Vikipedi:Köy çeşmesi/2014/Kasım

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Teklifler[kaynağı değiştir]

Silezler ve Silezce[kaynağı değiştir]

Bahsi geçen maddeler Slav ülkelerinde yasayan bir halk kimligine ait olup, türkçe lügatina malesef Silezyalilar ve Silezyaca seklinde Galat-ı meşhur yaptilarak lügata yerlestiriliyor. Slav dillerine hakim wikipedistlerin yardimlarina ihtiyacimiz var, çünkü benim tüm hakimiyetim "özgün çalisma" olarak nitelendirildi. Halbuki örnekleriyle verdigim izahatta, Silezler kendilerine Silezyali degil Silez halki, dillerine de Silez dili demekteler

Görüldügü gibi Silezler tuttuklari afise de Slunsko Nacyjo (Silez halki) ibaresini yazdirmislar. Bu durumda Silezyali çikarimi nasil yapilabilir? 1990-2005 arasi google icin de sadece Silezyali Dokumacilar siiri mevcut. Dokumacilar Silezyali Alman da olabilirlerdi a.nailov 21:34, 12 Kasım 2014 (UTC)

  • Verdiğiniz kaynaklar Türkçe değil. Afişte "Silez halkı" diye bir ibareyi ben göremedim. Silezler ve Silezce geçen Türkçe kaynakları gösterebilir misiniz? Galat-ı meşhur lugat-ı fasihten evlâdır. Eğer Türkçeye böyle yerleşmişse Vikipedi kuralları gereğince Türkçede yaygın olan kullanımı madde adı olarak kullanmak durumundayız. Bunun dışındaki zorlama çeviriler viki icadı olmaktan öteye gitmeyecektir. --Mskyrider ileti 05:23, 13 Kasım 2014 (UTC)
  • Kaynaklarin türkce olma mecburiyeti yok, bilgi evrenseldir, türkce lügata hatali girmis kelimeyi tartisiyoruz zaten farkinda misin, afiste silez halki ibaresi var fakat biraz slav dillerine hakim olmak lazim. Ben herkesin anlamasi icin parantez icinde türkcelerini yazdum, ve itilaf olmasin diye kiyaslamali yaparak seffaf davrandim. Beni ciddiye almiyani ben de ciddiye almam. Bu mecrada konuya daha hakim insanlar olduguna adim gibi eminim ama nerdeler ve neden susuyorlar bilmiyorum, sanirim turkce wikipedia cesareti kirilmis sahislar epey mevcut. Onlara mesuliyet alip buraya yazmalarini tavsiye ediyorum, lütfen. Silezler türkceye wikipedia yoluyla Silezyalilar diye yerlestiriliyor, yayginligi ve oturmuslugu olmadigini dun aksamki örneklerimde izah ettim zaten. Maddeler Silez dili ile acilmisken, Silezyaca olsun diyen yetkilinin teki tarafinda degistiriliyor. Aynen Silezler diye tarafimdan gerekcelerini de vererek ilmi olan ismiyle acilmasina müteakip yetkili bir sahis (ne tesadüf ki ayni sahis!) tarafindan degistirilerek Silezyalilar gayri-ilmi ismi secilmis ve öyle kalmasi icin zorlama yorumlar ve edinebildigi tek 4 kaynagin da kalitesi ortadadir. Slavca cogul eki -ci ve -i ile yapilir. Bundan hareketle diger Slav menseili dillerin wikipediasinda da Silez-ci olarak karsimiza cikar, mesela Türklere Turci derler. Bulgarlar, Lehler, Sirplar, Ruslar onlara Silezler diye lügatlarinda bilirler. Ayrica daha da önemlisi Silezce denince bir Slav diyalekti olan Silezce digeri de Almancanin diyalekti olan Silezce bunu da bilin. Silezyali Dokumacilarin yazari bir Alman olup, siirni de kiymetli esc2003 un sandigi gibi Slav Silezlere yazmis olamaz, kendisi Silezyadan yaklasik 1000 uzakta dogmustur. Silezceyi nereye koyacagiz? Sair Silezyali halicilar derken herhalde Almancaya diyalektini konusanlari islemistir? Enteresan ama hakikat bu, nasil Türkisch, Bulgarisch varsa almanca Silez diyalektine de Schlesisch, slav diyalekti olana da Schlesisch demektedir, Kürdische de öyle degil mi mesela Kürdistanca denmiyor. Ha belki bu halk en basta Almanca konusuyordu sonra dil gecisi oldu ikiye bölündü veya tam tersi orasi DNA ilmin isi biz bilmeyiz, ortada acik ve net olan ise Silez, Silezce ve Silezya diye tanimlamalarin mevcut oldugu. Bu karisikliktan dolayi galat-i meshur ile türkce gectigi de asikardir. Wikipedia diger konularda gösterdigi özveriyi burada neden göstermesin? Zorlama tercüme yok, zorlama galat-i varda israr ediyorum yani. a.nailov 16:23, 13 Kasım 2014 (UTC)
  • Sanırım büyük bir kavram karmaşası içine sokuyorsunuz tartışmayı. Evet bilgi veren kaynaklar hangi dilde olursa olsun kabul edilir. Bilgi evrenseldir. Ancak bu konuda aradığımız kaynak bir kelimenin Türk dilinde yaygın olarak kullanılan hâli. Türkçe kullanımı ile ilgili bilgiyi yabancı dilde kaynakları vererek çözmek mümkün değildir eğerki bu kaynaklar Türkçedeki kullanımı açıklamıyorsa. Yaptığınız izahat Slav dilleri ile ilgili. Slav dillerini bilip bilmemek değil buradaki sorunumuz. Türkçede bu halka ve diline hangi adın verildiği ile ilgili Türkçe kaynak bulmak. Yaptığınız tüm çıkarımlar "Silezyaca" ya da "Silezyalı" kelimelerinin Türkçeye yanlış olarak girdiğini kanıtlamaktan öteye geçmiyor ve Türkçede "Silezler" ya da "Silezce" kullanımı ile ilgili hiç bir dayanak göstermiyor. Tekrar etmek istiyorum yaygın kullanım yanlış bile olsa Vikipedinin temeli o dilde yaygın olan kullanımın kullanılmasıdır. Burasının amacı kaynaklarda var olan bilgilerin aktarılmasıdır. Yaygın kullanımın yanlış olduğu ile ilgili izahat, kaynakları da verilerek, madde içinde açıklanabilir. --Mskyrider ileti 16:59, 13 Kasım 2014 (UTC)
  • Ansiklopedicilik kavramlari dogru okumak okuyucuya aciklama yapmaktir nihayetinde hepimiz gönüllü calisiyoruz bes para aldigimiz yok, fakat bir kisim gönüllüler benim bilgim yoksa da yetkim var o da seni yener manasina gelecek tavirlara girebiliyor malesef. Silezya bölge olarak zaten var, Silezce icin iki manaya geldigine dair aynen Silezce wikide oldugu gibi anlam ayrim sayfasi acilmasi taraftariyim. Ancak böyle okuyucularin faydalanmasini sagliyabiliriz. Türk dilinde yaygin bir kelime hali yok, daha dogrusu türkceye yeni dolasima girmis ve ikinci bir manaya daha gelen yabanci bir kelime var. Ismin kaynagi yabanci kelimenin geldigi dillerde oldugu icin oradan hareketle ilmi yoldan çözme imkâni var iken elinin tersiyle itmek mesuliyetten kacmaktir. Topu topu 5-6 yerde gecen galat-i meshurun düzeltimesi icin külliyat bulup iste bakin kaynak demek nasil mümkün olabilir? Silezce icin dayanaklarimiz, yabanci lisanlardaki ama illa ki Slav dillerindeki akranlarina bakmak ve akil etme ile olacaktir. Eger olmaz deniyorsa, Gagauzca, baskurtca, özbekce, hatta ve hatta tatarca ve kirgizca dillerinde benim ilmi savunmalarimin tasdiklenmesi mi bu dillerin konusanlari halki Silez bilip dillerine de Silez dili diye lügatina gecirmis bulunmakta ayni Ingilizlere yaptiklari gibi tüm bunlarin hepsi bir tesadüf mü yoksa bu saydigim son diller "yabanci" diller mi? Tekrar ediyorum, mesuliyet almak lazimdir. a.nailov 18:25, 13 Kasım 2014 (UTC)

Köy adlarında sadeleştirme[kaynağı değiştir]

  • Bu konu hakkında benim bir sıkıntım var. Mesela Mekece adına sahip olabilecek tek bir ansiklopedik madde var, o da Pamukova'ya bağlı Mekece köyü. Ancak biz yine de bu maddeyi adlandırırken bir anlam ayrımına giderek virgüllü kullanımı tercih etmiş ve "Mekece, Pamukova" adını koymuşuz maddeye. Biz bu virgülü, aynı isimde başka yerleşim yerleri varsa, karışmasın diye kullanıyoruz. Ancak bu örnekte aynı adda başka bir yerleşim yeri yok, hatta bu ada sahip olan/olabilecek herhangi bir madde yok. Bu durumda virgül kullanmak için bir sebebimiz kalmıyor. Bu tip maddeleri sade adlarla kullanmamız gerektiğini düşünüyorum.--RapsarEfendim? 20:43, 13 Kasım 2014 (UTC)
  • Köy maddeleri zaten gittikce cilizlasiyor. Son dönemde, kültür ve tarih basliklari kaldirildi. Bence daha etrafli bir komisyonla taslagi güncellenebilirdi. Mekece eger bir tane tane olsaydi ikisine de yaninda parantez icinde il/ilce ismi yazilabilir. a.nailov 23:54, 13 Kasım 2014 (UTC)
Virgül mü, parantez mi konuları tartışılmış konulardır ki, bu konuda kimsenin bin sıkıntısı olduğunu düşünmüyorum. Burada Rapsar'ın belirttiği mesele daha farklı ve bende bu tür kullanımdan yanayım. Gerçi bazen bu ulaşımı kolaylaştırıyor gibi gelebilir bizlere. Fakat önemli olan husus doğru isimlendirme ise, Rapsar'ın belirttiği gibi kullanım asıl olandır. --i.e.msj 08:34, 14 Kasım 2014 (UTC)
Bence standartı bozmamak gerekir. Ama Mekece gibi özel olan yerlerde Mekece sayfasını yönlendirerek b sıkıntıyı aşabileceğimizi düşünüyorum. Sonuçta arama çubuğuna Mekece yazıldığında bir sıkıntı çıkmadan okuyucular sayfaya kolaylıkla ulaşabilirler. İyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 15:45, 14 Kasım 2014 (UTC)
Standart ve olması gereken kullanım zaten Mekece :) Köylerin birçoğu bot ile açıldığından bu şekilde oluşturulmuş.--RapsarEfendim? 18:44, 14 Kasım 2014 (UTC)
  • Sadeleştirilmesi gerekir. Ama Mekece gibi bir örneğin benzeri çok az. hacitalhamesaj at 23:46, 14 Kasım 2014 (UTC)

Ben bu sadeleştirme olayına tamamen karşıyım. Türkiye'de 35bin köy ve bir sürü belde, ilçe var. Bunların çok az bir kısmı Mekece gibi özel bir ada sahip. Aynı ada sahip A ile başlayan bazı yerleşim yerleri.

Az sayıdaki yerleşim yeri için mevcut düzeni, sistemi bozmak Vikipedi'ye zarar verir. Dünya üzerindeki tüm yerleşim yerlerinin gelecekte bir gün Türkçe Vikiped'ye ekleneceğini kabul edersek sistemli bir şekilde ilerlemek zorundayız. Bu kadar sayıdaki maddeyi düzenlemenin tek yolu bot kullanmak. Bu gibi değişilikler yapmak gelecekte kullanılacak botlar için zorluklar oluşturabilir. Mümkün olabildiğince köy maddeleri aynı düzende olmalı.--Mavrikantmsj 11:43, 16 Kasım 2014 (UTC)

Bir şeyi atlıyorsun, mevcut düzen zaten benim dediğim gibi :) Dünyanın kalan her yerinde mümkün olan en sade adı kullanırken, Türkiye'ye istisna tanıyoruz. "Olması gereken" Mekece zaten.--RapsarEfendim? 11:53, 16 Kasım 2014 (UTC)
Virgül kullanımının amacı, aynı ada sahip yerleşim yerlerini ayırmak, öyle değil mi? Temel mantık bu. Aynı ada sahip başka yerleşim yeri yoksa neden virgül kullanıyoruz peki? Yukarıdaki yorumlarda hep "standardı bozmayalım" üzerinden yorum yapılıyor ama defalarca dediğim gibi asıl standart virgül kullanılmaması. Vikipedi:Anlam ayrımı sayfasındaki tanıma bakınız: "Bir kavram birden fazla anlama sahip de olsa, o isimde tek bir makale yaratabilir. Bu gibi durumlarda o terim için bir anlam ayrımı sayfası yaratılır.". Mekece örneği bu tanımın dışında. Alabama'ya bağlı Gu-Win adlı kasaba. İngilizce Vikipedi bizdeki gibi yapmış ve virgüllü bir kullanım tercih etmiş. Vikipedi'nin adlandırma politikasının temelinde "mümkün olan en sade ismin" kullanılması yatarken, bu gibi istisnai uygulamaların "mantığını" orada da açıklamamışlar (ilgili sayfaları okudum). Buna karşın İspanyolca, Hollandaca, Katalanca, İtalyanca ve Portekizce Vikipediler (büyük olanları saydım) bu madde için sade adı tercih etmiş. İngilizceyi her zaman takip etmek zorunda olmadığımızı da not düşelim.--RapsarEfendim? 12:07, 16 Kasım 2014 (UTC)
Mekece'den Pamukova'yı çıkarmak bize bir şey kazandırmaz. Tamamen angarya bir iş bu. Yerleşim yerleri bağlı oldukları birimlerle beraber ifade etmek anlaşılırlığı artırır. İngilizce Vikipedi'nin bizden çok daha uzun bir süredir, bizden çok daha fazla gönüllü ile bu işi yürüttüğünü düşünürsek hizipçilik yapmak bizim zararımıza olacaktır. Bu değişlik kısa vadede bize vakit kaybettirmek dışında bir şey kazandırmaz, uzun vadede de zararlı olabilir. Benim görüşümün özeti bu, takdir topluluğun.--Mavrikantmsj 12:26, 16 Kasım 2014 (UTC)
Bir şey kazandırmaz da ne demek? Politikalar ve yönergeler varsa bunlara uymak zorundayız. İngilizce Vikipedi'deki herhangi bir tartışmayı açıp da baktınız mı bilmiyorum ama noktasına, virgülüne kadar yapılan tartışmalar gördüm (bu bir abartı değil, cidden gördüm). Tutarlı ve uyumlu olmak her zaman iyidir, kazandırdığı şey bu bize. Ben özel bir çaba içine girip, "hadi bugün de bunları gözden geçirelim hep beraber" demiyorum (kendim de oturup yüzlerce maddeyi taramam) ama gördükçe sadeleştirelim bunları diyorum. Hem bu sayede yeni anlam ayrımı sayfaları da kazandırırız, okurlar da rahatlar.--RapsarEfendim? 15:00, 16 Kasım 2014 (UTC)
Rapsar haklı. Bir noktaya bir virgüle kadar tartışılıyor. Mesela benim hatırladığım sayfalar süren "Kocaelide/Kocaelinde" tartışması vardı. Sadeleştirmek zor olabilir. Zaman alabilir. Kimse yapmayabilir. Ama olması gereken budur hacitalhamesaj at 16:54, 16 Kasım 2014 (UTC)

Vikipedi:Kullanıcı engelleme talepleri[kaynağı değiştir]

VP:SKT ve VP:STT sayfaları vardı. Bende bunlara ve İngilizce Vikideki versiyonuna bakarak VP:KET sayfası oluşturdum. Artık hangi hizmetli açık, hangisine mesaj atıyım diye düşünmeden rahatça vandalları buradan ihbar edebiliriz. Sayfanın İngilizce versiyonu birikmeyi önlemek için belli aralıklara sayfadaki engellenmiş kullanıcıları temizleyen HBC AIV helperbot adlı botu kullanıyorlar. Kodu herkese açık, bu işlerden anlayan birisi bunu bize kazandırabilir diye düşünüyorum. Sayfada 4 tane test amaçlı ihbar var. Bunları Huggle üzerinden gönderdim. Program birkaç tıklamayla seçtiğiniz zararlı değişiklikleri sayfaya rapor edebiliyor.(İhbar menüsü) Son değişiklikler devriyesi arkadaşlara kullanmaları kesinlikle tavsiye ederim. Uygunsuz kullanıcı adalarını da buradan mı yoksa başka yerden mi ihbar edelim? Topluluk bu konuda ve VP:KET hakkında ne düşünüyor? --Mavrikantmsj 01:19, 29 Kasım 2014 (UTC)

  • Öneri güzel bir öneri, her şeyin hazırlandıktan sonra sunulması da ayrı bir güzellik tabi :) Hizmetliler direkt izleme listelerine falan eklerlerse hatta iyi olur :) Ben sıcak bakıyorum.--RapsarEfendim? 08:18, 29 Kasım 2014 (UTC)
  • Bot veya başka bir program kullanmıyorum. Güzel bir öneri ancak biraz uğraştırıcı geldi sanki bana. Ben bunun yerine kullanıcı adından dolayı engellenmesi gerekenler için Şablon:Ka-uyarı kullanıyorum. Böylece kullanıcı adı otomatik olarak hizmetli iş listesine düşüyor. Sanırım bunu da Theoden yapmıştı. --i.e.msj 09:18, 29 Kasım 2014 (UTC)
Uygunsuz kullanıcı adları için şablon daha kullanışlı olabilir. Hem kullanıcıyı da bilgilendiriyor. --Mavrikantmsj 15:13, 29 Kasım 2014 (UTC)

Ana sayfa başlığının değişimi[kaynağı değiştir]

