İçeriğe atla

Aydın Erten: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
→‎Kaynakça: düzeltme AWB ile
düzeltme AWB ile
23. satır: 23. satır:
[[Kategori:Diyarbakır doğumlu siyasetçiler]]
[[Kategori:Diyarbakır doğumlu siyasetçiler]]
[[Kategori:Türk sosyalistler]]
[[Kategori:Türk sosyalistler]]
[[Kategori:Bilgi kutusu bulunmayan sayfalar]]
[[Kategori:Bilgi kutusu bulunmayan makam sahipleri]]

Sayfanın 20.32, 6 Şubat 2019 tarihindeki hâli

Aydın Erten (d. Diyarbakır, 1942 - ö. 10 Ağustos 2000), İzmir'in Gültepe belediye başkanlarından. 1973 yerel seçimlerinde seçilip iki dönem başkanlık yapmıştır. Tariş direnişine destek verdiği, işgal sırasında işçilere kumanya dağıttığı için 12 Eylül yönetimi tarafından gözaltına alınmış ve işkence görmüştür.

Ortaokul ve lise yılları Karşıyaka'da geçer. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'nde okumuştur. 68 kuşağındandır. CHP il gençlik kolları başkanlığı yapmıştır. 12 Mart Muhtırası sırasında CHP İl Yönetim Kurulu Üyesi idi. 1973 seçimlerinde AP'nin kalesi olarak bilinen Gültepe'den belediye başkanı seçildi. 31 yaşında başladığı görevinde Türkiye'nin alışık olmadığı bir belediye başkanı portresi çizmeye başladı. TEK’in elektrik direği bağlamayı reddettiği Gültepe’de, sabaha kadar işçileriyle birlikte çalışıp direk dikti. Toros Mahallesi’nde sosyal konut yapılması için halka arsa dağıttı. Kurduğu tesis ile belediye aracılığıyla ekmek üretti. Halka ucuz ekmek dağıttı.

Erten, Gültepe'yle sınırlı kalmıyordu. Söke, Atalan, Kızılcahavlu ve Göllüce'de köylünün toprak işgali eylemine katılıyor, Aliağa'daki işçi eylemlerinde en ön saflarda yer alıyordu. Adı ve şöhreti Fatsa Belediye Başkanı Fikri Sönmez'le birlikte tüm ülkeye yayılmıştır.

1977 yerel seçimlerinde ikinci kez belediye başkanı seçildi. Tariş Direnişi'ne destek vermesi, işgal sırasında işçilere kumanya dağıtması devleti çok kızdırdı. 12 Eylül Darbesi ile görevden alındı. Baskılar ve işkenceler dönemi hayatına girecekti. 17 yıl siyasi yasaklı kaldı. Baskı dönemlerinde bile ünvansız olarak siyaset yaptı. 1998 CHP İzmir İl Kongresi'nde başkan adayı oldu ancak en yakın arkadaşı olan Bülent Baratalı’ya karşı seçimi kaybetti. Kongrede yaptığı konuşma ve açıkladığı düşünceleri CHP'liler tarafından miras olarak kabul edilmiştir.

Hasta yatağında, "Emek düşmanları sevinmesin. Bu yatışım yeni bir mücadelenin başlangıcıdır" diyen Erten, 10 Ağustos 2000 tarihinde akciğer kanseri nedeniyle vefat etti.

Her yıl İzmir Gültepe Toros Mezarlığı'nda 10 Ağustos'larda yapılan anmalar, o mezarlıkta yatıyor olması, Gültepe'nin ve önderliğini yaptığı halkın kendisi unutmadığını göstermektedir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça