Vikipedi:Köy çeşmesi/2007/Ağustos

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İstekler[kaynağı değiştir]

Anasayfaya Tarihte Bugün[kaynağı değiştir]

Merhaba, İngilizce Vikipedinin Anasayfasında de varolan Tarihte bugün bölümünü kendi vikipedimize de koyabilirmiyiz. Böylece en azından Hergün Türkçe vikipediye uğramak için birçok kullanıcın nedeni olacak ve Kısa zamanda 100.000+ makaleyi aşacağız. Kabul edilirse belki bir kurul oluşturulup bu bölüme hergün makale eklenebilir. Bu kurulun başkanlığına ve hergün madde yazmaya talibim Tartışmaya açıktır. --nanoscience 04:38, 27 Ağustos 2007 (UTC)

Bunları görünce aklıma geldi, anasayfa tasarımları oylanmacayak mı? --Çağatayileti 15:08, 31 Ağustos 2007 (UTC)

Wikipedia'yı Nasıl İndirim?[kaynağı değiştir]

Merhaba arkadaşlar, daha önce birkaç yerde rastlamıştım wikipedianın tamamımın indirilebildiğine ama şimdi bulamadım bir türlü. İnternet bağlantısı olmayan bir köyde görev yapacağım bir süre, yani benim için çok önemli bir konu. Ben ingilizcesini indirmek istiyorum. Media dosyaları olmaksızın sadece yazıların bulunduğu Almanca wikipedia bir dvd falanmış heralde. şimdiden tşk.

Not:bahsettiğim yazı buydu, indirilecek yer de burası mı acaba? Doğruysa bu ayrı ayrı özellikler nasıl birşelecek, format falan ne olacak acaba?

Türkçe Vikipedi'nin html formatını (http://static.wikipedia.org/wikipedia/tr/index.html) yüklemek için buradaki dosyaları yüklemeniz lazım ama "wikipedia-tr-html.7z" dosyası yaklaşık 156 megabayt büyüklüğünde. Yani internet hızınız yüksek değilse yüklemeniz zaman alabilir. Sıkıştırılmış "7z" dosyasını açmak için bu siteden bu programı yükleyebilirsiniz. Ayrıca bu dosyalar en son 18 Nisan 2007'de güncellenmiş. Almanca wikinin DVD dosyaları burada fakat diğer wikiler için DVD dosyaları henüz yok. Daha fazla bilgi için http://download.wikimedia.org/ sitesine bakabilirsiniz --Pinar 04:17, 4 Ağustos 2007 (UTC)
aslında çok iyi olur indirmek ama o ayrı ayrı xml dosyaları nasıl birleşecek, dosyaları açarken winrar ile ya bir şey olursa. 5 GB bu dile kolay, bu işi yapan biri var mı? kısada bir değinse çok güzel olur? Bir de ist hangi üniv. daha hızlı internet bulabiliriz :))
Sizin için doğru adres Mediawiki'dir lütfen aradığınız tüm bilgiye oradan ulaşınız. Teşekkürler kolay gelsin.--Erkan 08:25, 15 Ağustos 2007 (UTC)

kireç köyü hakkında[kaynağı değiştir]

değerli yönetici bizim köy çukurkışlanın mahallesi kireç diğer adı mestolar hiç konusu geçmiyor 20 hane nerdeyse çukurkışladan büyük

Lütfen madde istekleriniz için Vikipedi:Madde istekleri sayfasını kullanın --Pinar 02:50, 14 Ağustos 2007 (UTC)

Etnik Grup Bilgi Kutusu Gereği Ve Tüm Etnik Grup Maddelerine Eklenmesi[kaynağı değiştir]

Tüm etnik gruplar(Türk,Kürt,Alman) için bir bilgi kutusuna gerek var.İngilizce Vikipedi'deki örneğe bakabilirsiniz.Infobox_Ethhnic_group Bu bilgi kutusunun yaratılması ve ilgili tüm maddelere yerleştirilmesi gerekli ve yararlı bir eylemdir.İvedi biçimde yapalım.--Kafkasmurat 22:59, 5 Ağustos 2007 (UTC)

Lütfen proje önerileriniz için Vikipedi:Haftanın işbirliği sayfasını kullanın --Pinar 02:47, 14 Ağustos 2007 (UTC)

ığdır/SUVEREN[kaynağı değiştir]

ığdır suveren köyünü anlatan yazı ve resimler koyarmısınız lütfen.

Lütfen madde istekleriniz için Vikipedi:Madde istekleri sayfasını kullanın --Pinar 02:46, 14 Ağustos 2007 (UTC)

Ska,post punk,grunge,alternative rock,brit pop ve green day ile ilgili daha fazla bilgi istiyorum.

Lütfen madde istekleriniz için Vikipedi:Madde istekleri sayfasını kullanın --Pinar 02:46, 14 Ağustos 2007 (UTC)

Yardım:Son değişiklikler Yardım dosyası Son değişiklikler (Özel:Recentchanges) sayfasına ingilizce örneğinde olduğu gibi (What does this page mean?) bağlanmalı diye düşünüyorum. Ne dersiniz?--Kutu su 19:58, 18 Ağustos 2007 (UTC)

Son değişiklikler sayfasında ilgili yardım sayfasına giden bir bağlantı bulundurmak faydalı olur. Destekliyorum. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 17:56, 24 Ağustos 2007 (UTC)
  • İyi fikir. Tam olarak ne yazarak bağlantı verelim? --Pinar 08:46, 27 Ağustos 2007 (UTC)
Yardım:Son Değişikliklikler denilebilir ya da ingilizcesinde olduğu gibi "Bu sayfa ne anlama geliyor?" da denilebilir. Eng-wiki'ye bakınca orası epey karmaşık görünüyor. Ne yapılsa bizimki yine de daha derli toplu duracak.--Kutu su 00:45, 31 Ağustos 2007 (UTC)
  • Tamamdır --Pinar 05:09, 1 Eylül 2007 (UTC)

Son değişiklikler[kaynağı değiştir]

Son değişiklikler sayfasına rss desteği almak, bunları değişiklik türüne göre kategorilendirmek ve özellikle yeni eklenen maddeleri takip etmek için bu rss beslemelerini kullanmamız mümkün mü acaba?

  • SD'nin rss beslemesi: [1]. Yeni eklenen maddelerin rss beslemesi: [2]. --Pinar 08:39, 27 Ağustos 2007 (UTC)

İmla Hataları![kaynağı değiştir]

Wikipedi'ye çok emek sarfetmiş birçok arkadaş dahi imla hatalarını gözden kaçırmaktadır.
Lütfen Türkçe'yi doğru konuşalım doğru yazalım! --Mehmet Baran 16:44, 31 Ağustos 2007 (UTC)

Haklısınız ancak, bunları düzeltmek hepimizin görevi. Lütfen si de gördüğünüz yerde bu tip hataları düzeltiniz.--Erkan 19:27, 31 Ağustos 2007 (UTC)


Yönetmelik[kaynağı değiştir]

Kısa içerik[kaynağı değiştir]

Öncelikle yol kapalı: kısa içerik oluşturmayın adında aratttığımda yol kapalı. bu işaretin özerk şablon olduğunu düşündüm ilkin, tabi ama değilmiş --> {| class="messagebox" style="max-width: 150em; background: light gray; text-align: left;"|

|Lütfen çok kısa içerikli maddeler oluşturmayınız, taslak kriterlerini sağlamadıkları için silineceklerdir. Yarattığınız maddelerin silinmesini önlemek için en az üç-beş cümleden oluşan bir bilgi girişi yapmanız uygun olacaktır. Teşekkürler, iyi çalışmalar. |} şekildeki gibi bu tartılcak bir şablon halinden çıraktırmış,mesagebox sınıfından bir script web sayfası scripti haline getirirmiş bir aklama, tartışamayı engelleme özelikllerini taşıyan bir uyarı aracı, bu bana geldi. içeriği: Lütfen çok kısa içerikli maddeler oluşturmayınız, taslak kriterlerini sağlamadıkları için silineceklerdir. Yarattığınız maddelerin silinmesini önlemek için en az üç-beş cümleden oluşan bir bilgi girişi yapmanız uygun olacaktır. Teşekkürler, iyi çalışmalar. bu mesaj atana sordum ki "Çok kısa içeriğin tanımı nedir, içeriğin tanımından kim sorumlu, hangi sayfalarım çok kısa içerikli, yapımı devam eden sayfaların içerikleri bu kapsamaya dahil mi, duvara çakılan çivinin birini (onun) evinde estetiğini bozmuyosa kime zararı vardır. Başka biriri yanına yeni bir çivi çakar daha büyük bir nesne asılır, olan bilgiyi silme hakkıda nedir?" Bu mesajı atanada Metal Militia tarafından atılmış. Bu yüzden Metal Militiaya ve Blackrome yukarıda tırnak içine aldığım aynı soruları soruyorum.----Tegiiinmesaj 17:20, 2 Ağustos 2007 (UTC)

Çok kısa içeriğin yada taslak bile olmayan madderin tanımını Vikipedi:Taslak madde sayfasında bulabilirsiniz. Bu kriterleri sağlamayan maddeler VP:HS Madde 1 gereği silinirler. Vikipedistleri sadece yazanlardan düşünürsek dediğiniz doğru olabilir ancak buraya yazanlardan daha fazla okuyanlar vardır. Hiçe yakın bilgi içeren maddelerle karşılaşılması insanların Vikipediden soğumasına sebep olur.--Machiavelli' msj 23:54, 5 Ağustos 2007 (UTC)
Kısa içerik ile sizin bahsettiğiniz taslak madde sayfasında çok az bilgi içeren aynı şey ise Vikipedi:Taslak maddeye göre çok kısa içerik silinebilir, silinmenin kriteri VP:HS Madde 1de "İçeriğe sahip olmayan maddeler silinebilir. - İçerik olarak sadece dış bağlantı, Göz At, şablon veya başlığın tekrarını içeren maddeler."denmiş buna göre çok kısa içerik yerine adına içeriksiz vaya belirsiz demek lazım değil mi? ziyaretçilerin en azından bir makaleden içeriği kısada olsa faydalanmalarının ziyaretçileri rahatsız etceğinden emin değilim, örneğin http://tr.wikipedia.org/wiki/Videogram http://tr.wikipedia.org/wiki/Videoiletim ve http://tr.wikipedia.org/wiki/Sekans_(sinema) bu maddeleri ziyaret eden bir ziyaretçinin cümlenin az olmasına rağmen edinceği bilgi, en azından aklında arama kriterleri oluşturmasını sağlıyabilir. Bu maddeler sözlüğe daha mı uygundur, kimse geliştirmezse maddeler sözlüğe daha uygun gözükücektir, çünkü sözlük ancak Videogramın kelime anlamını verebilir. Yani videogramı anlatmak sözlüğe göre büyük çaplı, yetersizdir. bu maddelerin branşla ilgili terim olmalarına rağmen alanları, geniştir. Bir Maddeler ilgisiz kalıp manipüle edilemezlerse sözlüğe atıldıklarında bu maddelerin maddelerin hiç olmaması kullanıcı için daha zararlı olcaktır. Videoramı sözlükte okuyan bir okuyucu onu geliştirmeyi bir iki cümlede yeterli bulcaktır, oysa geliştirirmeye diğerleri kadar açıktır, 35mmden arta kalan yanı yok gibidir.----Tegiiinmesaj 09:31, 6 Ağustos 2007 (UTC)
söylediklerinize katılıyorum temel olarak. 'kısa' ya da 'sözlük maddesi' tanımlamaları, kimi zaman konuya daha yakından bakarak kullanılmalı. bazen tek bir tanımdan ibaret olan maddeyi, geliştirilmeye açık olup olmamasıyla değerlendirmek gerekli. --kibelemesaj 13:01, 6 Ağustos 2007 (UTC)


Merhaba. Bir süre önce silinen Vikipedi:Af sayfası tekrar canlandırılır ve tartışma sayfasında tartışılırsa güzel olur. Ben pat diye kimseye danışmadan açtım o sayfayı bunun için herkesten özür dilerim. Ben bir yedeğini alıp saklamadım sayfayı bunun için yöneticilerden rica etsem sayfa canlandırılsa olur mu?--A-4 19:04, 22 Ağustos 2007 (UTC)

Sayfayi aktif hale getirmeden once, bu konudaki fikirleri almakta yarar var. Kabaca ne ileri surdugunu ve neye dayandigini ozetlersen tartisma daha saglikli donecektir. Citrat 19:21, 22 Ağustos 2007 (UTC)
  • Yönetmelikler nasıl belirleniyor?--Martianmister 12:14, 24 Ağustos 2007 (UTC)
  • Vandalizm sonucu üretilmiş olan sayfalarda konusu uzun bir şekilde anlatışmıştı ve uygun bir konu değildi. Zira, diğer politikalarla çelişen hiçbir politika üretilemez. Olası öneri diğer politikalarla çelişmektedir ve bir vandalizm sonucu (bknz VP:V) Vikipedi'ye eklenmiştir. Bu vandalizmin tekrarlanması başlıca bir vandalizmin yinelenmesidir ve engellenmeye yol açar eğer daha önce bir engelleme konmuşsa uzun süreli bir engellenmenin konulmasına yol açar. Sonuçta yapılan bir vandalizmin bu şekilde tartışmaya açılmasını dahi doğru bulmadığımı belirtmek isterim. Ayrıca diğer hiçbir Vikipedi'de yer almayan, tamamen kişisel ürünümüz olan kuralları buraya koymamız, diğer kurallarla çelişmese dahi diğer kurallar gerektirmediği sürece, bırakın her şeyi hoş bir davranış olmaz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 17:54, 24 Ağustos 2007 (UTC)

Imza duzeltmesi[kaynağı değiştir]

Yonetmelikte buna karsi bir yasak yok ama ozel izinde yok. Gecmisten bugune olan imzalarimda duzeltme yapmak istiryorum. Hepsi su anki imzamla ayni olmasi hedefim. Ciddi bir karsit gorus olmadikca bu degisiklikleri bot yardimiyla yapmak istiyorum. -- Cat chi? 20:26, 24 Ağustos 2007 (UTC)

Vahşet görüntüleri[kaynağı değiştir]

Eylül 2006'da köy çeşmesinde Noumenon'un aşağıdaki cümleyi politikara ekleme önerisi tartışılmıştı:

Yoğun şiddet unsuru taşıyan, şiddet kullanımını özendiren ve son olarak tıbbî bir durumu, kavramı veya olayı göstermek amacı taşımayan ceset ve ceset parçalarının resimlerini ki burada ceset gerek ölü bir insana gerekse ölü bir hayvana ait olabilir, Vikipedi'de barındırmak ve görüntülemek yasaklanmıştır.

