Deniz Seki

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Deniz Seki
Genel bilgiler
Doğum1 Temmuz 1970 (53 yaşında)
İstanbul, Türkiye
TarzlarPop
MesleklerŞarkıcı-şarkı yazarı, oyuncu ve sunucu
ÇalgılarVokal
Etkin yıllar1995-günümüz
Müzik şirketiRaks (1997-1999)
Özer (1999-2005)
Seyhan (2005-2021)
Poll (2021-günümüz)
Resmî sitedenizseki.com

Deniz Seki (d. 1 Temmuz 1970, İstanbul), Türk pop müzik şarkıcısı-şarkı yazarı, oyuncu ve sunucu.

Hayatı ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Aslen Alanyalı yüksek kimya mühendisi bir baba ve Selanik kökenli ev hanımı bir annenin[1] ilk çocuğu olarak 1 Temmuz 1970'te İstanbul'da doğan Deniz Seki, ilkokulu Maçka Süheyla Artam İlkokulunda, orta ve lise eğitimini de yatılı olarak[kaynak belirtilmeli] Çamlıca Kız Lisesinde tamamladı. Okulu bitirdikten sonra, TRT İstanbul Televizyonundaki sunuculuk sınavlarına katılarak sunucu oldu.[2]

1990'lar: ilk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk olarak 1993 yılında Melih Kibar ile tanışan Seki; Kenan Doğulu, İzel, Yaşar, Emel Müftüoğlu, Ege, Ferda Anıl Yarkın ve Zuhal Olcay gibi sanatçılara vokalistlik yaptı. 1995 yılında, "Pop Show 95" şarkı yarışmasına katılan sanatçı kendi yazdığı şarkı Bırakıp Gidersen ile birinci oldu.[3] 9 Nisan 1997 tarihinde ilk albümü söz ve müziği Yıldız Tilbe'ye ait olan Hiç Kimse Değilim yayınlandı. 2 Aralık 1999 tarihinde, söz ve müziklerinin birçoğu kendisine ait olan Anlattım isimli albümü yayınlandı.

2000'li yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci albüm çalışması olan Anlattım'ın ardından üçüncü albümü Şeffaf, 12 Aralık 2001 tarihinde yayınlandı, bu albümde sırasıyla "Unutursun" ve "Yakamoz" isimli şarkılara klipler çekildi. 70'li yılların popüler şarkılarından oluşan dördüncü albümü ise "Aşkların En Güzeli" 27 Ağustos 2003'te yayınlandı, 25 Mart 2005'te yayınlanan beşinci albümü "Aşk Denizi"ndeki 14 şarkının 13'ünün sözleri ve bestesi yine Deniz Seki'ye aittir. Üç yıl aranın ardından 2008 yılında yayınlanan Sahici albümünde yine çoğunlukla kendi bestelerini seslendirmiş, albümün ilk klibi kardeşi Serdar Seki yönetmenliğinde "Aptal" şarkısına çekilmiştir. Albümle aynı isimli Sahici şarkısına ikinci klip çekilmiş, şarkı birçok Türkçe Top Müzik listesinde liste başı olmuştur. "Şaka Değil" ve "Zirve" parçalarına resimlerinden ve klip görüntülerinden oluşan yeni klip hazırlanmış olsa da sanatçı cezaevinde olduğu için müzik listelerinde yer almamıştır. Ayrıca, Deniz Seki 2006'da yayınlanan Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu filminde "Gonca" rolüyle yer almış ve aynı yıl Lipton markası için kendi yazıp bestelediği "LiptonOHH" parçasını da seslendirmiştir.

Deniz Seki uyuşturucu soruşturmasının ardından yaşadığı kötü günlerin arkasından yüze yakın konser ve program yaptıktan sonra yine birçok şarkının kendisine ait olduğu Sözyaşlarım albümü 2011 yılında yayınlanmış, ayrıca aynı yıl Yavuz Bingöl ile 5 bölümlük bir müzik programı yaptı ve 2012 yılında İzzet Çapa ile bir televizyon programı, müzikal ve bir sinema filmi yapacağını duyurmuştur. Sözyaşlarım albümünün ilk klibi Serdar Seki yönetmenliğinde "Suya Hapsettim" şarkısına çekilmiştir. Şarkı birçok televizyon dizisinde kullanılmıştır. Albümde ikinci şarkı "Aşk Müzikali"ne yine Serdar Seki yönetmenliğinde Nahide Rüya Adasında çekilmiştir.

