Vikipedi:Köy çeşmesi/2022/Eylül

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Teklifler[kaynağı değiştir]

K:Fagus'un hizmetlilik yetkilerinin geri alınması[kaynağı değiştir]

Bekleme sayısını düşürme önerisi[kaynağı değiştir]

Merhaba, vikipedia da gezerken aklıma birşey paylaşabilmek için bekleyen kullanıcılar geldi. Önerim şu ki şartlı bir beklemeden paylaşabilme ayarlıyabiliriz, yani demem o ki örneğin:300 katkıda bulunan biri için bekleme olmamalı bence, yani yeni başlayanlar için birşey diyemem ancak en azından görevlilerin işi bir nebze kolaylaşabilir. Kolay gelsin saygılarımla. 𝙽𝚞𝚜𝚛𝚎𝚝buyrun? 10.38, 7 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]

Karşı Karşı Vandalizm amaçlı kullanıcılar tarafından kullanılabilir. Fakat beyaz liste başvuruları kullanıcının kendi çabası ile hizmetlilere ulaşması veya birinin önermesi ile olmamalı ve bir başvuru sayfası bulunmalı. Bu yönden bir çalışma yapılmasını destekliyorum @NusretOzcete.
Mustafa MVC 13.55, 10 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]

VP:SAKINILACAK yönerge başlığı değişikliği ve öldü/hayatını kaybetti konusunun çözüme kavuşturulması[kaynağı değiştir]

Teknik[kaynağı değiştir]

Geçersiz CSRF anahtarı[kaynağı değiştir]

Bazen Vikipedi ve Vikiveri'de değişiklik yapmak istediğimde yukarıdaki hata mesajını alıyorum, değişiklik yapamıyorum. Bana özel mi genel bir sorun mu bu? 𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 13.13, 11 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]

@𐰇𐱅𐰚𐰤 İki farktörlü doğrulama için zaman aşımı geçtiği zaman bu gibi uyarı verilebiliyor, tekrar giriş yapınca sorun düzelir.
𝗩𝗶𝗸𝗶𝗽𝗼𝗹𝗶𝗺𝗲𝗿 10.19, 17 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]

Teknisyenlik başvurusu (Assyrtiko)[kaynağı değiştir]

Arayüz yöneticiliği başvurusu (Kullanıcı:Anerka)[kaynağı değiştir]

Değerli topluluğumuza,

Malumunuz @Anerka dün oy birliği ile yeni hizmetlimiz olarak seçilmiştir. Seçilmeden evvel kendisi teknisyen kullanıcı grubunda bulunuyordu, seçilmesiyle beraber hizmetliliğin teknisyenliği ihtiva eder mahiyette olmasından ötürü hakları birleştirildi. Anerka Vikigezgin'de de arayüz yöneticiliği görevini başarıyla ifa eden değerli bir kullanıcımız. Bu göreve de seçilmesi durumunda Vikipedi'ye katkılarının artarak devam edeceğini düşünüyorum.

Topluluğun huzurunda arayüz yöneticiliği için şahsını aday gösteriyorum, umarım kabul edersin. Kadı Mesaj 20.08, 1 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]

@Kadı öncelikle teşekkürler.
ARY'nin hizmetli haklarına ek olarak getirdiği temel şey js ve css sayfalarını düzenleyebilmek; küçük araçları uygulamaya alabilmek ve arayüzü değiştirebilmek. Esasen bunlar yapmadığım ya da yapamayacağım şeyler değil. Ancak teknisyen seçilmemin hemen ardından hizmetlilik başvurusu yapmış olmanın mahcubiyeti halen üzerimde :) Bir anda o da olsun bu da olsun deyip toplamak gibi bir amacım yoktu ama böyle algılanabilirdi. Topluluk tarafından durum böyle algılanmadığı, bana güvenildiği için kendimi şanslı hissediyorum açıkçası. Şimdilik, yüklendiğim bu yeni görevlerde topluluğun eylemlerimi biraz gözlemleme şansları olsun. İleride bir ihtiyaç olursa ya da var olanların iş yükünden birazını sırtlanmanın iyi olacağını düşündüğüm bir an gelirse mutlaka başvururum, o kefede de değerlendirilirim. Ama zaman geçmesi, şimdiki sorumlulukların üzerime oturup oturmadığının görülmesi gerek, dolayısıyla bu adaylığı reddetmek durumundayım. --anerka'ya söyleyin 06.51, 2 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]

Politika[kaynağı değiştir]

İsim sponsorlukları hakkında resmi politikaya ek teklifi[kaynağı değiştir]

Merhabalar, spor kulüplerine her dönem veya her sene bazı ticari markaların isim sponsoru olmasıyla özellikle futbol, basketbol ve voleybol takımları yaygın kullanıma sahip olamasa da müsabakaların canlı anlatımlarında sözleşme gereği bu isimle anılmaya başlanıyor. Bu da Vikipedi'de çok daha eski ve köklü spor veya branş kulüplerinin kuruluş adıyla adlandırılması ve daha yerel ve küçük kulüplerin isim sponsoruyla adlandırılması sorununu ortaya çıkarıyor. Gelin görün ki bu sponsorluklar dönemli veya senelik olarak değişiyor. İşin içine tüm spor branşlarını ve Türkiye haricindeki spor kulüplerini de dahil ettiğimizde iş içinden çıkılmaz bir hâl alabiliyor. Dizi maddelerindeki değişikliklere benzer bir durum ortaya çıkıyor ki bu da ekstra yük demek. Dolayısıyla Vikipedi:Adlandırma kuralları içerisinde Vikipedi:Adlandırma kuralları#İsim sponsorlukları şeklinde bir kısım açılmasını teklif ediyorum.