Fakat o zamandan bu yana bir karara bağlanmamış (eğer gözümden kaçmadıysa). Örnek olarak Kendiliğinden yanma fenomeni ve Hocalı Katliamı maddelerine vahşet görüntüleri ekleyen arkadaşların ilgili politika gösterilmediği müddetçe bu resimlerin maddelerden çıkarılmasına karşı çıkacaklarını düşünürsek, konuyu yeniden ele almanın ve somut bir sonuca varmanın vakti geldi diye düşünüyorum. --Pinar 05:35, 25 Ağustos 2007 (UTC)

Bu öneriyi arayıp bulduğun için teşekkürler Pınar. Her ne kadar politikalara böyle bir eklenti yapılsa bile bu tarz resimlerin yine de tartışma konusu olacağını düşünüyorum. Vikipedi yaş ayrımı yapmaksızın herkese açık bir site. Belirli bir yaşın altındaki çocukların da buraya girdiğini düşünürsek böyle bir yasaklamanın gerekli olduğunu düşünüyorum. Ancak, vahşet görüntüsü yalnızca cesetler ile oluşmayabiliyor. İşkence yapılan insan ya da hayvanların görüntüleri de vahşet içerebiliyor. Bu nedenle yalnızca cesetlerle sınırlanmamasını ve vahşet içeren resimler diye de eklenti yapılmasını da öneriyorum. Ayrıca, barındırmama kısmını kolaylaştırmak için VP:HS politikasının resim bölümüne de bunu eklenmesi iyi olacaktır. --Mskyrider ileti 05:47, 25 Ağustos 2007 (UTC)
Merhabalar,
Bu öneri Kullanıcı:Tembelejderha tarafından sansüre kapı açabileceği gerekçesiyle reddedilmişti. Açık konuşmak gerekirse burada sansüre kapı açılmasını doğru bulmuyorum; benim bir ansiklopediden beklediğim farklı olabilir ama herkes için bir ansiklopedi yazdığımızdan sansüre prim vermemizin gerektiğini düşünüyorum. Sonuçta Vikipedi ne değildir? de dendiği gibi Vikipedi azınlıkların hakkını korumak için sansür edilemez.
Bununla birlikte vahşet görüntülerini içeren resimlerin kaldırılmasının, sansürün ötesinde incelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu tip görsel öğelerin kaldırılma sebebi sadece çocukların korunması olmamalı. Her şeyden önce bu öğelerin ansiklopedik olmadığı anlaşılmalıdır. Belirtilen tarife uyabilecek hiçbir ansiklopedik görüntünün var olabileceğine inanmıyorum. Eğer varsa dahi bu istisnalar pekâlâ tartışmaya açılabilir. Eğer tek sebebi çocukların haklarının korunması olarak ele alırsak kendi politikalarımızla çelişebiliriz. Bu sebeple hususa daha genel bir bakışın doğru olduğuna inanıyorum. Ama elbette hepimizin buraya içerik eklerken Vikipedi'ye her yaştan her insanın katılabileceği gerçeğini göz ardı etmemesi ve bir nevi oto-kontrol geliştirmesi de çok önemli. Sonuçta katliama uğramış onlarca insanın korkunç bir resminin çocuklara uygun olmayacağını ve belki bir haber için/arşivlik değer taşısa da ansiklopedik anlamda değer taşımadığının aşikâr olduğunu bunu ekleyecek kullanıcı da rahatlıkla fark edebilir. Sansür hususunda ufak bir nokta daha: biz sansür uygulamayız fakat yasaların bize gerektirdiği çeşitli yükümlülükler de var ve bunlar da çeşitli kısıtlamalara gitmemiz gerektiğini gösteriyor.

Sonuç olarak bunun hızlı silmeye değil kayda değerliliğe eklenmesi daha iyi olabilir; böylece olası bir resim silinmeye aday gösterilebilir ve bu nokta kullanılabilir. Eğer hızlı sile eklenecekse R/M 4 gibi bekletmeli sil olmasında fayda var. Kullanıcı:Mskyrider'ın da önerisinden yola çıkarak, yukarıda bahsi geçen öneri metnimi şöyle değiştiriyorum:

Yoğun şiddet unsuru taşıyan, şiddet kullanımını özendiren ve tıbbî bir durumu, kavramı veya olayı göstermek amacı taşımayan ve bu sebeplerle ansiklopedik olamayacak görsel öğeler ki buna aynı tarife uyan ceset veya ceset parçalarının konu edildiği görsel öğeler de dahildir, Vikipedi'de barındırılamaz. Ceset sözcüğü ile kastedilen ceset bir insana, insanlara veya bir hayvana/hayvanlara ait olabilir. Durumun doğrudan tarife uymadığı durumlarda tartışmaya gidiniz.

Aslına bakarsanız kişisel olarak bu tip bir eklentinin Vikipedi'de mutlaka herhangi bir yerde bulunması gerektiğine gönülden inansam da, uygulanmasının neler getirebileceğini tahmin edemeyişim ve diğer Vikipedilerde bu tip bir kurala rastlamayışım (belki vardır ben rastlamamışımdır, eğer öyleyse lütfen belirtin - bildiğim kadarıyla örneğin İngilizce Vikipedi'de bu tip resimler tek tek ele alınıyor fakat bizim çok büyük bir topluluğumuz olmadığından genel olarak oylama ve tartışmalarda yeterli katılımı sağlayamadığımız bir gerçek) bu konuda beni çok da istekli kılmıyor. Bununla birlikte örnekte gösterilen resimlerin ve genelde bu tip resimlerin hiçbir ansiklopedik değeri olmadığını, bazılarının ajitasyon olarak algılanabileceğini ve genel olarak insanlara tıbbî olarak rahatsızlık verebileceğini göz önünde bulundurarak bu tip bir eklentinin benzeri bir şekilde eklenmesinin Vikipedi'ye zarar getireceğine inanmıyorum. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 07:26, 25 Ağustos 2007 (UTC)

Tek tek ele alınması gerektiğini düşünüyorum, belirtilen yönde bir sorumluluğumuz olduğunu düşünmüyorum ki Vikipedinin bu tür bir sorumluluğunun olmadığı Vikipedi:İçerik sorumluluğu reddi'nde belirtilmiştir.

Vikipedi'de, kimi okuyucuların itiraz edilebilir ya da saldırgan bulduğu çok çeşitli görüntüler bulunmaktadır. Örneğin, kimi maddeler, insan anatomisi ya da açık şiddet betimleyen resimler içerirler.--Machiavelli' msj 11:08, 25 Ağustos 2007 (UTC)

Her ne kadar Vikipedide, tartışma ve oylamalara gösterilen ilgi konusunda Noumenon ile aynı fikirde olsam da resimlerin tek tek ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Zaten yukarıdaki metinde "durumun doğrudan tarife uymadığı durumlarda tartışmaya gidiniz" kısmı tarife uyan uymayan bütün resimler (gerekli gereksiz ceset, işkence resimleri ya da engizisyonu anlatan bir sanat eseri) için bir tartışma açacaktır bu da metni gereksiz kılar Ayrıca uygulamanın diğer Vikipedilerde yer almaması da sorun olabilir.--Kuara 14:35, 25 Ağustos 2007 (UTC)
Bu tip bir uygulama getirilirse zaten sadece bariz olanlar için getirilmesinin uygun olacağı kanaatindeyim. Konunun zaten sorumluluğumuz var kısmının, şu anda, en temelde bireysel bir sorumluluktan ibaret olduğunu düşünüyorum - Vikipedi içeriğini belirli bir yaş grubuna göre ayarlamak durumunda değildir fakat ansiklopedi olduğu için bir ansiklopedikliğe göre içeriğini ayarlamak durumundadır ve tarife uyacakların kayda değer veya ansiklopedik olmadıklarına inandığım için bunu ortaya koyuyorum. Eğer genel kanı her resmin, durumu ne olursa olsun (ister çok bariz ister çok muğlak), tartışılması kanaatindeyse bunu desteklerim. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 23:54, 26 Ağustos 2007 (UTC)
Maddeler konusunda ansiklopedik olup olmadığına karar vermek kolay ancak resimler konsunda aynı şeyi söyleyemeyeceğim.Size göre ansiklopedik olmayan bir resim kullanıldığı sayfaya göre ansiklopedik değer taşıyabilir. Bu tür içeriğe ve özgür lisansa sahip resimlerin VP:SAM yoluyla silinmesi daha doğru olacaktır.--Machiavelli' msj 13:44, 27 Ağustos 2007 (UTC)
  • Ben şahsen bu konuda fikir beyan edemeyeceğim konuyla çok ilgili bilgili olmadığımdan. Ancak belirtmek istediğim önemli bir husus var. Eklenmiş olan özgür lisanslı dosyaları vahşet içerdiğinden, kanlı olduğundan, ayıp olduğundan, şu veya bu şekilde türkçe vikipedide kullanmak istemiyor isek, onları silmek yerine commonsa göndermemiz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü commons wikimedia projesinin özgür lisanslı tüm dosyaları içerebilen geniş bir dosya paylaşım sitesi. Oraya aktarımı yapılmak suretiyle vikipediden bu resimleri silebiliriz. Hızlı olarak veya silinmeye aday içerik olma suretiyle. Nasıl bir karar çıkarsa burdan ona göre işte. Kolay gele. Sevgiler.. --maderibeyzamsj 14:24, 27 Ağustos 2007 (UTC)

The cat ; Nosferatü ; Danbury ; Dreamer ; (diğer kullanıcılar hoş geldiniz J)

Selam.

Lütfen orada bakınız.

Teşekkürler.

Saygılar.

04:56, 30 Ağustos 2007 (UTC)


İlginize[kaynağı değiştir]

futbolcuların hepsi kayda değer mi?[kaynağı değiştir]

  • yazar, siyasetçi, sanatçı vb. bir sürü isme SAM açılıyor, kayda değer olup olmadığı sorgulanıyor. peki, 'az sonra şu kulüple mukavele imzalayacak' benzeri içerikle dolu onlarca futbolcu maddesinin hepsi kayda değer mi ve de nedir bu işin kıstası? yanlış hatırlamıyorsam ne SAM ne de kayda değerlik konusu edilmedi şimdiye kadar hiçbiri. --kibelemesaj 11:11, 1 Ağustos 2007 (UTC)
  • Kesinlikle hepsi kayda değer değil. Araştıralım, "uzman" ölçüsünde bilgisi olan arkadaşların kararıyla kayda değer olmayanları çıkaralım. Hayatında yalnızca 4 filmde rol almış, figüran olmaktan öteye geçmemiş ama sinema türk web sayfasında yer alan birini niye eklemiyorum? Temizlik şart. Hem gereksiz onlarca byte bilgi yığınından kurtuluruz, hem adam gib kayda değer madde sayımızın ortaya çıkması konusunda bir adım atılmış olur. Üstelik her futbolcu için her gün oluşan üç beş yeni vandaldan kurtulunur. Levent Abi ileti 21:48, 1 Ağustos 2007 (UTC)
  • Futbolcular veya daha genel anlamda, sporcular için de belirli kayda değerlik kriterleri şart. Eğer belirli kayda değerlik kriterleri ortaya koyabilirsek, en azından SAM'larda veya M6'yı kullanabileceğimiz durumlarda daha iyi karar verebiliriz. - Noumenon mesajkatkılar 10:06, 2 Ağustos 2007 (UTC)
  • Bence kısıtlamak anlamsız. Bakıyorsun adam tüm futbolcuların geçmişini biliyor. Bir diğeride Roberto Carlos u Ronaldinho yu biliyor. Şimdi istediğiniz şey Carlos'u bilene yönelik olacak. Ve bu da çifte standarta girer. Bu yüzden herhangi bir kriter getirilmemeli buna. Herkes eklenebilir. - Salomonis katkılar 02:21, 4 Ağustos 2007 (UTC)
  • kriterler, her alanda var elbette futbolcular için de olacak. bilene, ye de bilmeyene göre değil ansiklopedi mantığına göre.. herkes eklenebilir olsaydı bunun adı ansiklopedi olmazdı zaten. --kibelemesaj 12:38, 6 Ağustos 2007 (UTC)

Ünlü hayvanlar[kaynağı değiştir]

Kategori tartışma:Ünlü hayvanlarda tartışma durmuşa benziyor. Ondan sayfanın en altına bir şeyler yaptım. İlgilenen bakabilir. Bu işten bir kurtulalım diyorum =) Herkese teşekkürler, --Bahar (yine ben!) 16:01, 1 Ağustos 2007 (UTC)

Yardım:Sayfa düzenleme[kaynağı değiştir]

Sayfa düzenleme konusunda bilgisi olan arkadaşların yardımına ihtiyacım var. Teknik bilgi gerekiyor. Levent Abi ileti 21:44, 1 Ağustos 2007 (UTC)

Tam olarak sorun nedir? denisutku *:!? 12:04, 2 Ağustos 2007 (UTC)

tek sebep link eklemek..[kaynağı değiştir]

  • bir kullanıcıdan aldığım e-postayı ve verdiğim cevabı, kullanıcının kimliğini gizleyerek buraya almak istiyorum. dış bağlantıların nasıl kullanıldığına ve kimi zaman sadece bu nedenle açılan maddelere dikkat çekmek için..
Merhaba , benim adım (...) Ben zaman zaman wikipedia ya yazılar yazıyorum.Yazdığım konular profosyonel mesleğim ile ilgili konular.Katkılarım (...) ve bağlantılı konular ile ilgili.Ben uzman (...) ve konuyu benim gibi birinden başkası yazamaz.Bu konu için zaman harcamamın tek sebebi iki adet linkimi burada tutmak.Sürekli silindiğini ve uyarıldığımı yada başka linkler ile değiştiğini görüyorum.kaldıki birçok yabancı makalede de konu ile alakalı sitelerin linkleri var.Bu konuda bana yardım ederseniz yazılarıma devam ederim aksi halde yazıları bırakmayı düşünüyorum.İlginize teşekkür ederim.İyi çalışmalar. (imza)

"Bu konu için zaman harcamamın tek sebebi iki adet linkimi burada tutmak."
tam da konunun can damarı bu. vikipedi felsefesine ters düşen bu cümleniz zaten davranışlarınızdan da belli. bağlantıların geri alınma nedeni de hem kişisel ve reklam amaçlı olmaları, hem de bu amacın çok bariz biçimde ortada olması. mesela, sadece bu linkleri eklemek amacıyla açılan ve bilgi içermeyen maddeler.. size uyarı olarak da yollanan 'vikipedi ne değildir' sayfasına göz atarsanız ne demek istediğimi anlarsınız.
elbette bilenlerin, uzmanların katkıları vikipedi için önemlidir, ancak konuyu sizin gibi birinden başkasının yazamayacağı konusunda yanılıyorsunuz. burada her türlü konuda ve herkes katkı yapıyor. vikipedistler kimi zaman hiç ilgileri olmayan konularda okuyarak, çeviri yaparak, öğrenerek ve çeşitli bilgileri karşılaştırarak maddeleri yetkinleştiriyorlar.

vikipedi'nin kuralları bellidir ve esas amaç 'bilgi' vermektir, dış bağlantılar da bilgiye katkıları olduğu sürece maddelere eklenirler. başka maddelerde de uygun olmayan bağlantılar var elbette, gördükçe siliyoruz, yapanları uyarıyoruz. eğer buraya katkıda bulunmak istiyorsanız sizden de aynı duyarlığı bekleriz.
ne size ne de bir başka kullanıcıya kimse bu konuda yardımcı olmaz, olamaz. vikipedi'ye katkıda bulunmayı sürdürmek ya da bırakmak sizin bileceğiniz iştir. ancak reklam amaçlı katkılar, vikipedistler tarafından hoş karşılanmaz ve silinir. teşekkürler. kibele

--kibelemesaj 08:03, 2 Ağustos 2007 (UTC)

Ben de kendimi sabırlı sanırdım; sabrına hayran kaldım kibele! Levent Abi ileti 08:08, 2 Ağustos 2007 (UTC)


Wikipedia ve guvenilirlik[kaynağı değiştir]

UC Santa Cruz'da hos bir proje yapmislar: http://www.ucsc.edu/news_events/press_releases/text.asp?pid=1471

Yaptiginiz degisiklikler ne kadar kaliciysa guvenilirliginiz o kadar artiyor. Hos bir uygulama.

