Murat Ses

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Murat Ses
Doğum1946 (77-78 yaşında)
Bayraklı, İzmir, Türkiye
EğitimSankt Georg Avusturya Lisesi
MeslekŞarkıcı · söz yazarı
Etkin yıllar1963-günümüz

Murat Ses (d. 1946, İzmir), Türk elektronik müzik sanatçısı.

Müzik kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

1963 yılında Sankt Georg Avusturya Lisesinde okurken Animals, Dave Clark Five, Del Shannon gibi grupların şarkılarını Meteorlar grubunda çalmaya başladı. Bu grupta org çalıyordu. Meteorlar döneminde iki 45'likte yer aldı: "Keep Searchin / The Beating Of My Heart" ve "Neredesin Tatlı Sevgilim / I Know You"

1967'de Mesut Aytunca'nın Silüetler grubuna eski grubunun vokalisti Aziz Azmet ile katıldı. Aydın Daruga ve Nejat Özyılmazel'in de bulunduğu bu grup ile birlikte, genel olarak popüler yabancı şarkıları yorumladıkları "Silüetler" adlı bir albüm yaptılar. Albüm de Murat Ses de geri vokalleriyle vokallerde polifoniye yardımcı oluyordu.[1]

Bir sene sonra İzmir'de, Aytunca dışındaki tüm kadro Silüetler'den ayrılıp Moğollar grubunu kurdu. Moğollar grubunda, gerek aranjmanlarındaki gerek bestelerindeki zurna türündeki org (Hammond LP-100) sound'uyla dikkat çekti. Grup ilk olarak Altın Mikrofon yarışmasına girerek dikkat çekti. Bu dönemde Murat Ses - Aziz Azmet ikilisi şarkı yazımını üstlenmiş, plakların aranjmanlarını da Murat Ses yapıyordu. 1970'te Murat Ses'in solosuyla dikkat çeken "Dağ ve Çocuk" ve Ses-Azmet bestesi "Garip Çocuk" şarkılarıyla Moğollar, ününün doruklarına ulaştı.[kaynak belirtilmeli]

Aynı yıl Barış Manço ile Moğollar yollarını birleştirdi. Birlikte kaydedilen şarkılardan "İşte Hendek İşte Deve" ve "Binboğanın Kızı" şarkıları dikkat çeken Murat Ses soloları barındırıyordu. Konserlerde Garip Çoban, Ağrı Dağı Efsanesi, Behind the Dark gibi Murat Ses bestelerinin Barış Manço vokalli versiyonları da yer alıyordu.[2] 1971'de yollarını ayırdılar.

Moğollar ile 1971 yılında Paris'te "Danses et Rythmes de la Turquie d'Hier à Aujourd'hui" isimli albümleriyle her yıl Fransa Kültür Bakanlığının verdiği Academie Charles Cros Büyük Plak ödülüne layık görüldü. Bu ödülden sonra, albümde yer alan Anadolu pop türündeki parçaların tamamına yakınının bestecisi ya da otantikten düzenlemecisi olduğundan, SACEM/Paris'e (Uluslararası Besteciler ve Söz Yazarları Örgütü) üye olarak kabul edildi. Albümün çok bestesinde yer alan Murat Ses, grubun en popüler şarkılarından "Ağrı Dağı Efsanesi"ni de besteledi.

Ersen Dinleten, Selda Bağcan ve Barış Manço'yla çalışan Moğollar kadrolarında yer aldıktan sonra 1972'de Moğollar'dan ayrılarak çeşitli gruplarda klavye çaldı. 1972'de "Ağrı Dağı Efsanesi" grubunu kurdu. 1973'te Kurtalan Ekspres'e katılıp Barış Manço ile iki plak çıkardı. 1974'te arkadaşı Özkan Uğur ile gruptan ayrılıp Edip Akbayram ve Dostlar grubuna girip bir plak çıkardı. 1976'da Moog Sonic synthesizer kullanarak ilk solo 45'liğini (Fasulya Dişli Adam) çıkardı.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Johannes Kepler Üniversitesinde gördüğü eğitimden sonra Avusturya Federal Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Bursu'yla 1979'da master ve doktora yapan ve o zamandan beri de Avusturya'da ve ABD'de yaşayan sanatçı 90'lı yıllara doğru geliştirdiği Electric Levantine türünde çalışmalarını bugüne değin sürdürmüştür. 1990'lı yıllarda bir süre Cumhuriyet gazetesinde gezi ve müzik yazıları yazdı. Grammy seçici kurulu üyesi Ses, 2015 yılında Akademia ve Global Music Awards ödüllerini kazanmıştır.