Şu an örnek olarak verilebilecek kulüp Hes İlaç Afyonspor kulübü. Bu kulüp uzun zamandır Afjet Afyonspor adıyla (isim sponsoruyla) Vikipedi'deydi. İsim sponsoru değişince bir devriyemiz onu yeni ismine taşımış. www.afjetafyonspor.org adresinde de "HES İLAÇ AFYONSPOR olarak yayın hayatına devam edeceğiz" diye bir bilgilendirme çıkıyor. Muhtemelen kulüp arması da değişecek. Ancak bu tüm kulüpler için her sezon sürdürülebilir bir ansiklopedik değişiklik değil. Afyonspor adıyla 1967'de kurulup 1974'te kapanmış bir kulüp mevcut. Dolayısıyla Afyonspor'u Afyonspor (1967) yapmalı ve Hes İlaç Afyonspor'u da Afyonspor (2013) yapmalıyız diye düşünüyorum.

Resmi politika eki teklif metni

İsim sponsorlukları[kaynağı değiştir]

  1. Spor kulübü maddeleri yaygın kullanıma sahip olan kuruldukları isimleriyle adlandırılmalıdır.
  2. İsim sponsorlukları sürekli değiştiği ve yaygın kullanıma sahip olmadığı için Vikipedi'de bağlayıcı değildir. Örneğin, 2021-22 Süper Liginde mücadele eden 20 takımdan 11 tanesinin isim sponsoru bulunmaktaydı. Antalyaspor'un isim sponsoru Fairport-TAV olmasına rağmen yaygın kullanıma sahip olmadığı ve bir sonraki sezonda değişiklik gösterebileceği için doğru kullanım Antalyaspor'dur.
  3. İsim sponsorluğu birleşmeye dönüşmüş ise sponsor ismiyle adlandırma doğru kullanım olur. Örneğin, Çaykur markası 1953 yılında kurulan Rizespor'un isim sponsoru olmasına rağmen doğru adlandırma Çaykur Rizespor'dur. Çünkü 1991 yılında yapılan genel kurul ile Rizespor, Çaykur Rizespor Kulübü adını almıştır.
  4. İsim sponsorlukları olmadan aynı isme sahip olan maddeler için spor kulübünün kuruluş tarihleri parantez içinde belirtilmelidir. Örneğin 1967'de kurulan ve 1974'te kapanan Afyonspor için Afyonspor (1967), 2013'te kurulan Afyonspor için de Afyonspor (2013) doğru adlandırmadır.

Nevmit ☛☛ mesaj 20.11, 21 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]

  • Tartışmaların yaşanma sebebi yönergenin hatalı ya da eksik olması değil, kulüplerin kurumsal değil köy bakkalıymışçasına yönetilmesi. Tüzükte yer alan ad neyse odur ama bırakın kulüplerin tüzüklerine ulaşmayı çoğu zaman erişilebilir bir internet sitesine bile sahip olmuyorlar. Tüzüğü falan geçtim, en basitinden kulübün armasında yazan ad ve TFF'de tescillenen adı farklıyken yönerge ne yapsın buna? Mevzubahis kulüp örneğinde son bir ayda kullanılagelen üç farklı arma var mesela. Kulüp bizim adımız Hes İlaç Afyonspor diyor ama hala maç formalarında Afjet Afyonspor arması kullanılıyor, sosyal medya profillerinde Hes İlaçsız yalın Afyonspor adı yazan bir arma kullanılıyor ama sponsorluk duyurusunda da Hes İlaçlı bir arma kullanmışlar. Zaten uygulanan kuralları burada onay alıp bir sayfadan diğer bir sayfaya taşıdık diyelim. Peki yönergenin politika haline gelmesi bu belirsizliklerin hangisini netleştirecek ve bu gibi durumlarda bize ne gibi bir yardımı olmuş olacak? Kuralların uygulanmasında bizim tarafta bir sorun yaşansa tamam diyeceğim ama sorun bizden değil kulüplerden kaynaklanıyor. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 22.39, 27 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]

İlginize[kaynağı değiştir]

Uzayan, görüşsüz kalan ve kapatılmayan seçkin ve kaliteli madde adaylıkları[kaynağı değiştir]

Merhaba değerli kullanıcılar,

Uzun süredir bu adaylıkları aralıklarla takipteyim. Gördüğüm kadarıyla seçkin madde adaylıkları gereğinden fazla uzun sürüyor ve adaylıkların kapatılması ayları bulabiliyor. Şu an adaylık süreci devam eden nispeten az madde var. Bunlara değerli görüşlerinizi bildirmenizi rica eder, iyi günler dilerim hepinize.