Aras 03:29, 6 Ağustos 2007 (UTC)

mühendislik maddeleri[kaynağı değiştir]

  • İnşaat mühendisliği, Makine mühendisliği, Elektrik mühendisliği başta olmak üzere bu maddelerin çoğuna, ülkedeki bütün mühendislik okullarının dış bağlantıları ekleniyor. yetmiyor, öğrenci forumları da geliyor ardından. mühendislik okulları listeleri yaparak bu şişkinliği atmakta ve bu ana maddelere bu bağlantıyı eklemekte fayda var. iglili ve bilgili olanların dikkatine. --kibelemesaj 10:11, 7 Ağustos 2007 (UTC)
  • O zaman listelere de bu dış bağlantılar eklenmez mi? Bence en iyisi mühendislik maddelerinin dış bağlantılarını temiz tutmak --Pinar 13:12, 7 Ağustos 2007 (UTC)
Genel olarak o dış bağlantılar gereksiz... dünyadaki her üniversitenin ilgili mühendislik fakültesi bölümüne dış bağlantı koymamız demek, maddenin devasa bir dış bağlantılar listesi olması demek. Vikipedi bir dizin değil ki illâ ki belirtsin onları... dış bağlantı doğrudan konuyu açıklayıcı şeylere götürmeli bizi. Elektrik mühendisliğini konu alan (... üniversitenin elektrik mühendisliği bölümünü değil) dış bağlantılar kalmalı. Bir liste maddesinde de ilgili listelere/dizinlere dış bağlantı verilmeli, tek tek listenin her elemanına değil... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 13:24, 7 Ağustos 2007 (UTC)
daha yeni temizlediğim maddenin hızla, bütün üniversite bölüm siteleriyle donatıldığını görünce nedense böyle bir listenin iyi fikir olabileceğini düşünmüştüm. belki bir denemeye değer. o listede isimlerini alt alta görünce doğrudan maddelere gider ve bağlantıyı eklemekten vazgeçerler. yoksa çok mu iyimserim? --kibelemesaj 21:35, 7 Ağustos 2007 (UTC)
İyimserlik mi bilmiyorum, ama zaten Vikipedi'nin ne olduğu pek fazla anlaşılamazken, Vikipedi'nin bir dizin olarak görülebilmesine neden olabilecek ve doğrudan Vikipedi'ye bir şey katmadan şeylere karşıyım. Yani zararı olmasa bile insanlara doğrudan bir fayda vermiyor. Tüm dünyadaki üniversitelerin belirli bir bölümünü listeleyecek, Elektrik mühendisliği bölümüne sahip üniversiteler listesi benzeri bir liste de pek faydalı olmaz... sadece Türkiye'de bile çok fazla üniversite var ve bu tip bir liste de çok faydalı olmaz. Belki ülkelere bölerek yapılabilir... o faydalı olabilir, ama o da bir belki sadece. Sonuçta çok fazla bir şey katmayacaksa, meydan vermeyelim yanlış anlaşılabilecek, muğlak bir şeye. Sonuçta insanların burada dış bağlantı barındırmaya ne gözle baktıklarını da tecrübe ettik... ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 19:06, 8 Ağustos 2007 (UTC)
tamamdır, ben önerimi geri aldım. dış bağlantılar konusunu da herkesin önemsemesini ve vikipedi'nin bir reklam ve haberleşme kapısı olmadığının anlaşılmasını diliyorum. --kibelemesaj 19:30, 8 Ağustos 2007 (UTC)

Noktalı meclis:)[kaynağı değiştir]

Şuradaki tartışmaya bi bakıverin:) --maderibeyzamsj 10:38, 7 Ağustos 2007 (UTC)

Almanca yer isimleri[kaynağı değiştir]

Sevgili arkadaşlar. Avusturya'ya ait kimi yerlerin adları Türkçeleştirilerek madde haline getirilmiş. (Vizılburg ve Şeyps İli benim denk geldiklerim.) Bu yerlerin Londra ya da Moskova gibi Türkçeleştirilmiş bir biçimi bulunmuyor. Dolayısıyla bu tür Türkçeleştirmeler sadece kafa karışıklığı yaratabilir. Üstelik Şeyps İli maddesinin Almancası Scheibbs ki Şaybs diye okunur. Yani adlandırma tümüyle keyfi yapılmış. Bununla ilgili bir karara varsak ve maddeleri oluşturan yazarı kararla ilgili bilgilendirsek diyorum. Sevgiler. PhilippoBruno 19:37, 9 Ağustos 2007 (UTC)

Bununla ilgili (yani genel olarak bu tip isimlerin Türkçeleştirilmesi hususuyla ilgili) bir karar almamız pek de doğru değil; önemli olan dilbilimcilerin, dil üzerine yoğunlaşmış vakıfların, derneklerin, yazarların ne dediği... Türk Dil Kurumu'ndan sıklıkla da alıntılanan ve bizim de Vikipedi'de genelde uyguladığımız kural kabaca şu: Eğer Latin alfabesine sahip bir dile aitse sözcük, transliterasyon yapılmaz. Bununla birlikte, gelenekselleşmiş, geleneksel olarak transliterasyon uygulanmış yani Türkçeleştirilmiş hâli kullanılan isimler buna dahil değildir. Bu Londra deyin ama Türkiye'de ilk kez duyulan ABD'deki bir kasabanın ismini de Türkçeleştirmeye kalkmayın demek... Anlattıklarınızdan anladığım bu yerlerin Türkçede oturmuş Türkçeleştirilmiş yani transliterasyon uygulanmış karşılıklarının olmayışı. Bu durumda doğru olan özgün yazımı (yani Almanca olan yazımı) kullanmaktır. Yalnız rica şu: bu tip durumlarda, yani özgün ismin korunduğu durumlarda, ilgili dillere vakıf arkadaşların olası okunuşları, telaffuzları maddenin başında (tanım kısmında), parantez içinde belirtmeleri çok faydalı olacaktır. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 19:56, 9 Ağustos 2007 (UTC)

İzmir'li kullanıcılar biraraya gelmeyi düşünüyor mu acaba? Bu konudaki görüşlerinizi bana veya Eldarion'a yazarlarsa bir girişim yapabiliriz. Levent Abi ileti 00:09, 10 Ağustos 2007 (UTC)

Kategori:İnsan hakları konusunda etkinlikte bulunan uluslararası sivil toplum örgütleri[kaynağı değiştir]

Merhaba[kaynağı değiştir]

(→ Kullanıcı mesaj:Dünya vatandaşı)(kopya)

"İnsan hakları konusunda etkinlikte bulunan uluslararası sivil toplum örgütleri" Kategori olarak iyi ama adı çok uzun! Değiştirmeyi düşünür müsün? Levent Abi ileti 22:11, 28 Temmuz 2007 (UTC)

(küçük değiştirtim: link → kategori)
Siz ile anlaşıyorum. Ama benim Türkçe çok basit. Biri teklifler var mı ? Dünya vatandaşı 22:41, 28 Temmuz 2007 (UTC)

Atatürk maddesi[kaynağı değiştir]

Atatürk maddesi'nin tarafsızlığı hakkındaki tartışma maddenin tartışma sayfasında çözülemedi.Madde tarafsız olmalı diye "Tarihteki Yeri" adında bana kötülemeden fazla bir amacı yokmuş gibi görünen bir bölüm açıldı.

Ben "tarafsız kaynaklardan yararlanalım, biyografide başarılar varsa bunu tarafsız yapmak için yorum yazmanız gerekmiyor" dedim.Ki bunları yazanların kaynak gösterimi de yok, olsa bile ne derece güvenilir olabilir muamma.

Hepimiz Atatürk'ün biyografisini az çok biliyoruz.Sizden ricam maddeyi incelemeniz.

Burada yazanlar ansiklopedik bilgiyle alakası olmayan Mustafa Armağancı yorumlar mı?Yoksa ben mi çok taraflıyım?

Eğer ben taraflıysam çenemi kapatacağım, söz --Çağatayileti 21:56, 17 Ağustos 2007 (UTC).

wordpress.com engellenmekte![kaynağı değiştir]

Şu anda (10:51, 18 Ağustos 2007) wordpress.com engellenmiş durumda bulunur:

Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir. 
T.C. Fatih 2.Asliye Hukuk Mahkemesi 2007/195 Nolu Kararı gereği bu siteye erişim engellenmiştir. 
Access to this site has been suspended in accordance with decision no: 2007/195 of T.C. Fatih 2.Civil Court of First Instance.

--katpatuka 07:54, 18 Ağustos 2007 (UTC)

Vikipedi renkleri[kaynağı değiştir]

konu: vikipedi açıklama kutularında farklı renk kullanımları.

kutu, çerçeve içleri ve kenar çizgilerin renkleri için bir bir standart getirilebilir. şimdilik farklı uygulamaları bulup buraya yerleştiriyorum. sonra ne yapılabileceğine bakarız.--Kutu su 19:38, 18 Ağustos 2007 (UTC)

  • Sarı:
Vikipedi:Terimler açıklayıcı not kutusu
"Lütfen madde istekleriniz için Vikipedi:Madde istekleri sayfasını kullanın!!" kutusu.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Köy_çeşmesi_(istekler)
Vikipedi:Topluluk portalı duyurular kutusu
  • Parlak sarı:
Vikipedi:Danışma masası
  • Yeşil
Vikipedi:Her Vikipedi'de olması gereken maddeler uyarı kutusu
  • Diğer renkler
diğer renklerde de var. pembe vb. gibi.
Standartlaşmayı/standartlaştırmayı gerektirmeyen herhangi bir konuda standartlaştırmaya gidilmesine karşıyım. İstisnalar elbette mümkündür, ama bu konu istisnai değil. Gerçekten açıklama kutuları renklerinin standartlaştırılması gerektiğini düşünmüyorum. Buranın özgür tarafının bir gereği olarak kalmalı. Belirli kutuların renklerine itiraz gelirse, ve farklı taraflar farklı renklerde itiraz ederlerse, o kutunun rengi için belki tartışma açılabilir. Ama bunun dışında bu tip ufak detaylarda genelleştirmeye gitmemiz hem özgür tarafımıza biraz gem vurmak, hem insanlara sıkça söylenen "cesur ol"u biraz anlamsız kılmak, hem detaylarda dahi gereksiz kurallara gitmek hem de gereksiz yere tekdüzeliğe adım atmak olabilir... ayrıca unutmayalım ki zaman zaman farklı renklerin kullanımı faydalı da olabilir: açıklama çok önemliyse koyu tonların, az önemliyse daha hafif tonların kullanılması gibi. Sonuçta, gereksiz her türlü genelleşme/genelleştirme ve standartlaşma/standartlaştırmayı uygun ve doğru bulmuyorum. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 23:12, 18 Ağustos 2007 (UTC)
Görüşünüz benimkine oranla daha eğlenceli görünüyor. İkna oldum, Teşekkürler.--Kutu su 01:18, 19 Ağustos 2007 (UTC)

İzmir buluşması[kaynağı değiştir]

İzmir buluşmasına katılmak isteyen arkadaşları şu sayfaya bekleriz.--Eldarionmesaj 21:03, 19 Ağustos 2007 (UTC)

Spoiler şablonu.[kaynağı değiştir]

Merhabalar. Vikipedi'deki "Spoiler" şablonu yanlış olarak kullanılıyor.

Spoil kelimesi ingilizce "bir eserin detaylarını henüz izlememiş/okumamış/dinlememiş kişilere anlatarak, o kişilerin alacağı hazza engel olmak" anlamına gelir. Daha amiyane bir tabirle, hani filmin sonunu söyleyen arkadaşımıza "filmin içine ettin" deriz ya aynen öyle.