Mevcut ana sayfamızda yer alan başlığın daha önceleri şurada hazırladığım şekilde değiştirilmesini öneriyorum. Şu anki başlıkta bulunan bağlantılar şunlar:

Bu bağlantıların çoğu "okurlardan çok katılımcılara" faydalı olacak bağlantılar. Ana sayfa katılımcılara yönelik değil, okurlara yönelik bir sayfa, içeriği sergileme sayfası daha çok. Bu sebeple bu bağlantılar yerine bazı ana portalleri eklemiştim. Ana sayfaya gelen "okurların" bu portallere ulaşması daha kolay olacaktır böylece. Mevcut düzende yalnızca okuma amacıyla gelenlerin portallere ulaşması çok zor. Gerekli tartışmaları yapalım, belli bir süre sonrasında da alınan kararı uygulayalım.--RapsarEfendim? 18:26, 30 Kasım 2014 (UTC)
Ben de uzun zamandır ana sayfanın değiştirilmesini düşünüyordum. Header kısmı çok biçimsiz ve itici. Rapsar'ın hazırladığı header mevcuttan güzel ama zamanında fikir edinmek için diğer Viki'lere bakarken en güzelinin Fransızca Vikipedi olduğuna karar vermiştim. Bu değişiklik işlemine başlamışken sadece header ile bırakmayalım bence. Önerilerim:
  • Sayfayı eşit bölmektense sağ tarafı daha küçük yapalım.
  • En alttaki telifle ilgili kısmı kaldıralım. Çünkü bütün dildeki Vikilerin en altında "Metin Creative Commons Attribution/Share-Alike Lisansı altındadır" yazıyor .(Rapsar'ın tasarımında da kaldırılmış zaten.)
  • Sağ en başa tarafa okuyucuları üye olmaya/katkı sağlama teşvik için haftanın iş birliği projesini koyalım.Böylece Vikipedi için aktif çalışan gönüllülerin olduğunu fark edilir. Şuan insanlar maddeler kendi kendine yazılıyor zannediyor. Altında tarihte bu gün kısmı olsun.
  • Günün seçkin resmi sol en başta dursun. Altında haftanın seçkin maddesi ve günün seçkin maddesi olsun.
  • Biliyor muydunuz? kısmı için uygun yere karar veremedim.
  • Sert köşeli tasarım yerine daha yuvarlak bir tasarıma geçelim. Başlıkların solunda simge kullanalım.
  • Ve en önemlisi olması gerektiği gibi günün maddesi her gün değişsin.
Bu dediklerimi bir sayfa hazırlayıp göstermek isterdim ama ana sayfanın kodu bana çok karmaşık gözüktü, işin içinden çıkamadım. Ne diyorsunuz hazır başlamışken önerilerimi de düşünsek mi? --Mavrikantmsj 22:04, 30 Kasım 2014 (UTC)
Bende artık daha dinamik bir ana sayfa tasarlanması gerektiğini düşünüyordum. Bunu çalışma sayfamda da başlatmıştım, ancak bana gore kesinlikle olması gereken bunları biliyor muydunuz içeriğinin alt yapısının hazır olmaması sebebiyle boylw bir değişiklik yapılması şuan için zor. Ben belli bölümler yerine komple ana sayfa değişikliğinin daha faydalı ve farkındalık yaratacağını duşunuyorum. Tasarımın ise her zaman sade olması gerektiği fikrindeyim bazı vikiler çok abartıyorlar süsleme işini felan. Ben biraz uzaklaşmak istedim sanal ortamdan, bir kaç haftaya donunce bu konu kesinlik kazanmış olsun olmasın, yeni ana sayfa tasarımı için olmazsa olmaz biliyor muydunuz bolumunun alt yaoı hazırlığına başlayacağım, daha sonra ise yeni ana sayfa tasarımıma kesinlik kazandıracağım. Bu yeni tasarımda ise Rapsarın tasarımındaki gibi sade ve işlevsel bir başlığın olmasından yanayım. --Sait71 10:17, 1 Aralık 2014 (UTC)
  • Boşluklar öteden beri dikkatimi çekiyordu. Boşlukların bu şekilde dolu olması düzel. İki eksiklik var. 1. Günün resmi daha büyük olmalı. Yukarıdaki küçük resimlerle aralarında fark edilebilir bir büyüklük olmalı. Resim gibi ortamlar kullanıcıların dikkatini çekmektedir. Güzel bir yönlendiricidir. Ayrıca üstte olması diğer tüm Viki'lerde görülen, estetik bir özelliktir. 2. Kategoriler, Türk Dilleri ve Diğer Vikipediler sekmelerinin bulunduğu kısım sayfanın önemli bir ögesi. Dağıtıcı unsuru var. Bu bölümün aynen kalması taraftarıyım.--Kafkasmurat- 16:55, 1 Aralık 2014 (UTC)
  • Şunu belirteyim, bu ana sayfa tasarımının büyük bir kısmı kişisel zevke göre değişiklik göstermekte. Bazıları öyle sever, bazıları başka şekil sever, ortada buluşulması çok zor bir konu. Kesin olan bazı şeyler de var ama.
  1. Bunlardan birincisi, Türk dillerinin olmaması gerekliliği. Tamamen tarafsız olmayı amaçlayan, amacı nesnel ve evrensel olan bilgiyi Türkçe dilinde sunmak olan Vikipedi'de Türk dillerine ayrıcalık tanınmaması lazım. "Neden Türk dillerine yer veriyoruz?" sorusunun cevabı çok net aslında, Türkçe ile akraba oldukları için yer veriliyor. Ancak, Türkçe ile akraba olmaları, bu dillere ayrıcalık tanınması anlamına mı gelir? Herhangi bir işbirliği mi var aramızda? Bu, tarafsızlık bakımından halledilmesi gereken sorunlardan biri.
  2. Mevcut ana sayfa düzeninin en altında yer alan telifle alakalı kısmın gereksizliği. Vikipedi'deki "her sayfanın" (madde, kategori, şablon, yardım, portal, ana sayfa... adını siz koyun) en alında "Metin Creative Commons Attribution/Share-Alike Lisansı altındadır; ek koşullar uygulanabilir. Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını ve Gizlilik İlkesini kabul etmiş olursunuz." ifadeleri var. Yasal olarak olması gereken tam anlamıyla yapılmış. Ana sayfada bu şekilde bir kez daha bunu belirtmeye (hem de bahsettiğim alıntının birkaç satır üstünde) hiç mi hiç gerek yok. Oldu olacak bir de en üste koyalım :)
  3. En başta belirttiğim gibi ana sayfa bir sergileme sayfası, yani biz geliştiricilerden çok okurlara hitap eden bir sayfa. Dolayısıyla ana sayfada "şunu da yapabilirsiniz" değil "şuna da bakabilirsiniz" demeliyiz. Bu yüzden başlık kısmındaki yardım sayfalarını kaldırıp, amacı belli konulardaki maddeleri sergilemek olan portal bağlantılarını eklemeliyiz. Bu sayede portaller daha fazla okura ulaşacaktır.
Şimdilik gözüme çarpan ve "olması gereken" noktalar bunlar. Bundan sonrası kişisel zevk ve tercihlere girmekte.--RapsarEfendim? 19:51, 1 Aralık 2014 (UTC)
Tarafsızlık diye işlevselliği göz ardı ediyorsunuz. Kimse Türkçülük yapmıyor. Bu anılan diğer tüm Türk Viki'lerde olan bir özellik. Türkiye'ye özgü değil. Bunun nedeni alternatif kaynaklar sunmaktır. Ben Azeri Viki'den çok faydalanırım mesela. Ayrıca buradaki bağlantıdan sürekli olarak bu Wiki'leri açarak okumalar yapıyorum. Kiril ve Arap alfabeleri sizi yanıltmasın, anlaşılır biçimde Türkçe konuşuyorlar. İnsanların bilgiyi benimsemesi için, öncelikle yakındaki, ardından da uzaktaki Wiki'lere bağlantı verilmesi şarttır. İkisinin de kalması taraftarıyım. Vikipedi özgür, tarafsız ve herkese ait bilgi sunuyorsa bağlantı da olmalıdır. Nitekim, bağlantılar herhangi bir yeri işgal etmiyor. Sizin tasarımınızda da bulunan sekmelerden biri olacak. Ayrıcalık tanımak değil, okuyucuya bırakılmış bir seçenek olarak düşünelim.--Kafkasmurat- 20:05, 1 Aralık 2014 (UTC)
Kimsenin Türkçülük yaptığını iddia etmedim zaten. Diğer Vikilerin ne yaptığı burayı alakadar etmiyor, önemli olan doğrusunu yapmak. Türkçe Vikipedi'yi okuyanlar Türkçe bilen kullanıcılardır. Bu kullanıcılar diğer dilleri bilmek, onlara bakmak zorunda olmadığı gibi Türk dillerini de bilmek veya onlara bakmak zorunda değildir. Bu açıkça "Türk dillerine istisna tanıyalım" uygulamasıdır ve acilen bu sistemden vazgeçilmelidir.--RapsarEfendim? 20:10, 1 Aralık 2014 (UTC)
  • Ben de diğer arkadaşlar gibi ana sayfamızın değişmesini isteyenlerden biriyim. Gördüğüm kadarıyla pek sorun yok fakat diğer vikilerde ne kadar madde olduğunu gösteren Diğer Vikipediler kısmının kalmasını düşünüyorum. Mavrikant'ın söylediği gibi başlıklar sert köşeli olmaktansa, yuvarlak köşeli olsa daha iyi olur. Ayrıca Rapsar'a teşekkürler. --Uğurkentmesaj 20:15, 1 Aralık 2014 (UTC)
Şu an o kadar detaya girmedik Uğurkent :) Yalnızca ana sayfanın amacının ne olduğunu belirttikten sonra buna uygun birkaç değişiklik belirttim. Yukarıda bahsettiğim üç noktanın (ana sayfanın amacı doğrultusunda yardım sayfaları yerine portallerin sergilenmesi, telifle ve Türk dilleriyle ilgili kısımların kaldırılması) tartışılacak bir yanı dahi yok. Hepsi olması gereken şeyler. Burada tartışabileceğimiz tek nokta, -atıyorum- spor değil de kültür portalini neden koymadığımız :)--RapsarEfendim? 20:18, 1 Aralık 2014 (UTC)
Tartışılacak bir yanı yoksa kendi başınıza işlem yapın, eleştirilere saldıracaksanız da buraya yazmamanızı öneririm. --Kafkasmurat- 21:55, 1 Aralık 2014 (UTC)
Eleştirilere saldırmadım. Türk dillerinin bulunma gerekçesi belli, doğru bir hareket olmadığı belli. Durum bundan ibaret.--RapsarEfendim? 22:10, 1 Aralık 2014 (UTC)
  • Tartışmayı biraz geç gördüm. Nereye yazacağımı bilemedim. Rapsarın haklı olduğunu düşünüyorum. Türk dilleri fazlalık arz ediyor. hacitalhamesaj at 10:50, 2 Aralık 2014 (UTC)
teşekkürler rapsar..
öncelikle türk dillerinin ana sayfadan çıkartılması gerektiği çok açık. ana sayfa tasarımı sırasında bu konuda mutabakat vardı diye hatırlıyorum. bir ara yapalım bunu. telif ibaresinden emin değilim, kalabilir.
başlık konusuna gelirsek. 'okurlar', 'katılımcılar' ayrımını yapay buluyorum ve ana sayfanın düzenlenmesine böyle bir ayrımla yaklaşmayı da gerekli bulmuyorum. ana sayfanın, okurları katılımcı olmaya teşvik edici olmasında yarar var. kaldı ki öyle yaklaşsak bile, başlığı sadece portallere ayırmak doğru gelmiyor. şu andaki başlıktan 'dizin' ve 'kategoriler'i çıkartalım bence de ve 'tüm portaller' başlığı ekleyelim.
ana sayfa tasarımını değiştirebiliriz elbette. ancak, aktif kullanıcıların, yok o köşeli olsun, yok bu şu renk olsun diye burada aylarca vakit kaybetmesinden korkuyorum. : ) --kibele 08:49, 3 Aralık 2014 (UTC)
kibele, hacitalha, Türk dilleri bölümünün Azeri, Kazak, Özbek gibi 13 Türki Vikipedi ana sayfasında bizden daha belirgin biçimde yer aldığını görüyoruz. Acaba bütün Türkler bunu yaparken, bizim sadece bir sekmeden ibaret olan, tamamen kullanıcının tercihine bağlı ve silik bir sunumu kaldırmamızın gerekçesi nedir? Yaklaşık 500 bin Türkçe Vikipedi makalesine erişimi engelleyeceksiniz. Ayrıca bu Vikipedi'nin zenginliğini, Türkçenin ve Vikipedi'nin kültürel duruşunu da sergilemektedir. Yandaki diller bileşenini, kategorileri, makale sayısını, diğer Vikipedi'leri kaldırmak neyse, bu da öyledir. Fazlalık arz ettiği nasıl belirlediğinizi merak etmekteyim.--Kafkasmurat- 18:54, 5 Ocak 2015 (UTC)
  • Bu teklifi biraz geç gördüğüm için herşey bitti de sonuna mı maydanoz oluyorum bilmiyorum; bildiğim bir şey var ki hem üyeler hem de okurlar için ana sayfa çok daha işlevsel olabilir. Koda çok hakim olmadığım için kafamdaki şeyi bir türlü gerçekleştiremedim ama tartıştığınız bazı şeylerden ve Rapsar'ın çalışmasından hareketle ben de bir deneme hazırlayıp "kısmen" göstermek istedim. Buyurun burada..
1. Logonun olduğu kısımda portalların yanında okura hitap ettini düşündüğüm üç bağlantı kaldı. "Logo ve Hoşgeldiniz" kısmı biraz şimdikinden biraz da Rapsar'ın önerisinden ibaret.
2. Klasik iki sütunlu gövde kısmını üç sütüna çıkardım. Sağdaki sütun "Haftanın seçkin maddesi" ve "Günün maddesi" için.. Buraya belki bir tane daha madde girebilir, "Günün maddeleri" olur.
3. "Günün seçkin resmi" görsellik adına üstte bir yerde olmalı. Bu nedenle ortadaki sütunun üstüne koydum. Altındaki boşluğa üçüncü sütunun altına koyduğum "Tarihte bugün" girebilir. "Tarihte bugün" kısmında bugün doğanlar ve bugün ölenler mutlaka olmalı, atlamayalım, yeterince yer var.
4. "Biliyor muydunuz?" bölümünü sağdaki diğerlerinden daha dar olan sütuna yerleştirdim. En alta konulan "Kardeş projeler" bu bölümün altına dikey olarak alınabilir.
5. Genel olarak söylemek istediğim bir şey daha var: Renk, Grafikler vs konularını çok abartmayalım, aramızda iyi bir grafiker mutlaka vardır, fikrine saygı duyarız. Kanaatim, sade grafikler, göz alıcı renklerden kaçınmak metinleri öne çıkarır, okuyucuyu yormaz.
Sonuç olarak; bu kadar kıvırabildim, ama ne demek istediğimi sanırım anlatmış oldum.. Herkese iyi çalışmalar.. --sRALpileti 17:10, 15 Aralık 2014 (UTC)
Ben Rapsar'ın önerdiği anasayfayı yıllardır destekledim. Halen de destekliyorum. Bir hizmetliden rica etsem, ana sayfayı değiştirebilir mi? Popüler tabirle "babayiğit" bir hizmetli çıkıp ana sayfayı değiştirebilir mi? :) --Sadrettin mesaj 18:34, 21 Aralık 2014 (UTC)
  • Ben başlıkta günün tarihininde olması gerektiği fikrindeyim. Onun dışında önerilen başlık sade ve işlevsel duruyor. Bu vesile ile ilgili portallere belki daha fazla gönüllü ilgi gösterir ve güncel kalır.Sait71 20:37, 21 Aralık 2014 (UTC)
  • Rapsarın önerisini hemen uygulayalım. Ayrıca alttaki telif bölümünün kalkmasında fikir birliği oluşmuşken onuda kaldıralım. Diğer yerler için fırsat bulursam ben de bir tasarım yapmayı düşünüyorum.

burada fikir birliği olan üç konuyu (başlık değişimi, türk dillerinin ve telif notunun kaldırılması) uygulamaya geçirdim. diğer konular netleştirilirse ve 'bunları biliyor muydunuz' deposu hazırlanırsa onları da ana sayfaya aktarabiliriz. --kibele 20:57, 8 Şubat 2015 (UTC)

  • Türk Dilleri bölümü oldukça kullanışlıydı. Ayrıcalık olduğunu iddia eden olmuş ancak aynı dilin lehçelerinin bilgi paylaşımında bulunması gayet normal değil mi. Hem ortak bir külür olduğundan bence türkçe vikipedinin gelişmesine çok yardımı dokunacaktır. Ayrıca Rapsar kimse bu dilleri bilmek zorunda değil demiş ancak bunlar ayrı diller değildir. Bu tablonun kaldırılması çok açık bir şekilde gereksizdir.Tablonun geri konmasını öneriyorum --erkanboz (mesaj) 17:47, 9 Şubat 2015 (UTC)

Teknik[kaynağı değiştir]

Büyük I harfi sorunu[kaynağı değiştir]

Vikipedi arama penceresinde büyük harfle arama yaptığımda eğer sözcükte büyük I varsa bunu sanırım "i" olarak algılayıp ilgili maddeye yönlendirmiyor. Örneğin ELMA yazarsanız Elma maddesine gidiyor ancak CADI yazarsanız Cadı maddesine gitmiyor. KINA araması ise Kına yerine Kina'ya gidiyor. Sorunun çözülmesi mümkün mü acaba? Şimdiden teşekkürler.--Abuk Sabuk 16:45, 31 Ekim 2014 (UTC)

Bugzilla'ya yazmak gerek. Burada çözebileceğimiz bir sorun değil. Bugzillada arama yapıp sorun için daha önce kayıt açılıp açılmadığını kontrol ettikten sonra yeni bir kayıt açabilirsiniz. MediaWikiWiki:Bugzilla. Ben yazardım ama İngilizcem derdimi anlatmaya kifayet etmiyor :( --Sadrettin mesaj 17:09, 1 Kasım 2014 (UTC)
İlgili kayıt şurada. --Superyetkinileti 17:59, 1 Kasım 2014 (UTC)
  • Teşekkürler.--Abuk Sabuk 18:13, 3 Kasım 2014 (UTC)

Barış süreci şablon[kaynağı değiştir]

Merhaba. Çözüm süreci maddesini hazırlıyorum. İsrail-Filistin barış süreci maddesindekine benzer bir şablon bakıyorum. Şunun gibi. Var mı acaba böyle bir Türkçe şablon? --Bluefin (mesaj) 20:49, 8 Kasım 2014 (UTC)

Şu var. Sait71 20:57, 8 Kasım 2014 (UTC)
Pardon ben o ilgili şablonun Türkçesi var mı olarak anlamıştım :) Bildiğim kadarıyla bizde öyle bir şablon yok. :) Sait71 20:58, 8 Kasım 2014 (UTC)
Tüh, neyse sağlık olsun :). Teşekkürler. --Bluefin (mesaj) 21:00, 8 Kasım 2014 (UTC)

VisualEditor News #9—2014[kaynağı değiştir]

23:29, 14 Kasım 2014 (UTC)

Günün seçki resmi[kaynağı değiştir]

Günün seçkin resmi neden giriş yaptıktan sonra değişiyor? --hacitalhamesaj at 06:20, 18 Kasım 2014 (UTC)

Bu bana da ilginç geliyor. 7-8 ay kadar önce tarih düzenlemesi yapmıştım ama bu etki etmiş olabilir mi bilmiyorum. Bende çözemedim bu sorunu. Aslında doğrudan Commons'tan kullanma fikri daha önce konu edilmişti. Bu bana da mantıklı geliyor fakat, nasıl yapacağıma dair fikrim yok. Belki bilen birileri çıkar. --i.e.msj 09:39, 18 Kasım 2014 (UTC)

İp Adresi Görünmesi[kaynağı değiştir]

Merhaba, yaptığım bir değişiklikte ip adresim açık kaldı bunu nasıl sildirebilirim? Bu imzasız yazı Muzisssyen (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

meta:Right to vanish/en sayfasına bir göz atabilirsiniz. --i.e.msj 12:59, 26 Kasım 2014 (UTC)
  açıkçası bir sonuca ulaşamadım daha detaylı bir bilgi verme şansınız yokmu bir admin temasa geçmem isteniyor galiba
ama hizmetlilere ulaşamıyorumMuzisssyen (mesaj) 15:51, 26 Kasım 2014 (UTC)

Google Aramalarında Onaylanmamış Değişikliklerin Görünmesi[kaynağı değiştir]

Bugün Crossfire oyununu Google'da arattım. Sağdaki Vikipedi açıklamasında küfürlü içerik gördüm. Kontrol etmeye girdiğimde henüz onaylanmamış içerik olduğunu fark ettim. Değişikliği reddettim ancak Google çoktan indekslediği için değişmesi zaman alacaktır. Google'ın yalnızca onaylanan sürümü göstermesinin yolu var mı? yoksa bu yalnızca Viki kullanıcılarına mı özgü? --Kafkasmurat- 16:03, 26 Kasım 2014 (UTC)

  • Bi de bu var. Örnekleri çoğaltmak mümkün --hacitalhamesaj at 08:32, 27 Kasım 2014 (UTC)
  • Google anlık görüntülemeyi kullanırsa olacağı budur. --Uğurkentmesaj 18:38, 7 Aralık 2014 (UTC)

Politika[kaynağı değiştir]

İlginize[kaynağı değiştir]

Yeni Viki'ler için Desteğiniz Bekleniyor[kaynağı değiştir]

Meta'da Yeni Vikipedi'ler için oylamalar yapılıyor. Osmanlıca Vikipedi Oylaması ve Güney Azerbaycan Vikipedi Oylaması'nda inceleme ve oylama yaparsanız müteşekkir oluruz. Özellikle, Latin harfli Azeri Wiki'sini anlamayan İran Azerileri için çok önemli bir konu. Sayfa Fars kullanıcılar tarafından karşıt oylarla doldurulmuş, Vikipedi'nin herkesin ana dilinde bilgi götürmesini umuyoruz.--Kafkasmurat- 11:52, 2 Kasım 2014 (UTC)

Makam bilgi kutusu kullanımı[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar uzun süredir makam bilgi kutusunu valiler için uygulamayı düşünüyorum. Geçenlerde TR'de iken fotoğrafını çekebildiğim bir vali ile buna başlamak istedim. Mustafa Taşkesen sayfasında bu uygulamayı yaptım. Bir bakarak fikirlerinizi belirtebilir misiniz! Özellikle daha önceden yaptıkları kaymakamlık makamlarınıda ekleyelim mi? Eklersek sayfada çok uzun olurmu? Herkese selamlar ve iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 17:27, 3 Kasım 2014 (UTC)

Kaymakamlık kısımları olunca gerçekten uzun olabilir. Bir vali neredeyse 10 tane kaymakamlık görevi yapabiliyor. Gerek yok gibi. --Uğurkentmesaj 17:35, 3 Kasım 2014 (UTC)
Bilgi kutuları kullanıcılara kısa bir bakışla maddeyi anlatır. Bu nedenle sorun oluşmayacağını düşünüyorsanız bence mantıklı. Fakat kişinin biyografisi kısa olup, bilgi kutusu sayfadan taşınca göze hoş görünmüyor. Bu nedenle çok uzuyorsa, bir başlık altında bu bilgileri eklemek çok daha güzel olur. Kolay gelsin.--i.e.msj 03:43, 4 Kasım 2014 (UTC)--i.e.msj 03:43, 4 Kasım 2014 (UTC)

Telif mi, yoksa değil mi?[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar, bilindiği üzere kelime / ifade tanımları ile ilgili herhangi bir müşkîlatımızı gidermek için ilgili sözlüklere başvurur, onlardaki açıklamalara binâen yine onlara atıfta bulunarak, konuyu halletmeye çalışırız. Vikipedimizde mevcut "Allah" maddesinde: "Allah" kelimesi ile ilgili olarak yapılan madde içi tanımın yerinde olmadığı, eksik ve yanlış olduğu düşüncesiyle ve bu anlamda maddeye katkı maksadıyla; en iyi/doğru tanımın yer aldığı ilgili politikamızda belirtilen güvenilir bir kaynağa atıfta bulunarak, (" Türk Diyanet İşleri Başkanlığının, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı-Dini Soruları Cevaplandırma Platformu -Dini Kavramlar Sözlüğündeki) "Allah" kelimesinin açıklanan anlamını olduğu gibi aldım ve alıntı yerini de belirterek maddeye ekledim. Bağlantıdan da anlaşılacağı üzere Sözlük "Dini soruları cevaplandırma platformu" kapsamında hizmet vermektedir. Buradaki "'Allah'" kelimesi ile ilgili olarak yapılan tanımı belirttiğim gibi hiç değiştirmeden/bozmadan, alıntı yaptığım yeri de belirterek maddeye ekledim. Yaptığım bu çalışma önce bir kullanıcı tarafından iki kez geri alındı. Maddenin tartışma sayfasında bu konuda daha önce benzeri tartışmalar yaşanmış. Ben de orada konu ile ilgili olarak gerekli açıklamada bulundum.

Daha sonra bir hizmetli bu konuda benimle değişiklik mücadelesi başlattı. Maddeye eklediğim kelime anlam açıklamasını, "'telifli içerik'" olarak nitelendiren ilgili hizmetli ile konu hakkındaki ilgili mesajlaşmamızdan da anlaşılacağı üzere söz konusu tanım, 'telif' kapsamında değerlendirilerek hizmetli tarafından ısrarlı geri alma işlemi ile maddeden çıkartıldı. Bu vesile ile aşağıda soru niteliğinde size sunulan konularda kıymetli görüşleriniz önem arzetmektedir. Burada niyetim sadece ve sadece topluluğun görüşünü öğrenmek ve o doğrultuda doğruyu/yanlışı anlama gayretidir. İnanıyorum ki kıymetli görüşleriniz, ilgili emsal çalışmalara da ışık tutacaktır.
Sorular:

  1. Sizce "Dini konularla ilgili güvenilir kaynak politikamız" gereği baş vurulan " Türk Diyanet İşleri Başkanlığının, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı-Dini Soruları Cevaplandırma Platformu-Dini Kavramlar Sözlüğü doğru bir adres midir/güvenilir bir kaynak mıdır?
  2. Sözlük aracılığıyla yapılan "Dini Soruları Cevaplama Platformunun ilgili açıklaması" nı yaptığı yerden kelime açıklaması almak "telif ihlâli" doğurur mu?
  3. Söz konusu geri alma işlemi yerinde midir?

Açıklamalarınız için teşekkür eder, saygı ve sevgilerimi sunarım.. Herkese iyi çalışmalar..--Eğitmenmahmut msj 23:37, 3 Kasım 2014 (UTC)

  • Yorum Yorum Türk Diyanet İşleri Başkanlığı güvenilir bir kaynaktır, ancak bu soru cevaplama plâtformu ne kadar güvenilir onu bilemem. Çünkü her ne kurum olursa olsun basılı veya internet bilgisi paylaştıklarında genelde bibliyografya paylaşırlar. Ancak bu soru cevap kısmında her ne kadar alanında uzman kişiler cevaplamış olsa da, güvenilirliğini ayrı bir başlıkta tartışmak daha doğru olabilir diye düşünüyorum. Bir kaynaktan yararlanacağımız zaman kelimesi kelimesine aynı cümleleri paylaşmıyoruz. Fakat, bir çok spor, müzik maddesi içerisinde kişilerin yorumları alıntı olarak birebir koyulabilmektedir. Ancak bu bir tanım olduğu için telif kapsamına girebilir kanımca. (Mesela film maddelerinde konu kısmına sinema sitelerinden de birebir alıntı yapmıyoruz.) Ancak bu tanıma uygun olarak özgün bir tanım oluşturulup kullanılabilir.Sait71 00:03, 4 Kasım 2014 (UTC)
  • Yorum Yorum Ben Diyanet işleri soru cevap kısmının güvenilir olduğunu düşünmekteyim. Daha önceden özellikle kendi annemden dinlediğim birkaç soru cevap hattı kullanımı ile ilgili güvenilir ve tatminkar cevaplar alındığını bilmekteyim. Telif konusuna gelincede daha sonrasında sorun yaşanmaması açısından Sait71'in görüşlerine katılıyorum. Saygılarımla, iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 00:46, 4 Kasım 2014 (UTC)
  • Yorum Yorum Güvenilir bir kaynaktır. Fakat buna %100 demeyelim, örneğin %30-40 kadar diyelim. Yaptığınız alıntı biraz büyük olduğundan dolayı telif hakkı kapsamına girer. Geri alma işlemi bu nedenle yerindedir. Fakat, siz söz konusu metni kendi cümleleriniz ile yorumlayarak, gerekirse madde için ikinci bir anlam açıklaması girebilirsiniz veya işte Diyanetin kuruluna göre şöyledir şeklinde bir başlık da açabilirsiniz. Doğru olan bu olacaktır. Kolay gelsin. (Bir de ek yapayım, Allah aşkına kimse bu tartışmanın yeri tartışma sayfası diyerek oraya taşımasın. Bunu ankete de yazdım. Türkçe Vikipedi'de biz böyle durumları köy çeşmesinde daha fazla yorumluyoruz ve katılım oluyor. İngilizce Vikipedi'de farklı olabilir ama burada böyle. Lütfen kimse alınmasın ve tartışmayı taşımasın ki, tartışarak net sonuçlara ulaşalım. Tartışma amacına ulaştıktan sonra elbette ilgili maddenin tartışmasına aktarılır. Teşekkürler.) --i.e.msj 03:35, 4 Kasım 2014 (UTC)
  • Vikihaber'de bu tür alıntılar yapıyoruz veya Vikipedi'de de kişilerin sözlerini alıntılıyoruz. Fakat, bu biraz farklı bir durum. sonuç olarak bunu alıntı yerine şöyle düzenleyebilirsiniz; Türk Din İşleri Yüksek Kurulu'nun Dini Kavramlar sözlüğünde 'Allah' ifadesi; yaratıcının özel ismi, kemal, cemal ve celal sıfatlarının ifade ettiği tüm anlamları kapsadığı yönünde açıklanmaktadır. Ayrıca dikkat çekilen bir başka nokta ise, Allah kelimesinin Arapça'daki ilah, Türkçe'deki tanrı, Farsça'daki hüda, İngilizce'deki god, Almanca'daki gott veya başka dillerde Allah kelimesinin yerine kullanılan tüm kelimelerden farklı olduğu, bu isimlerin özel isim olmadığı ve Allah kelimesi ile aynı anlamı taşımayacağı yönündedir. Allah kelimesinin özel isim olmasına rağmen, diğer dillerde Allah için kullanılan tüm kelimelerin cins isim olduğu yönünde bilgiler verilmiştir. Yaratıcının adının ikil ve çoğul yapılamayacağı, bu nedenle kullanılan Allah kelimesinin sadece hak ma'bûdu, varlığı zorunlu olan yaratıcıyı ifade ettiği, çeşitli ayetler kaynak gösterilerek açıklanmıştır. Ardından da referans. Oldu, bitti. Kolay gelsin.--i.e.msj 10:40, 4 Kasım 2014 (UTC)
  • Sn.Eleman, Sn.Kafkas'ın yaptığı aşağıdaki açıklamasıyla ilgili olarak ne dersin?..--Eğitmenmahmut msj 22:37, 4 Kasım 2014 (UTC)
Sonuç olarak sunucuları ABD'de bulunan ve ABD yasalarına tâbi bir web sitesine içerik ekliyoruz. Adil kullanım deneme yazısında, ABD'de bile adil kullanım konusunda pek çok muamma olduğunu çevirmiştim. Sonuç olarak Vikipedi'de içeriğin ticari olarak bulundurulmadığını biliyoruz. Fakat dikkat etmemiz gereken nokta, bu içeriğin lisans kapsamında ticari amaçlar için de rahatlıkla kullanılabiliyor olmasıdır. Bunu kesinlikle unutmamalıyız. Yani sorun, içeriğin Vikipedi'de bulunması değil, içeriğin Vikipedi'den serbest bir şekilde ticari amaç da dâhil olmak üzere alınarak kullanılabiliyor olmasıdır. İşte bu nokta, elimizi kolumuzu bağlıyor ve bu nedenle böyle büyük alıntılar yapamıyoruz. Sıkıntı bu olduğu ve buna çözüm bulunamayacağı için, Vikipedi'de lisans konuları hakkında kapsamlı politika ve yönergeler bulunuyor. (Elbette bu geniş kapsamı İngilizce ve meta için geçerli) Bu konuyu bildiğiniz gibi Vikipedi tartışma:Adil kullanım sayfasında çok uzun süre tartıştık. Bir de benim yorumumu şöyle düşünün. Ben Vikipedi'de adil kullanıma hayır diyenlerden birisiyim. Bu nedenle cevabımın bu yönde olması da kimseyi şaşırtmamalı. Tartışma sonrasında fikirlerim bir miktar değişti aslında ve bu tür büyük kopyalamalara daha farklı gözle bakıyorum. Ancak, sonuç olarak bu büyüklükte kopyalamalar yapılmasına doğru olarak bakmıyorum. Yukarıda örnek verdiğim gibi, çok karışık gibi gözüken bir metin olsa da, kolaylıkla telif hakkı bulunmayan bir duruma getirilebiliyor. Bu kopya işlerine özellikle Türkçe Vikipedi'de böyle başlarsak, bunun sonunu asla alamayız. Bundan adım gibi eminim. Umarım yanıtımın faydası olmuştur. Teşekkürler.--i.e.msj 08:36, 5 Kasım 2014 (UTC)
  • Açıklamada bulunan herkese teşekkürler. Özellikle Kafkasmurat 'ın yaptığı açıklama, konuyu buraya taşımamın esasına çözüm niteliğindedir. Bu görüşü destekleyen/karşı olan arkadaşlarımızın gerekçeli açıklamaları son derece önem arz etmektedir..--Eğitmenmahmut msj 20:38, 4 Kasım 2014 (UTC)
Konu hakkında bilgisi olmayan arkadaşlara, burayı okumalarını tavsiye ederim. Kaynak göstermek koşulu ile alıntı yapma serbesttir durumu, Vikipedi için söz konusu değildir. --Eldarion 07:44, 5 Kasım 2014 (UTC)
Sözlük maddesini nasıl aktaracak acaba? Sözlük, bu karşılık için kurulmuş bir yapı. Aynen aktarılmak durumunda. Aksi takdirde, anlam nasıl anlaşılabilir? Akademik tezlerin tümü sayfalarca sözlük maddesi alıntısı yapmaktadır. Kendi cümlesini kullanamaz. Tanımlar için tek adres olduğundan sözlüklere başvurmak zorundayız. Sözlükler arası bile telif söz konusu değildir. İlgilenenler bu konudaki en büyük iki kaynağı, Dil Derneği ve TDK. sözlüklerini incelerse, noktası- virgülü aynı tanımları göreceklerdir. --Kafkasmurat- 15:26, 5 Kasım 2014 (UTC)
mecranın adının 'sözlük' olması, tdk, dil derneği gibi sözlüklerle aynı kategoride değerlendirilmesini sağlamaz. (kaldı ki o konuda da vikipedi'nin tavrı sizin söylediğiniz gibi değildir). onlarca satır süren bu açıklamaların sözlük tanımı olmadığı açıktır. bakınız tdk'nin ve dil derneği'nin 'allah' tanımları. --kibele 15:41, 5 Kasım 2014 (UTC)
Mesela Allah karşılığı ikisinde de aynı. Tanrı olarak verilmiş. Bunu direkt aktarsak telif kapsamında olur muydu? Sonuçta yine karşılığın tümünü aktarıyoruz. Maddenin uzun bir açıklaması var ise ne yapacağız, kesme olanağı mevcut mudur? Ayrıca Tanrı maddesi iki sözlükte de aynıdır. Bunlar neden birbirine dava açmamaktadır? Çünkü tanımlar dilin temel özelliği olarak benzer olmak zorundadır. Dil zaten ortaklık ürünü olmalıdır. Bu halde ortak bir tanım şarttır. Bunu da yetkili diyebileceğimiz bir kurum madde halinde vermiştir. Ayrıca İngilizce Vikipedi'de pek çok madde direkt telif eserlerden tanımlar alıntılamıştır. Bunları değiştirmek mümkün değildir, tanım vermek de zorunludur. O halde ne yapmalıdır?--Kafkasmurat- 16:42, 5 Kasım 2014 (UTC)
'ne yapmalıdır?' mesela sözlüklerin "totoloji" tanımlarına bakmalı.. :) --kibele 16:57, 5 Kasım 2014 (UTC)
  • Alıntı yapılabiliyor ama bu kadar değil elbette :) En basitinden film, şarkı, albüm gibi maddelerde alıntılar var bolca. Hatta Vikisöz'e de bakılabilir, onlar da alıntı :)--RapsarEfendim? 16:29, 5 Kasım 2014 (UTC),
  • Saygıdeğer Vikipedist arkadaşlarım, bu konuyu buraya taşımamdaki asıl maksat, öncelikli olarak ilgili maddeyi sağlıklı bir içeriğe sizlerin onayı ile kavuşturmaktı. Hal böyleyken, bir diğer maksadımda mevcut politikalarda yer almayan bir husus ki, (sağ olsun sn.Kafkas Murat'ın da ısrarla vurgulamaya/belirtmeye çalıştığı) "sözlük tanım alıntılarının telif sayılmaması gerektiği" konusunu bu vesile ile tartışıp, topluluğun onayını alarak ilgili politikamıza gerekli açıklamayı/ifadeyi yerleştirmektir. Buraya kadar yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere çok farklı ve anlamlı düşünceler, tartışmaya katılanlarca ifade edilmektedir. Madde için sözlükten alıntıladığım içeriğin, bir 'sözlük kelime tanımlama/açıklama içerik' olması sebebiyle, telif ihlâlli sayılamayacağı düşüncesiyle, kaynak belirtilmek suretiyle olduğu gibi maddede yer almasının mahzurlu olmayacağını da düşünerek maddeye eklemek istemiştim. Görüyorum ki, içeriğin uzunluğu sebebiyle bazı arkadaşlarımız 'telifli içerik' sayılacağı yönünde görüşler bildirmekteler. Öyle olup olmadığı konusunun, politika düzenlenmesine yönelik olarak tartışılmasından yanayım. Öte yandan, alıntıladığım içeriğin (tanımın) anlamını bozabilirim düşüncesiyle her hangi bir uyarlama şimdiye kadar yapmamıştım. Sağ olsun Sn. i.e.' nın yukarıda düzenlediği/uyarladığı tanımdan esinlenerek, alıntıladığım içeriği burada fazla yer işgal etmemek adına maddenin tartışma sayfasında uyarlamaya çalıştım. Uygun olup olmadığı hususu, bilgi ve görüşlerinize sunulur. Teşekkür ederim ...--Eğitmenmahmut msj 18:00, 5 Kasım 2014 (UTC)
  • Rapsar'ın söylediği gibi Vikisöz öyle. Vikisözlük'te gördüğüm maddeler neredeyse tamamiyle sözlüklerden alınma maddeler. --Uğurkentmesaj 20:53, 5 Kasım 2014 (UTC)
yani? --kibele 23:02, 5 Kasım 2014 (UTC)
yani telifli içerik 'kopyala-yapıştır'. Hem de kitaplardan, sadece sözlük içerikleri de değil. Bunu yoksa siz yeni mi öğreniyorsunuz, bunca zamandan beri deneyimli bir hizmetli olarak? Şaşırdım doğrusu.....--Eğitmenmahmut msj 07:10, 6 Kasım 2014 (UTC)
altında kapı gibi C (copyright) işareti olan site için ’ İlgili site telifli midir?’ diyen birisinden telif dersi alacak değilim. --kibele 09:07, 6 Kasım 2014 (UTC)

13. Altın Örümcek Web Ödülleri Yarışması[kaynağı değiştir]

  • Katılımlar, 13 Kasım 2014 ile 12 Aralık 2014 tarihleri arasında yapılıyor. Bildiğiniz gibi Türkçe Vikipedi 2007 yılı Ocak ayında bu yarışmada en iyi içerik ödülünü kazanmıştı. Birliğe daha fazla ihtiyacımızın olduğu bu günlerde, aramızda (eğitim kategorisi için başvuru ücreti 80 TL'dir.) para toplayarak Türkçe Vikipedi olarak bu yarışmaya adaylığımızı koyalım mı? Ben 20 TL verebilirim örneğin. Bu konuda birisi de önderlik ederse (çünkü ben çok uzaktayım) çok sevinirim. Eğer kabul görürse, bu fikri hayata geçirmek ve aramızdan birisinin veya bir kaç kişinin bu ödülü adımıza almaları beni mutlu edecektir örneğin? Fikirleriniz nelerdir? Öğrenmek isterim. Teşekkürler.--i.e.msj 11:25, 4 Kasım 2014 (UTC)
Fikrini saygıyla karşılamakla beraber, oraya verilecek parayla bir "Türkçe Vikipedi Kütüphanesi" oluşturma fikrini daha faydalı buluyorum :) Toplanan bağışlarla kaynak kitaplar alınır, kullanıcılar arasında dolaşır vs. Neyse ya da, fikir sadece :)--RapsarEfendim? 11:43, 4 Kasım 2014 (UTC)
Kütüphane için de 20 TL verebilirim :) --i.e.msj 11:57, 4 Kasım 2014 (UTC)
  • Daha önce da kazanmıştık hatırladığım kadarıyla. Aslında tekrar böyle bir ödül kazanmak Vikipedi'yi canlandırabilir. Eğer ilgi olursa ben faydalı buluyorum. Sait71 11:51, 4 Kasım 2014 (UTC)
  • Karşı Karşı Bilginin ödülü olmaz. Vikipedi özgür olarak kalmalıdır. Dolayısıyla bilgiyi satmak gibi birşey söz konusu edilemez. Saygılarımı sunarım. n.y.k.s (mesaj) 13:58, 4 Kasım 2014 (UTC)
Mesele bilginin ödülü değil, buranın daha fazla tanıtılması ile Vikipedi'de birlik ve beraberliği güçlendirmek. --i.e.msj 14:22, 4 Kasım 2014 (UTC)
Oylama mı yapıyoruz da yahu :) Kimse bilgiyi satalım dememiş zaten, sadece böyle bir ödül alırsak belki haber bültenlerinde, programlarda iki çift kelam ederlerde Türk halkı ilgi gösterir diye düşünüyorum kendi adıma. Bilgiyi satmak isteseydi adamlar köşelik olurdu zaten :)Sait71 18:22, 4 Kasım 2014 (UTC)
  • Destek Destek Bilginin ödülü olmaz. görüşüne katılmakla beraber Türkçe Vikipedi'nin halk içinde reklama ihtiyacı olduğunu düşünmekteyim. Bu nedenle kazanılacak bir ödül gerçekten faydalı olur. Ne kadar ihtiyaç duyulursa maddi olarak katkıda bulunabilirim. + Rapsar'ın teklifinede. Saygı ve selamlarımla, İyi Vikiler,Bu imzasız yazı Fenerli1978 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
Bence de bunun olması gerekir. Vikipedi'nin daha çok kullanıcıya ihtiyaç duyduğu günlerde bu ihtiyaç var. --Uğurkentmesaj 17:15, 4 Kasım 2014 (UTC)

En azından Türkçe Vikipedi'de Muhammed'e Hazreti Muhammed denmelidir.[kaynağı değiştir]

  • Bütün İslam Peygamberleri için de öyle. aleyhisselam denir. Nedir aleyhisselam? “Selam olsun” demek. Ayrıca kutsal olduğuna inanılan hiçbir kitapta peygamberlerden bahsedilirken bu tür ifadeler kullanılmamış demek de olmaz.

burada topluluğun yanıldığını düşünmekteyim. Kur'ân'ı Kerim'de özellikle Saffat Suresi'ni incelerseniz peygamberlerden bahsedildikten sonra ismiyle beraber selam olsun buyurulur. örn: selam olsun nuha selam olsun ilyasa gibi. yüksek şahsiyetli kişilere bey hanım gibi ifadeler kullanılır . bu sıfatlarla kişiye olan saygınlık anlatılmak istenir . dolayısıyla bütün peygamberler birer önderdir ve saygınlığı herkesten daha çok haketmektedirler . gerçi onlar bu saygınlığı beklemez ve istemezler ancak bu bir edep ve güzel ahlak örneğidir. Binaenaleyh en azından Türkçe vikipedide hazreti ifadesi kullanılması uygun olur. Topluluğun görüşüne sunuyorum. Saygılar. n.y.k.s (mesaj) 14:21, 4 Kasım 2014 (UTC)

Yorum Yorum Türkçe Vikipedi ayrı bir Cumhuriyet değildir. Sadece bilgileri Türkçe dilini bilenlere ulaştırmak için Wikipedia'nın Türkçe sunduğu bir Ansiklopedidir. TÜrkçe Wikipedia'da bunu yapalım İspanyolca bizi ilgilendirmez gibi birşey olamaz. Bu nedenle bu burada alınacak bir karar değil global bir karardır. Selamlar ve iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 15:24, 4 Kasım 2014 (UTC)
Oy kullanmaya gerek bırakmayacak kadar taraflı bir tavır. Tarafsız bakış açısını tekrar incelemenizi tavsiye ederim.--İyi Vikiler.Ayrıntılı Bilgi#ileti 17:57, 4 Kasım 2014 (UTC)

Yorum Yorum Kullanıcı Nykswood 'dun aramıza yeni bir kullanıcı olarak katıldığını göz önünde bulunduruyor, 'ne tür bir tavırla' konuyu gündeme getirdiğini/buraya taşıdığını da kendi takdirine bırakarak, konuyla ilgili olarak diyorum ki:

  1. İlgili kayıtlardan gördüğümüz kadarıyla, konu yaklaşık 10 yıldır topluluğumuzun gündemindedir ve sık sık tartışılmaktadır, bu hepimizce malum..1, 2, 3, 4, 5
  2. Bir vikipedi kullanıcısı/devriyesi olarak bu konu ile ilgili izlenimim, konunun köklü olarak hallolmadığı yönündedir. Bunu benim gibi aynı konumda olan buradaki herkesin bildiği de bir gerçek.. Gün yok ki, bu konuda herhangi bir değişiklik / tartışma / eleştiri olmasın,
  3. Özellikle emektar vikipedist arkadaşlarımız, Türk Vikipedisinin gelişmesini-büyümesini-itibarının artmasını-daha güvenilir bir hâle gelmesini zaman zaman bil vesile vurgulamaktadırlar. Konuyu bu açıdan ele aldığımızda: Şurada yer alan politika izahında "Farklı dillerde birçok Vikipedi projesi mevcuttur ve bunların hepsi aynı çatı altında birleşmektedir. Topluluklarının farklılıkları sebebiyle farklı özellikleri ve yönleri bulunsa da tüm Vikipedi projeleri temelde aynıdırlar." ifadesi yer almaktadır. Buradan hareketle dinlerin evrensel olduğunu da dikkate alındığımızda, tartıştığımız konu hakkında vikilerarası bir birlikteliğin olmadığı da görülmektedir. Hepsinin "bir çatı altında toplandığı" ifade edilen "Farklı dillerdeki Vikipediler" nedense evrensel din konularında bu birlikteliği maalesef sağlayamamaktadırlar. Burada tartıştığımız konu, bazı vikipedilerde, adeta bu tartışmayı başlatan kullanıcı arkadaşımızın talebi doğrultusunda konuyu değerlendirmiş ve ilgili maddelerinde buna yer vermişlerdir:
    1. http://ar.wikipedia.org/wiki/%D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF Arabic
    2. http://az.wikipedia.org/wiki/M%C9%99h%C9%99mm%C9%99d Azerbaycanca
    3. http://ace.wikipedia.org/wiki/Nabi_Muhammad -Achinese
    4. http://bcl.wikipedia.org/wiki/Mahoma Bikol Central
    5. http://ceb.wikipedia.org/wiki/Mahoma Cebuanu
    6. http://ff.wikipedia.org/wiki/Nelaa%C9%97o_Muhammadu Fulah
    7. http://ha.wikipedia.org/wiki/Muhammad Hasais
    8. http://ku.wikipedia.org/wiki/Mihemed Coirdis (Kurdi)
    9. http://so.wikipedia.org/wiki/Muxamed Soomaaliga
    10. http://tl.wikipedia.org/wiki/Muhammad Tagalog

özetle: Açıklamalarım kişisel görüşümdür,belirtmeliyim. Sonuç itibariyle Türkçe vikipedinin, Türkçe konuşan okuyucuları, özellikle İslam dini Peygamberinin isminin yalın halde ' Muhammed ' olarak maddede kullanılmasından çok büyük bir oranda rahatsızlık duymakta, bunu her vesile ile ifade etmektedirler. Buna zaman zaman hepimiz tanık olmaktayız.. Türkçe vikipedi; elbetteki Türk değildir ama üstün bir çoğunlukla Türkçe konuşan, Türkiye'de yaşayan insanların katkılarıyla varlığını sürdüren ve değer kazanan bir ansiklopedidir. Tartıştığımız konunun köklü olarak halledilmesi, bu anlamda hali hazırda önem arz eden sorun niteliğindeki gerçeklerin de "'halı altına süpürmek'" yöntemiyle göz ardı edilmemesi gerektiğine ortaya koymaktadır. Evrensel özellikteki bütün dinlerin, emsal teşkil eden değerlerine de aynı şekilde ilgili maddelerde yer verilmesi/ifade edilmesi, bir mahzurdan /sakıncadan ziyade, mevcut sorunu/eksikliği gidereceği de bir gerçektir. Bunun birilerince 'taraflı bir düşünce oluşturacağı' varsayımı bana göre geçerli bir neden değildir. Bu sebeple, ilgili politikanın toplulukça yeniden değerlendirilmesi, ihtiyaca cevap verir nitelikte hazırlanması ve uygulanması kaçınılmazdır... Herkese iyi çalışmalar dilerim..--Eğitmenmahmut msj 20:22, 4 Kasım 2014 (UTC)

Pastafaryanizm dinine mensup bir inanan olarak bende bundan sonra dinimizin tanrısı Uçan Spagetti Canavarı ve peygamberimiz Bobby Henderson'dan bahsederken saygı ifade eden bir ön ek kullanılmasını istiyorum. Dinimizin gerçek olmadıgına inananlar varsa ilahimizi dinlemelerini öneririm. --Mavrikantmsj 23:08, 4 Kasım 2014 (UTC)
"Yüce Tanrı Zeus", "Gerçek Tanrı Yehova", "Kudretli Çaydanlık" ve tabi ki "Yaratıcı Uçan Spagetti Canavarı".Vikipedi bilimi esas alır. Gerçekleri barındırmaya çalışır. Bilimde olduğu gibi Vikipedi'de de bir şeyin birileri için anlam taşıması ya da kutsal olması temel politikaların ihlalini gerektirmez. Hiçbir şey bu inançları kötüleme-aşağılama yetkisi vermediği gibi; yüceltme ve kabul etme yetkisi de vermez. Tekrarlıyorum: temel ilkelere aykırılığı bariz olan bir konunun tartışılması bu ilkeleri hatırlatmaktan ileri gitmeyecektir. Sürekli tekrar etmek var olan gerçeği değiştirmeyecektir. Bazı kesimler Muhammed'i şeytan, bazı kesimler Yunan Tanrıları'nı senaryo repliği, bazı kesimler FSM'yi gülünç bulduğu sürece sırf kullandığımız dilin mensuplarının inançları o yönde olduğu için ilkelerimizden ödün vermek hatalıdır.--İyi Vikiler.Ayrıntılı Bilgi#ileti 07:07, 5 Kasım 2014 (UTC)
  • Cidden? 2014 yılındayız ve 2015'e gireceğiz, 15561. defa bu konuyu mu tartışacağız?--RapsarEfendim? 08:13, 5 Kasım 2014 (UTC)
  • Bu tartışmaya çok fazla katılmak niyetinde değilim ve aman aman bir müslüman olmasam da, benim bile içim yalnızca Muhammed yazıldığında kıpır, kıpır ediyor. Sonra farklı bir açıdan konuya bakmaya çalışıyorum ve bu kapsamda hazreti ifadesinin mantıklı bir gerekçesi olup, olmadığını araştırıyorum. Ancak bu konuda da, hazreti ifadesinin kullanılmasının gereksiz olduğunu açık ve net bir şekilde görüyorum. Kur'an'da Allah, biz insanları bu dünya için halife olarak yarattığını söylüyor. Kaldı ki, bize şah damarımızdan daha yakın olduğunu da belirtmiştir. Bu kapsamda ben, biz insanlar için de Hazreti İnsan teriminin kullanıldığını biliyorum. Bir övgü kelimesinin ansiklopedi de yer almasını hem düşündüğümde hem de daha önce yapılmış tartışma ve açıklamalar nedeniyle uygun bulmadığımı belirtmeliyim. Aslında ben hazreti kelimesinden ziyade Muhammed (İslam peygamberi) şeklinde kullanılmasının doğru olacağını düşünüyorum. Fakat baktığımda bunun da sayfaya yönlendirildiğini görüyorum. Sonuç olarak aynı kapıya çıkıyor yani. Burada herkesin mutlu olmayacağı açık ve nettir. Başlık için bu gözle bakılmasını daha doğru buluyorum. Teşekkürler.--i.e.msj 08:49, 5 Kasım 2014 (UTC)
  • İncelemeelemanınına katılıyorum. Özellikle de Burada herkesin mutlu olmayacağı açık ve nettir. sözüne. Ancak peygamber demek taraflılık mıdır? Bunu tartışma sayfasında da belirtmiştim --hacitalhamesaj at 13:51, 5 Kasım 2014 (UTC)

Hizmetlilik başvurusu/Uğurkent[kaynağı değiştir]

Selam Vikipedistler, üzerinden 1 hafta geçen buradaki oylamaya katılırsanız iyi olur. İyi Vikiler. --Uğurkentmesaj 17:33, 4 Kasım 2014 (UTC)

New Wikipedia Library Accounts Now Available (November 2014)[kaynağı değiştir]

Apologies for writing in English, please help translate this into your local language. Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today :)

The Wikipedia Library is announcing signups today for, free, full-access accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for:

  • DeGruyter: 1000 new accounts for English and German-language research. Sign up on one of two language Wikipedias:
  • Fold3: 100 new accounts for American history and military archives
  • Scotland's People: 100 new accounts for Scottish genealogy database
  • British Newspaper Archive: expanded by 100+ accounts for British newspapers
  • Highbeam: 100+ remaining accounts for newspaper and magazine archives
  • Questia: 100+ remaining accounts for journal and social science articles
  • JSTOR: 100+ remaining accounts for journal archives

Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team.23:19, 5 Kasım 2014 (UTC)

You can host and coordinate signups for a Wikipedia Library branch in your own language. Please contact Ocaasi (WMF).
This message was delivered via the Global Mass Message to The Wikipedia Library Global Delivery List.
Rapsar, senin fikrini hayata mı geçirmişler? İnceleyip, biraz açıklayabilir misin? :) --i.e.msj 05:32, 6 Kasım 2014 (UTC)
  • Ben de dün gece gördüm ve şok oldum :) Aynen benim fikrimi, daha benim aklıma gelmeden çalmışlar :)--RapsarEfendim? 09:01, 6 Kasım 2014 (UTC)
  • Ana sayfalarını elimden geldiğince çevirmeye çalıştım. Tüm Türkçe Vikipedi kullanıcılarını projeye davet ediyorum.--RapsarEfendim? 09:55, 6 Kasım 2014 (UTC)
  • Vikipedi:Vikipedi Kütüphanesi sayfasını oluşturdum ilk adım olarak. Projenin tam olarak nasıl işlediğini bilmiyorum henüz; ama "anladığım kadarıyla" Türkçe Vikipedi'de mesela yalnızca Türkçe kaynaklar toplanacak. Birkaç kişi daha yardımcı olursa Türkçe Vikipedi için güzel bir kazanım olur.--RapsarEfendim? 10:28, 6 Kasım 2014 (UTC)
  • Biraz daha inceleme fırsatı buldum. Vikipedi kullanıcıları, bazı çevrimiçi arşivlerle iletişime geçerek bu arşivlerden hesap talebinde bulunuyor. Örneğin ben şu arşive ulaşmak için bir talepte bulundum, katkı sayım da göz önüne alınınca verirler diye umuyorum :) Biz de gerekli altyapıyı sağlarsak, doğru kişilere ulaşırsak, ne bileyim şu an ücretli hizmet veren Cumhuriyet arşivinden 20 kişilik kontenjan alabiliriz mesela :) Daha ne hizmetler var bilmiyorum, inceliyorum şu an.--RapsarEfendim? 11:12, 6 Kasım 2014 (UTC)
  • Bu konuyla ilgilenmek isteyen arkadaşlar mesaj atabilirse iş bölümü yapar ve kısa sürede Türkçe Vikipedi'ye de uyarlarız bu sistemi.--RapsarEfendim? 18:13, 6 Kasım 2014 (UTC)
  • Yukarıda belirttiğim gibi bazı arşivlere erişim için başvuruda bulunmuştum, "British Newspaper Archive" için yaptığım başvuru kabul edilmiş. Bana e-posta atarak siteye üye olmamı, sonrasında ise kendi hazırladıkları bir formu doldurmamı söylediler. Bunları hallettim. Şimdi benim üyeliğimi bir yıl boyunca kullanıma açacaklar :) Sistem böyle işliyor.--RapsarEfendim? 16:57, 8 Kasım 2014 (UTC)

Vikipedi Kütüphanesi[kaynağı değiştir]

Selamlar herkese. Bir üstteki başlıkta kabaca bahsettiğim Vikipedi:Vikipedi Kütüphanesi sayfasını oluşturduğumu topluluğa bildirmek isterim. Daha önceden dile getirdiğim "kütüphane" fikrine göre doğruları, fazlaları ve eksikleri mevcut :)

Nedir bu Vikipedi Kütüphanesi?
Vikipedi Kütüphanesi, Vikipedi kullanıcılarının hangi kaynaklara hangi yollarla erişebileceğini gösteren bir ortam. Şöyle ki, herhangi bir konu hakkında kaynak ararken kitap, dergi, gazete, makale gibi yayınları kullanmaktayız. Bu kaynaklara nasıl ulaşılabileceğini, nereden ulaşılabileceğini işte bu sayfada basit bir biçimde görebilirsiniz.
Sistem nasıl?
Projede "koordinatör" (İngilizce projede coordinator demişler, biz başka ad da koyabiliriz) adı verilen bir grup var ve projenin yönetiminden sorumlu. Burada Vikipedi içindeki aktivitesinden çok site dışı aktivite daha önemli. Çünkü, esas konuya geliyorum, bu kişiler çeşitli kurum ve kuruluşlarla iletişime geçerek kaynak ayarlama işini üstleniyor. İngilizce Vikipedi'deki kullanıcılar bazı katalog siteleriyle iletişime geçerek "hesap bağışları" istemiş ve ücretli olarak erişilebilen çeşitli kataloglara erişim için 4.500'ün üzerinde hesap almış. Bizde de "koordinatör" olarak seçilen kullanıcı(lar), örneğin, şu anda para karşılığında erişilebilen Cumhuriyet gazetesi arşivi için bu siteyle iletişime geçerek hesap bağışı talebinde bulunabilir. Bağış işleminin gerçekleşmesinin ardından "Cumhuriyet için 10 hesap aldık" duyurusu yapılır ve hesaba erişmek isteyenler adını yazdırır. Benim gördüğüm kadarıyla aktif olarak katkı yapanlara veriliyor bu hesap, yani "ben alayım da bir gün lazım olur" mantığında olanlara verilmiyor :)
Bunun yanında bu koordinatörler bir "bilgin"i (scholar demişler, başka bir şey de diyebiliriz) veya bir kütüphaneyi de ziyaret edebilir, bunlarla iletişime geçebilir ve kaynaklarından Vikipedi kullanıcılarının da faydalanmasını sağlayabilir. Ben "şu şahıstan şu belgeye ihtiyaç duyuyorum" diyen birisinin talebini başka bir Vikipedi kullanıcı karşılayabilir böylece.

Proje kaba hatlarıyla bu şekilde. Türkçe Vikipedi olarak "gerçek bir topluluk" olmamız gerekiyor artık. Herkesin yer şeye kolayca ulaşabileceği, fikir belirtebileceği, tartışabileceği bir topluluk. Bu proje bu amaca ulaşmak için iyi bir yol bence :) Bu projede yardımcı olmak isteyenler bana mesaj atabilirse iyi olur. Sayfaları tamamlayalım önce, ondan sonra hayata geçirelim. --RapsarEfendim? 21:00, 6 Kasım 2014 (UTC)

Ben Ankara için vaktim oldukça bu tür işlerle ilgilenmek isterim. Eğer gönüllü arkadaşlarda çıkarsa buluşup, milli kütüphaneye felan da gidebiliriz. Ancak bizim ülkede bu tür şeylere çok olumlu yaklaşacaklarını düşünmüyorum. Aslında çok yararlı bir proje. Bu konuyu açıklasak bile bizi ciddiye alıp böyle bir imkan sağlarlar mı, orası meçhul. Üniversiteler felan yardımcı olurlar bence, ancak devlet kurumlarının bu işe pek sıcak bakacaklarını sanmıyorum. Yok sistemi mi hackleyeceksiniz, ne yapacaksınız diye birden FBI moduna geçerler :) Mesela hobi amaçlı fotoğraf çekiyorsun, hemen uyarıyorlar neymiş efendim burada fotoğraf çekmek yasakmış :) Ancak uğraşmamız lazım diye düşünüyorum. Biz uğraşmazsak kimse uğraşmaz. Ben varım diyorum :)Sait71 21:21, 6 Kasım 2014 (UTC)
Dijital kütüphaneler tamam ama geleneksel kütüphanelerde nasıl işleyecek bu sistem? Ya da o konuda da bir şey düşünülmüş mü? --cobija 22:44, 6 Kasım 2014 (UTC)
@Kullanıcı:Cobija, şu an için bakmadım nasıl işlediğine ama tarama yöntemiyle halledilebilir diye düşünüyorum. Ya da belli bir kurumla anlaşılıp, bazı Vikipedi üyelerinin o kütüphaneden ücretsiz olarak faydalanması sağlanabilir.--RapsarEfendim? 08:34, 7 Kasım 2014 (UTC)
Bencede konu gayet mantıklı ama Sait'in çekincelerine de katılıyorum. Ben yaşadığım yer itibari ile projeye desteğim az olabilir. Ama elimden gelen tüm desteği sizlere sağlamak isterim. Fenerli1978Buyrun beniiiim? 01:50, 7 Kasım 2014 (UTC)
Bu işin internet üzerinden olmayacağı çok açık. Çünkü e-posta yöntemiyle felan kurulan iletişimlerde ne yazıkki bir çok kurum geri dönüş yapmıyor. Eğer imkan olursa, internet üzerinden iletişimi @wikipedia.org mail adresi olan bir hesaptan yapmak lazım. Bunun dışında en etkili yöntem bana göre bir kaç kişi toplanıp belirlenen yerlere ziyaret usulüyle gidilmesi ve durumun açıklanmasıdır. Bunun dışında yukarıda söylediğim hususların olması muhtemeldir. Ben yapılacak ziyaretlerin çok daha etkili olacağını sanıyorum. Mesela Cumhuriyet gazete Ankara Bürosu Çankaya'da, İstanbul'da ise internet işleri ile uğraşan Şişli'de bir yeri var. Buralara arşiv için ziyaret yapılabilir. Tabi ilk önce temelleri atalım bunlar sonra konuşulacak ve karara bağlanacak işler. Sadece basılı hizmet veren kütüphanelere ise o şehirdeki kullanıcılar için ücretsiz üyelik ayarlanabilir. Mesela kurumla anlaşılır ve Vikipedi'den alınacak bir kod gibi şeyle gidildiğinde belli bir süre için kitap çıkarma olayı olabilir. Milli kütüphane'den bildiğim kadarıyla bir kaç liraya çıkarabiliyordunuz, onu ücretsiz yaptırabiliriz. Ve aynı kütüphanede kitabın % bilmem kaçına kadar fotokopi çektirilebiliyordu, o hizmetten de yararlanabiliriz. :) Sait71 14:07, 7 Kasım 2014 (UTC)
Düzeltme yapayım, millî kütüphaneden yalnızca başbakanlık onayı olunca Ankara içerisine belli bir süre kitap felan verilebiliyormuş. Bunun sebebide içerisindeki eserlerin arşiv olmasındanmış. :)Sait71 16:22, 7 Kasım 2014 (UTC)
  • Eskisi kadar etkin olmasam da, bende üzerime düşecek ne varsa yapmaya ve yardıma hazırım.--i.e.msj 16:20, 7 Kasım 2014 (UTC)
Gerekli sayfaları oluşturma konusunda yardım etmek istiyorsan mesaj atabilir misin?--RapsarEfendim? 17:54, 7 Kasım 2014 (UTC)

Ready for translation: VisualEditor News #9—2014[kaynağı değiştir]

Hi! This is an invitation to join translators working on the November's issue of the VisualEditor monthly newsletter, which will be widely delivered later this week. The previous bulletin was published in 10 languages, but the translation was completed only for three of them. Will we do better this month? We'd like to reach many more communities in their own language this time, as we're announcing interesting developments like the new ability to add tables and their elements. Thanks a lot for your help! Elitre (WMF) 10:25, 11 Kasım 2014 (UTC)

PS: Here are some instructions. Please go to the translation page: your language should be available from the drop-down menu on the right. Once you've selected it, you'll see the document in English side by side with any translation work already done in your language. You can add new translations or modify existing ones. If you need further help or would like to receive a talk page message to be notified of future translations, please contact me directly.

PPS: My apologies if you have read this elsewhere, and if I picked up a wrong page for this request: please feel free to move it to the most appropriate venue!

Tarihi videolar[kaynağı değiştir]

Herkese merhabalar arkadaşlar, bugün Moskova'daki Türkiye Büyükelçiliği Facebook ve Twitter'dan hesaplarından bir video paylaştı. Pathé News tarafından oluşturulan tarihi öneme sahip binlerce video youtube'daki şu kanalda bulabilirsiniz. Türkiye'yi ilgilendiren kısımlar içinde şöyle bir filtre oluşturabiliyorsunuz. Belki ilginizi çekebilir diye buradan paylaşmak istedim. Saygı ve selamlarımla, iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 22:19, 11 Kasım 2014 (UTC)

  • Değerli vikipedistler. Seçkin İçerikler konusunda (özellikle VP:SMA) ve diğer seçkin içerik adaylıkları konusunda biraz daha gayret gerekiyor. Adaylıkları okuyalım, tartışalım. Daha iyisi için çalışalım. Sevgiler.ahzaryamedileti 08:47, 12 Kasım 2014 (UTC)

Yok mu gönüllü bir arkadaş? 5 sorumlumuz var fakat 4'ü etkin değil. Biri ise etkin fakat yeteri kadar ilgilenemiyor. --SiLveRLeaD mesaj 07:29, 14 Kasım 2014 (UTC)

Hizmetliler ne güne duruyor canım. Yapıversin onlar. Şaka, şaka... Soğuklar biraz daha bastırsın, katılım artar diye düşünüyorum. O da olmazsa, yaza doğru muhakkak katılım artacaktır. Sabretmek lazım. Bazılarının sözüyle; bugün bitirilmesi gereken bir projede değiliz ki!..--i.e.msj 08:37, 14 Kasım 2014 (UTC)
Ben proje işlerinden işyerinde bile kaçarım. :) Fenerli1978Buyrun beniiiim? 14:07, 14 Kasım 2014 (UTC)

Sen, ben yazmışız gibi davranılmaz burada,
tek bir yanıt bile verilmez yorumların altına,
korkular büyüktür çünkü aman vermez kullanıcılara.
Fakat bu yazılanlar unutulmaz,
gün gelir bir bakarsın ummadığın anda yazdıkların karşında...
O yüzden, ifşâ etme bence kendini,
Sonra tek derdi, hizmetli olmaktı derler sana da :)


Dedim ya, okulların açılmasının ardından bu kış Vikipedi'ye büyük bir katkı yığını olacak diye... Aaaaa, lütfen bak aşağıda sabah gazetesi bile Vikipedi'yi kopya alıp, bağlantısız ve lisans belirtmeden yazıyor. Bu kadar büyük olmamıza rağmen, o kadar aceleci değiliz yani. (Peki bu gazetenin yorum sayfasına gerçekleri yazdım, yayınlayacaklar mı? Elbette hayır. Bu nedenle BİZ İNGİLİZCE VİKİPEDİ DEĞİLİZ VE HİZMETLİLER DE İNGİLİZ DEĞİL..., Bir ara adını hatırlamadığım bir kullanıcı vardı üniversitelere Vikipedi için koşan... Yemin ederim arkasında olmadığım için büyük hata yaptım ve uzun zamandır çok üzülüyorum.) Sonuçta; Türkçe Vikipedi'de kullanıcılar için canla, başla hatalarını kontrol edenler var ve arkalarını sürekli olarak kontrol ediyorlar, sağ olsunlar. (Örneğin; burada büyük hatalı bir geri alım işlemi yapmışım (Hani, bayt bakımından) ve aaaa kontrolüm ve geri almam hatasızmış aslında. Bunun için tüm Vikipedi cemiyetinden kendim ve klavyem adına özrü bir borç bilirim. Keşke geri almasa imişim. Benim hatam. Neden? Bir gün sonra müdahale edilmiş bile olsa, sürüm kontrolü uygulaması için farklı düşünen bir hizmetliyi meşgul etmiş oldum, ondan. Dediğim gibi, İngilizce Vikipedi miyiz biz? Hah, bu arada bu yazdıklarımı alkollüyken yazdım, sonra buna ne oluyor diye önüme yazdıklarımı koymayın... (Yasal hakkım içerim arkadaş.) Not: Lütfen (Allah aşkına), benim gazıma gelip bir şeyler yazacaksanız yazmayın. Sonra kışkırtmaktan engellenebilirim. --i.e.msj 17:11, 15 Kasım 2014 (UTC)

Kibele 3 dk sonra geri almış. Yanlışlıkla "değişikliği eski haline getir" e basmış olabilir. Arada ben de yanlışlıkla (nasıl oluyor demeyin. Harbiden oluyor) değişikliği geri alabiliyorum. hacitalhamesaj at 18:20, 15 Kasım 2014 (UTC)

sabah.com.tr deniz seki'nin yakalanma haberinin altına, seki'nin hayatını ve kariyerini anlattığı bir bölüm eklemiş. eklemiş derken viki'deki Deniz Seki maddesini aynen kopyalamış. yani viki'nin bayağı ciddiye alındığının farkına varılarak çalışmalar ona göre yapılırsa daha doğru olur. ANADOLU (mesaj) 15:45, 15 Kasım 2014 (UTC)

Bir yorum yazdım ama takarlar mı bilmiyorum (Burası İngilizce Vikipedi olmadığı için böyle bir söz sarf ettim. Hatalı ise silmeyin, üzerini çizin.). Bu konuları takip edecek ve sonuçta Creative Commons lisanslarının ülkemizde henüz geçerli olmadığından dolayı ilgili yerlere yazacak kullanıcıları bir araya toplayacak heyecana ihtiyacımız var. --i.e.msj 17:11, 15 Kasım 2014 (UTC)

Sabah gazetesi bunu sık yapmaya başladı! Geçen gün Kemal Sunal'ın doğum gününde Google onu doodle layınca (Türkçe karşılığı ne demek bilmiyorum) bu haberi yaptılar. Sabah gazetesinden biri aramıza sızmış gibi görünüyor. Birde Milliyet'teki Aykut Kocaman sayfası daha feci. Adamlar ham halinden kopyalamış. Simple cup icon.svg ler filan duruyor sayfada. Geçen gün gördüm onlar adına utandım! Fenerli1978Buyrun beniiiim? 07:19, 16 Kasım 2014 (UTC)

"Vajina" maddesine erişim engeli[kaynağı değiştir]

Selamlar,

Açık konuşayım olayı sosyal medyada öğrendim. Kullanıcı girişimi yaptıktan sonra kolayca mevzubahis maddeye ulaşabiliyorum. Ancak aşağıda paylaştığım bağlantıya tıkladığımız zaman madde açılmıyor, acaba Youtube Twitter serisine bir yenisi mi eklendi? Yoksa teknik arıza mı?