Yer aldığı diğer projeler[değiştir | kaynağı değiştir]

1995 yılında Ege'nin "Delice Bir Sevda" şarkısına arka vokal yapmış ve klibinde rol almıştır. 1996 Aralık ayında Sibel Alaş'ın Fem albümünde "Bıçak Yarası" şarkısında tek başına ve "Firarım Ben", "Bir Varmış Bir Yokmuş" şarkılarında Cihan Okan, Yıldız Tilbe, Ayça Tekindor ve Uğur Şimşekyay ile birlikte geri vokal yapmış, 1997 yılında Pınar Aylin'in "Güneşten" albümünde yer alan "Adam Olaydın" şarkısına Özkan Uğur, Hürriyet Narin, Toygarhan Atuner ve Faruk Kurukaya ile birlikte vokal yapmıştır. 1998 yılında The Best of Ajda albümünü çıkaran Ajda Pekkan, "Haykıracak Nefesim" adlı parçasında Soner Arıca, Suat Suna, Eda Özülkü, Şebnem Ferah ve Deniz Seki ile birlikte seslendirdi.

2000 yılında Reyhan Karaca 'nın Yaman Olacak isimli şarkısına vokal yapmıştır. 2001 yılında çıkan Tarkan'ın Karma adlı albümünde bulunan "Taş" ve "Sen Başkasın" adlı parçalara Cihan Okan, Özkan Uğur, Berna Keser ve Özlem Tekin ile birlikte vokal yapmış, 2003 yılında çıkan Melih Kibar'ın Yadigar tribute albümünde ise "Her Şey Seninle Güzel" adlı şarkıyla yer almıştır. 15 Aralık 2004 tarihinde Emel Müftüoğlu'nun "Çok Ayıp" adlı albümünde bulunan "Zorlama" adlı parçaya Sezen Aksu ile birlikte vokal yapana sanatçı yine 2005 yılında Cem Karaca'nın "Mutlaka Yavrum" adlı albümünde "Sen de Başını Alıp Gitme" adlı parçayı seslendirmiştir.

12 Mayıs 2006 yılında piyasaya çıkan Ali Kocatepe'nin 41 Kere Maşallah adlı albümünde "Herşey Senin İçin" adlı parçayı seslendirmiş ve aynı yıl Ayla Dikmen için hazırlanan ve çeşitli sanatçıların Ayla Dikmen'in şarkılarını okuduğu albümde Seki, albümle aynı ismi taşıyan "Sensiz Yaşayamam" adlı parçayı seslendirmiştir.

2007 yılında Ayhan Günyıl'ın "Gitti Gideli" parçasına da vokal yapmıştır. Ercan Saatçi'nin Mucize Nağmeler adlı alaturka albümünde "At Kadehi Elinden" adlı parçayı seslendirmiştir. Mucize Nağmeler isimli albümün ilk klibi de bu şarkıya çekilmiştir.

2008 yılında yakın arkadaşı Gülben Ergen'in Aşk Hiç Bitmez albümünde bulunan "Ya Ölümsün Ya Düğün" parçasının sözleri ve müziği Deniz Seki'ye aittir. 2009 yılında Cenk Eren'in Dönüm Noktam adlı albümünde bulunan "Hüda Aşkına" adlı şarkının sözlerini yazmış ve şarkıya vokal yapmıştır. Aynı sene Gülben Ergen'in Uzun Yol Şarkıları adlı albümünde bulunan "Üzgünüm" adlı şarkıya vokal yapmıştır. 2010 yılında, Türk pop müziği sanatçısı Kalipso Kralı lakaplı Metin Ersoy'un kendisi gibi sanatçı oğlu Latin piyanisti Emir Ersoy'un Yaşama Bir Şans Ver adlı ikinci Latin albümü yayımlanmış, bu albümde 10 ünlü sanatçı hafızalarda yer etmiş 10 ünlü şarkıyı Emir Ersoy'un Latin müzik tarzındaki yepyeni düzenlemeleri ile seslendirmişlerdir ve Seki, bu albümde[4] daha önce Aşk Denizi albümünde yer alan "Üzgünüm Aşkım" adlı parçayı seslendirdi.