Uğraşmayın diye aşağıya bağlantıları da bırakıyorum:

  1. Seçkin madde adayları
  2. Kaliteli madde adayları
  3. Seçkin liste adayları
  4. Kaliteli/Seçkin konu adayları (devam eden adaylık yok)
  5. Seçkin resim adayları

Selamlar, Harald the Bard (mesaj) 07.44, 4 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]

Talk to the Community Tech Team, 14 September 2022 + mini-survey[kaynağı değiştir]

(Merhaba. This is a crosspost. Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.. Please feel free to move to a better venue if you prefer. Teşekkürler!)

I'm happy to announce that the beloved Community Tech team (the folks behind the Community Wishlist, as you know) invite you to meet them on 2022-09-14 for a chat on Zoom.

All details are on Meta; your support in translating the message and getting the word out is welcome, as usual.

Bonus! They have a mini-survey for you (also on Meta). Please consider taking a few minutes to let them know what you would like to see covered in future meetings. You can leave your thoughts on the Meta talk page.

For everything related to this announcement and the event, please contact Karolin Siebert - not me! Kind regards, --Elitre (WMF) (mesaj) 19.11, 8 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]

Galler prensi[kaynağı değiştir]

II. Elizabeth’in ölümüyle daha önce gündeme getirdiğim kraliyet üyelerinin yanlış adlandırılması sorununu tekrar gündeme getirmem gerekiyor. Bugün William (Cornwall ve Cambridge dükü) olan kişi Galler prensi olarak ilan edildi. Listeye bakarsanız bu unvanın tarihte çok az kişiye verildiğini göreceksiniz. Şu anda da unvan sadece William’a ait. Normalde üç çocuğu da “of Wales” yani “Galler’den” olarak adlandırılıyor. Türkçe Vikipedi’deki yanlış adlandırma yüzünden hem William hem üç çocuğu Galler prensi olarak görünecek. O yüzden bir kez daha

  • William (Galler Prensi)
  • Prens George (Galler)
  • Prenses Charlotte (Galler, 2015) (Çünkü tarihte yanlış adlandırılmış bir Charlotte (Galler prensesi) daha var. Galler prensesi listesine bakarsanız onun da ismi yok çünkü o da Galler’den Prenses Charlotte aslında.)
  • Prens Louis (Galler)

olarak adlandırmayı teklif ediyorum. İsimlerin önüne Prens gelmemesi takıntısı yanlış adlandırmaya neden oluyor. Oysa Şehzade Mustafa gibi durumlarda Şehzade kullanılabiliyor. Türkçe kaynakların hepsinde Prens George olarak geçen birine zorla sen George’sun, Prensi başka yere yazalım demek bence yanlış. Tarihsel anlamda da yanlış. Justi (mesaj) 17.44, 9 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]

Seçkin ve kaliteli içerik adaylıkları[kaynağı değiştir]

Seçkin ve kaliteli içeriğe ilişkin bekleyen adaylıkları inceleyip görüş bildirecek vakti ve isteği olan kullanıcılarımızdan buraya göz atmalarını rica ediyorum. Epey uzun süredir bekleyen adaylıklar olduğu gibi henüz görüş bildirilmemiş adaylıklar da mevcut. Maddeler ne kadar çok incelenip topluluk süzgecinden geçerse o kadar iyi içerikler elde ederiz diyerek sizleri ilgi duyduğunuz konulardaki adaylıklara görüş bildirmeye davet ediyorum. Sevgiler, iyi vikiler. --LostMyMind (mesaj) 14.38, 13 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]