2016 yılında çıkardığı "Endless Dance" adlı maxi single, 9 Şubat 2016 itibarıyla Billboard dergisi listelerine girmiştir.

Electric Levantine (Anadolu Pop 2.0)[değiştir | kaynağı değiştir]

Electric Levantine (Anadolu Pop 2.0), 1990'lı yıllarda Murat Ses'in geliştirdiği ve 'Anadolu popun daha deneysel bir biçemi' olarak tanımladığı, sample, çeyrek akortlu synthesizerlar ve Anadolu tınıları içeren bir sound.[3]

1990'dan itibaren Murat Ses'in yapmış olduğu solo çalışmalar (Automaton, Binfen, Culduz, Automaton², Binfen 2005 Remix, Electric Levantine, Umami, Beside the Sun, Light Cone, Sundial, Kiosk Torba ve Tidal Locking) bu türde. Uluslararası açıdan değerlendirildiğinde etnik, elektronik unsurlar barındıran ama bizim taraflardan (Anadolu, Orta Doğu, Orta Asya, Doğu Akdeniz) bir sound.[özgün araştırma?]

Ağrı Dağı Efsanesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ağrı Dağı Efsanesi 1970'li yıllarda Murat Ses'in bestelediği, Moğollar'ın meşhur ettiği enstrümantal parça. Fransa'da ödül kazanan albümün[hangileri?] en önemli parçası. Farklı kültürlerdeki tufan mitolojilerinden yola çıkarak bestelenmiş olan parça, 1970'li yıllardaki konserlerde 10-15 dakikaya varan performanslarla gündemdeydi.[özgün araştırma?] Murat Ses, Hammond marka orgunu deneysel bir biçimde kullandığı parçada, o güne değin gitar için kullanılan efekt aletlerinden (wah wah pedal, distortion booster vb) de yararlanıyordu.

Ağrı Dağı Efsanesi, aynı zamanda, Murat Ses'in Moğollar sonrası dönemde kurmuş olduğu grubunun adıdır.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Automaton (Slave with Ewer Device), 1990
  • Binfen feat. Tan, 1995
  • Culduz, 1999
  • Automaton² (San Francisco Miami Impressions), 2005
  • Binfen 2005 Remix Feat. Tan Ses with Mare Imbrium (Clou Records), 2005
  • Asian Gardens Volume 2 - The World of Asian Grooves (Lola's World), 2005

(Murat Ses bu albümde Ihlara Valley ile yer alıyor.)

  • Electric Levantine (Clou Records), 2006
  • Made in Turkey 2 - The World of Turkish Grooves (Lola's World), 2006

(Murat Ses bu albümde Binfen 2 ile yer alıyor.)

  • Made in Turkey Vol. 3 - The World of Turkish Grooves (Lola's World), 2007

(Murat Ses bu albümde Electric Levantine ve Eastern Love ile yer alıyor.)

  • Umami (Clou Records), 2007
  • 2 Sisters (Radiofandango/Edel), İtalya 2008

(Murat Ses bu albümde Binfen 2 ile yer alıyor.)

  • Beside the Sun (Clou Records), 2010
  • I Love Istanbul (Lola's World), Almanya 2010

(Murat Ses bu albümde Visible Light ile yer alıyor.)

  • Light Cone (Clou Records), 2012
  • Sundial (Clou Records), 2013
  • Kiosk Torba (Clou Records), 2014
  • Tidal Locking (Clou Records), 2015
  • Endless Dance (Clou Records), 2016 Maxi Single [Endless Dance/Chunk of Earth/Great Weekend 2][4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Mesut Aytunca ve Silüetler
  2. ^ "Mançomongol". 20 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2009. 
  3. ^ "Modern Levanten". 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2014. 
  4. ^ "Diskografi". 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]