Aydın Erten

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aydın Erten
Eski Gültepe Belediye Başkanı
Görev süresi
1973 - 1980(12 Eylül Darbesi)
CHP il gençlik kolları başkanlığı
12 Mart Muhtırası CHP İl Yönetim Kurulu Üyesi
Kişisel bilgiler
Doğum 1940
Diyarbakır
Ölüm 10 Ağustos 2000 (60)
İzmir
Ölüm nedeni Akciğer Kanseri
Partisi CHP

Aydın Erten (1940, Diyarbakır - 10 Ağustos 2000, İzmir), Türk siyasetçidir. İzmir'in Gültepe belediye başkanlarından biridir. 1973 yerel seçimlerinde seçilip iki dönem başkanlık yapmıştır. Tariş direnişine destek verdiği, işgal sırasında işçilere kumanya dağıttığı için 12 Eylül yönetimi tarafından gözaltına alınmış ve işkence görmüştür.[kaynak belirtilmeli]

Ortaokul ve lise yılları Karşıyaka'da geçmiştir. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'nde okumuştur. 68 kuşağındandır. CHP il gençlik kolları başkanlığı yapmıştır. 12 Mart Muhtırası sırasında CHP İl Yönetim Kurulu Üyesi idi. 1973 seçimlerinde AP'nin kalesi olarak bilinen Gültepe'den belediye başkanı seçildi. 31 yaşında başladığı görevinde Türkiye'nin alışık olmadığı bir belediye başkanı portresi çizmeye başladı. TEK’in elektrik direği bağlamayı reddettiği Gültepe’de, sabaha kadar işçileriyle birlikte çalışıp direk dikti. Toros Mahallesi’nde sosyal konut yapılması için halka arsa dağıttı. Kurduğu tesiste belediye aracılığıyla ekmek üretti. Halka ucuz ekmek dağıttı.

Erten, Gültepe'yle sınırlı kalmıyordu. Söke, Atalan, Kızılcahavlu ve Göllüce'de köylünün toprak işgali eylemine katılıyor, Aliağa'daki işçi eylemlerinde en ön saflarda yer alıyordu. Adı ve şöhreti Fatsa Belediye Başkanı Fikri Sönmez'le birlikte tüm ülkeye yayılmıştır.

1977 yerel seçimlerinde ikinci kez belediye başkanı seçildi. Tariş Direnişi'ne destek vermesi, işgal sırasında işçilere kumanya dağıtması devleti çok kızdırdı. 12 Eylül Darbesi ile görevden alındı. Baskılar ve işkenceler dönemi hayatına girecekti. 17 yıl siyasi yasaklı kaldı. Baskı dönemlerinde bile unvansız olarak siyaset yaptı. 1998 CHP İzmir İl Kongresi'nde başkan adayı oldu ancak en yakın arkadaşı olan Bülent Baratalı'ya karşı seçimi kaybetti. Kongrede yaptığı konuşma ve açıkladığı düşünceleri CHP'liler tarafından miras olarak kabul edilmiştir.

Hasta yatağında, "Emek düşmanları sevinmesin, bu yatışım yeni bir mücadelenin başlangıcıdır" diyen Erten, 10 Ağustos 2000 tarihinde akciğer kanseri nedeniyle öldü.[1]

Her yıl İzmir Gültepe Toros Mezarlığı'nda 10 Ağustos'ta yapılan anmalar, o mezarlıkta yatıyor olması, Gültepe'nin ve önderliğini yaptığı halkın kendisi unutmadığını göstermektedir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022.