Türkçe Vikipedi'ye sadece "uyarı" olarak eklenmiş olan bu şablonun değiştirilmesi iyi olur. İyi çalışmalar. --Abuk SABUK 23:31, 20 Ağustos 2007 (UTC)

Tam olarak ne tip bir değişiklikten bahsedildiğini anlayamadım? Şablonun metni mi problemli ve değiştirilmeli? Yoksa salt şablonun kullanımı mı? Bu hususta genel olarak her yerde mi yanlış kullanılıyor, çoğu yerde mi yanlış kullanılıyor yoksa belirli yerlerde mi yanlış kullanılıyor? Eğer sorun belirli yerlerde yanlış kullanımı ise bunu tekil olarak incelemek ve şablonu ya uygun şekilde eklemek ya da duruma göre kaldırmak gerekir. Bahsettiğiniz değişikliği ve İngilizce Vikipedi'deki kullanımı ile buradaki kullanımı arasındaki farkları biraz daha açıklayabilirseniz sanırım konu aydınlanmış olur. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 23:39, 20 Ağustos 2007 (UTC)
Acaba bir de örnek ile sorunu detaylandırmanız olası mı?--Erkan 06:18, 21 Ağustos 2007 (UTC)

Eğer bir kitap veya film ayrıntılarıyla açıklanıyorsa spoiler şablonu kullanılabilir diye düşünüyorum çünkü örneğin bir film için ne kadar sinemalara gelse, sonra DVD'si çıksa sonra da televizyonlarda gösterilse bile o filmi izlememiş bir hayli insan vardır. O maddeyi okuyan bu durumdaki kullanıcı da kitabın sonunu vb. bilgilere ulaşır. Eğer sonunu öğrenmek istemiyorsa maddeyi okumasın, kimin filmi izleyip kimin izlemediğini nereden bilebiliriz ki? Peki bu durumda gösterimden kalkmış olan, kısmen çevirdiğim The Simpsons Movie maddesindeki spoiler şablonunu kaldırayım mı? Teşekkürler, --Bahar (yine ben!) 12:26, 22 Ağustos 2007 (UTC)

Haklısınız fazla açıklayıcı olmamış mesajım. Spoiler şablonu yeniden hazırlanmalı, çünkü yeterince açık seçik değil demek istemiştim. İngilizce vikipedide "spoiler" kelimesini gördüğünüzde uyarının devamını bile okumaya gerek yok. Malesef SPOILER sözcüğünün Türkçe'de birebir karşılığı yok ama UYARI kelimesi daha uygun bir sözcükle veya sözcük grubuyla değiştirilmeli bence. Uyarının metni de biraz değiştirilebilir belki. Bahar isimli arkadaşın da dediği gibi konusuna ait detayların verildiği tüm eserler için kullanılmalı bence de. Saygılar. --Abuk SABUK 20:51, 22 Ağustos 2007 (UTC)
İsterseniz siz uygun gördüğünüz şekilde mesajın içeriğini değiştirin. Sonuçta aynı anlama gelen fakat anlamını daha iyi bir şekilde ifade eden herhangi bir mesaja Vikipedi topluluğunun itirazı olmayacaktır; sanırım. Eğer uygunsuz veya geliştirilebilir bir noktaya herhangi bir Vikipedist rastlarsa, veya sizinle aynı fikirde olmayan birisi çıkarsa, o da kendi fikrini belirtir, şablonun tartışma sayfasında konu tartışılır. Şimdilik bence uygun bir şekilde sizin metinde oynama yapmanız en güzeli; sonuçta Vikipedi bize cesur olun diyor. Belirttiğiniz için teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim... - Noumenon mesajkatkılar 17:50, 24 Ağustos 2007 (UTC)

Ayrılanlar için..[kaynağı değiştir]

Timur Selçuk'un bestesiydi,yoksa gidenlere miydi adı? yaşlılık zor şey yahu, unutuyo insan.. Çabuk dönmeniz için kocaman bi gerekçe var: benim gibiler ve yeniyetme genç kardeşler. Hadi ama size ihtiyacımız var. Öyle bi yaprak dökümü falan direkt red bu çalışmada. Bekliyoruz; gecikmeyin. Levent Abi ileti 20:43, 25 Ağustos 2007 (UTC)

Vikipedi tartışma:Kullanıcı adı değiştirme sayfasında devam eden tartışmaya katılıp görüş bildirebilir misiniz? Teşekkürler --Mskyrider ileti 16:53, 26 Ağustos 2007 (UTC)

Sağlıklı kararlar alınabilmesi için topluluğun bu tip tartışmalara katılımı çok önemli. Lütfen herkes birkaç dakikasını ayırıp bir göz atsın; bu tip katılımlar gerçekten çok mühim. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 23:49, 26 Ağustos 2007 (UTC)

Tanıtım-Ropörtaj[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar Pc Magazine dergisinin Ağustos sayısında Vikipediyi tanıtan yarım sayfalık bir yazı yayınlanmıştı. (Yazı için bkz: [3] hatta resim olarak 16 Temmuz sayfası kullanılmış. Avril Lavigne'yi yazan şanslılar kimler ) O sırada tatilde olduğum için sayın Hakkı Alkan'a bir teşekkür maili atamamıştım. Neyse sadede geleyim teşekkür maili ile irtibata geçtik ve bir ropörtaj talebi oldu:

  1. ShiftDelete.Net'te yayınlanmak üzere bir videolu röportaj olacak.
  2. Ropörtaj İstanbulda, 4 Eylül 2007 tarihinde yapılacak
  3. Birkaç kişiden oluşulmasının daha hoş olacağı düşüncesi var. Bence 4 kişilik bir gurup yeterli. Aslında ilk önce üç diye düşünmüştüm ancak belki birinin işi çıkar falan filan diye dört olmasının daha iyi olacağını düşündüm. Tabi isterseniz rakamı arttırabilir ya da azaltabiliriz.
  4. Birkaç gün içinde isimleri belirleyelim.


Bundan ayrı olarak Aktüel dergisindende ropörtaj teklifi geldi ancak "tr vikipedinin "başı" kim ropörtaj yapmak istiyoruz" dedikleri için Vikipedinin durumunu anlattım yani bir başın başkanın ya da ona benzer bir şeyin olmadığını ancak isterlerse tecrübeli 3-4 vikipedistle ropörtaj ayarlanabileceğini yazdım. Oradanda cevap beklemekteyim.

--Machiavelli' msj 18:13, 26 Ağustos 2007 (UTC)

  • Röportaj hangi şehirde olacak? Ona göre gelebilme imkanı olan vikipedistler üzerinde dururuz.
  • Bu bir buluşmaya yönlendirilirse 4'ten fazla vikipedist bir arada olabilir. (Sadece bir öneri: Yakında İzmir buluşması var, belki bir de İstanbul buluşması olacak. O tarihe buluşmalar kaydırılabilir.)
  • Bunun yanında genel olarak bu tür yayınlar İstanbul'da hazırlandığı için birkaç kişi önerme hakkım varsa: Denisutku (ki daha önce TeknolojiTV'de vikipedi ile ilgili bir yayında vikipediyi temsil etmişti. Gayet başarılıydı.), Bahar (İstanbul'da yaşıyor, Türkçesi gayet iyidir ve bu tip bir röportajda vikipediyi iyi temsil edecektir.), Metal Militia (hem bir yönetici olduğu için -vikipedinin başı gibi yani:)-, hem İstanbul'da yaşadığı için, hem de altın örümcek şeysini de o almıştı bu nedenle temsil değeri yüksek:), böööle üç kişi öneriyorum. Sevgiler. Kolay gele.. --maderibeyzamsj 06:15, 27 Ağustos 2007 (UTC)
Bence en uygun adaylar...Maderibeyza senin vaktin varsa sende gitmeyi düşünür müsün?--Machiavelli' msj 12:23, 27 Ağustos 2007 (UTC)
  • Son İstanbul buluşmasında tanıştığım Kullanıcı:Maderibeyza'nın söyleşide Vikipedi'yi tanıtması çok güzel olur diyorum ben. Tabii kendisi de uygun bulursa. Vikipedi'yi en bir şekilde temsil edeceğinden eminim, zaten kendisi de Vikipedi'ye oldukça hakim. Teşekkürler, iyi çalışmalar. --Bahar (yine ben!) 12:24, 27 Ağustos 2007 (UTC)

Kimse için bir sorun yoksa ben katılabilirim. Kullanıcı:Maderibeyza'ya beni uygun gördüğü için buradan teşekkürler. --Bahar (yine ben!) 17:48, 27 Ağustos 2007 (UTC)

Maderibeyza'ya, bu röportaja gidebilecek isimler arasında beni de önerdiği için teşekkür ediyorum. Ancak işlerimin yoğunluğu nedeniyle bu aktiviteye katılmam maalesef mümkün görünmüyor. Herkese iyi çalışmalar. --Metal Militia ileti 18:02, 27 Ağustos 2007 (UTC)
  • Şimdilik benim için uygun gözüküyo. Metal Militia gelemeyeceğine göre dört kişilik komite, Bahar, Denisutku, Khutuck ve benden oluşabilir. --maderibeyzamsj 09:34, 28 Ağustos 2007 (UTC)
  • Maderibeyza, Bahar, Denisutku ve Khutuck uygun bence de... sayıyı da çok büyütmemek gerek, kocaman bir grup giderse iyi bir söyleşi olamaz. Bununla birlikte gitmeyi çok arzu eden ve "ben Vikipedi'yi iyi biliyorum!" diyen üyeler varsa belirtsinler, tekrar gözden geçirelim. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 16:14, 28 Ağustos 2007 (UTC)
  • 4 Eylül için bir programım yok, Vikipedi'yi tanıtacak böyle bir olaya katılmak da çok hoşuma gider. (ip'den imza atmışım :P) Khutuckmsj 17:35, 28 Ağustos 2007 (UTC)
  • Beni önerenlere çok teşekkürler. Yer ve zaman benim için uygundur. Komitede yer almak isterim. denisutku *:!? 17:04, 29 Ağustos 2007 (UTC)
  • Başlığın altındaki mesajları tekrar okuduysam da söyleşinin İstanbul'un neresinde gerçekleştirileceği belirtilmemiş. İstanbul'un 3. bölgesi vb. bir yerinde olacaksa benim gelmem mümkün olmaz şimdiden söyleyeyim. İyi çalışmalar, --Bahar (yine ben!) 17:14, 30 Ağustos 2007 (UTC)
  • Röportaj yapacak ilgilinin mail adresi bende. Ben kendisiyle irtibata geçip bilgileri aldıktan sonra üç arkadaşıma adres, saat bilgilerini mail, msn, telefon şeklinde ulaştırırım. Sevgiler, kolay gele.. --maderibeyzamsj 09:21, 31 Ağustos 2007 (UTC)
  • Az önce bir yöneticinin messenger üzerinden yazdığı üzere trollükle suçlanmış biri olarak ben bu röportaja katılmamın pek doğru olmadığını düşünüyorum arkadaşlar. Ancak sizi ortada bırakmam adres ve saat bilgilerini size muhakkak ulaştırırım. --maderibeyzamsj 11:24, 31 Ağustos 2007 (UTC)

İstanbul Buluşması[kaynağı değiştir]

  • Temmuz'da yapılması kararlaştırılan İstanbul buluşmasına sadece beş kişi katılmış, daha sonrasında Temmuz ya da Eylül'e geniş katılımlı bir toplantı düzenlenmesi talebinde bulunulmuştu. Ancak sanıyorum ki bu yönde bir girişim gerçekleşmemiş. Sizler içinde uygunsa Eylül ayının ortasında böyle bir toplanma gerçekleştirelim. --Mefistofales Messaggio 19:51, 26 Ağustos 2007 (UTC)
  • İyi, güzel, ben gelirim :) --maderibeyzamsj 05:42, 27 Ağustos 2007 (UTC)
  • Bana da uyar. Ama Eylül'ün sonu olmasın yeter. kızılsungur® 16:05, 27 Ağustos 2007 (UTC)
    Ortası :) O zaman ayın 15'i ile 20'si arasında bir tarih belirleyelim ve düğmeye basalım. Yani bir sayfa oluşturalım, üyelerimize ulaşalım... vs. Geniş katılım olması için biraz çabalasak mı ne? Yine 5 kişiyle sınırlı kalmasın. --Mefistofales Messaggio 17:11, 27 Ağustos 2007 (UTC)
  • 15 Eylül Cumartesi saat 14.00 iyi bir zaman olur bence. Büyük olasılıkla yine aranızda olacağım. Khutuckmsj 17:17, 27 Ağustos 2007 (UTC)
  • Arkadaşlar ben İzmir'den müdahale etmiş olmayayım ama.Biz 16 eylül'de buluşuyoruz.İsterseniz eş zamanlı yapalım.Hem isterseniz eylülün ikinci haftasını geleneksel Viki buluşması bile yapabiliriz.İlginç olur. :)))

Sağlamcıileti 17:22, 27 Ağustos 2007 (UTC)

Cumartesi günü çoğu Vikipedist'e pazardan daha uygun olur diye cumartesiyi teklif ettim, istenilirse 16 eylül pazar da bana uygun. Khutuckmsj 19:52, 27 Ağustos 2007 (UTC)
  • Evli barklı biri olarak Pazar günlerimi bebişime ayırıyorum. Ayrıca buluşacağımız yerin merkezi biyer olmasını istiyorsak Pazar günü çok kalabalık olcakatır. 15 Eylül Cumartesi uygun bence --maderibeyzamsj 09:37, 28 Ağustos 2007 (UTC)
    • 15 Eylül Cumartesi saat 14.00'de, daha önceki üç buluşmadaki gibi Taksim Gezi Pastanesi'nde olalım bence. Tabii daha iyi fikir varsa onu yapalım :) Khutuckmsj 17:44, 28 Ağustos 2007 (UTC)
  • Tarih konuları çok hassas konular biliyorsunuz :) Bana 15'de, 16'da uyar, hafta sonu olsun yeter. Cumartesi yapalım, sevgili maderibeyza bebişiyle olacağı için cumartesi yapmak daha yerinde olur. Tabii diğer üyelerin de düşüncelerini öğrenmek için onlara mesajla ulaşmak lazım. Burayı fark edemeyebilirler. --Mefistofales Messaggio 01:11, 29 Ağustos 2007 (UTC)
  • Ben Eylül'ün son haftası gelcem İstanbul'a Eylül'ün son haftası olursa katılabilirim--Aycan 09:02, 29 Ağustos 2007 (UTC)
  • Benim için her tarih uyar, ama en çok kişiye uygun olan tarih 15'iyse 15'i olsun. Mekan olarak da merkezi konumu sebebiyle Taksim'de bir mekan öneriyorum. denisutku *:!? 17:07, 29 Ağustos 2007 (UTC)
  • Aslında terası olan küçük bir kafe biliyorum, tabii adını hatırlayamıyorum. 10-15 kişi ile sınırlı olacaksak burayı araştırabilirim ya da daha sakin bir yer bilen varsa önersin. Gezi pastanesi hem kalabalık olmasından hem de terası olmadığından, kapalı bir mekân olduğundan uygun olmayabilir. 15'i uygundur. Kesin katılacaklar için aşağı bir liste açıyorum, kaç kişi olduğumuzu bilelim --Mefistofales Messaggio 17:15, 29 Ağustos 2007 (UTC)
  • Dilek pastanesinin geniş bir terası vardır, burası da uygun olabilir. --Mefistofales Messaggio 17:16, 29 Ağustos 2007 (UTC)
  • Biliyorum o terası. Güzel değil orası. Sadece ev manzarası var. İçeride toplantı salonu var özel. İsterseniz orayı kapattıralım. Dileğin muhteşem yemekleri var. Güzel seçim olur. :D Ama yine de Gezi Pastanesi daha güzel. Colombian Supremo kahvesi çekti yine canım :) İkinci olarak müziği güzel bir yer daha iyi olur. Fon müzik her zaman önemlidir. 15'i de olur 16'sı da. İzmirliler ile eşzamanlı yaparsak dizüstülerden yazışırız :D Bu da Viki Tarihi'ne geçer. Nükleer bomba falan patlamazsa kesin gelirim. XDkızılsungur® 00:44, 30 Ağustos 2007 (UTC)
  • Açık havada teras havasını solumakla, kapalı minik toplantı odasına tıkılmak arasında muazzam fark görüyorum :) Gerçi o toplantı odaları çok hoş ama yine de yaz sıcağında kapalı yerde kalmak olmaz. O halde Dilek pastanesinin terasında 15'inde saat 17:00'da diyelim, itiraz gelirse düzeltiriz, tartışalım kesin sonuca varalım. --Mefistofales Messaggio 03:00, 30 Ağustos 2007 (UTC)
  • Bugün itibariyle gün de, mekan da bana uyuyor. Gerçi Dilek pastanesi neresi bilmiyorum ama nasıl olsa aydınlatırsınız. --2ulus 03:24, 30 Ağustos 2007 (UTC)
  • Meydandan girince güneydoğu tarafında kalıyor. Zaten kocaman tabelası var. İstiklâl Caddesi'nde kesin görürsün. Toplantı salonu sıcak olmaz. Klima var hep. Benim için pek fark etmez. Dilek Pastanesi ise The Marmara'nın hemen doğusunda kalıyor. Çok yakın zaten. Kime sorsan gösterirler. XD 15 i ya da 16 sı saat 17:00 çok uygun. İki miki yalan. 17:00 iyi. kızılsungur® 16:49, 30 Ağustos 2007 (UTC)
  • Dilek'in koordinatlarını bilmiyorum. Ama Gezi'yi biliyorum: 41°02'09'' kuzey 28°59'15'' doğu kızılsungur® 16:58, 30 Ağustos 2007 (UTC)
  • Saat 15.00'a çekelim saati ve yer konusunda Dilek pastanesinden daha serin, güzel bir alternatif yoksa, getirelim, tarih ve yer sorununu aşarsak iyi olur. --Mefistofales Messaggio 16:41, 31 Ağustos 2007 (UTC)
  • Bence daha erken bir saatte buluşmak daha iyi olur, geçen seferki buluşmamız sadece 2 saat sürmüştü maalesef :) 15.00 daha mı iyi olur, istediğimiz saate kadar uzatırız, Altın Örümcek buluşmasındaki gibi gidip iki de tek artarız :)) Khutuckmsj 21:52, 1 Eylül 2007 (UTC)
  • Tekilla ya da bira da içebiliriz güzel bir yerde. Buluşmadan sonra arjantin iyi gider. :D kızılsungur® 23:32, 1 Eylül 2007 (UTC)
  • Karşı bir düşünce gelmediği için (Taxm gezi past. hariç) buluşma yerini Dilek pastanesinin teras katı olarak belirliyoruz, 15 Eylül Cumartesi saat 15:00'da... Dilek pastanesi Yapı Kredi Yayınlarına ait binanın hizasında ve biraz aşağısındadır, yani Tünel'e doğrudur. Kime sorarsanız gösterirler. Katılacaklar lütfen adını eklesin, katılım azlığından dolayı iptal etmek ya da ertelemek durumunda kalmayalım. Kolay gelsin. --Mefistofales Messaggio 00:52, 5 Eylül 2007 (UTC)
  • Çok konuşalım vikikodu yapalım hasret giderelim derseniz bence daha erken buluşalım. Sonra iftar trafiğine kalmayalım. O günler Ramazan ayı içinde çünkü. --maderibeyzamsj 06:18, 6 Eylül 2007 (UTC)
  • Buluşacaklara bir şey sormak istiyorum, Kızılsungur adlı kullanıcının Pınar, Kibele ve Nou'ya karşı söyledikleri ve tehtitkar bir şekilde imalı imalı Gel de yüz yüze konuşalım tarzı için bu buluşacak arkadaşlar ne düşünüyorlar acaba? Sonuçta katılımcıların arasında onun da adı var!--Erkan 06:40, 6 Eylül 2007 (UTC)
  • Korkmayın canım. Kimse kimseye bişey yapamaz Taksim'in göbeğinde. Hele Yılmaz (kızılsungur) karıncayı bile incitmez. E Pınar'la Kibele de katılmayacağına göre sorun yok zaten. Hem de öyle bir atmosfer oluyo ki buluşmalarda; yüzyüze gelince tüm buzlar eriyiverir. --maderibeyzamsj 06:46, 6 Eylül 2007 (UTC)
Bunun korkma ile alakası yok. Önemli olan tutumdur. Biri günlerdir burada tehtitler küfürler savuruyor, Kibeleye Pınara Mal babesi diyor, ve vikipedinin devamlı katılımcıları bu adamla oturup muhabbet edecekler öylemi. Durum korkuyla ilgili değil durum tavır ve topluluk olma ile ilgili. Acaba anlatabiliyormuyum.--Erkan 06:56, 6 Eylül 2007 (UTC)
  • Saat olayını bence tekrar bir konuşalım.Ramazandan dolayı oluşacak iftar trafiğine kalmayalım.Ya da iftarı hep beraber yapalım.Herkes niyetli olmayabilir tabii ki,ama en azından beraber yemek yenmiş olur.İftarı ben başka yerde yaparım diyen varsa o zaman biraz daha erken buluşabilir.--Schwanzerberg 14:27, 6 Eylül 2007 (UTC)
  • Hadi bende süper bi soru sorayım... Birbirimizi nasıl tanıcaz? Hadi bir kısmınız birbirinizi tanıdınız ben sizi nasıl tanıcam? :-[ Hmm gerçi cümlelerinizde geçen vikilerden tanınırsınız...(Aslında bence öyle Dilek Pastanesi falan hikaye bence atlayıp vikikebap yemeliyiz...)nano boodschap
  • Saat geç deniyorsa 14:00'a çekilebilir. Daha da erken olmasın ama, şahsen çok erken olursa ben gelemeyebilirim. Ramazan işi aklımıza gelmedi ama iftar için herkesin uygun bir planı vardır sanırım, oruçlu olmayanlar bir şeyler içer sohbet eder, diğerleri de içmeden :) Birbirimizi tanımak konusuna gelince önceki buluşmadan çekilen resme bakabilirsiniz, linkini ben hatırlayamıyorum ama Maderibeyza biliyordur. O da olmadı masaya bir karanfil bırakalım :)

Bu arada Erkan'ın dediklerine katılıyorum ama ben son takip ettiğimde yani olayın gerçekleştiği an bu kişinin Kızılsungur olduğunu kesinleştirmek için bir denetçiye ihtiyaç vardı, sonra bu işleme göre hakaret edenin kızılsungur olduğu anlaşıldı mı bilemiyorum, epeydir giremediğimden takip edemedim. O ise elbetteki bu buluşmaya gelmesin, burada bir şeyleri az da olsa paylaşıyorsak arada güzel bir saygı ve hoşgörü olduğu içindir. Bu yüzden Erkan'ın görüşlerine aynen katılıyorum. Birimizin diğerinden ne farkı var burada! Ama o değilse buyursun gelsin.

Sevgili Erkan'a not: anlatabiliyormuyum değil, anlatabiliyor muyum? olması gerekir. --Mefistofales Messaggio 21:26, 9 Eylül 2007 (UTC)

  • Sevgili Erkan, sözlerine aynen katılıyorum. Ancak şöyle de bir durum var: Kızılsungur bu konuda ne derece suçludur? Bunu tam olarak bilemiyoruz değil mi? Denetimden geçti mi son yaptıkları? Ayrıca biliyor muyuz bakalım belki çocuk depresyondadır. Hani Tembelejderha bi zamanlar Nihan için ağzına geleni saydıydı da askerde o bunalımda dediler ya sevgili diğer yöneticilerimizden bazıları. Belki Kızılsungur da okulla ya da aileyle ilgili sorunlar yaşıyodur. O zaman Nihan Tembelejderha askerdeymiş, yazık diyerekten affettiydi ya Pınar da o büyüklüğü gösterir belki. Hem Dilek Pastanesi'nin kapısına bodyguard koyacak halimiz yok. İsteyen gelir. Troll de olsa vandal da olsa gelir yani. Kimseye Taksim'i yasaklayamayız. Ya da o gelecekse ben gelmem diye bi tavır takınamayız yani. Herkese açık bu buluşma. Sen de gel hem. İstanbul'da yaşıyosun niye gelmiyosun? --maderibeyzamsj 08:21, 10 Eylül 2007 (UTC)
  • Topluluğun iyi üyelerine küfür eden ve yasal tehtitler savuran birinin gelme ihtimali olan bir yere gitmek istemediğimden gelmem, bir. Diyelim ki geldi, ne yapacağız bunca garip davranışta bulunmuş biri ile oturup hoş beş mi edeceğiz. Hadi küfürleri bir tarafa bırakın adam itiraf ediyor ve ben maddeleri telifli bir dergiden girdim, bunları sileceksiniz yoksa sizi şikayet ederim diyor ve ediyor da. Bu kişiyle, vikipedi felsefesi ile çelişkili bu kişiyle, ne konuşacağım acaba, ya da onun olduğu ortamda ne konuşacağım bir başkasıyla? Ayrıca başka bir durumda hafta sonumu ailem ile geçirmeyi ve küçük kızıma ayırmayı daha uygun buluyorum, iki. Ancak bu buluşmalara hiç gelmek istemediğim anlamına gelmesin. Elbet bir gün buluşmak isteyeceğim bir durum olur ve ben de gelirim. Tekrar etmem gerekir ise buluşan buluşur. Benim yapım bir Vandal ile buluşma ihtimalini kaldırmıyor. Gerisi sizin bileceğiniz iş. --Erkan 08:39, 10 Eylül 2007 (UTC)
  • Kızılsunguru savunuyor değilim. Sevdiğim bir arkadaştı, süresiz engellendi, bitti. Kapanmış bir konuyu bu şekilde dallandırıp budaklandırmak art niyet içeren bir davranıştır ve sana hiç yakışmıyor. Hele hele bu konunun İstanbul buluşması sayfasında konuşulması ise gayet yersiz. Şu anda engelli olduğu için belki de buluşmaya gelmeyeceğini bile belirtemiyor olabilir. Bir kişinin gelme ihtimaline karşı böyle bir organizasyondan mahrum kalamam tabii ki de. Diğer 8-10 kişiye hakaret olur bu. Ayrıca her gelenle konuşmak muhatap olmak diye bir kaide yok. Belki de gelen kişinin niyeti kötü ise bile onunla konuşmak, onu sakinleştirmek, vikipediye kazandırmak mümkün bile olabilir ki bu durum kızılsungur için artık çok geç. Süresiz engellenmiş birinin geleceğini zannetmem. Ayrıca kullanıcı sadece vikipediden engellenmiş, ben kalkıp da onunla görüşmeme, konuşmama gibi bişey yapamam. Vikipedist olarak tavırlarını beğenmesem de benim şahsıma, özel yaşantıma bi hakareti olmadığı sürece onu engelleyecek değilim yani. Bu buluşma konuşması kapalı kapılar ardında yürümüyo. Gördüğünüz gibi köy çeşmesinde konuşuluyo, vikipedinin herhangi bir sayfasında konuşuluyo. Bu konuşmaları görüp o gün, o saatte oraya kimlerin geleceğini bilemediğimiz gibi, sen gelme sen gel deme gibi bir şansımız da yok. Erkan seni, takdir ettiğim bir vikipedist olduğun için önemsiyor ve yaptığın yorumları dikkate alıyorum. Bu nedenle seni ve diğer vikipedist arkadaşlarımı sağ duyuya ve mantıklı düşünmeye davet ediyorum. Duygusal yorumların vikipediye ve bizlere kazandıracağı pek bir şey yok çünkü. Sevgiler, saygılar.. --maderibeyzamsj 08:58, 10 Eylül 2007 (UTC)
  • Arkadaşlar hafta sonu şehir dışında olacağım için buluşmaya katılamıyorum.Bir sonrakinde görüşebiliriz umarım.--Schwanzerberg 16:38, 10 Eylül 2007 (UTC)


Where is everybody? Minna wa doko? Herkes nerde? -- Cat chi? 11:51, 15 Eylül 2007 (UTC)
Arkadaşlar ne oldu buluşma yahu.Biz hemen sonucu yazmıştık. :)) Hadi yazın bişiler biz de öğrenelim.Sağlamcıileti 16:15, 15 Eylül 2007 (UTC)

Kayıp üyeler[kaynağı değiştir]

Bu üyeleri bulduğunuzda lütfen en yakın vikipedi askeri birliğine iletiniz. Kabul etmezlerse, zorla bırakıp kaçınız... :P
  1. Mefistofales Messaggio 17:15, 29 Ağustos 2007 (UTC) Haftaya gerçekleşecek sınavım için harıl harıl çalıştığımdan katılamayacağım.
  2. maderibeyzamsj 17:23, 29 Ağustos 2007 (UTC) Ramazan olması dolayısıyle vakit sınırlılığı hasıl oldu. Bu nedenle yarınki işlerimin aksamaması için aranıza katılamayacağım. Çok özür.
  3. nano boodschap
  4. Ddenkelmesaj 00:58, 3 Eylül 2007 (UTC)
  5. Tegiiinmesaj 19:59, 3 Eylül 2007 (UTC)
  6. Schwanzerbergileti 21:08, 5 Eylül 2007 (UTC)
  7. denisutku *:!? 19:38, 5 Eylül 2007 (UTC)

Katılan üyeler[kaynağı değiştir]

  1. kızılsungur® 00:44, 30 Ağustos 2007 (UTC)
  2. Khutuckmsj 00:35, 30 Ağustos 2007 (UTC)
  3. -- Cat chi? 17:49, 9 Eylül 2007 (UTC)

Katılan üyelerın akıbeti[kaynağı değiştir]

KIZILSUNGUR ortalığı dağıtmıştır. White Cat en son camdan aşağı uçarken görülmüştür. Khutuck'ün akibeti ise hiç bilinmemektedir, en kötü olasılığa karşı hazırlanılmaktadır. Top arabası cilalanmaktadır. Gelen polis ekipleri yetersiz kalmıştır. Çağrılan çevik kuvvet ekipleri de White Cat'in akıbetini paylaşmıştır. Destek olarak talep edilen 2 orduya ait üç mekanize kolordu, dört piyade tugayı ve birinci sahra topçu birliği ile 1. hava jet filosu yetersiz kalıp bozguna uğramıştır. Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü, 日本国 ve Birleşmiş Milletler'den uluslararası destek birliği acilen istenmektedir. CNN felaket bölgesinden canlı yayın yapmaya devam ediyor. KIZILSUNGUR'un mini cinnetinden önceki son sözleri "Teşekkürler, iyi çalışmalar" olmuştur. -- Cat chi? 17:19, 15 Eylül 2007 (UTC)