Söz konusu bağlantı için: http://tr.wikipedia.org/wiki/Vajina

Kolay gelsin. --bermanya 21:08, 16 Kasım 2014 (UTC)

Gizli pencerede açtığımda da maddeye erişebiliyorum. Üstelik çocuk profili filtrelemesine sahip yurt internetinden bağlanarak. --cobija 22:23, 16 Kasım 2014 (UTC)
Hayır, Bermanya'nın verdiği link gizli pencereden de açılmıyor. URL tabanlı engelleme bu. TİB üzerinden linki kontrol ettim. Herhangi bir mahkeme kararı olmadan yapmışlar. Aynı şeyi geçen ay soL gazetesi yazarı Kemal Okuyan'ın yazısına da yapmışlardı. Sayfayı açmak istediğinizde o sayfa hiç yokmuş gibi boşluğa gönderiyor sizi. EkşiSözlük'te de gündem olmuşuz. İleri demokrasi! Durmak yok yola devam! --Mavrikantmsj 22:35, 16 Kasım 2014 (UTC)
Gerçi baktım da Yandex DNS kullanıyormuşum. --cobija 22:42, 16 Kasım 2014 (UTC)
  • Maalesef doğru bir haber. Aynı mantıkla bağırsak maddesini neden engellemiyorlar acaba? Kafaları bir oraya mı çalışmaktadır? Hizmetlilerin muhatap olarak itiraz etmesi gerekir.--Kafkasmurat- 18:52, 17 Kasım 2014 (UTC)
  • Bunun devamı gelir. Sırada olanlar insan penisi, sex.. İngilizce Vikipedi gibi dik bir duruş sergileyerek 24 saatliğine siteyi karartabiliriz, kabul görürse. --bermanya 20:12, 17 Kasım 2014 (UTC)
2 yıl önce Rusya'nın internete sansür uygulamaya çalışmasından sonra Rusça Vikipedi'de de yapıldı. Aynısını neden bizde yapmayalım. Şimdi manifesto yazma zamanı. --Mavrikantmsj 21:33, 17 Kasım 2014 (UTC)
Yalnız bunun bürokratik bir hata olabileceğini, yürütme ve yasama erkini içermeyen basit bir işlemden ibaret olabileceğini göz önünde bulunduralım. İşgüzar bir memurun şahsi kararları söz konusu olabilir. Ayrıca bu bir sansür değil, ahlakın yanlış yorumlanmasıdır. Bildiğimiz anlamda sansürde Ermeni Kırımı maddesini engellemeleri gerekirdi.Karartma eylemi yerine iletişim kurmayı deneyebiliriz. Yetkili olarak hizmetliler durumu sorgulayabilir.--Kafkasmurat- 21:44, 17 Kasım 2014 (UTC)
İşgüzarlıkla alakası yok. Bu bir SANSÜRDÜR. TTNET'in açıklamasına göre Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından insanların özgür bilgiye ulaşması engellenmiştir. Yanlışlıkla kapanmış olsaydı Google+'ta olduğu ertesi günü erişime açılırdı. Bu sayfalar kendi kendine açılmayacak. Tepki koymamız şart. Jimmy Wales Vikipedi ile doğrudan ilgili olmayan SOPA yasasına karşı koca İngilizce Vikipedi'yi 24 saat kapatmış iken direk Türkçe Vikipedi'ye karşı olan bu sansür için daha az bir tepki verilemez. --Mavrikantmsj 22:07, 17 Kasım 2014 (UTC)
Teknik olarak konuya hakim olmadığım için neden ve nasıl engellendiği konusunda bir şey diyemeyeceğim; ancak sansürün "her türlüsüne" karşıyım. Siteyi belli bir süreliğine karartmak (Rusçayı geçtim, en büyük proje olan İngilizce Vikipedi de karartmıştı) insanların bilgiye erişmesini de engeller. Tepki koymanın iyi bir yolu, ilgili maddeyi el birliğiyle muhasır medeniyetler seviyesine getirmek olabilir.--RapsarEfendim? 22:11, 17 Kasım 2014 (UTC)
Benim anladığım kadarıyla 3 maddemiz url tabanlı olarak TİB tarafından erişime engellenmiş. Yani DNS ayarı ile felan giremiyorsunuz. Şöyle bir şey varki, Vajina maddesine İngilizce isimle yapılan yönlendirme ile ulaşabiliyoruz. Yani bu engelleme emrini veren/yapan zat-ı muhterem arkadaş, sadece "aklınca" kafasındaki "terbiyesiz şeyleri" yazıp direk engellemiş. Engelli olan url= (http://tr.wikipedia.org/wiki/Vajina), yönlendirme üzerinden erişimi mümkün olan url= (https://tr.wikipedia.org/wiki/Vagina). 1 tane olsa belki yanlışlık olmuş olabilir denir, ancak sosyal medya ve haber sitelerinden okuduğum kadarıyla "kadın üreme organları" ve "insan penisi" maddeleri de engellenmiş (kontrol etmedim bile daha). Şu durumda Wikipedia adına açıklama yapacak olan hizmetliler, devriyeler felan değildir. Bu konunun direk vakfa aksettirilmesi lazım bana göre. Çünkü yetkili kişiler onlardır. Wikimedia'nın bir karar alması ve uygulaması lazım. En güzel tepki 24 saatliğine erişimin durdurulması olacaktır bana göre.Sait71 23:15, 17 Kasım 2014 (UTC)

Arkadaşlar şöyle bir geçmişe gidiyorum aynı uygulama Orta Çağ'da Hollanda'da kitapların yakılması şeklinde yaşanmış. Karartma vs. gibi tepkiler en son yapılması gereken uç örnekler. Elde bir mahkeme kararı yok, TİB'in keyfi yaptığı bir şey. Kurumla iletişime geçip durumun sorulması lazım. Şu durumda tepki göstermenin en iyi yolu Rapsar'ın dediği gibi okkalı bir vajina maddesi hazırlamak. --cobija 08:46, 18 Kasım 2014 (UTC)

Mahkeme kararı zaten olmaz, çünkü TİB'in, hükümet tarafından yetkileri artırıldı. Yani bu sayfaları mahkemeye verseler kapatma kararı çıkaramazlar. O sebeple hükümet bu tür durumlarda kimseye sorulmasın, kimse karışmasın diye TİB'in yetkilerini artırdı. Vajina maddesini geliştirmekte güzel bir mesaj olabilir, ancak öncelikli olarak Vikipedi'nin bu karara tepkisini daha açık ifade etmesi lazım. Böyle bir tepki ulusal hatta uluslararası medyada illaki yer alacaktır. Böylece geri adım atabilirler. Ancak diğer türlüsünün çok etkili bir çözüm getireceğini sanmam. Sadece güzel bir mesaj olur lakin bizi sonuca götürmez diye düşünüyorum. Biz yine de geliştirelim tabi. Mesela Almanca'da SM durumda madde. Bu arada vajina ile birlikte 3 tane daha maddemiz engellenmiş. Bunlar için bence ortak tepki 24 saatlik erişim durdurma olmalıdır.Sait71 08:54, 18 Kasım 2014 (UTC)

öncelikle, sansürün vikipedi topluluğunda neredeyse hiç destek bulmaması çok sevindirici.. bu ve 'rahatsız edici' olma potansiyeli olan diğer maddeleri seçkin/kaliteli madde düzeyine çıkartmak bence de yapılması gerekendir, ansiklopedik cevap esasen budur.. ancak topluluk, karartma benzeri konularda istekli olursa ona da hayır demem kişisel olarak. öncelikle teknik konuyu anlamakta yarar var ancak bu bir kişinin keyfî kararıysa bile, tepki gösterilebilir, tavır konabilir. bu noktada hizmetli olmanın bir farkı olduğunu düşünmüyorum ama üzerime düşeni yapmaya hazırım elbette. --kibele 09:03, 18 Kasım 2014 (UTC)

  • Yemin ederim, bir yaşıma daha girdim. Hani bir laf vardır ya, Çingeneye yetki vermişler önce babasını asmış. Bundan bir farkı yok, yapılan engellemenin. Durumun derhal vakfa bildirilmesi önemli gözüküyor. Madde ne durumda olursa, olsun; bu uygulama cahiliye dönemi uygulamasıdır. Kişisel bir karar olarak verilmiş olsa bile, büyük bir insanlık ayıbıdır. Engelleme yapanları buradan kınıyorum. --i.e.msj 09:34, 18 Kasım 2014 (UTC)
Bu tür bir uygulamanın hiçbir dayanağı yokken, keyfi bir şekilde yapılması kesinlikle vakfın konudan haberdar olmasını gerektirir bana göre de. Söz konusu haber vermenin sonu 24 saatlik bir karartma olursa, ona da hiçbirimizin hayır diyeceğini zannetmiyorum. Bugün bu maddelerle başlar, yarın siyasi maddelere sıçrar... Şimdi dur denmezse, o zaman sessizce izlemekle yetinmek zorunda kalırız. --Théoden ileti 15:47, 18 Kasım 2014 (UTC)
  • Olayı ahlaki veya diğer boyuttan düşünmemek lazım. Bu ansiklopediyi günde milyonlarca insan okuyor. Daha önce diğer vikilerde olduğu gibi 24 saatliğine erişimin engellenebilmesi iyi olur diye düşünüyorum. --Uğurkentmesaj 16:01, 18 Kasım 2014 (UTC)
  • Ben şu sayfadaki info ile başlayan mail adresine kişisel mail hesabımdan, kendi çapımda bir mail gönderdim. TİB'in sayfaları engellediğini ve Vikipedi topluluğu olarak bize yardım etmelerini felan anlatan bir mail yazdım. Sizde buna benzer mail gönderin bence. En azından bizi ciddiye alıp konuyu araştırırlar ve onlar ne tepki koyarsa bizde destekleriz. Ayrıca şu madde geliştirme işlemini de faaliyete geçirelim derim ben.Sait71 17:14, 18 Kasım 2014 (UTC)
Sait ben de Meta'da bazı kahyalara durumu bildirdim. Eğer onlardan geri dönüş olmazsa. Bu sefer Jimbo Wales. --Uğurkentmesaj 17:16, 18 Kasım 2014 (UTC)
Arkadaşlar TTNET hariç giriliyor bilgisi var. Devlet engellese hiçbir şekilde girilmez. Yetkili biri başvurursa açılacağını tahmin ediyorum. Büyük olasılıkla bürokratik bir hata var.Müstehcenliğin yanlış yorumu söz konusu. --Kafkasmurat- 17:50, 18 Kasım 2014 (UTC)
Merhabalar, erişim sadece TTNET üzerinden engelli. Karartma yerine her sayfada görülen sağlam bir panel(banner) sansür sorununu her okuyana anlatacaktır. Ama topluluktan ne karar çıkarsa ben de desteklerim. Yapılan şeyin saçmalığına zaten değinmek istemiyorum. Hatta maddeyi kod olarak günün maddesi yapmak da tepki olur fakat geri dönüşleri hoş olmayacaktır :) .Olayın siyasi ve diğer biyoloji maddelerine sıçraması olası. Sayfanın üstünde görülen paneller ile okuyuculardan e-posta göndermelerini isteyebiliriz. Greenpeace birçok şirketi bu yolla ikna ediyor. Ne dersiniz?İyi Vikiler.Ayrıntılı Bilgi#ileti 18:08, 18 Kasım 2014 (UTC)
  • Tekrar belirtme ihtiyacı duyuyorum. Siteyi bir günlüğüne veya belli bir süreliğine kapatmak tepki koymanın iyi bir yolu olsa da o süre içerisinde insanların bilgiye ulaşmasını da engellemiş olacağız. Alınacak kararın karşısında durmayıp, destek vereceğim; ancak bunu da belirtmek istedim. Ana sayfaya çıkacak bir seçkin resim adayı aradım ama bulamadım. Şu resim belki yarın için ana sayfaya çıkarılabilir (hani sayfayı engelleyen her kimse onun "düşünce yapısına" tepki olarak).--RapsarEfendim? 08:35, 19 Kasım 2014 (UTC)

Ben konu ile ilgili BTK'yı aramaya çalıştım fakat yurtdışında olduğum için benim arayabildiğim numara +903125865500 fakat tahmin edebileceğiniz gibi sürekli meşgul! Birde 166 diye bir numara var ama ben VOIP üzerinden bu numara üç haneli olduğu için arayamıyorum. Tr de olan arkadaşlardan biri bu numarayı arayıp bir malumat alabilirmi? Ben ayrıca buradan durumu anlatan bir mesajda yazdım ve bana geri bildirim yapılması için seçeneğide işaretleyerek bilgilerimi girdim (Neden ihbar sayfasından yaptın derseniz başka bir yer bulamadım). Sizlerde konu ile ilgili ihbarda bulunursanız sorunun kısa sürede halolacağını düşünüyorum. Karartma içinde Rapsar ile aynı fikirdeyim, bir (tabiri mazur görün) dangalağın yaptığı bir hata yüzünden (çünkü ortada mahkeme kararı yok) niçin Tüm Türkçe Vikipedi kullanan insanları zor durumda bırakalım. Saygı ve selamlarımla, iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 10:11, 19 Kasım 2014 (UTC)

