Özkan Uğur

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Özkan Uğur
Özkan Uğur, Arif V 216 filminin galasında (2018)
Genel bilgiler
DoğumRaif Özkan Uğur[1]
17 Ekim 1953(1953-10-17)
İstanbul, Türkiye
Ölüm8 Temmuz 2023 (69 yaşında)
İstanbul, Türkiye
TarzlarPop, rock
MesleklerMüzisyen, oyuncu, aranjör, prodüktör
ÇalgılarVokal, bas gitar, Akustik gitar
Etkin yıllar1970-2023
İlişkili hareketlerMazhar Alanson
Fuat Güner
MFÖ
Yavuz Çetin
Aysun Aslan
(e. 1989; ö. 2023)
ÇocuklarıAlişan Uğur

Raif Özkan Uğur[1] (17 Ekim 1953, İstanbul - 8 Temmuz 2023, İstanbul), MFÖ grubunun üyesi, müzisyen, sinema ve dizi oyuncusu.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

17 Ekim 1953'te İstanbul'da doğdu. Babası Osman Hurşit Bey,[1][2] annesi Nahide Hanım'dır.[1][2] Kardeşleri Fuat Uğur, Tarık Uğur, Atilla Uğur ve Tuncay Uğur'dur.[2] Özkan Uğur'un babası Şehir Hatları'nda çarkçıbaşı olarak çalışmaktaydı.[3] Ailenin beşinci çocuğu olan Uğur, Reşat Nuri Güntekin İlkokulunda[4] okurken mandolin ile tanışır. Fenerbahçe Lisesi'nde okurken müzik sevdası ağır basar. İlk olarak "Atomikler" adında amatör bir grup kurup, dönemin popüler şarkılarını yorumladılar.[5]

Müzik hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzik hayatına 1970 yılında birçok ünlü ismin de zaman zaman yer aldığı Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası'nda başladı. 1971 yılında Kızıltoprak'ta tanıştığı Mazhar Alanson ve Fuat Güner ile ilk grubu Kaygısızlar'la profesyonel bas gitaristliğe başladı. O dönem Sadık Kuyaş da grupta bas gitaristlik yapmaktaydı. Bir süre beraber çaldıktan sonra Kuyaş gruptan ayrıldı ve Uğur grubun tek bas gitaristi oldu.

Kaygısızlar'ın dağılmasından sonra 1972 yılında Barış Manço'nun kendisine eşlik etmesi için kurduğu rock grubu Kurtalan Ekspres adlı grubun ilk kadrosunda yer aldı ve Ankara Dedeman'daki ilk konserde yer aldı. İlk plaklarından sonra Barış Manço askere gitti. Grup bir süreliğine dağılınca Özkan Uğur, Aydın Çakuş ve Nur Yenal ile birlikte Ter grubunu kurdu. Grup, o dönem kendi grubunu dağıtmış Erkin Koray ile birleşti ve 1972 yılında "Hor Görme Garibi / Züleyha" 45'liğini çıkardı.

Barış Manço'nun askerden dönmesiyle Özkan Uğur tekrar Kurtalan Ekspres'e döndü. 1973-1974 yılları arasında bu grupla çalıştı. 2 plak kaydında yer aldı. 1974 yılında gruptan ayrıldıktan sonra bu dönemden eski arkadaşları Mazhar - Fuat'ın hazırladığı stüdyo albümünde de bas çaldı. Kurtalan Ekspres'e 1976 yılında kısa süreli bas gitarist, 1978'de bir Anadolu turnesi için de gitarist olarak grupta yer aldı.

1974 yılında Kurtalan Ekspres'ten arkadaşı Murat Ses ile bir süre Edip Akbayram'ın Dostlar Orkestrası'nda yer aldı. Ancak müzikal anlaşmazlıklardan dolayı ayrıldı. Anadolu Rock'ın başka bir ünlü ismi olan Ersen ve Dadaşlar grubuna Taner Öngür'ün yerine bas gitara geçti. Üç 45'likten sonra dönemin siyasi koşulları nedeniyle Ersen Dinleten ile Dadaşlar'ın yolları ayrıldı. Özkan Uğur bir süre daha Dadaşlar'da kaldı ve Selda Bağcan ile "Selda ve Dadaşlar" adıyla çıkan Türkülerimiz LP'sinde bas gitar çaldı. 1976 yılında Seyhan Karabay ve Kardaşlar grubunun bir 45'liğinde yer aldı.

1976'da yine Fuat Güner ve Mazhan Alanson ile İpucu Beşlisi'ne geçti. Bir 45'lik yayımlayıp, Seyyal Taner ile çalıştılar. Grubun dağılmasıyla 1978 yılında Galip Boransu ve Cengiz Teoman ile Grup Karma'yı kurdu. Bu grup ile katıldıkları 1978 Türkiye Eurovision elemelerinde bestesi Galip Boransu'ya ait "İmkansız" adlı şarkıyla 4. olmuştur.

MFÖ yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Özkan Uğur, MFÖ üyesi olarak konserde sahne alırken, 2012.

1980'lerin başında Özkan Uğur, Mazhar Alanson ve Fuat Güner, ünlü isimlerin de arkasında çalıp para biriktirdiler. Özkan Uğur, 1980-1983 tarihleri arasında Fuat Güner ile birlikte Ferhan Şensoy'un "Şahları da Vururlar" ve "Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı" adlı oyunlarında müzisyen ve oyuncu olarak yer aldı.

1984 yılında MFÖ olarak ilk albümleri Ele Güne Karşı Yapayalnız ile şöhreti yakaladılar. 1985 yılında Diday Diday Day ve 1988 yılında Sufi şarkısı ile olmak üzere iki kez Türkiye'yi Eurovision'da temsil etmiştir.

Özkan Uğur, MFÖ'de bas gitar çalarken, aynı anda vokalleri tenor ses rengi ile başarıyla icra etmektedir. Ayrıca sanatçının hiçbir anlama gelmeyen sözlerle yaptığı şarkılar bulunmaktadır. Yayınladıkları birçok şarkıda besteciliğiyle dikkat çekti. "Lay Lili Lili Lay", "Mecburen", "No Problem", "New York Sokaklarında" gibi şarkıların bestesinde yer almış, "Hep Aynı" şarkısının bas performansıyla dikkat çekmiştir. "Bazen", "Amanın Aman", "O Neydi O" gibi bestelerinin vokalinde de yer almıştır. "Ali Desidero" ve "İdare Edip Gidiyoruz" şarkılarında ses rengini değiştirerek vokalle düet yapmıştır.

Solo kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Özkan Uğur, grup üyeleri içinde solo albüme sahip olmayan tek sanatçıdır. İlk yayınladığı solo şarkı Karışık Pizza filminin müziği "Maksat Muhabbet Olsun"dur. G.O.R.A. filmi için yazdığı "Olduramadım" da kendisinin bir klibe de sahip olan ikinci şarkısıdır.

Özkan Uğur müzik dünyasında birçok ismin albümlerinde vokallerde yer almıştır. Bunlardan bazı örnekler Sezen Aksu, Hakan Peker, Burak Kut, Demet Sağıroğlu, Tarkan, Aşkın Nur Yengi, Nev, Yavuz Çetin, Baba Zula, Ayhan Sicimoğlu, Asya'dır. Sezen Aksu'nun "Dert Faslı" şarkısının bestecilerinden biridir. Ayşegül Aldinç'in "Bir Kız", "Ne Güzel", "Nenni" isimli parçalarının müzikleriyle, Sertab Erener'in "Kera" ve Yavuz Çetin'in "Fanki Tonki Zonki" parçalarının sözleri de ona aittir. En son 2016 yılında DMC'den "Aynada" single'ını çıkartmıştır.

