedilmiyor maddede, soykırım ve karşıt görüş olarak sözde soykırım terimlerinin kullanımı TBA gerekçesiyle kabul edilmiyor. Giriş cümlesinde de Ermeni Kırımı'nın soykırım olarak tanımlanamayacağını iddia eden... denilmiş, ayrıca ana maddenin tartışma sayfası buna dair söylemlerle dolu zaten. --esc2003 (mesaj) 23:24, 7 Temmuz 2017 (UTC)
Biz zaten bu soykırım denen olayı kırım olarak adlandırmadık mı? Bu da zaten "kırım/soykırım yoktur" tezi için oluşturulan bir madde değil mi?--RapsarEfendim? 23:30, 7 Temmuz 2017 (UTC)
Soykırım var ile yok diyenlere karşı orta yol olarak bu ad benimsendi Türkçe Vikipedi'de. Katliam (kırım) olduğu soykırımı reddedenler tarafından da (ölüm sebeplerinden çete saldırıları vesaire anlatılarak) kabul ediliyor. --esc2003 (mesaj) 23:36, 7 Temmuz 2017 (UTC)
Rapsar'a katılıyorum. Reddedilen şey bu olay. Ana maddede de bu olay anlatılmakta zaten (Etnik temizlik). Ana maddeyi ortaya çıkartan nokta bu etnik temizlik. Ana madde adının uygunsuzluğu ayrı bir tartışma konusu elbet ama bu noktada da Rapsar'la aynı fikirdeyim. Kısacası ana maddenin konusu olan şey reddedilmekte ve bu madde ismi de oraya uyum sağlamalı. --Pragdonmesaj 10:36, 8 Temmuz 2017 (UTC)
Ana maddenin konusu olan şey (etnik temizlik, katliam) reddedilmemekte, soykırım iddiası reddedilmekte. Maddenin adı "Ermeni Kırımı'nın reddi" olamaz. --esc2003 (mesaj) 17:44, 8 Temmuz 2017 (UTC)

ana madde adıyla konunun ilgisi yok, reddedilen 'soykırım'dır, madde adı da bu şekliyle doğrudur.. --kibele 20:16, 8 Temmuz 2017 (UTC)

ana madde uyumu ile bir ilişkisi olduğu kanaatinde değilim. Reddedilen şey zaten soykırım kavramı. Adın uygun olduğunu düşünüyorum. --Maurice Flesier message 13:03, 29 Temmuz 2017 (UTC)
maurice ve kibele'ye katılıyorum, bu haliyle kalmalı. ana madde adını ise tartışa tartışa bir hâl olduk zaten, oraya hiç girmeyelim :D -MHIRM. 19:12, 29 Temmuz 2017 (UTC)

blog kaynağı

blogları önemli istisnalar dışında kaynak olarak kabul etmiyoruz öyle değil mi? mustafa şenyurt bu konuda danışılması elzem biri değilse kaynak çıkartılmalı. --kibele 20.13, 18 Ağustos 2018 (UTC)Yanıtla

Madde ismi

Madde adı yanlıştır.

Soykırım reddi ve Soykırım inkarcılığı iki farklı kavramdır. İnkar; bir gerçeğin yoksayımı anlamında kullanılırken, Ret; gerçekliğinden bağımsız olarak her hangi bir konuyu kabul etmeme, geri çevirme anlamında kullanılır.

İngilizce'de denial ikisi içinde kullanılabilmesine rağmen maddenin ilk paragrafı şu şekilde başlamıştır:


Armenian Genocide denial is the act of denying the planned systematic genocide of 1.5 million Armenians during World War I, conducted by the Ottoman government. Turkey similarly denies the genocides perpetrated against indigenous Assyrians and Greeks during the same period. As form of denialism it can be compared to similar negationist historical revisionisms such as Holocaust denial and Nanking Massacre denial.

Denialism ve Historical revisionism sayfalarında da görebileceğiniz üzere tanım olarak denialism is a person's choice to deny reality as a way to avoid a psychologically uncomfortable truth. verilmiş.

Aynı şekilde türkçe vikipedide Holokost'un reddi yerine Holokost inkarcılığı sayfası varken Ermeni Soykırımı reddi yanlış bir başlıktır ve taşınması gereklidir.Bu imzasız yazı Gogolplex (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Açıklama gayet mantıklı, katılmamak elde değil.--RapsarEfendim? 07.59, 25 Mart 2019 (UTC)Yanıtla

kavramla ilgili açıklama doğru.. zaten türkçe kaynaklarda da 'ermeni soykırımının inkârı" kullanımı yaygın. --kibele 08.10, 25 Mart 2019 (UTC)Yanıtla

  • Türkçe Vikipedi'de konunun işlenişi İngilizce sürümden farklı. Ayrıca inkarın kelime anlamı kullanıcının da dediği gibi "yaptığını, söylediğini, tanık olduğunu saklama, gizleme, yadsıma" anlamına geliyor. Türkçe Vikipedi'de yoğun tartışmalara sebep olduğu için daha nötr adlar kullanılmaya çalışılıyor bildiğimiz üzere. Karşılaştırılacak olursa Holokost'un inkarı 20'ye yakın ülkede doğrudan bir suçun adıyken pek çok ülkede de nefret söylemi, ırkçılık gibi suçlar adı altında cezaya tabi tutuluyor. Yasalaştırılan Ermeni Soykırımı'nın inkarı suçu ise oldukça sınırlı. --esc2003 (mesaj) 17.34, 11 Mayıs 2019 (UTC)Yanıtla