Aslında "vajina" ve diğer engellenen maddelerden birisini GM yapmakta iyi bir mesaj olabilir. Sait71 10:43, 19 Kasım 2014 (UTC)
  • Herhangi bir tepki verilmeden önce durumun anlaşılması gerekli. TTnet'in bu açıklamasına göre ortada bir TİB kararı var. 5651 erişim engellemesi kanununa göre: İçe­ri­ği bi­rin­ci fık­ra­da be­lir­ti­len suç­la­rı oluş­tu­ran ya­yın­la­rın içe­rik ve­ya yer sağ­la­yı­cı­sı­nın yurt dı­şın­da bu­lun­ma­sı ha­lin­de ve­ya içe­rik ve­ya yer sağ­la­yı­cı­sı yurt için­de bu­lun­sa bi­le, içe­ri­ği bi­rin­ci fık­ra­nın (a) ben­di­nin (2) ve (5) [Müstehcenlik, TCK 226] ve (6) nu­ma­ra­lı alt bent­le­rin­de ya­zı­lı suç­la­rı oluş­tu­ran ya­yın­la­ra iliş­kin ola­rak eri­şi­min en­gel­len­me­si ka­ra­rı re’sen Baş­kan­lık ta­ra­fın­dan ve­ri­lir. Bu ka­rar, eri­şim sağ­la­yı­cı­sı­na bil­di­ri­le­rek ge­re­ği­nin ye­ri­ne ge­ti­ril­me­si is­te­nir. TCK 226'ya göre bilimsel eseler müstehcenlik kapsamı dışında. Ancak Vikipedi'yi bilimsel eser olarak değerlendirmeyecek bir bürokratik kafa böyle bir saçmalığı kolayca ortaya çıkartabilir. İşi bilen birileri TİB kararına karşı mahkemeye itiraz etmeli. Açıkçası karartma gibi bir tepki, böyle şeylere yol açabilecek bir kanun çıkarken mantıklı olabilirdi (aynen SOPA gibi) ama şu an yanlış olsa da mevcut yasalarla mümkün olan bir uygulama için, sitede üstünden yönlendirilecek, herkesin görebileceği, iyi yazılmış bir metni daha anlamlı bulurum.--Sayginerv-posta 10:56, 19 Kasım 2014 (UTC)
Tam girebiliyorum derken, giremediğimi gördüm. Diğer engellenen sayfalar hangileri? Birisi Vajina, diğeri İnsan penisi, bir diğeri Testis torbası ve son olarak Kadın üreme organları... Kaynak : TTNET’ten Vikipedi'ye "vajina" ve "penis" sansürü --i.e.msj 11:14, 19 Kasım 2014 (UTC)
Bu haber ilk çıktığında kontrol etmiştim ve erişebilmiştim, halen de erişebiliyorum. Herhangi bir DNS vs ayarı da yok bilgisayarımın. Erişemeyenler ne gibi bir hata alıyor? --Bluefin (mesaj) 15:56, 19 Kasım 2014 (UTC)
Pardon haberin detaylarını şimdi gördüm. Sadece TTNET kullanıcılarının yaşadığı bir engelleme imiş. Superonline kullandığım için sanırım etkilenmedim. --Bluefin (mesaj) 16:00, 19 Kasım 2014 (UTC)
Sansür ,tepki filan falan tamam bildirelim, bencede engel olayı Vikipedi bünyesi için çok yalnış. Ancak maddenin bilgi kutusunda ki vajina resmi değiştirilmeli. Buraya çizgi şeklinde bir görsel koyulabilir. Sonuçta ilkokul çocukları girip ödevlerini yapmaya gayret ediyorlar. Resim resmen ergen birine pornografik gelebilir. Benim fikrim derhal kaldırılmalı. Katılan ve katılmayanlar fikir beyan etsin lütfen .Mutlutopuz 17:03, 19 Kasım 2014 (UTC)
Sansüre karşı olduğum için kaldırılması fikrini desteklemiyorum. Burası bir ansiklopedi. Anatomiyle pornografi aynı şeyler değil. Bu sebeple kalmalı.Sait71 17:11, 19 Kasım 2014 (UTC)
Sansür kararını yerinde fakat yetersiz buluyorum. Beyin ve akıl maddeleri de toplumu kışkırtıcı ve yıkıcı etkiye sahip.--Alperen (mesaj) 18:39, 19 Kasım 2014 (UTC)
Bir önerim var. Durumu Vakfa bildirelim, her gün o sayfalara erişimi özel ve sürekli değişen bir IP'den yapsınlar :D ahahahahah--Alperen (mesaj) 18:42, 19 Kasım 2014 (UTC)
Vitruvian Man by Leonardo da Vinci censored
URL tabanlı erişim engelinde bu mümkün değil sanırım. Sunucular üzerinden geçen her şeyi kontrol etmek için son teknoloji yeni cihazlar aldıkları okumuştum. Hem illegal bir şey yapmıyoruz ki neden dolambaçlı yollara başvuralım. Yaptıkları bu engelleme kendi çıkardıkları saçma yasaya bile aykırı. Bilimsel bilgi sözde müstehcen denerek engelleniyor. Vakıf Vikipedi'yi tamamen kapatsada beyefendiler günah işlemekten kurtulsa. Yarın günün resmi olarak bunu kullanabilir miyiz?Her ne kadar seçkin resim olmadığını bilsemde derdimizi çok güzel anlatıyor.--Mavrikantmsj 19:00, 19 Kasım 2014 (UTC)
Sansürsüzlük ve özgürlük anlayışınız yedi,sekiz ya da dokuz yaşında ki bir çocuğun bir tıkla argo türkçe de bilmem ne ile karşılaşmasını hoş gösterebilir. Çocuk sahibi olanlara sesleniyorum hanginiz çocuğunuzun bu sayfaya tıklayıp bu resim ile karşılaşmasını hoş karşılar. Bu resim bu sayfadan kaldırılmalı. Hangi özgürlük ve sansürsüzlük anlayışı bir çocuğun akıl sağlığından daha önemli olabilir. Çıldırdım kusura bakmayın. Ota topa atlayıp yorum yapıp bu işe sesiz kalanlar hepinize yazık. Özgürlük demek ahlaksızlık demek değildir. Mutlutopuz 18:57, 19 Kasım 2014 (UTC)
  • münferiden şu ya da bu maddeye sansür uygulanmasına, abesle iştigal olacağı kanaatinde bulunmaktan mütevellit muhalifim. suiistimaline enfüsi sebeplerle mani olunamayan türkçe vikipedi'ye bilcümle türkiye hudutları dâhilinde muvasalatın men'inden fevkalade hoşnut olacağımı ifade etmek isterim. ANADOLU (mesaj) 19:24, 19 Kasım 2014 (UTC)
İki adam tutup da madde yazdırın desen yüzüne bakan olmaz, sayfa engellemek için milyonlarca lira yatırım yaparlar :D--Alperen (mesaj) 20:52, 19 Kasım 2014 (UTC)
  • info@wimedia.org mail adresine attığım elektronik posta sanırsam Wikimedia Türkiye yetkililerine yönlendirilmiş olacakki; info-tr@wikimedia.org adresinden Tahsin Ozun isimli bir kişi tarafından şöyle bir cevap geldi. İnşallah bu konu hakkında bir şeyler yaparlar. Bu kişiyi tanıyan var mı acaba. :) Sait71 21:42, 19 Kasım 2014 (UTC)
vk. türkiye yetkilileri mi? kim bunlar? biz bunları neden tanımıyoruz? yani burada az çok iyi kötü gördüklerimizin dışında (üstünde, yanında, çevresinde) başka yetkililer de mi var? ANADOLU (mesaj) 16:13, 20 Kasım 2014 (UTC)
Wikimedia Vakfının işleyişi hakkında çok bir bilgim yok; ancak onların resmi sitesindeki iletişim mailine attığım e-postaya yanıt olarak, tr.wikimedia mail adresinden, Türk bir gönüllüden cevap gelince "yetkili" kelimesini kullandım. Bende tanımıyorum bu kişiyi, ancak tahminim vakıf için çalışan birisidir heralde.Sait71 16:35, 20 Kasım 2014 (UTC)
acaba kendisine bir mail atarak "Affedersiniz, ama Sizi biraz tanımamız, en azından hangi görevi işgal ettiğinizi öğrenebilmemiz mümkün mü acaba?" ya da "Siz kimsiniz?" ya da "Hayırdır birader?" benzeri bir soru sorulsa iyi olmaz mı? direkt aydınlanmaz mıyız? ANADOLU (mesaj) 19:12, 20 Kasım 2014 (UTC)
info-tr@wikimedia.org bu adresten sorulabilir. :)Sait71 19:29, 20 Kasım 2014 (UTC)
Sait senin dediğin Tahsin Ozun, OTRS gönüllümüz Taysin olabilir. info-tr@wikimedia.org adresine giden mesajları OTRS gönüllüleri cevaplandırıyor da. --Uğurkentmesaj 21:40, 21 Kasım 2014 (UTC)
  • Önümüzdeki günlerin GSR'lerini ayarladım. Yalnızca üç adet, cinsel içerikli denebilecek seçkin resim bulabildim. Ayrıca bazı kullanıcılar, tepkilerini belirtmişler. Elbette, görüşlerine saygı duyarım. Fakat, üzülerek söylüyorum Türkiye'de yaşayanların çoğunda veya Türkçe Vikipedi'ye Türkçe katkıda bulunan çoğunlukta; Türkçe Vikipedi'yi yalnızca kendi biyografisini ekleyebilecekleri bir alan olarak görme düşüncesi mevcut. Ayrıca bazı kişilerde, devlet yanlış görüyorsa doğrudur ve bu resim çıkarılmalıdır mantığı var. Bu kişilerin tamamı, ders veya bilgi edindikleri esnada Vikipedi'yi bilimsel bir ansiklopedi olarak görüyorlar, ancak konu gerçekten bilimselliğe geldiğinde Vikipedi'nin kendi örf, gelenek ve ananelerine uygun yayın yapan bir alan olduğunu varsayıyorlar. Bir maddeye farklı gözle bakıp, diğer maddeye baktığında ise tu, kaka demek hiç uygun bir davranış değil. Asıl akla aykırı mantık budur. --i.e.msj 23:22, 19 Kasım 2014 (UTC)
Böyle bir aksiyona karşıyım. Olayın hukuki boyutu çözülmeden, engellemenin saçmalığı, Vikipedi maddelerinin ansiklopedik niteliği kanunen kabul görmeden bunu yapmak ana sayfanın da engellenmesi için malzeme vermekten başka sonuç vermez. Kullanıcılara maddelere erişebilecekleri yollar gösterilerek (yönlendirme sayfalarını kullanmak veya maddeyi "madde adı (tıp)" gibi geçici başlıklara taşımak gibi), durum çözülene kadar URL tabanlı engellemenin etkisi sınırlandırılabilir. Diğer mevzuya gelince, insanlar farklı sebeplerle bazı içerikleri istemeyebilirler. Wikimedia'nın bu yönde isteğe bağlı bir içerik filtresi çalışması vardı bir ara hatta yanlış hatırlamıyorsam. Bu yüzden bu tür içeriğe karşı görüş verenleri hemen sansürcü, akıl-mantık dışı, "devlet yapıyorsa doğrudur"cu ilan etmeyin lütfen.--Sayginerv-posta 16:18, 20 Kasım 2014 (UTC)
"Vikipedi maddelerinin ansiklopedik niteliği kanunen kabul görmeden" - ki tr. vikipedi maddelerinin en az %90'ının ansiklopedik niteliği falan yok, kanunla kabul görse de yok. ANADOLU (mesaj) 19:17, 20 Kasım 2014 (UTC)
Konu maddelerin kalitesi değil sınıflandırması.--Sayginerv-posta 16:11, 21 Kasım 2014 (UTC)
Vikipedi maddelerinin ansiklopedik niteliği kanunen kabul görmesi ne demek? Kanunlar ansiklopedi maddesini düzenlemez ki?--Alperen (mesaj) 19:47, 20 Kasım 2014 (UTC)
"Vikipedi maddelerinin ansiklopedik niteliği kanunen kabul görmesi" demek, ilgili kurumların (TİB, mahkemeler vb.) Vikipedi'yi bir çevrim içi ansiklopedik eser olarak değerlendirilmesi ve bu tarz bir gerekçeyle bir engellemeye muhatap olmaması gerektiği sonucuna ulaşması demek.--Sayginerv-posta 16:11, 21 Kasım 2014 (UTC)

21 Kasım 2014 Cuma günü yani bugün Türkiye saati ile 10:12'de mail hesabı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından aşağıdaki mail ulaşmıştır.

uyari@ihbarweb.org.tr

10:12 (11 dakika önce)

Sayın İlgili,

Bilindiği üzere, 04/05/2007 tarihli ve 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” 23/05/2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Başkanlığımızın Bilgi İhbar Merkezine aşağıda yer verilen alan adı ile ilgili ihbar/ihbarlar tarafınızca gönderilmiştir. Yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda, alan adında herhangi bir suç unsurunun bulunmadığı tespit edilmiştir. Diğer yandan ihbarınıza konu alan adındaki URL adresinin tarafımıza bildirilmesi durumunda gereği yapılacaktır. Daha fazla bilgi için, “www.ihbarweb.org.tr” ve “www.tib.gov.tr” İnternet adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

Bilgilerinize rica ederim.

İlgili URL: https://tr.wikipedia.org/wiki/Vajina İlgili alanadı: tr.wikipedia.org


Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı

Yasadışı ve zararlı içerikler ile karşılaşmamak için ücretsiz olarak sunulan Güvenli İnternet Hizmeti’ni kullanabilirsiniz. Detaylı bilgi için “www.guvenlinet.org.tr” İnternet adresini ziyaret edebilirsiniz.



Tüm yazışmalarda aşağıdaki satırı bulundurunuz -----------------
Please include the below line in your reply -----------------

[URLID:77345897]: [REFID:1404678]:

Bu mailden sonra ne yapmak gerekir? Nasıl bir yol izlenmeli? Bu iş açıkça TTNET'in işgüzarlığı gibi görünüyor. Selamlar ve iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 08:28, 21 Kasım 2014 (UTC)

Tek madde değil deniyor, bir kontrol yapmak lazım. --Kafkasmurat- 09:20, 21 Kasım 2014 (UTC)
  • Burada mesele anamız bacımız, çoluğumuz çocuğumuz değil. Sansür yedik, kim tarafından hangi gerekçeyle yapıldı emin olamıyoruz ama ortak tepkimizin ne olması gerektiğini konuşmalıyız. Bu olayda bile tek yürek olamayacaksak daha bir şey söylemiyorum ben, teşekkür ederim. --bermanya 23:19, 21 Kasım 2014 (UTC)
  • Ayrıntılı olarak bilgi edinebilecek miyiz diye birkaç görüşme yapacağım pazartesi günü, haberleri buradan bildireceğim. --e.c. 23:54, 21 Kasım 2014 (UTC)
e.c. Salı günü akşam oldu. Hala haber yok mu? Yoksa vakıf bizi unuttu mu? --Mavrikantmsj 17:50, 25 Kasım 2014 (UTC)
İletişime geçtim, sonuçları aktaracağım, sevgiler. --e.c. 02:23, 26 Kasım 2014 (UTC)
  • Söz konusu maddelere TTNET'ten erişim sağlayabiliyorum. Sorun çözülmüşe benziyor. Sansür olduğuna inanan arkadaşlarımızın olaylara daha metanetli ve sorgulayıcı bir tutumla yaklaşmasını öneriyorum.--Kafkasmurat- 12:49, 12 Aralık 2014 (UTC)

Yeter Artık Haykırıyorum![kaynağı değiştir]

Vikipedi'de sabahtan beri çok yoğun şekilde vandalizm var ve baş edemiyoruz. Her Pazar günü aynı işkenceyi çekmek zorunda değiliz. Korumaya alınması gereken onlarca madde, süresiz engel verilmesi gereken onlarca kullanıcı adı var. Filtreler bile engelleme oranında bütün değişikliklerin %20'sine kadar ulaşıyor. "Artık gözünün üstünde kaş var" gibi gerekçeleri bırakıp 3-5 kişiyi daha hizmetli seçebilir miyiz? Vikipedi'nin işleyişi ciddi şekilde aksıyor ve buna bir son vermemiz lazım! --Alperen (mesaj) 20:02, 23 Kasım 2014 (UTC)

Şu an önümüzdeki herkese hizmetlilik yetkisi versek dahi çözülmez, çünkü bu işlerle ilgilenen kullanıcı yok pek. 1-2 istisna var benim kafamda ama tam emin değilim.--RapsarEfendim? 20:15, 23 Kasım 2014 (UTC)
Ha bu arada karanlıklı, mumlu, küfürlü bir laf da vardı :)--RapsarEfendim? 20:16, 23 Kasım 2014 (UTC)
Katılıyorum. Bu işi çok iyi yapabilecek arkadaşlar varken onlarıda küstürdüler. Bu iş dünyayı kurtaracak kadar ehemmiyetli bir iş değil . Bazılarımızın bunu anlaması lazım. Bence bir kaç aday göstermemiz gerekli. İlkini ben gösteriyim Kullanıcı:Rapsar derim. Mutlutopuz 20:24, 23 Kasım 2014 (UTC)
Rapsar bahsettiğin mum yakmaksa ben sabahtan beri fener tutuyorum burada :D Fakat vandalizmi geri almakla olmuyor kardeşim. Aynı kişiler aynı şeyleri yapıp duruyor. Yapılması gereken 15-20 tane IP adresine bir günlük engel vermek. Onu yapan gün içinde çıkmadığından gülünç durumlara düşüyoruz.--Alperen (mesaj) 20:38, 23 Kasım 2014 (UTC)
Sürekli aynı adresle vandalizm yapan kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor yalnız.--RapsarEfendim? 20:43, 23 Kasım 2014 (UTC)
Filtre kasacağız o zaman... İrili ufaklı bir sürü karışık kural daha...--Alperen (mesaj) 20:45, 23 Kasım 2014 (UTC)
Arkadaşlar, çok sayıda maddeye yarı koruma gerekiyor...--Alperen (mesaj) 20:16, 28 Kasım 2014 (UTC)
Alperen'e katılıyorum. Bir süredir özel işlerim nedeniyle Vikipedi'den uzağım, arada girip bir dolaşıyorum belki işler yoluna girmiştir diye ama her şeyin daha da kötüye gittiğini görüyorum üzülerek. Buraların sıkı bir tadilata ihtiyacı var ve buna gönüllü insanlara. Saygılar. Drgulcu 20:22, 3 Aralık 2014 (UTC)
Vandalizmle etkin mücadele, güncelleme vb. öncelikli meselelerin olduğunu düşünüyorum. Bu gibi sıkıntıları gören Vikipedistlerin de karamsarlığa kapılmadan ellerinden gelen yardımı yapmalarını bekliyorum/bekliyoruz. Elden geldiğince yardım etmeye çalışacağım kendi hesabıma. Vitruvian (mesaj) 15:15, 5 Aralık 2014 (UTC)

Tartışmaya davet[kaynağı değiştir]

Lütfen, şuradaki tartışmaya katılıp görüşlerinizi bildirir misiniz? Teşekkürler..Herkese iyi çalışmalar..--Eğitmenmahmut msj 23:42, 24 Kasım 2014 (UTC)

Türkiye'de il ve ilçelerin yüzölçümleri için kaynak[kaynağı değiştir]

Türkiye'de il ve ilçelerin yüzölçümleri için bugün bir anonim kullanıcı Arsuz ilçesine Harita Genel Komutanlığına ait kaynak ekledi. Bende bu kaynağı ilgilenenler ile paylaşmak istedim. İyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 09:31, 25 Kasım 2014 (UTC)

Kullanıcı:Kırım alkollü[kaynağı değiştir]

Kullanıcı sayfaları farklı alan adlarına yönlendirerek çok üst düzey bir vandalizme imza attı. Çünkü yaptığı yönlendirme devriyeler tarafından geri alınamıyor. TR Vikide çevrimiçi hizmetli olmadığı için IRC üzerinden kahya "Ajraddatz"a ulaşıp durumu anlattım. Kullanıcıyı 1 gün engelledikten sonra değişikleri geri almaya başladı. Çeviride zorluk yaşadığı için bir kısmını bıraktı. Üzerinde sonradan değişiklik yaptığımız sayfaları geri alırken de geçmiş kayboldu. Örnek:Ukrayna. Bu gibi bir olayın tekrar yaşanmaması için alanadları arasındaki taşıma işlemlerini engellemenin bir yolu var mı? --Mavrikantmsj 01:53, 26 Kasım 2014 (UTC)