  • dünya ikincisi oldu, ana sayfaya alabiliriz, ama maddeye bir el atmak gerek. var mı ilgilenen? --kibelemesaj 08:24, 27 Ağustos 2007 (UTC)

Resim galerileri[kaynağı değiştir]

  • Selamlar, saygılar. Maddeler içerisinde kullanmış olduğumuz resim galerileri kafamı karıştırdı da. Bazen öyle maddelere rastlıyorum ki. Madde 3 cümle. Resim galerisinde 15 resim var. Hiç estetik görünmediği gibi ansiklopedik içerik bakımından da pek zengin durduğunu söyleyemem. Ben derim ki maddelerdeki resim galerisine eklenecek resim sayısını sınırlandıralım. Yani bi aralık belirleyelim. Mesela 4 resim gibi. 4-10 resim arası gibi. Şöyle de olabilir: Madde içeriğiyle doğru orantılı olabilir. Gereksiz resimleri galeriye koymaktan sakınalım. Ayrıca bir önerim de şu yönde. Mesela şehir maddelerinde Ankara, İstanbul gibi madde içerisine serpilmiş görsel önem arzeden resimleri madde içinde kullanalım. Birkaç resimden oluşmuş bir galerimiz yine olsun en altta. Ayrıca commonstaki kategorisi veya ilgili madde sayfası zenginse commons bağlantı şablonu kullanalım. Böylece isteyen daha fazla resme ulaşır konuyla ilgili. Ama ana maddeyi resimlere boğmayalım diyorum. Belli bir sayıdan fazla resmi olan maddelerin resimlerini commonsa taşıyıp kategorilendirmek ilgili commons kategorisine maddeden bağlantı vermek daha şık bir görünüm oluşturacaktır. Bu konuda fikirleriniz? --maderibeyzamsj 14:12, 27 Ağustos 2007 (UTC)
  • Aslında resimleri mümkün olduğunca madde içerisinde dağıtmak daha uygun. Fazlalıklarıysa commons'ta sergileriz.--Martianmister 14:21, 27 Ağustos 2007 (UTC)
  • Söylenenlere katılmakla birlikte benim de dikkatimi çeken bir şey var. Bazı maddelere gereğinden fazla adil kullanım resmi ekleniyor. Hatta birkaç yerde adil kullanım resimlerinden oluşan galeriler gördüm! Unutmamalıyız ki adil kullanım resimleri en çok muhtaç olduğumuz durumlarda, bir tane yeterliyse daha fazlasını yüklemememiz gereken resimlerdir. Bu resimleri asla galeri halinde sunmamalıyız. --Pinar 14:32, 27 Ağustos 2007 (UTC)
Ben bu tür bir yasaklama ve sınırlamanın getirilmesine karşıyım. Ancak kötü görünüğü de bir gerçek. Bence bırakalım maddeler geliştikçe ve düzenlendikçe bu iş kendiliğinden çözülsün. Mesela bu tür maddelere düzenle etiketi koyulup tartışma sayfasına nedeni yazılabilir. Ne dersiniz?--Erkan 20:08, 27 Ağustos 2007 (UTC)
Bu tip bir sınırlamanın getirilmemesi hususunda Kullanıcı:Plenumchamber'a katılıyorum. Ufak detaylarda, ciddi bir şekilde gereksinim yoksa kural/sınırlama/standart getirilmesine genel olarak karşıyım. Ayrıca kötü durduğu yer olur olmaz. Kısa maddelerden belki Vikipedi'de en az haz eden insanlardanım fakat galerilerin de ansiklopedik bir içerik olduğunu düşünüyorum ve bence çoğu zaman 1-2 paragraftan daha iyi bilgi aktarabilirler. Bununla birlikte özellikle de uzun sayfalarda galerilerin okuyucuların tarayıcılarına (hele hele de bağlantıları düşükse) yük olacağı aşikâr. Bu sebeple genel olarak görsel anlamda zengin ve gerekli fotoğraflara yer verdikten ve konuya yardımcı olabilecek ufak bir galeriye de gerekirse yer verdikten sonra commons bağlantısı konmasının yararlı bir eylem olacağını düşünüyorum. İcmalen, sınırlama getirmeyip, galerilerin küçük tutulmasını genel olarak teşvik etmenin yararlı olacağı kanaatindeyim. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 16:07, 28 Ağustos 2007 (UTC)

Arkadaşlar, kullanıcı adı değiştirmek ile ilgili bir gereklilik konusunda Vikipedi tartışma:Kullanıcı adı değiştirme sayfasında bir tartışma daha doğrusu bir uzlaşma oluşmuştur.Lütfen sayfayı inceleyip görüşlerinizi bildiriniz ki gerekli değişiklik bir an önce yapılabilsin.Şimdiden teşekkürler.

Sağlamcıileti 17:33, 27 Ağustos 2007 (UTC)

Senli - Sen-siz - sizli[kaynağı değiştir]

  • Vikipedi'nin yardım vb. sayfalarında bazen senli-benli bazen sizli-bizli anlatım görülüyor. Örneğin Vikipedi:Cesur ol'da senli-benli anlatım tercih edilirken, Vikipedi'nin ana sayfasında sizli-bizli anlatıma başvurulmuş. Bu, politikaların İngilizce you'dan çevrilmiş olmasından kaynaklanıyor olabilir. Bunun bir standardı olması gerektiğine inanıyorum. İlgililere ve önerilere şimdiden teşekkürler, --Bahar (yine ben!) 08:57, 28 Ağustos 2007 (UTC)
  • Bunu standartlaştırmak elimizde. Ben şahsen senli benli hitap şeklini daha sıcak buluyorum. Yeniler açısından daha cesaret verici olur. --maderibeyzamsj 09:05, 28 Ağustos 2007 (UTC)
  • Bu standarttır böyle yapacaksın demeyelim de tavsiye edelim birini, tavsiye ettiğimizi belirtelim, gördüğümüz yerde de çevirelim... bence bu daha iyi olur zira bir şeye bu standarttır dediğimizde kişiler yanlış anlayabiliyor. Sonuçta bu tip şeyleri taşa yazmıyoruz, her zaman topluluğun iradesiyle değiştirebileceği detaylar. Ben de genel olarak senli-benli ifade tarzının özellikle de yardım sayfalarında daha iyi duracağından ve daha hoş bir hava yaratacağından yanayım. Bununla birlikte zaman zaman sizin gerekeceği durumlar da olabilir (aklıma şu an kesin bir örnek gelmiyor ama istisnalar her daim mümkün hele de bunda), bu sebeple kesinlik koymadan senli-benliyi tavsiye ve tercih etmemiz de yarar var. Tabii buna karşı geçerli bir sebebi olan varsa belirtmesinde yarar görüyorum, yanıldığımız veya aklımızdan kaçan bir nokta olabilir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 09:15, 28 Ağustos 2007 (UTC)
  • Dünyada görmek istediğiniz değişikliğin kendisi siz olun.. Mahatma Gandhi, senli benli konuşma tarzı Maderibeyza'nın dediği gibi yeni kullanıcılar tarafından daha bir içtenlikle karşılanacak ve kendilerine katkı yaparken güven verecektir, uyarıldıklarında görecekleri nezaket onları küstürmeyecektir. Fakat sizli bizli konuşma tarzının olacağı yerlerde olabilir, ciddi tartışmalar gerçekleşirse (ki umarım bir daha başımıza gelmez) buralarda sizli bizli konuşmalar gerçekleşebilir. Bunları istisna tutarsak senli benli konuşmayı samimiyet açısından daha uygun buluyorum. Sevgiler, iyi çalışmalar...--Elmacenderesi E=mc2 14:00, 28 Ağustos 2007 (UTC)


Kullanıcı sayfasında politik ifadeler[kaynağı değiştir]

Hikayeye baştan başlayayım. Vikipedi'ye ilk üye olup da kendime bir kullanıcı sayfası oluşturmak istediğimde, başka kullanıcı sayfalarına baktım. O sayfalardan edindiğim izlenimlere dayanarak, kendi sayfamın dibine küçük bir nazizme hayır işareti koydum, altına da almanca "nazilere şans vermeyin" sözünü ekledim. özellikla avusturya'da yaşayan biri olarak nazizme karşı olduğumu vurgulamanın, kendimi tanıtıcı bir özelliği olduğunu düşünmüştüm. sonradan iki yönetici, kişisel sayfaların siyasi propagandaya kapalı olduklarını, polemik doğabileceğini ve sözkonusu resmi ve yazıyı çıkartmamı istediler. önce iki noktada itiraz ettim: Birincisi nazizme karşı olduğunu ifade etmek siyasi propaganda değildir. Çünkü faşizme karşı olmak şu ya da bu siyasetin tekelinde değildir. Bugün nazi ve faşist olduğunu açıkça ilan eden partiler dışında gerek Avrupa'da, gerekse de Türkiye'de hiç bir parti nazizme karşı olmayı belli bir siyasi anlayışın yansıması olarak kabul etmezler. Bu partiler üstü bir tutumdur. Üstelik faşizm ya da nazizm bir çok demokratik ülkede olduğu gibi, Türkiye'de de halkı ırk ve köken ayrımına dayanarak bölmeyi amaçladığı için hem anayasaya, hem de cezakanuna aykırıdır. Yani faşizm ve nazizm bir fikir değil, bir suçtur. Bir suça karşı olduğunu ifade etmek siyasi propaganda olarak değerlendirilemez. İkincisi bu yüzden bir polemik doğması mümkün değildir. Evet bir nazi çıkıp durumdan alınabilir ama, Irza geçme maddesinin içeriği de pekala bir tecavüzcü tarafından polemik yaratıcı ilan edilebilir. Suçu düşünceden ayırmak lazım. Üstelik tecavüzün haklılığı da politik kılıklara bürünebilir. Bu itirazlarıma karşın, kullanıcı sayfalarında neler bulunabileceğine dair maddeler arasında bulunan bu sayfalarda bulunan şeylerin, vikipedi'yle ilgili olması gerektiği maddesinin, bu itirazlarımı geçersiz kıldığının farkına vardım ve fazla uzatmadan sözkonusu resmi ve yazıyı sayfadan kaldırdım. Şimdi geleyim asıl meramıma. Yöneticilere şundan bahsettim: Sayfada nazizm karşıtı olduğunu duyurmakla, Atatürkçü olduğunu, "En büyük Türk'ün Atatürk" olduğunu duyurmak arasında hem siyasi propaganda açısından, hem de konunun Vikipedi'yle ilgisizliği bakımından bir paralellik var. Üstelik de bir çok kemalist için nazizme karşı olmak kemalizmin bir parçasıyken... Yani bir görüşü savunduğunu belirtmeye izin var, ama o görüşün kapsadığı alt görüşlerden birini savunduğunu söyleyemezsin. Bu kulağa biraz absürd geliyor. Atatürkçüyüm demek serbest, ama mesela laikim demek yasak! Eğer "bütün" siyasi görüş ifadelerine bir yasak varsa, bu Kemalizm'e de olmalı. Dolayısıyla da kullanıcı sayfalarındaki Atatürk resimlerinin ve milliyetçi ifadelerin de çıkartılması gerekir. Üstelik bunlar çok daha polemiğe yol açabilecek ifadeler. Yönetici arkadaşımız bana bu konunun daha önce tartışıldığını ve Kemalizm'e dokunulmaması yolunda karar alındığını söyledi. Böyle bir kararın alınması şaşırtıcı. Çünkü herkesin bildiği gibi "Vikipedi bir çoğunluk demokrasisi değildir." Temel kurallar çoğunluk oyuyla esnetilmemelidir. Israrla vurgulamak istiyorum ki, sorun kişisel bir mesele, ya da benim Kemalizm'e bakışımla ilgili değil. Söylemek istediğim, eğer bir kural varsa, bu kural ya herkese uygulanmalı, ya da kimseye uygulanmamalı. Eğer kural "belli" bir takım anlayışlara uygulanır, başka "belli" bir takım anlayışlara uygulanmazsa bunu Vikipedi'nin tarafsızlığıyla nasıl bağdaştırırız bilemiyorum. Özetle talebim şudur: Ya kullanıcı sayfalarında kullanıcının politik anlayışını ima eden ve Vikipedi'yle ilgisi olmayan tüm ifadeler (Kemalizm, feminizm, homofobi karşıtlığı, solculuk, sağcılık, antifaşizm vs.) kullanıcı sayfalarından çıkartılmalı, ya da bunları ifade etmek herkese serbest bırakılmalı. Sevgiler ve bu uzun mesaj dolayısıyla özürlerPhilippoBruno 14:14, 28 Ağustos 2007 (UTC)