Herkese merhabalar,
Seçkin ve kaliteli içeriğe ilişkin bekleyen adaylıkları inceleyip görüş bildirecek vakti ve isteği olan kullanıcılarımızdan aşağıdaki tabloya göz atmalarını rica ediyorum. En eski adaylıktan en yeniye doğru sıralayıp listeledim. 2023'e yaklaşırken halen 2021'den kalan adaylıklarımız bulunuyor. İlgilenen herkesi görüş bildirmeye davet ediyorum. Sevgiler, iyi vikiler. --LostMyMind (mesaj) 13.00, 22 Kasım 2022 (UTC)[yanıtla]
Tekrar merhabalar,
Maddelerin çoğu görüş beklemekle birlikte bazıları da aday gösteren kullanıcının düzenleme/geliştirme yapmasını bekliyor, bazen bir işe yoğunlaşıp başka işleri unutabiliyoruz diye bu konuda da ufak bir hatırlatma yapmak istedim.
Bazı adaylık sayfalarında bekleyen düzeltme/değişiklik talebi, cevap bekleyen soru vs olabilir, herkes kendi bekleyen adaylıklarına göz atabilirse memnun olurum. --LostMyMind (mesaj) 08.11, 27 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
Adaylık türü Aday Adaylık tarihi
SMA 2008 Brezilya Grand Prix 21 Aralık 2021 (2 yıl önce) (2021-12-21)
SLA En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü 30 Aralık 2021 (2 yıl önce) (2021-12-30)
SLA Christopher Nolan filmografisi 3 Ocak 2022 (2 yıl önce) (2022-01-03)
KMA Willa Brown 18 Ocak 2022 (2 yıl önce) (2022-01-18)
SLA Ermenistan'daki Dünya Mirasları listesi 22 Ocak 2022 (2 yıl önce) (2022-01-22)
KMA 2002 Kış Olimpiyatları'nda Fiji 27 Ocak 2022 (2 yıl önce) (2022-01-27)
KMA Bask Bölgesi arması 6 Şubat 2022 (2 yıl önce) (2022-02-06)
KMA Kaşkalar 6 Şubat 2022 (2 yıl önce) (2022-02-06)
KMA Bob Lazar 23 Şubat 2022 (2 yıl önce) (2022-02-23)
SLA Aşk'ın (film, 2013) aday gösterildiği veya kazandığı ödüller listesi 28 Nisan 2022 (23 ay önce) (2022-04-28)
SLA Türk Silahlı Kuvvetleri genelkurmay başkanları listesi 3 Mayıs 2022 (23 ay önce) (2022-05-03)
SMA 2009 FIFA Konfederasyonlar Kupası Finali 23 Mayıs 2022 (23 ay önce) (2022-05-23)
KMA 2016 Yaz Olimpiyatları'nda Tuvalu 11 Haziran 2022 (22 ay önce) (2022-06-11)
KMA 2008 Yaz Olimpiyatları'nda Tuvalu 13 Haziran 2022 (22 ay önce) (2022-06-13)
SMA Nesko Şebinkarahisar Maden İşletmesi felaketi 3 Temmuz 2022 (21 ay önce) (2022-07-03)
KMİ Beyoncé 4 Temmuz 2022 (21 ay önce) (2022-07-04)
KMA Johann Joachim Winckelmann 4 Ağustos 2022 (20 ay önce) (2022-08-04)
KMA Erhard Heiden 24 Ağustos 2022 (20 ay önce) (2022-08-24)
SMA Rodos Heykeli (Dalí) 8 Eylül 2022 (19 ay önce) (2022-09-08)
SMA Nuckelavee 9 Eylül 2022 (19 ay önce) (2022-09-09)
KMİ Kalite maliyetleri 12 Eylül 2022 (19 ay önce) (2022-09-12)
KMA 2002 Kış Olimpiyatları'nda Bosna-Hersek 12 Eylül 2022 (19 ay önce) (2022-09-12)
SMA Halkett botu 16 Eylül 2022 (19 ay önce) (2022-09-16)
SMA AC Monza 21 Eylül 2022 (19 ay önce) (2022-09-21)
SMA Eduard Streltsov 8 Ekim 2022 (18 ay önce) (2022-10-08)
SMA 1940 Filistin Mandası-Lübnan futbol maçı 9 Ekim 2022 (18 ay önce) (2022-10-09)
SMA 2020 FA Cup Finali 13 Ekim 2022 (18 ay önce) (2022-10-13)
SLA Robin van Persie'nin attığı millî takım golleri listesi 25 Ekim 2022 (18 ay önce) (2022-10-25)
KMA Dinozor 27 Ekim 2022 (17 ay önce) (2022-10-27)
SMA 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası Finali 28 Ekim 2022 (17 ay önce) (2022-10-28)
KMİ Çin nehir yunusu 18 Kasım 2022 (17 ay önce) (2022-11-18)

İlgi gösterebileceğini düşünerek bazı kullanıcılara sesleneyim: 07, Anerka, Assyrtiko, Bluetime93, BSRF, Carotisque, Elvorix, Harald the Bard, Hedda Gabler, Huluxsi, Justinianus, Khutuck, Kibele, Kudelski, Maurice Flesier, Ornek11222, Ömerbysl, Sabri76, Seksen iki yüz kırk beş, Solavirum, St. Doggo, Styyx, Thecatcherintherye, Veselov, Vikiolog, Vikipolimer, Vincent Vega, Wooze, Yzkoc... --LostMyMind (mesaj) 13.22, 22 Kasım 2022 (UTC)[yanıtla]


SMA/KMA konseptinden epeyidir soğumuştum, biraz vakit bulabildiğim bu günlerde KMA'ya bakıp özgün üretilmiş içeriği değerlendirmek istedim. Endişe verici bir tablo olduğunu düşünüyorum doğrusu. Yanlış saymadıysam şu anda 28 KMA mevcut, bunlardan yalnızca üçü Türkçe Vikipedi kullanıcılarının kendilerinin kaynak tarayarak hazırladığı özgün maddeler (hadi Lewis Hamilton'da çeviri üstüne ciddi bir çalışma olduğundan dört olsun). Bunların ikisinin zaten onar dakikalık bir okumayla kaliteli madde kriterlerinden uzak olduğunu tespit etmek mümkün oldu. SMA'da durum bir tık daha iyi olsa da bunun @Harald the Bard ve @Nanahuatl'ın çalışmalarından ibaret olduğunu belirtmem gerekli.

Bu bence hakikatten üzücü bir durum, KMA/SMA'nın çok etkin olmamasından öte Türkçe Vikipedi'de bir türlü özgün içerik üretimi kültürünü teşvik edemememize bağlıyorum ben doğrusu. Katkı sunmaya çeviriyle başlanabilir ancak bir noktada kullanıcıların kitap/makale karıştırmaya sevk edilmesi gerekiyor, istisnalar mevcut olmakla beraber bunu yapamıyoruz. Çeviri maddeler beraberinde çeşitli sorunlar getiriyor: En temelinde çeviri sorunlarıyla sıkça karşılaşıyoruz. Bunun ötesinde İngilizce maddenin çeşitli sorunları oluyor ve bunları ithal ediyoruz. İngilizce madde zaten güncelliğini yitirmiş olabiliyor, sonra buraya aktarıldığında kimse takipçiliğini yapmadığından güncel olması hiç mümkün olmuyor vs. Makine çevirisinin açıkçası yeterince anlaşılır metinler sunmaya başladığı günümüzde, ben çeviri yoluyla üretilmiş bir KMA/SMA'yı incelemeye emek ayırmak artık istemiyorum doğrusu - hem sıkça çeviri hataları oluyor (bu İçerik Çevirmeni'yle alakalı değil, 10 yıl önce burada olanlar o zamanlar da insan eliyle çevrilmiş ne facialar olduğunu hatırlayacaktır); hem de İngilizce Vikipedi'de dahi güncelleme sorunu yaşanırken metnin buraya aktarılması, emek açısından etkinliği çok düşük bir durum oluşturuyor. Doğrusunu söylemem gerekirse Türkçe Vikipedi'nin uzun vadeli misyonunun Türkçe konuşucularının özgün içerik üretimini sağlamak olduğunu düşünüyorum, yoksa şimdi değilse beş sene sonra zaten tr.wiki'ye ihtiyaç olmadan en.wiki'den direkt Google Translate aracılığıyla maddeleri okuyabileceksiniz ve buraya kıyasla daha anlaşılır/güncel/detaylı bilgiler edineceksiniz. Bizden bir tık zayıf olan Yunanca Vikipedi'ye bakacak olursanız örneğin Yunanistan'da en.wiki'nin el.wiki'yle aynı görüntüleme sayısına sahip olduğunu görebilirsiniz; Türkiye'de hâlen bir fark mevcut ancak yıllar içerisinde kapanması gayet mümkün.

Açıkçası uzun zamandır değerlendirme yapmamamın arkasında bu yatıyordu, şimdi yine aynı izlenime kapıldığımı belirtmem gerekli. Özgün içerik üretimini KMA/SMA özelinde nasıl teşvik edebiliriz? --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 14.49, 23 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

@Seksen iki yüz kırk beş, çalışmalarımı takdirin için çok teşekkür ederim, umarım Türk okurlara bir katkım oluyordur.
Teşvik konusuna gelirsem, kaliteli ve seçkin içeriklerin oluşturulması bir hayli zahmet isteyen ve zaman harcanmasını gerektiren bir iş. Böyle maddelerin belirttiğin kalitede oluşturulması, ülkemizin akademik anlamdaki gelişmişliğiyle de doğru orantılı hatta... Teşvik için kullanıcıları yıldızlara boğabiliriz, övgülerle donatabiliriz ancak gerçekçi olmak gerekirse en nihayetinde ucunda parasal getirisi sıfır olan ve bunca zahmet gerektiren bir iş için elini taşın altına koyacak insan sayısı görüldüğü üzere buradaki değerli kullanıcılardan ibaret (henüz). Teşvik için aklıma açıkçası anlaşılması basit ama kullanıcıların ihtiyaç duyacağı detayları içeren deneme yazıları hazırlamak ve burada beyaz liste olan kullanıcılara mesaj yoluyla iletmek aklıma gelen tek fikir. Yoksa kullanıcıları yıldızlara, kalplere ve övgülere boğmak çocuk oyuncağı. Bu söylediklerin daha önce de aklıma gelmişti, sen burada belirtince ben de yeri gelmişken aklımdakileri söyleyeyim dedim. Selamlar, Harald the Bard (mesaj) 15.33, 23 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
  • Seçkin içerik üretmeyi teşvik için bir İBP'ndeki gibi ödül sistemi yapılabilir. Özellikle özgün içeriklere daha fazla puan verilebilir. Yıllık sıralama yapılabilir. Tabi bu işi bir yarışa döndürmek değil amaç ancak İBP'de olduğu gibi emek veren kullanıcıyı şevklendirmek için sembolik ödül sistemi getirilebilir.Sait* 15.47, 23 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
Bu İBP'nin günümüzdeki hâlinin temellerini atan kullanıcı olarak açıkçası pişmanım. Niye teşvik edip ödül verdiğimizi anlayamıyorum artık. Bu bir meslek değil, bize kazandırdığı somut şeyler yok (soyut var). "Bir insan neden Vikipedi'de yazar?" ve "ben neden Vikipedi'deyim?" sorularını önce genel olarak sormak, sonra da kendimize sormak gerekli.
Ben bunları kendime sorduğumda iki farklı yanıt veriyorum:
  1. İnternette dolaşan Türkçe konuşan topluluğun, eli yüzü düzgün bilgiye ulaşması. Ben kendim Vikipedi'ye güvenmesem de güvenen çok. Dolayısıyla en iyi ve doğru, tarafsız, anlaşılır, nitelikli bilgiyi sunmak için buradayım.
  2. Keyifli zaman geçirmek, bir şeyler öğrenmek, ufkumu genişletmek, kısacası kendim için buradayım.
Ödül ya da teşvik, belli bir çalışmayı belli sürede yapma gibi şeyler, bu iki yanıtla tamamen ilgisiz kalıyor. 1 hafta süren bir projede en çok puanı almaya çalışmak, iki yanıtım için de çelişki yaratıyor: Ne nitelikli bilgi sunabiliyorum ne de yaptığım şeyden keyif alıyorum. Dolayısıyla "ödül ve teşvik" deniyor ya, ben de tam tersi, bu bariyerlerin yıkılıp daha çok "ben ne için buradayım?" sorusunu, kendi kendimize dürüst bir şekilde sormamız gerektiğini düşünüyorum.
K:Harald the Bard, kendisinin ilgisi olduğu için, belki de öğrenmeyi arzu ettiği için şu anda seçkin madde adayı olan (bakmadım şimdi, belki de seçkin madde oldu) maden faciasını yazdı. Kendisini 1 haftalık süreye hapsetseydik, kendisine "her seçkin madde adayı için san bir yıldız" deseydik, tam tersi, ben tahmin ediyorum ki çalışması daha üstünkörü ve niteliksiz olacaktı.
K:SAİT71'in Osmanlı maddelerine ilgisi de aynı. Üstteki gibi, kendisini sınırlandırsak, bu sefer bu keyifle yaptığı şeyi bir zorunluluk, sorumluluk gibi görecek ve belki de yeterince kendisini tatmin etmeyen çalışmalar ortaya çıkacaktı.
Ben şahsen, özellikle Anıtkabir ve Galata Kulesi çalışmalarını, yukarıdaki birinci yanıtımdan yola çıkarak, ilerleyince de ikinci yanıtımla harmanlayarak yaptım. Hem okurlara faydası oldu hem de oldukça keyifli/tatmin edici vakit geçirdim her iki maddeyi yazarken de. Şimdi de devam ediyorum bu tarzdaki çalışmalara.
İngilizce ya da diğer dillerdeki Vikilerden "direkt, birebir" seçkin madde aktarımı yapamayacağımızı ben çok defa söyledim. Sosyal bilimler konularını geçtim, Harald the Bard bilir, astatin ya da oganesson gibi konular dahi orada %100 tatmin edici değildi. Helyum, İngilizce Vikipedi'de seçkin madde şu an. Ama tatmin edici değil, uyarı şablonları dahi var.
Dolayısıyla, diğer Vikilerden çevirmek aslında bir nevi o bahsettiğim baskıyı ve "anlatılanlar zaten doğru, konu zaten kapsamlıca işlenmiş, tek yapmamız gereken çevirmek ve kırmızıları açmak" algısını yaratıyor. Genel olarak büyüdükçe ve daha çok seçkin içerik oluşturdukça, aslında oluşturma hızımız da artıyor, oldukça büyük tecrübeler katıyor. Şubat 2022'den itibaren, daha önce kapsamlı çalışma gerçekleştirmiş olduğum seçkin içeriklerin üzerinden geçmeye başladım. 2003 İstanbul saldırıları daha 2016'da seçilmişti. Üzerinden bir geçtim, bir ton şeyi düzelttim, üstüne alt bir madde dahi çıkardım. O madde o hâliyle bugün aday olsa yine seçilirdi muhtemelen, ama o tatmin seviyesi şahsım adına bugünün gözü ve tecrübesiyle baktığımda yeterli değil.
Adaylık süreçleri açısından baktığımızda ise, burada gelen yorumları kişisel algılamadan kaynaklı bir bıkkınlık, can sıkıcılık, rahatsız olmalık var. Bu da hem aday gösterenleri hem de yorum yapanları etkiliyor. Detaylı değerlendirmeler yapılınca aday gösterenler daralıyor, içerik tartışmasına girince değerlendirme yapanlar daralıyor. Ben kendim, noktası virgülüne kadar değerlendirilmesi taraftarıyım, öyle de olması gerekiyor.
Bu konuda şu an diyeceklerim, aklıma gelenler bu kadar. Şurada, "saat öğleden önce mi öğleden sonra mı?", "burada bir 'the' eksik" gibi değerlendirmeler geldiğinde ben açıkçası mutlu oldum. Birisi/Birileri değer vermiş çalışmaya ve sindire sindire okumuş. Bizde de geliyor o tip yorumlar, ben yine kendi adıma memnun oluyorum. Benim elimden gelenin en iyisini yapmış olmam, o işin en iyi iş olduğu anlamına gelmiyor.
Yarın bir adaylığı değerlendirdiğimde yine değerlendirmelerim negatif karşılanacak, "onları da görmeyelim", "o kadar da olmasın" denilecek. Seçkin maddelerin amacı zaten bunların olmaması, öyle olacaksa "seçkin" olmamalı. Seçkinlik kavramı belki de tam yerleşmedi, bilemiyorum.
Bu konuda diyeceklerim, aklıma gelenler şimdilik bu kadar. Türkçe Vikipedi'nin en çok seçkin içerik üreten kullanıcısı olarak (bunu bir başarı olarak söylemiyorum, az çok tecrübemin olduğunu ifade etmek için), beni en çok, seçkin içeriğin artması memnun eder. Ama o içerik gerçek anlamda "seçkin" olmalı, sayının artması için seçilmemeli. Nanahuatl? 21.17, 23 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

Vikipedi'de hava atılacak cümleler gördünüz mü?[kaynağı değiştir]

Herkese selam!