Bas gitarı[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk yıllarında kendi bas gitarını yapmaya çalışan Özkan Uğur'a Fender Jazz Bass gitarı kendisine Barış Manço tarafından hediye edilmiştir. Perdesiz bas da çalan Özkan Uğur, İngiliz Wal marka bir perdesiz basa sahipti. Bir röportajında "Hayatım onunla (Fender Jazz) geçti, milyarlar verseler de satmam. Bir kez konser için enstrümanları taşırken yere düşmüştü. Fark etmemişiz. Araba geri geri giderken az daha gitarımı paramparça ediyordu. Allahıma şükürler olsun ki sadece kutusu ezildi." demiştir [6]

Oyunculuk hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1996 yılında Yavuz Turgul'un yönettiği, Şener Şen ve Uğur Yücel'in başrollerini paylaştığı Eşkıya filminde rol almıştır. 1998-2001 yılları arasında atv'de yayınlanan İkinci Bahar dizisinde zabıta rolünde oynamıştır. atv'de yayınlanan Ağırlığınca Altın yarışmasını sunmuştur. Komser Şekspir filminde oynamıştır. atv'de yayınlanmış olan Yeter Anne dizisinde anne rolündeki Suna Pekuysal'ın oğlunu canlandırmıştır. Show TV'de yayımlanan Alacakaranlık adlı dizide Bedir Büyükdereci rolünü canlandırmıştır. Cennet Mahallesi dizisinde Beter Ali rolünü canlandırmıştır. G.O.R.A. filminde Garavel rolünde oynamıştır. A.R.O.G. filminde ise Dimi rolünde oynamıştır.

2009 yapımı olan Yahşi Batı filminde de Kızılderili şefi Kızılkayalar rolüyle beyazperdede Cem Yılmaz'a eşlik etmiştir. 2010 yılında yayımlanmaya başlayan Türk Malı dizisinde oynamıştır. 2014 yılında Pek Yakında filminde Ejder rolüyle beyazperdeye bir kez daha çıkmıştır. 2019 yılında Karakomik Filmler: Kaçamak'ta İbrahim, 2020 yılındaysa Karakomik Filmler 2: Deli'de Tuncay Uğurlu karakterine hayat vermiştir.

Kişisel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Özkan Uğur'un Karacaahmet Mezarlığı'ndaki kabri

Özkan Uğur 1989 yılından ölümüne kadar, Aysun Aslan Uğur ile evli kaldı. Çiftin "Alişan" isminde bir oğulları bulunmaktadır.[7]

Hastalığı ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

2010 yılında yakalandığı lenf kanserini atlatan Uğur, 2020 yılında tekrar kanser tedavisi görmeye başladı.[8] 2023 yılında yaklaşık iki buçuk ay yoğun bakım ünitesinde takip ve tedavi edilen Uğur'un, uygulanan tedaviler sonucu lenfoma hastalığı gerilemeye başlamıştı. Ancak takiplerinde akciğerinde oluşan farklı problemler nedeniyle vücudu tedavilere yeterli yanıt oluşturamamaya başladı. 8 Temmuz 2023'te tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.[9][10] Özkan Uğur için Atatürk Kültür Merkezi'nde bir tören düzenlendi. Cenaze namazı Taksim Camisi'nde kılındıktan sonra Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.[11]

Diskografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Barış Manço & Kurtalan Ekspres[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1972: Ölüm Allah'ın Emri / Gamzedeyim Deva Bulmam
  • 1973: Lambaya Püf De / Kalk Gidelim Küheylan
  • 1973: Gönül Dağı / Hey Koca Topçu
  • 1974: Nazar Eyle / Gülme Ha Gülme

Rıfat Öncel & Kurtalan Ekspres[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1973: Zeynebim / Dosta Bizden Selam Olsun

Erkin Koray & Ter[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1972: Hor Görme Garibi / Züleyha

Mazhar - Fuat[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1974: Türküz Türkü Çağırırız (LP)

Edip Akbayram & Dostlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1974: Garip / Kaşların Karasına

Ersen & Dadaşlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1975: Dostlar Merhaba / Ne Sevdiğin Belli Ne Sevmediğin
  • 1975: Gafil Gezme Şaşkın / Güzele Bak Güzele
  • 1976: Ekmek Parası / Zalim

Selda & Dadaşlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1976: Türkülerimiz (LP)