Bir süredir bu konu benim de kafamı meşgul ediyordu. Hatta bir ara bu tür kullanıcı babil şablonların ın listesini çıkarmayı bile düşünmüştüm ancak sonradan çok zaman alacağını ve bu değerli zamanı vikipedide başka amaçla kullanamanın daha iyi olacağını düşünerek vaz caymış idim. Söylediklerin de tamamen seni haklı buluyorum. Vikipedinin hiç bir politik görüşün propagandasının yapıldığı yer olmaması gerektiğini düşünüyorum. Açıkçası Kullanıcı sayfalarının da bu görüşün uygulandığı bir yer olduğunu ve vikipedinin maddeleriyle, kullanıcı sayfalarıyla bir bütün teşkil ettiğini düşünüyorum ve PhillippoBruno'yu destekliyorum. Kanımca bu tür yazılar ve kullanıcı şablonları ayrım gözetmeksizin kaldırılmalıdır, ve kullanan kullanıcılar uyarılmalıdırlar.--Erkan 15:31, 28 Ağustos 2007 (UTC)
Öncelikle şunu ifade edeyim, Vikipedi'nin kullanıcı sayfalarını denetleyen sayfasında yer alan ibareler bu konuya güzel bir şekilde cevap vermektedir: "Kullanıcı sayfamda neler olabilir?" başlığındaki ilk ibare, bu soruyu şöyle yanıtlar "Vikipedi projesiyle uyumlu her şey!". Ama bunu dikkate almayacaksanız bir önlem babında aynı sayfa şu tümcelere de ev sahipliği yapar: "Genel olarak, kullanıcı sayfanızda Vikipedi ile ilgisi olmayan içerik barındırmamalısınız. Vikipedi genel bir dosya barındırma servisi değildir, yani kullanıcı sayfanız bir kişisel internet sayfası değildir." Yani sizin ideolojik görüşleriniz, siyasî veya sosyal fikirleriniz gibi Vikipedi ile doğrudan alâkalı olmayan hiçbir şeye kullanıcı sayfanızda yer vermeniz uygun değildir.
Şimdi nazizm konusunu açalım: Size göre, bazı devletlere göre, bazı otoritelere göre nazizm suç olabilir fakat öncelikle herkes bunu suç olarak görmemektedir - yani sonuçta bahsiniz bir görüştür, olgu değil. Bununla birlikte, suç olduğunu kabul etsek dahi suç olması bir ideoloji olduğu gerçeğini değiştirmeyecektir. Sizin belirli bir ideolojiyi, suç olarak kabul edilsin edilmesin, sayfanızda kendinize olumlu veya olumsuz bir şekilde konu yapmanız doğru değildir. Burası olumlu olsun olmasın hiçbir ideolojiyi karalama veya övme mekânı değildir. Buna nazizm de dahildir. Suç olarak gördüğünüz, gördüğüm, görülen faşizm tarihi bir gerçek olduğu gibi bir ideolojidir ve biz suç olarak görsek de görmesek de bir ideoloji olarak kalacaktır, bu da yetmezmiş gibi birçok devletin, kurumun ve kişinin ideolojisi ve görüşü olacaktır.
Atatürk ve kemalizm konusuna açıklık getirelim: kişilerin "bu kullanıcı sosyalisttir" demesine izin veriyorsak "bu kullanıcı kemalisttir" demesine de izin veririz. Bununla birlikte nasıl sosyalizm propagandası veya karalaması yapacak içeriklere izin vermiyorsak bunu kemalizm adına yapanlara da elbette izin vermeyeceğiz. Daha önce de tekrarladığım gibi, genel görüşüm kişilerin iş Atatürk olduğunda daha yumuşak davrandıkları. Sonuçta hepimizin sistemik önyargı-hatası dedikleri şeyden bir miktar nasibimiz var, hepimiz hata yapabiliriz fakat bunu sanki genel geçer bir kuralmış gibi sunmak doğru değildir. Emin olun bir kullanıcının sayfasında "bu kişi kemalizme karşıdır" veya "bu kullanıcı kemalist olmayanları sevmez" benzeri ifadeler görürsem müdahil olurum; bir yönetici olarak değil bir kullanıcı olarak. Bir tezi Atatürk'ten yola çıkarak savunmayı, hele hele de bunu bu bağlamda yapmayı uygun bulmuyorum. Kendim bahsettiğiniz tarzda tümcelere yer vermediğimden ve bir babil kulesine dahi sahip olmadığımdan bilemeyeceğim, fakat tavsiyem ve ricam politik veya sosyal açıdan provoke edici her türlü içeriğe sizin müdahil olmanızdır.
Bu konuda politikalar açık. Vikipedi ile alâkalı olmayan hiçbir politik veya sosyal, hele hele de provoke edici, içerik uygun değildir. Siz nazizme inanmıyor olabilirsiniz fakat sizin burada nazizme karşı çıkmanıza izin vermemiz demek, yarın nazizme inanan birinin nazizmi övmesine izin vermek anlamına gelir. Ayrıca nazizme karşı çıkıp çıkmamanın Vikipedi ile ilgili olmadığı aşikâr. Kişilerin duyarlı olmasını şahsen fazlasıyla teşvik ve tebrik eden bir kişiyim. Bununla birlikte duyarlılığımızı göstermenin, tepkimizi ortaya koymanın yeri burası değildir. Önemli olan bu farkın anlaşılabilmesidir. Bunun tartışmaya açılmasına dahi gerek yok zira benim açımdan kurallar gayet açık: Vikipedi dışı, Vikipedi ile alâkalı olmayan siyasî veya sosyal fikirlerin tartışılma, övülme, karalanma mekânı Vikipedi değildir. Burada önemli olan eylemin kendisidir, objesi veya haklılığı değil zaten objesi ve haklılığı özneldir. Daha fazla bilgi ilgili politikada bulunabilir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 16:00, 28 Ağustos 2007 (UTC)
  • Ben kullanıcı sayfamın altına sayın PhilippoBrunonun kullanıcı sayfasındaki resimi kendi kullanıcı sayfama ve alt sayfalarıma(kullanıcı blackrome/Mesaj,babil)gibi sayfaların altına ekledim ve nazizme hayır cümlesini ekledim.Ama 2 yöneti resimi kaldırmamı rica etti ben de yöneticilere saygımdan konu netleşene kadar kaldırmayı uygun gördüm.Vikipedide kullanıcı sayfalarına yöneticilerin değimiyle Tartışma çıkarabilecek resim vikipedistlerin çoğunda var.Kullanıcı sayfalarında kemalizm resimleri bol bol görünüyor.Ancak nedense bu yöneticilerimizin gözünden kaçıyor ama benim 75px boyutundaki resmim 2 yöneticiyi seferber ediyor.Kullanıcı sayfalarındaki bayraklarda bence Tartışma yaratacak resim kategorisine girmeli.Ben açıkça söyliyeyim tüm kullanıcılarda bu resimler ne içerikte olduğu önemli değil. (sosyalizm,kemalizm,anarşizm,komunizm,faşizm,liberalizm,emperyalizm...) kullanıcı sayfalarından kalkmazsa ben resimi 300px boyutunda kullanıcı sayfama koyarım.Babilimde bulunan politik propagandalara red şablonunu silerim--WilliamWallace

20:24, 30 Ağustos 2007 (UTC)

Nerede "Bu kullanıcı kemalizmi şiddetle reddeder" veya "Sosyalizm bir suçtur!" geçti de bir yönetici uyarıda bulunmadı? Durumun muğlaklığı sebebiyle kişinin kendi siyasî fikrini en tarafsız biçimde sergileyebilecek şablonlara, örneğin bu kullanıcı sosyalisttir şablonunu izin verilmekte. Şahsi kanımı sorarsanız aslında buna bile izin verilmesi saçmadır - Vikipedi kesinlikle ve kesinlikle siyasî her türlü ifadeden uzak olmalıdır ki kullanıcılar arası siyasî anlaşmazlıkları bertaraf edebilelim. Fakat bu benim görüşüm ve Vikipedi'de şu anda kişinin siyasî fikriyatını tarafsız bir biçimde tek bir cümleyle açıklayan ve provokatif ya da karalayıcı olmayan şablonlara izin veriliyor. Tekrar ifade etmek gerekirse: "Bu kullanıcı anarşisttir" şablonu olabilir (şu anki uygulamada) izin verilebilir fakat "Bu kullanıcı anarşistleri sevmez", "Anarşizme HAYIR!", "Anarşist olmayanlar aptaldır" tarzı şablonlara izin verilmez. Umarım durumu yeterince aydınlatabilmişimdir. Eğer Vikipedi'de bir yerde kemalizmi veya sosyalizmi veya herhangi bir başka fikriyâtı, ideolojiyi vb. olumlu veya olumsuz yönde provokatif biçimde sunan görürseniz lütfen bildiriniz. Fakat kesinlikle ve kesinlikle, insanları töhmet altında bırakacak, belirli arkadaşları veya belirli bir arkadaşı suçlu/tarafgir/kastî olarak yanlışlara göz yumucu mahiyetinde karalamayınız. Lütfen mesajlarınızı kimseyi töhmet altında bırakmayacak şekilde yazmaya devam ediniz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 21:11, 30 Ağustos 2007 (UTC)
  • Bütün kullanıcılar bu tarz şablonları kullanıcı sayfalarından çıkarırsa ben de çıkarırım.Ancak bu çok saçma olur.Yani Atatürkçü olmaya, Kemalist olmaya, nazizme karşı olmaya kim bir şey diyebilir diye soruyorum.Bir de böyle bir sebepten Vikipedi'de bir olay çıktığına da rastlamadım.Bence fazla hassas davranıyoruz.Şöyle düşünün Vikipedi:Kişisel saldırılar yasaktır kısmında ırkçılığın yasak olduğu söylenmekte.Nazizm ve faşizm= ırkçılık olduğundan bunlar tabii ki yasaktır.Yani nazizmi öven birini uyarmamız oldukça normal.Ancak yasak bir konuya karşı yazılmış "Nazizme hayır!" gibi bir şablonun ve ya yazının "Vikipedi'de politik görüşlere hayır" şablonundan hiçbir farkı yoktur.Bence arkadaşlara müsaade edilmeli ve nazizm karşıtı bir şablonları varsa onu sayfalarında kullanabilmeliler.

Sağlamcıileti 21:32, 30 Ağustos 2007 (UTC)

Sorun da nazizmin sadece ırkçılık olmaması. Eğer bir kullanıcı ırkçılığa hayır lafzı ederse buna herhangi bir tepki geleceğini sanmıyorum (sanmıyorum - zira bence bu da Vikipedi için gereksizdir fakat provokatif olmadığı sürece kalabilir), fakat bu tip hususlarda sadece akl-ı selimin yorumlayışına değil bir ifadenin her türlü açısına, oluşturabileceği meşruiyetlere de özen göstermemiz gerekir. Nazizm ne barındırıyor olursa olsun, sizin, bizim için ne ifade ediyorsa olsun, ne anlama geliyorsa gelsin, bir siyasî görüştür ve herhangi bir siyasî görüşün açık bir biçimde karalanmasına izin vermek bir başka siyasî görüşün açıkça karanlanmasına izin vermek anlamına gelir. Kısacası nazizme hayıra izin verirsek, sosyalizme hayır, kemalizme hayır, anarşizme hayir, liberalizme hayır vb. şeklinde sürüp giden birçok ifadeye de izin vermemiz anlamına gelir. Daha ortada bir nazi Vikipedist yokken (evet bir nazi gelip bir Vikipedist olabilir ve katkıları doğru şekilde olduğu sürece sırf nazi diye engellenmeyecektir) bu kadar tartışmaya açılıyor olması bence manidar... yarın bir nazi Vikipedist gelirse durum daha tartışmalı bir hâl almaz mı? Aslında bu tip tartışmaların (bu ideoloji mutlak doğru, şu ideoloji benim ülkemde suç, bu ideoloji insanlık suçu, ben şu ideolojiye karşıyım vs.) yeri Vikipedi midir? Bunlar Vikipedi'yi yıpratmak dışında bir amaca hizmet edebilecek lafızlar veya şablonlar mıdır? Sonuç olarak, non nobis solum bizim dışımızdaki herkesi kapsıyor, naziler dahil. Bu yarın buradan etnisitelere de kayarsa (ki kayabilir) o zaman hâlimiz nice olur? Şahsen tarafsızlığı, duyarsızlığı ve tepkisizliği savunan birisi değilim fakat burası tarafımızın propagandasını yapmanın (veya tarafımızdan olmayanı karalamanın), duyarlılığımızı aşikâr etmeniz veya tepkimizi koymanın yeri değildir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 21:45, 30 Ağustos 2007 (UTC)

Uyarmak için "Bu kullanıcı kemalizmi şiddetle reddeder" veya "Sosyalizm bir suçtur!" yazısına gerek yok bazı semboller zaten kendisini cümleye gerek kalmadan anlatıyor--WilliamWallace 21:26, 30 Ağustos 2007 (UTC)


  • Dahası bu mantıkla düşünürsek; kullanıcı sayfalarındaki takım şehir vb. şablonların da kaldırılmasını istememiz gerekir.Nitekim futbol Türkiye'de en çok ayrılığa düşülen konu.Sonra yaşanılan yerler; bazı şehirler arasında kimi zaman espri mahiyetinde kimi zaman ise ciddi tartışma ve kavgalara yol açan rekabet ve atışmalar var.Aynı sebepten bu şablonlarında kaldırılması gerekir o halde.

Sağlamcıileti 21:45, 30 Ağustos 2007 (UTC)

Emin olun bir kullanıcı Galatasaray'a HAYIR!, Fenerbahçe dışında ligde takım yok! tarzı şablonlar/resimler koyarsa uyarılır ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 21:46, 30 Ağustos 2007 (UTC)
Sanırım bunların yerinin burası olmadığı konusunda haklısınız.Sonuçta tartışma gelip nazizm suç mudur yoksa sadece ideoloji midir konusuna geliyor.Bunlar sübjektif yorumlarımızla ilgili konular.Bu yÜzden ben daha fazla bir şey söylemeyeceğim.

Sağlamcıileti 21:52, 30 Ağustos 2007 (UTC)

Bu tur ifadelerin karsi tarafi kucuk dusuren veya direk saldiriya maruz birakan, hedef gosteren bir doga icermedigi surece kalmasindan yanayim. Yani, "Nazilere olum" ile "Nazisizm'e karsiyim" farkli seyler. Birincisinin ikincisine cevrilmesi icin kullanicilar uyarilabilir.

Babil'de bu tur belirtici kutulari kullanmayi secmis kullanicilar bunu kendi ideolojileri olarak goruyorlar demektir. Hic kimse tarafsiz ve apolitik olamayacagina gore, ideolojisini one cikarmak isteyenlere bunu yapabilecekleri bir yontem verilmelidir. Boylece yazdiklari konusunda yorum yaparken, editlerini geri alirken danisacak baska bir kaynagimiz da olmus olur. Ornegin, bir kullanicinin GS fanatikligini one cikarmis oldugunu varsayalim. Bu kullanicinin Galatasaray hakkinda yazdiklarinda acik bir iyi niyet, yuceltme, Fenerbahce konusunda yazdiklarinda acik kotu niyet ve karalama varsa, sebebini Babil kutusunda gorebilirsiniz. Bu bilgi sayesinde bu kullaniciyla yapilacak mesajlasmalar icin bir baglam olusmus olur.

Eger bu bilgi olmasaydi "VP:vs vsye gore yaptiginiz aykiridir" deyip sorun isimlendirilmis, sorumluluk baskasina atilmis olacakti. Bu bilgi baglaminda kullanicinin davranisi kendi adini koydugu ideolojisiyle desteklenip "GSliliginize ve GS makalelerine yaptiginiz katkilari sukranla karsiliyoruz, fakat su konularda vs vs yaptiniz, VP:vs vsye gore bu yaptiklarinizi gozden gecirmenizi diliyoruz" denilebilir.

Bu ideolojileri gosterme gorevini su anda Babil goruyor. Babil'de yer alan bu kutularin Vikipedi ile alakasiz oldugunu dusunmuyorum, cunku siz oraya o kutuyu koysaniz da koymasaniz da yine ayni ideolojiye bagli kalarak yazi yazarsiniz. Belirttigim hedef gosterme ilkesine aykiri olmayan, bilgilendirici kutularin kalmasi gerektigini dusunuyorum.