Vikipedi maddelerinde ortamlarda hava atabileceği bilgilere rastlayanlarımız veya o maddelere bu bilgileri bizzat ekleyenlerimiz el kaldırsın :D

Çünkü size ya da araştırıp da doğru ve ilginç bilgileri ortaya çıkartacak olanlarınıza ihtiyacımız var. Anasayfaya çıkma adayı cümleleri 16 Eylül 2022 günü saat 02:59'da (TSİ) başlayacak aylık işbirliği projemize bekliyoruz. Hadi anasayfanın albenisini el birliğiyle yenileyelim! İlgilenenlerle projede görüşmek üzere.

Bana "burası böyle duyuruların yeri değil" deyip kızacaklara şimdiden not: Evet biliyorum burada genel duyurular makbul, ama her vikiproje herkese hitap etmese de anasayfa hepimizin :) --anerka'ya söyleyin 14.18, 15 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]

Europride 2022 İstanbul Vikimaratonu[kaynağı değiştir]

Herkese merhaba!

Wikimedia Sırbistan'ın organize ettiği Wiki Loves EuroPride 2022'nin Türkiye ayağı olarak 17 Eylül 2022 Cumartesi 10:00-13:00 saatleri arasında İstanbul Goethe Enstitüsü'nün ev sahipliğinde LGBTQ+ ve insan hakları konularını kapsayan bir VikiMaraton organize edilecek.

İlgi duyan ve müsait olan aktif kullanıcıların katılımından memnuniyet duyarız. Detaylar için lütfen bakınız --Maurice Flesier message 13.17, 16 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]

Vikipedi ile Yemek Tarifleri Kuşağı :)[kaynağı değiştir]

Yemek maddelerinde bazen yemek tariflerine denk geliyorum da, bunların eklenmesine eskiden devriyelerin de onay verdiğine şahit olduğum için bana Vikipedi'ye uyumlu gibi geliyordu. Yani kimsenin bir şey dediği yoktu.

Lakin daha sonra dayanamayıp şöyle bir düzenleme yapmıştım krep maddesinde. Çünkü objektif bakış açısına sahip değillerdi.

Vikipedi'nin var oluş amacı, sonuç olarak okuyucuya bilgiyi tarafsız/objektif olarak sunmaktadır. Yemek tarifleri hem yöreye, hadi yöreyi de geçtim, aynı mahallede bile olsalar yemeği yapanın kişisel damak zevkine göre yemeğin tarifi ve neye ne kadar doz atılacağı bile oldukça değişebilmektedir. Bu yüzden ansiklopedik objektifliğe uyumsuzdurlar.

Öyle bir coğrafyada yaşıyoruz ki, menemen gibi en basit yemek hakkında bile "soğanlı mı olur, soğansız mı olur" şeklinde kavga çıkıyor sosyal medyada. Kısacası bu, okuyucuya tarif işi verme konusu ansiklopedik gözükmüyor.

Sırf bugün gözüme çarpan örnekler, ve daha niceleri: (En son sürümlerini koyuyorum)

Hamsili Pilav Yapılışı
Mısır Ekmeği Hazırlanışı
Sigara Böreği Hazırlanışı
Mantı - Mantı Tarifleri
Lahmacun Yapılışı

Tarafsız ansiklopedide;

Olması gereken: X yemeğine Konya yöresinde kuzu eti, Sivas yöresinde dana eti konulur.
Olmaması gereken: Dana etini 110 derece pişirdikten sonra üzerine x sosu ekliyoruz...

Düşüncelerim bu şekilde. Bu yemek tariflerinin maddelerden çıkarılmasını mantıklı buluyorum. Devriye de olsam, sırf kendi aklıma göre iş yapıp birçok içeriği silmek istemediğim için buraya yazmak istedim. --Buzuldiyar Mesaj 11.30, 18 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]

Bende bu tarifler konusu yerine, 28 ekimden beri yemek, mantar, balık maddelerindeki lezzet/damak yorumlarını kaldıran değişiklikler de bulundum. Bir balığa bile "çok lezzetli" denmesi subjektif, buna maddelerde çokça rastladım. Lezzetli olup olmaması bireye bağlı, ansiklopedide lezzet yorumunun ne işi var. Acısını az koyunca daha lezzetli olur yazan bile vardı, uzun yıllarca kalmış maddede.