Gerçekten enteresan ve muhtemelen planlı bir saldırı idi! Hedefi genelde Ukrayna ve ukrayna ile ilişiği olan sayfalardı. Değiştirdiği sayfa adlarından dolayı Türkçeyi çok iyi bildiğini düşünmüyorum sanki google çeviriden aldığı kelimelerle sayfaları taşıdı! Ama vikipedi'nin nasıl işlediğini iyi bilen birisi olduğu aşikar. Muhtemelen beni hedef almasının sebebi ben yaptıklarını geri almaya çalıştığım için oldu. Sağolsun Mavrikant'ın aklına stewardlara yazmak gelmese kimbilir kaç sayfayı daha bozacaktı. Benim konu ile ilgili sadece bir önerim olacak. Bilenleriniz vardır mutlaka ben Türkiye'den 8 saat ileride yaşamaktayım ve online olduğum saatler genelde Vikipedi'nin sessiz olduğu saatler. Vikipedi Türkçe lokalinde Hizmetlilik dışında Steward'lık benzeri sadece acil durumlarda müdahale edilebilecek bir kullalnıcı sınıfı var ise ben bu konuda gönüllü olabilirim. Saygı ve selamlarımla, iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 05:04, 26 Kasım 2014 (UTC)
  • İkinize de teşekkürler Mavrikant ve Fenerli1978. Gördüğüm kadarıyla bir tek Ukrayna'nın geçmişi kaybolmuştu, geri getirdim. Başka gözümden kaçan geçmişi kaybolmuş madde varsa Mavrikant, haber verebilirsen geçmişini geri getirebilirim. Alan adları arasında taşıma işleminin engellenmesinin bir yolu yok bildiğim kadarıyla. Koruma önlemi olarak maddenin adının taşınmasını kilitleyebiliyoruz. Sadece acil durumlarda eyleme geçecek ayrı bir kullanıcı grubu da lokalde yok, bunun için hizmetli kullanıcı grubu yetkileri gerekiyor yani hizmetli adayı olmak gerekli.--Mskyrider ileti 05:37, 26 Kasım 2014 (UTC)
  • O zaman burdan şöyle bir bilgilendirme yapalım benim gibi bir çok kişi Steward adında bir kullanıcı grubu olduğunu bilmiyordur. Bu kullanıcılar Wikipedia global genelinde tüm projelerde sadece acil durumlarda kullanılmak üzere Hizmetli yetkilerine sahipler. Şu anda 35 adet steward yetkisine sahip kullanıcı var ve bunların sadece 1 tanesi Mardetanha orta düzeyde Türkçe bilmekte olan muhtemelen İran Azerisi bir kullanıcı. Bu kullanıcılar bu IRC kanalında genelde online oluyorlar ve acil durumda o kanala girerek Mavrikant'ın yaptığı gibi yardım isteyebiliyorsunuz! Selam ve saygılarımla, iyi vikiler Fenerli1978Buyrun beniiiim? 06:18, 26 Kasım 2014 (UTC)
  • Hi, apologies for posting in English but I don't know how to speak Turkish. It would be possible to reduce the damage from an attack like this in the future by adding a rate limit for moving pages (the standard is max 2 pages every hour or something like that). Users with the 'noratelimits' right would be exempted from this rate limit, so all admins, bots, etc wouldn't need to worry about it. If you wanted to have that added, you can file a task at the phabricator. Regards, Ajraddatz (mesaj) 07:01, 26 Kasım 2014 (UTC)
  • Ajraddatz'ın verdiği bilgiye göre böyle bir saldırıdan ileride etkilenmemek için sayfaya taşımaya limit koydurtabilirmişiz, Saatte maksimum 2 sayfa taşıma hakkı gibi. 'noratelimits' hakkı olan kullanıcılar için bu geçerli olmayabiliyormuş. Bunun için the phabricator'den istekte bulunabiliyormuşuz. Bu konuda diğer kullanıcıların görüşleri nelerdir acaba? --Mskyrider ileti 07:45, 26 Kasım 2014 (UTC)
  • Vay vay, neler dönmüş ya... Eskiden -hâlâ öyle mi bilmiyorum- bir kullanıcının sayfa taşıma limiti vardı. Art arda -atıyorum- 10 sayfa taşıdığında bir süreliğine taşıma yapılması engellenirdi. Çok çok istisna durumlar için seri taşıma yapan yok zaten. Madde bazlı taşıma limiti ve/veya kullanıcı bazlı bir limit getirilirse (varsa daha da sıkılaştırılırsa) faydalı olacağı kanaatindeyim. Ama bence en iyisi, beyaz listede olmayan kullanıcıların sayfa taşıma işlemini yapamaması.--RapsarEfendim? 08:06, 26 Kasım 2014 (UTC)
  • Bu tip olayın bir daha yaşanmaması adına limit konmasını olumlu buluyorum. Bu kullanıcı bugün 20nin üzerinden sayfayı taşımayı başardı. Engellenmeseydi daha da fazlasını yapması kaçınılmazdı. Fenerli1978Buyrun beniiiim? 08:31, 26 Kasım 2014 (UTC)
  • Bu sayfada hangi kullanıcı grublarının taşıma (move) yetkisi olduğu ve limit konulduğunda hangi grupların etkilenmeyeceği (noratelimit) görülebilir. --Mskyrider ileti 08:34, 26 Kasım 2014 (UTC)
  • Vay yavrum yav. Helal olsun adama. İyi açık yakalamış. Neyse bu bize bi ders oldu hacitalhamesaj at 12:08, 26 Kasım 2014 (UTC)
  • Mskyrider, ilgili bütün maddeleri kontrol ettim. Hepsinin geçmişi yerinde duruyor. Çok özel bir durum olmadığı sürece kimsenin 1 saatte 2den fazla madde taşıyacağını zannetmiyorum. Bence bu sınırlama sorunumuzu çözmede yeterli olur. --Mavrikantmsj 12:17, 26 Kasım 2014 (UTC)
  • Böyle bir durum olduğunda hizmetli olmaya gerek yok. Taşınan sayfayı taşıyamıyor isek; buradaki içeriği alır ve eski yerine kopyalayıp yapıştırırız. Taşınan sayfadaki içeriği silerek, bu iş için hazırlanmış olan Şablon:Geçmiş birleştir şablonunu taşınmış, geçmişi taşınacak sayfaya ekleriz. Ancak, limit kısıtlaması Rapsar'ın da söylediği gibi eskiden vardı diye biliyorum. Yeni sürümler ile birlikte gözden kaçmış olabilir. Taşımayı engellemek, sıkıntı oluşturabilir. Fakat, bunu saatte 2 ile 5 arası yapmak, bu tür sorunları çözmemizi kolaylaştıracaktır. --i.e.msj 12:49, 26 Kasım 2014 (UTC)
    • @ i.e. ben senin düşündüğünü düşündüm. Ukrayna sayfasının içeriğini yönlendirilen yerden aldım orjinal sayfaya taşıdım. Ben bunu yapar yapmaz bu sefer Ukrayna sayfasını başka sayfaya taşıdı! Sonuçta taşımasında sıkıntı yok bişekilde geri alınacak. Ama Steward müdahale etmese kullanıcıyı engellemeseydi daha büyük bir zarar oluşabilirdi! Selamlar, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 14:20, 26 Kasım 2014 (UTC)
  • Kararlı bir sürüme sahip sayfaları taşıma (movestable) hakkının otomatik onaylanmış kullanıcılardan alınması da düşünülebilir. Bu tür bir değişiklik, sürüm kontrolünden geçmiş sayfalar üzerinde meydana gelebilecek vandalizmi ortadan kaldıracaktır. --Superyetkinileti 18:58, 28 Kasım 2014 (UTC)

Kategori sayfalarındaki vandalizm[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar bunu bilmediğimden ve bu aralar çok fazla rastlamam dolayısıyla sorma ihtiyacı hissettim. Kategorilerde vandalizm yapıldığı zaman bunu nasıl anlayabiliriz. Bu sayfalar onay istemediği için bunun gibi değişiklikler sayfada uzun müddet kalabiliyor. Ya da bu tarzda vandalizmlerde var. Bu konuda nasıl bir yol izleyebiliriz. Saygı ve selamlarımla, iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 02:06, 27 Kasım 2014 (UTC)

Dil Derneği[kaynağı değiştir]

Dil Derneği, bildiğiniz üzere TDK kadar kayda değer, dil konusunda çalışmalar yapan akademisyen ve yazarlardan kurulu, Vikipedi ailesi olarak bolca istifade ettiğimiz sivil bir dernek. Derneğe geçenlerde mobil uygulamalarla ilgili bir mesaj attım ve bin ah işittim. Üzülerek söylüyorum ki dernek iflasın eşiğindeymiş; bırakın mobil uygulamalarla falan uğraşmayı, site giderlerini bile karşılayamayacak, yayınlarını durduracak raddeye gelmişler. DD'ye site dizaynı, reklam alma, programlama gibi konularda yardım edebilecek olan veya bağış yapmak isteyen gönüllüler olabilir diye, bu mesajı buraya ekliyorum.

DD veya herhangi bir çalışanı ile organik veya inorganik hiçbir bağım olmadığını da önemle vurgulamak isterim. İyi çalışmalar.--Abuk Sabuk 16:42, 27 Kasım 2014 (UTC)

  • İyi niyetli olduğuna şüphem yok; ancak bunun yeri Vikipedi değil.--RapsarEfendim? 16:46, 27 Kasım 2014 (UTC)
Bence yeri Rapsar. Sonuç olarak, Vikipedi'de bizler bilgiyi yayma üzerine gönüllü olarak çalışan kişileriz. Kâr amacı gütmeyen topluluklar sürekli birbirlerini desteklemeli. Bilgilendirme için teşekkürler, Abuk SABUK...--i.e.msj 21:46, 27 Kasım 2014 (UTC)
lafım doğrudan i.e.'ye değil, lütfen üzerine alınmasın. hatta bodoslama atlamaya hazır hazır hiç kimseye değil doğrudan. ama şu ikide birde duyduğumuz "bilgiyi yayma" konusunda şuna değinmeden edemeyeceğim. dünyayı değiştiren şey bilgidir zaten. bu değişiklik çok farklı yönlerde olabileceği için ve herkes de farklı bir yönde değişmesini isteyebileceğinden, üstelik bu "herkeslerin" güttükleri amaçtan tam emin de değilseniz -ki eminseniz aşmışsınız zaten, gece biz uyurken siz uçuyorsunuzdur muhtemelen- "bilgi yayma"nın aslında göründüğü ya da gösterilmeye çalışıldığı kadar masum birşey olmadığının da farkına varmanız lazım. sonuçta hangi "bilgiyi yayıyoruz" burada, herhangi bir "kaynakta" yer alan kayıtları. ve o kayıtlar çoğu zaman tevatürün ötesine geçemeyebiliyor. lafım dil derneğine de değil bu arada. ama gördüğümüz her "bilgiyi yaymaya" o kadar da hevesli olmazsak iyi ederiz. aksi halde "sakallı dede" aslında noel baba çıkabilir ve tuzluğu kapıp koştuğumuz şey de tam tersi çengelköy hıyarı çıkmayabilir. ANADOLU (mesaj) 09:26, 28 Kasım 2014 (UTC)
  • Bence köy çeşmesinde ifade edilmesinin sakıncası yok. Dil Derneği TDK. nın muazzam bütçesine karşılık küçük paralarla daha büyük işler yapıyor. Destek istenmesi yerinde. Ben de bir e-posta attım, kredi seçeneği olması ile ilgili. Herkes banka transferi yapamayabiliyor. Bu güzide derneğe destek vermek gerektiğini düşünüyorum. --Kafkasmurat- 09:54, 28 Kasım 2014 (UTC)

Para birimi sembolleri[kaynağı değiştir]

Herkese merhaba. Bugün bir kullanıcıyla para birimi sembollerinin rakamın sağında mı yoksa solunda mı olması gerektiği konusunda fikir ayrılığına düştük. Kullanıcıya mesaj attım doğal olarak ancak bir sonuca varamadık. Kendisine sembollerin neden sağda durması gerektiğini düşünüyorsunuz diye sordum ve bana bu kaynağı gösterdi. Kaynakta "İngilizcenin mantığı Türkçeye zorla uygulanıyor" tezi savunulmuş. $1 yazıldığında İngilizce "one dollar" okunuyor, Türkçe "bir dolar" okunuyor. İngilizcede "dollar one" diye okuyan yok bunu. Dolayısıyla bu görüşün dayanaksız olduğunu ifade ettim ve TCMB'nin sembolün solda kullanılması gerektiği yönündeki açıklamasını gösterdim. Kullanıcı son mesajıma yanıt vermedi ve işi değişiklik savaşına götürmek istiyor gibi.[2] Belki benim görüşüm yanlıştır, olabilir. Konuyu buraya taşıyarak diğer kullanıcıların da görüşünü almak istedim. Çıkacak karar sonucunda Vikipedi genelindeki farklı kullanımların da önüne geçeceğiz bu vesileyle.--B.S.R.F. 💬 15:59, 29 Kasım 2014 (UTC)

Benim BSRF'ye gösterdiğim bağlantıda şöyle bir ifade var:

"₺134...

₺134+KDV...

Bu kullanımları şöyle okuyacaksınız:

Türk lirası 134

Türk lirası 134+KDV…

Bu, Türkçenin biçimbilgisine, tamlama kurma mantığına uymayan, İngilizcenin mantığını Türkçeye zorla, öykünerek uygulayan bir kullanım biçimidir."

1. 1 Dolar ifadesi İngilizcede "one dolar" şeklinde okunmasına karşılık $1 şeklinde yazılır. Bağlantıda kastedilende İngilizcedeki bu yazım sistemidir.

2. BSRF, bana Merkez Bankası ile alakalı bağlantı gösterdi; ancak bu konuyla alakalı olarak dikkate alınması gereken kurum Merkez Bankası değil Türk Dili ile ilgili çalışmalar yapan kişiler ve kurumlardır.

3.BSRF'nin kastettiği gibi bir değişiklik savaşı yoktur; çünkü Türkçenin yazı sisteminde para birimleri, her zaman sayıdan sonra kullanılır ve böyle de yazılır. Bugüne kadar rastladığım tüm kaynaklarda bu böyledir. Yaptığım değişikliklerin nedeni de budur. Haddimi aştıysam özür dilerim. -KuzeyliAdam

  • Aslında Kuzeyli Adam'ın dediği gibi bu işin bir de yaygın kullanımı var ve benim bugüne kadar gördüğüm yaygın kullanımda sembol çoğunlukla sağdaydı. Merkez Bankası ise solda olacağını belirtmiş. Bu kapsamda, bize yaygın kullanımdan dolayı tuhaf gelse de; Merkez Bankası'nı dinlemek doğru olan mıdır? diye düşünüyorum ancak gönlüm elbette sağda kullanılmasından yana. Benim düşüncelerimin bu konuda maalesef önemi yok. Bence önemli olan, bu tür konularda yaygın kullanım mı? yoksa konu ile ilgili kuruluşun kararı mı? geçerli olmalı? Sanırım bunun çözümlemesini yapar isek; sıkıntı ortadan kalkmış olacaktır. --i.e.msj 23:59, 29 Kasım 2014 (UTC)

Bence her iki iddia da yerinde. Lakin tartışmaya yaklaşımımız " 'Türk Lirası' veya kısaltması olan 'TL.' yi kullanacaksak, rakamın sağında; bunların simgesi olan "" sembolü kullanacaksak, rakamın solunda " şeklinde ise sorun yok. Sembolün kullanımı ile ilgili açıklama zaten bu konuda hazırlanmış maddemizde de mevcut. BSRF' nin verdiği bağlantıda TCMB 'nın:

"TL, Türk Lirası’nın kısaltması, yeni belirlenen simge ise Türk lirasının simgesidir. Türk lirasını ifade edebilmek amacıyla kullanıldığı yere göre, aynı anda kullanmamak koşuluyla ya simge ya da kısaltma kullanılabilir. Metinlerde ve resmi yazışmalarda açıkça yazılması (Türk Lirası) veya kısaltmasının (TL) kullanılması tercih edilirken grafik, tablo gibi yerlerde simgenin kullanılması tavsiye edilir."

şeklinde açıklaması var. Sonuç itibariyle, 'Avrupa Birliğine uyum' sürecinde 'simge' nin icat edildiğini düşünüyorum. Çoğunlukla diğer yabancı para simgeleri de rakamların önünde kullanılıyor. Bunun Türkçe dil kurallarına aykırılık içerdiğini söylemek de yanlış. Dil Derneğinin açıklamasının son bölümünde ifade edilen 'yanlış kelime kullanımı' vurgusu üzerine verilen örnek ile açıklamanın ilk bölümünde yer alan (asıl tartışma konumuzla ilgili) simgenin kullanılması örneği farklı şeyler. Yazı dili ile sözlü anlatım dili farklı şeyler. Nihayet simgeyi okurken, rakamdan sonra okumak sözlü iletişim açısından Türkçeye uygun. Bilindiği üzere simge, Türkçede yazılırken rakamdan önce, okunurken rakamdan sonra; Türk Lirası/TL yazılırken de okunurken de rakamdan sonra. Nihayet "" icat edilmeden önce de bu böyleydi, şimdi de. Aslında değişiklik yok. Sadece önceden olmayan 'para simge' miz ("") oldu. Yani dilde değişiklik yok, bir anlamda gelişme var. O da olmalı, değil mi? Bu gelişme bana göre Türkçeyi bozmak değil, aksine diğer dillerle Türkçe arasında 'uluslararası ekonomi dili' anlamında uyuşmaya yönelik bir gelişmedir. Herkese iyi çalışmalar:)..--Eğitmenmahmut msj 01:22, 30 Kasım 2014 (UTC)

Mahmut beyin açıklaması, bana gayet mantıklı geldi. Araştırma ve bilgilendirme için teşekkürler.--i.e.msj 08:00, 30 Kasım 2014 (UTC)
  • BSRF ve Eğitmen'e katılıyorum.--Abuk Sabuk 19:38, 30 Kasım 2014 (UTC)

Farklı düşünen kimse yoksa yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda sembol solda olacak şekilde maddeleri düzenleyeceğim.--B.S.R.F. 💬 13:50, 13 Aralık 2014 (UTC)