2013 yılında ise Petek Dinçöz ile düeti olan "Artık Üzülmek İstemiyorum" adlı parçayı seslendirmiştir.[5]

Seki, ikisi sinema, biri televizyon dizisi olmak üzere toplam 3 yapımda de rol aldı. Seki, 2012'nin Şubat ayında[kaynak belirtilmeli] gösterime giren "Eşruhumun eşzamanı" filminde oynadı.[6]

Yargılanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Jandarmanın düzenlediği uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan aralarında Deniz Seki'nin de bulunduğu 19 sanık hakkında uyuşturucu ticareti yapmak suçlamasıyla İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk davada Seki, serbest bırakılmış ve hakkında tutuksuz yargılanma kararı çıkarılmıştır.

Uyuşturucu iğrenç bir şey. Uyuşturucu kullanan insanlar, kullanmaya başladıkları andan itibaren kendilerini yok etmeye de başlıyor. Ama çaresizlik seni o kötü yollara sürüklüyor. Sonra aklın başına geliyor ama iş işten geçmiş oluyor.

Deniz Seki, [7]

Ancak bir süre sonra mahkeme tarafınca Seki hakkındaki karar bozulmuş ve Seki hakkında yakalama kararı çıkarılmıştır.[8] Mahkeme Seki'nin yakalama kararını tutukluluğa çevirmiştir. Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirilen Seki aleyhine mahkemece 18 Şubat 2010 tarihinde "uyuşturucu ticaretine yardım etmek" suçlamasıyla 8 yıl hapsi istenmiştir. Ayrıca davayı yöneten savcı, Seki'nin "uyuşturucu madde kullanmak" suçundan tedavi edilmesine ve denetimli serbestlik uygulanmasına karar verilmesini talep etti.[9] 24 Şubat 2010 tarihinde görülen davanın ardından Seki, Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevine sevk edildi.[10][11]

Seki, cezaevinde geçirdiği 218 günün ardından 2 Kasım 2010 tarihinde görülen ilk duruşmada tahliye edildi.[12][13]

İstanbul 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi, 6 yıl 3 ay hapis cezası onanan ve dava dosyası infaz savcılığına gönderilen şarkıcı Deniz Seki hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Deniz Seki, 15 Kasım 2014'te Esenyurt'ta saklandığı evde gözaltına alındı.[14] Çıkarıldığı mahkeme tarafından 16 Kasım 2014'te cezaevine gönderildi.[15] 5 Haziran 2017'de tahliye edildi.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Albüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Liste başarıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Albüm Single En yüksek
Türkiye Türkiye[16] Avrupa Birliği Avrupa[17]
Sahici "Aptal" 2
"Sahici" 4
Sözyaşlarım "Suya Hapsettim" 4

Filmografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Programlar

  • Pop Show 95 - TV Programı - Kendisi - Yarışmacı (1995) (Birinci Olmuştur)
  • Popstar Türkiye - TV Programı - Kendisi - Jüri Üyesi (2003-2004)
  • Popstar 2018 - TV programı - Kendisi - Jüri Üyesi (2018)

Oyuncu Olarak

Kaynak:[18][19]

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Seki, Deniz (2016). Deniz'in Dibi. İstanbul: İnkılap Kitabevi. 
  • Seki, Deniz (2017). Mutluluğa Söz Verdim. İstanbul: İnkılap Kitabevi. 