Hele şu: damak zevki ve reklam içeren kısım devriyelerin nasıl onayından geçmiş anlamadım. Bunlar bir tek beni mi rahatsız etti, acaba yanlış işlem mi yapıyorum diye düşündüm bazen. Kötü niyetli bir devriye veya beyaz liste kolayca lokanta reklamlarını isterse yemek maddelerine sıkıştırabilir. Sürüm kontrolü gerektiren IP hesap bile maddelere lokanta reklamı koyabiliyorsa ve 1 yıldır o reklam kalıyorsa, bu duruma iyi dikkat etmek gerekiyor. --Buzuldiyar Mesaj 09.26, 18 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

Buzuldiyar, bunu tespit ettiğiniz için teşekkürler.  Karadeniz pidesi maddesini Onaylayan kullanıcı (IpsumVelit) hakkında bir incelemede bulundum. Çıkarttığım şey ise, bu kullanıcı açıkça vikipediyi kendi çıkarları için kullanıyor. Yani basbaya ücretli editörlük. Ayrıca, şurayı bakmanızı rica ediyorum. Burada bir şikayet var. Ve bu şikayet az önce bahsettiğiniz maddedeki değişiklikleri onaylayan kullanıcı. Ozamanki adı, Hasmetlihasmetmis. Vikipedi’den para kazandığını söylemişler. Sonra yetkileri geri alınmış. 5 yıl sonra tekrar Devriyelik verilmiş ama kendisi hala reklam değişiklikleri onaylıyor. Bu kullanıcı Vikipedi’den süresiz olarak uzaklaştırılmalıdır. Hizmetlilere haber verilmeli. ~~~~ 176.232.180.201 09.47, 18 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
Hiçbir devriye bunu onaylamaz. Kullanıcı süresiz engellenmeli. 176.232.180.201 09.54, 18 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

@176.232.180.201, Ben buradaki kullanıcıların geçmiş nicklerini veya geçmişte neler yaptıklarını bilemem. 2 yıllık bir üye olarak kendi çapımda katkı sağlamaya çalışıyorum. Kullanıcı hakkında bir şüpheniz varsa bunu gerçek hesabınızla gereken yere bildiriniz.--Buzuldiyar Mesaj 10.00, 18 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

Durumu hizmetliye bildirdim ve kullanıcının devriyelik yetkisi alındı. Bu konu da arşive alınabilir. --Buzuldiyar Mesaj 14.42, 18 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

Bekleyen değişiklikler sayısı 2500'e dayandı[kaynağı değiştir]

Şu an bekleyen değişiklikler sayısı bir hayli fazla. Nanahuatl ın teklifiyle bu sayı 0 a düşmüştü ve şimdi bu değişiklikler Vikipedi'nin ilerlemesini aksatıyor. Yeniden bir birlik olup bunları eritmek gerekli. 37.155.225.188 14.56, 29 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]

Şuradaki başlık "Teklifler" bölümünden buraya taşındı, ayrıca kullanıcı ismi düzetildi. --LostMyMind (mesaj) 08.35, 13 Ekim 2022 (UTC)[yanıtla]

Allowing Wikitext editors to preview changes in realtime[kaynağı değiştir]

Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.

Merhaba!

Community Tech has introduced a new beta feature. It allows editors to preview their changes side by side when writing in wikitext. The goal is to make it easier to review changes while editing. This was the wish number four of the Community Wishlist Survey 2021.

What does this feature change?

In the 2010 wikitext editor toolbar, a new button appears with the label “Preview”. The button enables a side by side comparison showing what the published content would look like. You can see an illustrative example on the screenshot.

We would like to check if the editing experience improves. If it does, we will make this change available for everyone by default.

What do I need to do?

If you want to try out our feature, make sure the New Wikitext mode beta feature is DISABLED. Feel free to provide feedback about the impact this new feature has on your editing experience.

See also: the original wishthe project page.

Teşekkürler! ––– STei (WMF) (mesaj) 16.44, 29 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]


Merhaba!

Community Tech yeni bir Beta özelliği tanıttı. Bu özellik editörlerin wikimetin'de yazarken değişikliklerinin yanında önizlemelerini görmelerine olanak tanır. Amaç, düzenleme sırasında değişiklikleri gözden geçirmeyi kolaylaştırmaktır. Bu 2021 Topluluk İstek Listesi Anketinde 4. numaradaydı.

Bu özellik neyi değiştirir?

2010 wikitext editörü araç çubuğunda "Önizleme" isimli yeni bir düğme bulunmakta. Düğme, yayınlanan içeriğin nasıl görüneceğini gösteren wikitext ile yan yana karşılaştırma sağlayan bir panelin açılmasını sağlar. Ekran görüntüsünde açıklayıcı bir örneği görebilirsiniz.

Düzenleme deneyiminde iyileşme olup olmadığını kontrol etmek istiyoruz. Olursa, bu değişikliği varsayılan olarak herkes için kullanılabilir hale getireceğiz.

Ne yapmalıyım?

Özelliği denemek istiyorsanız, Betada yer alan yeni wikimetin modu özelliğinin inaktif olduğundan emin olun. Bu yeni özelliğin düzenleme deneyiminiz üzerindeki etkisi hakkında geri bildirimde bulunmaktan çekinmeyin.

Ayrıca bakınız: orjinal sayfaproje sayfası.

Teşekkürler ––– STei (WMF) (mesaj) 16.44, 29 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]

Çeviri Kullanıcı:Mustafa MVC