Seyhan Karabay & Kardaşlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1976: Kan Davası / Dam Üstünde Çul Serer

İpucu Beşlisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1976: Heyecanlı / Hop Otur Hop Kalk

Grup Karma[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1978: İmkansız / Mutlu Mu Gülenler

MFÖ[değiştir | kaynağı değiştir]

Solo şarkılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Film müzikleri
Yıl Yapım
1988 Arkadaşım Şeytan
2004 G.O.R.A
Oynadığı filmler
Yıl Yapım Rol
1988 Arkadaşım Şeytan Okan
1996 Eşkıya Sedat
2000 Komser Şekspir Dalyal
2004 G.O.R.A. Garavel
2006 Kısık Ateşte 15 Dakika Fazıl
2008 A.R.O.G Dimi
2009 Arthur: Maltazar'ın İntikamı Türkçe seslendirme
2010 Yahşi Batı Kızılkayalar
2014 Pek Yakında Ejder Kahraman
2018 Arif V 216 Garavel
2019 Karakomik Filmler İbrahim
2020 Karakomik Filmler 2 Tuncay
Oynadığı diziler
Yıl Yapım Rol Kanal
1999 İkinci Bahar Şecahattin Dürüst atv
2000 Ayrılsak da Beraberiz Bölüm oyuncusu TRT 1
2001 Yeter Anne Altan atv
2002 Asmalı Konak Sedat
2003 Patron Kim?
2004 Alacakaranlık Bedir Büyükdereci Show TV
İstanbul Şahidimdir atv
2005-2007 Cennet Mahallesi Beter Ali (Tunç Gedikoğlu) Show TV
2009 Sıkı Dostlar Cevdet Turkmax
2010 Türk Malı Özcan Dayı Show TV
2011-2012 Bir Ömür Yetmez Kemal Sertel Star TV
2012-2013 Şubat Samim Akça TRT 1
2014 Galip Derviş Behruz Aliyüf - 33. Bölüm Kanal D
2015-2016 Poyraz Karayel İsmail Karayel
2019 Jet Sosyete Timur - 40. Bölüm Star TV
İnternet dizisi
Yıl Yapım Rol Platform
2022 Erşan Kuneri Dimitri Netflix
Kaynak:[12][13][14][15][16]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d "ÖZKAN UĞUR KABRİ (MFÖ) (MEZARINDA İLKOKUL FOTOĞRAFI) KARACAAHMET MEZARLIĞI 3. ADA İSTANBUL". 25 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2023. 
  2. ^ a b c "Özkan Uğur Vefat İlanı". 15 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Hürriyet Arama". www.hurriyet.com.tr. 10 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2023. 
  4. ^ Nüket Eren (30 Temmuz 2012). "Özkan Uğur ile Koşuyolu'nda…". Haberakis. 1 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Sana sarı laleler aldım çiçek pazarından…". 14 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2009. 
  6. ^ "Ne sazımın yaşlanmaya niyeti var ne de benim"
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2015. 
  8. ^ "MFÖ Özkan Uğur kanser tedavisi görüyor!". Milli Gazete. 25 Nisan 2020. 2 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2020. 
  9. ^ "Özkan Uğur hayatını kaybetti". sozcu.com.tr. 8 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2023. 
  10. ^ "Özkan Uğur hayatını kaybetti (Özkan Uğur kimdir?)". www.ntv.com.tr. 8 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2023. 
  11. ^ "MFÖ'nün usta ismi Özkan Uğur'a veda! Özkan Uğur son yolculuğuna uğurlandı - NTV". www.ntv.com.tr. 11 Temmuz 2023. 21 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2023. 
  12. ^ "Özkan Uğur | SinemaTürk". www.sinematurk.com. 9 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2023. 
  13. ^ "Özkan Ugur". IMDb. 27 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2023. 
  14. ^ "Özkan Uğur". Beyazperde. 27 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2023. 
  15. ^ "Özkan Uğur Filmleri - Sinemalar.com". www.sinemalar.com. 27 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2023. 
  16. ^ "Özkan Uğur oynadığı diziler". Diziler.com. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]