İçeriğe atla

Dokuzyol, Oğuzeli: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
anlam ayrımı sayfası eklendi
89. satır: 89. satır:


[[Kategori:Oğuzeli belde ve köyleri]]
[[Kategori:Oğuzeli belde ve köyleri]]
[[Kategori:Oğuzeli'nin mahalleleri]]

Sayfanın 22.48, 16 Ağustos 2016 tarihindeki hâli

Dokuzyol
Harita
Gaziantep
Gaziantep
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlGaziantep
İlçeOğuzeli
Coğrafi bölgeGüneydoğu Anadolu Bölgesi
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu342
Resmî site
[1]

Dokuzyol, Gaziantep ilinin Oğuzeli ilçesine bağlı bir köy.

Tarihçe

Köy halkı Barak Türkmen ve Osmanlılılardan oluşmaktadır. Köyün dedesi olarak da bilinen ve torunun torununu görmüş olan İbo Hüseyin Yılmaz 104 Yaşında olup , 20 / 03 / 2015 tarihinde hakkın rahmetine kavuşmuştur , ve bölge halkı ölümüyle sarsılıp , köyde 1 hafta yas ilan edilmiştir. Köy'ün saygın dedesi İbo Hüseyin Yılmaz diktatörlüğüyle bilinmektedir ve ölüm nedeni yaşından kaynaklandığı söylenmektedir .

Dosya:İbo Hüseyin Yılmaz.jpg
İbo Hüseyin Yılmaz 104 Yaşında olup , 20 / 03 / 2015 tarihinde hakkın rahmetine kavuşmuştur.

Coğrafya

Barak ovasında yer almaktadır. Tutluca, Ülümevrek, Çatalca, Dokuzyol ,Yarımtepe ve Beledin köyleriyle komşudur.

Nüfus Durumu

Eskilerden , günümüze nüfus sayısı düşmesinin bir sebebi genç nüfusun çok olup gençlerinde il merkezde yaşamalarından kaynaklanmaktadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2015 740
2010 900
2000 1152
1997 1622

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarım ürünü olarak Buğday, Arpa, Antep Fıstığı, Mercimek Üzüm Acur Karpuz Kavun Mercimek ve Zeytin yetiştirilmektedir.

Kültür , Gelenek

Gelenek ve göreneklere göre hala sürmekte olan görücü usulü evlendirilip 2 gün düğün yapılmaktadır . Barak yöresine ait Dokuzyol köyü , bütün yemek çeşitleri lezzetli ve tadı damağında kalmaktadır . Yemek konusu çok ünlü olan bu köyün bayramlarda ve düğünlerde bolca yemek yapılıp bütün köy sakinlerine dağıtılmaktadır . Köy içerisinde dayanışma bir o kadar güçlü olduğundan dolayı , köy içerisinde sohbet odaları olup gençler Mırra , Çay , Türk kahvesi içmekte ve sohbetler edilmektedir . Barak geleneklerinde , misafir , ev sahibinden daha önemli olmaktadır . Misafir rahatlığı önemli olan , barak geleneklerinde genelde çok hoşgörülü insanlar bulunmaktadır .

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim ve ortaöğretim okulu vardır. Köyün içme suyu ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır, ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik , Yüksek hatlı İnternet ve sabit telefon vardır. Telefon santralini besleyen elektirik tamamen çevreci olup , güneş paneliyle elektirik üretmektedir.

Fotoğraflar