Ödülleri ve adaylıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ödül veren organizasyon Kategori Sonuç
1998 4.Kral Tv Video Müzik Ödülleri En İyi Çıkış Yapan Kadın Sanatçı Adaylık
2000 6.Kral Tv Video Müzik Ödülleri En İyi Pop Kadın Sanatçı Adaylık
2006 4.MÜ-YAP Müzik Ödülleri Altın Albüm (Aşk Denizi) Kazandı
12.Kral Tv Video Müzik Ödülleri En İyi Pop Kadın Sanatçı Kazandı
MGD 15.Altın Objektif Ödülleri Yılın En İyi Albümü (Aşk Denizi) Kazandı
Altın Nota Ödülleri En İyi Müzik ve Yılın Şarkısı (Masal) Kazandı
2012 Karadeniz Vakfı (KarVak) Ödülleri Yılın En İyi Şarkısı (Suya Hapsettim) Kazandı
2013 2.OMÜ Medya Ödülleri En İyi Kadın Şarkıcı [20] Kazandı
2014 İstanbul Fm 20.Altın Ödülleri En İyi Dilek Ödülü Kazandı
2015 3.Türkiye Müzik Ödülleri En İyi Şarkı (İyisin Tabi) Adaylık
42.Pantene Altın Kelebek Ödülleri Yılın Şarkısı (İyisin Tabi) Adaylık
2017 3.KKTC Cyparazzi Ödülleri Kıbrıs Radyoları En İyi Şarkı (Bal Saklıyor) Kazandı
2018 Kariyer Onursal Ödülleri En Beğenilen Kadın Sanatçı Kazandı
Evos Angels 6.Dijital Dünyanın En’leri Ödülleri Yılın En İyi Sanatçısı Kazandı
2019 BAU 3.Müzikonair Ödülleri En İyi Albüm (Uzun Hikaye) Kazandı
2021 Altın Taç Ödülleri Kazandı

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "196Sekiz - Gör Beni". 4 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Deniz eski TRT'ciymiş". hurriyet.com.tr sitesi. 8 Temmuz 2008. 6 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2011. 
  3. ^ "Pop Show 95". 25 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Yaşama bir şans ver!". yasamabirsansver.org. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2017. [ölü/kırık bağlantı]
  5. ^ "Türkiye'nin en önemli sesleri, geliri sokak hayvanlarına aktarılacak albüm için bir araya geldi". cadde.milliyet.com.tr. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2017. 
  6. ^ Düdek, Şenay. "Karşıyaka Dans Festivali'nde Sürpriz isimler; Seda ve Erhan". Hurriyet.com.tr. 6 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2011. 
  7. ^ Çapa, İzzet (6 Kasım 2011). ""Aşkın yüzde 60'ı sekstir" GALERİ". haberturk.com sitesi. 6 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2011. 
  8. ^ "Deniz Seki tutuklandı". hurriyet.com. 5 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2017. 
  9. ^ "Deniz Seki'ye 8 yıl hapis istemi". sabah.com.tr. 16 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2017. 
  10. ^ "Ve Deniz Seki cezaevinde". hurriyet.com. 19 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2017. 
  11. ^ "Deniz Seki cezaevinde". radikal.com. 13 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2017. 
  12. ^ "Deniz Seki serbest bırakıldı". cnnturk.com. 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2017. 
  13. ^ "Deniz Seki serbest bırakıldı". milliyet.com. 1 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2017. 
  14. ^ "Deniz Seki yakalandı". radikal.com.tr. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2014. 
  15. ^ "Deniz Seki tutuklanarak cezaevine gönderildi". cihan.com.tr. Cihan Haber Ajansı. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2017. 
  16. ^ Billboard Türkiye Top 20 14 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 18 Ocak 2009 tarihinde erişilmiştir.
  17. ^ Euro Airplay Hot 100 1 Kasım 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 28 Eylül 2008 tarihinde erişilmiştir.
  18. ^ "Deniz Seki". IMDb (İngilizce). 5 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2022. 
  19. ^ "Popstar 2018 juri üyeleri kimdir? Popstar ne zaman saat kaçta?". www.hurriyet.com.tr. 8 Mart 2018. 16 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2023. 
  20. ^ "OMÜ 2. Medya Ödülleri sahiplerini buldu". Sabah. 26 Şubat 2012. 2 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]