Aras 04:14, 31 Ağustos 2007 (UTC)

Bence herhangi bir izm ile biten ideolojinin sayfalara konulması doğru değil. Çünkü her ideolji içinde bir takım fikirler ve kesin kurallar taşır ve bu ideolojiye inanmayan bir başka kişi de bu ideolojinin içerdiği bir kaideden rahatsızlık duyabilir. Örnek vermek gerekirse: Washingtonizm ideolojisi Ne mutlu Amerikalıyım diyene der kabul edelim, ayrıca şunu da diyebilr: Amerikayı kuran tüm milletler Amerikandır desin. Ancak Amerika denen ülkede yasayan bir grup yerli kendini Amerikan olarak degilde Kızılderili olarak görebilir. İşte böyle bir durumda Kendini Washingtoncu goren bir Amarikan sayfasına bunu belirten bir yazı koyduğunda direkt olarak poltik tavrını belirlemiş olur. Her ne kadar Kızılderili boyle dusunmesede yani Washingtoncu olmasa da bunu ben Washingtoncu değilim diye belirtmek istemediği anda karşı görüşün altında ezilmiş olur. Diyelimki Kızılderili Sayfasına Ben Washingtoncu değilim konusunda bir kutu yerleştirdi. Bu iki sonuç doğurabilir: 1- Wahingtoncu olan vikipedistler bu kızılderiliye önyargı ile bakmaya baslayabilirler, tıpkı diğerlerinin aynısını kendilerine yaptıgı gibi. 2- Herkes bu tur politik goruslerini sayfalarında belirtmeye baslar ve burası politik bir yer olmaya da baslar. Bilmem ne demek istedigimi anlatabildim mi?
Tekrar ozetlemek gerekirse: Bir kisi ben Sosyalistim derse, tum fasitlere karsi oldugunu sıoylemektedir aslında. Ya da bir kisi ben Ataturkcuyum dediginde ben tum Anarsistlere karsiyim demektedir aslinda, bir kisi ben Nazi Almanyasini seviyorum dediğinde tum yahudilere ve cingenelere karsiyim demektedir aslında, Bir kisi ben Komunisttim dediginde tum liberallere karsiyim demektedir aslında. Yani bir ideolojiyi benimseyen kisi o ideolojinin karsi oldugu gorusu benimseyen tum ideolojilere karsidir ve bunu kelime ile yazmasına gerek yoktur, dolayısıyla vikipedideki tum ideolojik ifadeler ve kutular silinmelidir.--Erkan 07:11, 31 Ağustos 2007 (UTC)
  • Tartışılan nedir? Konunun bu kadar uzaması anlamsız, hatta tartışmaya da gerek yok bu bölüm sadece "arkadaşlar politika böyle diyor lütfen gördüğümüz yerde uyaralım" gibi bir hatırlatma mesajı olmalıydı. kullanıcı sayfasında olamayacak şeyler: Polemik kabul edilebilecek kişisel yorum ve söylemler, örneğin Vikipedi ile ilgisi olmayan meselelere dair fikirler. Tartışılan konular veya yöneticilerin silinmesini istediği konular Vikipediyle alakası yok.Görüldüğü yerde kullanıcılar uyarılmalıdır ve bu görev tüm kullanıcılarındır. Mevcut olan birçok ücretsiz veya düşük ücretli web alanı, email ve blog sağlayıcı Vikipedi ile ilgisi olmayan içerik için iyi alternatiflerdir. siyasi görüşlerinizi tavsiye edildiği yönde belirtiniz.--Machiavelli' msj 07:34, 31 Ağustos 2007 (UTC)
  • Erkan 'a katılıyorum. Sosyalizm, Anarşizm gibi şablonların Tüm Nazilere karşıyım şablonundan hiçbir farkı yok. Ya iki türlü şablona da izin vereceğiz, ya iki türlü de izin vermeyeceğiz.--Martianmister 13:08, 31 Ağustos 2007 (UTC)
  • O zaman vikipedi kurallarında genişleme yapalım kullanıcı şablonlarında kısıtlama getirelim.Vikipedide yasaklanmasına inandığım kullanıcı şablonları;
  • Demokrat vikipedistler
  • Kemalist kullanıcılar
  • Leninist vikipedistle
  • Sosyalist vikipedistler
  • Troçkist vikipedistler

Ve ayrıca bu konu hakkında bir takım kurmayıda siz değerli vikipedistlerin ve yöneticilerin yorumlarına bırakıyorum.Sevgiler--WilliamWallace 17:50, 31 Ağustos 2007 (UTC)

  • Merhaba, konu gerçekten karışık ama benim de değinmek istediğim istediğim bir kaç nokta var. Belki tamamen Vikipedi dışı düşünüyorum ama insanlar kendi düşüncelerinden farklı düşüncelerdeki insanlarla birlikte yaşamasını bilmeli/öğrenmeli. Atıyorum sayfama 'Ben kapitalistim.' diye bir şey yazsam bunu gören bir komünist bana kızmamalı, Bahar gibi insanlar ölsün diye düşünmemeli. Toplumda böyle düşünenler olması çok normal diye düşünmeli. İkinci nokta, kutucuğu koysa da koymasa da o görüşü savunuyor demektir veya internette tamamen farklı bir kimliğe bürünüp o görüşü savunmuyor da olabilir. Bu onun o konularda taraflı değişiklikler yapacağı anlamına gelmemeli. Yapanlar da oluyor yapmayanlar da. Sokakta baş örtüsü takan da Müslüman olabilir takmayan da. Takan da takmayan da Müslüman olmayabilir. Son değinmek istediğimse eğer bu politik şablonlara bu kadar tepki veriliyorsa aynı tepki dini görüşlerin kutucuklarına da verilmeli çünkü onlar da bir görüşü temsil ediyor. Temel farkı biri kutsal biri siyasi olmaları. 'Ben Müslümanım.' diye yazan birisi yukarıda yazdığım gibi taraflı da davranabilir tarafsız da. Kutucuk kullanmayan biri de taraflı davranabilir. Eğer İngilizce (ve diğer Vikipedilerde) kullanılabiliyorsa niye Türkçe Vikipedi'de de kullanılamayasın? üstelik İngilizce Vikipedi'de 'Bu kullanıcı Kürdistan'ın bağımsızlığını savunmaktadır.' türünden şablonlar da var. Dini görüşü ifade eden şablonlarla birlikte özdeyişlerin de kaldırılması gerekir. Vikipedi'de biri birisine saldırırsa zaten o bir süreliğine engellenir. E-postasına bir saldırı gelirse kullanıcı bir yöneticiye durumu izah edebilir. Benim söyleyeceklerim şimdilik bu kadara benziyor. İyi çalışmalar, --Bahar (yine ben!) 18:47, 31 Ağustos 2007 (UTC)
Sevgili Bahar belki dediğin ideal bir dünyada geçerli olabilir. Ben de ideolojilerin bu şekilde algılanabildiği bir ortam da yaşamayı çok isterdim. Ancak konumuz bu değil ve sana bir şey hatirlatmek istiyorum: Vikipedi bu goörüşlerin yeri değil. Yani Atatürkçü, Marksist, Komünist, Faşist, Milliyetçi, Müslüman, Yahudi, Hristiyan, Homofobi karşıtı ya da heteroseksüel olabilirsin ancak vikipedi bunlarlarin ne duyurulduğu bir yer ne de insanlar farklı ideolojilere saygıyı bu tür sloganlar sayesinde öğrendiyi bir yer değildir. Aslında Vikipedinin bir öğretici görevi var bu şekilde ama bu sloganlarla değil burda varolup katkıda bulunmakla olan bir eğitim. Sonuçta Mach cok güzel soylemis: İnternet bunların aciklanabileceği bir suru Blog ve forum ile doluyken vikipedi gibi %100 tarafsız ve %100 yansız ve %0 politik olması gereken bir yerde bu tür ideolojilerin açıklanmasına hiç gerek yoktur.--Erkan 19:39, 31 Ağustos 2007 (UTC)
Vikipedi'ye ilk katıldığım zaman bende diğer kullanıcıların sayfalarını gezmiş ve Babil kutularından beğendiklerimi kendime eklemiştim.Uzunca bir süredir de öyle durmaktalar ancak tarafsızlıkla ilgisini açıkçası oturup düşünmemiştim kullanıcı sayfamda olması dolayısıyla.Fakat üzerinde biraz kafa yorunca olayın tarafsızlık ilkesine ters olduğunu düşünüyorum.Sonuç itibarıyla Nazizm de Kemalizm gibi bir akım,bir ideolojidir.İyidir,kötüdür,despotluktur,diktatörlüktür bunları yada ideolojilerin içeriğini karşılaştırmıyorum.Burada hiçbir şeyi yermek yada övmek için yorum yapmıyorum.Sadece ikisinin içerik olarak farklı olsa da aynı kategoride bulunduklarını anlatmaya çalışıyorum.Eğer biz tarafsızız,beş temel taşımızdan biri tarafsız bakış açısıdır diye bir söylemde bulunuyorsak bence bunu sadece maddeler için değil kullanıcı sayfaları dahil her yerde yapmalıyız.Benim kişisel kanaatim politik görüş,din,ırk türünde taraf olunabilecek bütün babil şablonlarının kaldırılmasından yana.--Eldarionmesaj 17:14, 2 Eylül 2007 (UTC)
  • Bu türden politik ve/veya taraflı ve/veya vikipedi ile ilgisiz babil kutularının bulabildiğim kadarını VP:SAM oylamasına burada sundum. Sanırım bu tartışmayı bu oylamayı yaparak bitirebiliriz.--Erkan 07:41, 3 Eylül 2007 (UTC)
  • Tecavüzcülük gibi faşizm ve nazizmin de bir ideoloji, bir fikir falan değil, nesnel olarak bir çok ülkede, uluslaraarası mahkemeler tarafından ve Türkiye'de de yasalarla tanımlanmış bir suç olduğunu kabul etmekle birlikte: Eğer "bu kullanıcı faşisttir" gibi bir ifadenin kullanımını kabul edersek, bunun doğrudan anlamları "bu kullanıcı ırkçıdır", "bu kullanıcı anti-komünisttir", "bu kullanıcı anti-semitisttir", "bu kullacını cinsiyetçidir" vb. karşıtlıkların ifadesi olacak. Yani "Yahudilere karşıyım" ifadesine izin vermeyecekseniz, ama "naziyim" ifadesine izin verecekseniz. Bunlar arasında hiç bir fark yok. Eğer "Yahudilere karşı olmak" polemik yaratır da "Nazi yanlısı olmak" polemik yaratmaz diye düşünüyorsanız bence yanılıyorsunuz. Ayrıca biri Vikipedi'yle ilgili, diğeri ilgili değil demek de biraz tuhaf. Ben kullanıcıların politik görüşlerini tümüyle özgürce ifade edebilmelerinden yanayım. Sonuçta benim politik kimliğim, doğduğum yer, ya da doğum tarihim kadar beni anlatan bir şeydir. Buna bir engel getirilmesine karşıyım. İnsanların politik tercihleri vardır ve yokmuş gibi de yapmamak gerekir. Bunun farkında olmak, olası istemsiz yanlılıkları gidermeyi kolaylaştırır. Diğer yandan oylamaya açılan kısım sadece babil kutularıyla ilgili. Kullanıcı sayfalarından bu kutuların dışında da bir çok politik ifade bulunuyor. Eğer bir oylama yapılacaksa genel bir oylama yapılmalı. Kullanıcıların 70px'lik "faşizme/nazizme hayır" ifadelerinden rahatsızlık duyup bizi uyarmalarını, buna karşın koca koca Atatürk resimleri ve Türk bayraklarına ses çıkartmamalarını da yorumsuz bir şekilde taktirinize bırakıyorum.PhilippoBruno 19:41, 3 Eylül 2007 (UTC)

Arkadaşlar bence ana sayfamızın gündemi takip etmesi gerekir.Bu yüzden ana sayfaya Abdullah Gül maddesinin eklenmesi gerektiğini düşünüyorum.Zira Maderibeyza konu ile ilgili başvuruyu yapmış.Lütfen ilgileniniz.

Sağlamcıileti 16:27, 28 Ağustos 2007 (UTC)

Aslında bir an önce şu ana sayfamızı güncelleme işini eyleme dönüştürsek de bir haber bölümü koysak, bu tip olayları ve ilgili maddeleri orada sunsak hem daha güzel hem de daha uygun olur. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 16:51, 28 Ağustos 2007 (UTC)


Noumenon'a katılıyorum.Yani mesela Elvan sanırım dün yarıştı ve ikinci oldu, ancak biz bugün hazırlayıp koyabildik.Bugün ise Abdullah Gül seçildi ki bu saat üç civarı oldu ancak daha yeni koyabildik.Bence de ana sayfada bir haber bölümü oluştursak, hem bununla gündemi daha iyi takip ederiz bence, iyi olur.Nitekim diğer Vikipedi'lerde(örneğin İngilizce) ana sayfa böyle oluşturulmuş.Bu hem güzel hem de daha geniş bir tasarım.

Sağlamcıileti 16:54, 28 Ağustos 2007 (UTC)

Elvan için durum daha farklı... Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesinde seçilen cumhurbaşkanı Abdullah Gül oysa Elvan bir yarışta ikinci olmuş kişi. Abdullah Gül'ün seçim süreci doğrudan sadece Türkiye'yi ilgilendiren bir husus değil, uluslararası medyanın takip ettiği bir süreç. Bir spor olayının birincisine yer vermezken ikincisine salt Türk diye yer vermemiz pek de doğru değilken (Türkçe Vikipedi Türkiye'nin Vikipedisi değil), Abdullah Gül durumunda birinci-ikinci-üçüncü ayrımı yok; benzeri bir süreçle Brezilya'da bir başkan seçilseydi gene verebilirdik/verirdik. Kısacası iki durumu birbiriyle mukayese etmemizde yarar var. Bununla birlikte bir not düşmek isterim: eğer bir güncel bölümümüz olsaydı ilgili spor müsabakasının ilk üçüne de yer verirdik, hem dünyayı takip etmiş olurduk, tarafsız bir biçimde bir haber sunmuş olurduk hem de Elvan'ın başarısı göz ardı edilmemiş olurdu. Yani tarafsız kalmak başarıları göz ardı etmek anlamına gelmez... güncel başlıkları konu alacak bir bölüm bu açıdan yararlı olacaktır. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 17:20, 28 Ağustos 2007 (UTC)

Ana Sayfa Takımı[kaynağı değiştir]

  • Elvan konusunda aynı fikirde değilim hala ancak çok önemli değil.Ancak ana sayfa hazırlama konusunda şöyle bir fikrim var.Ana sayfa hazırlama konusunda bir takım, ekip ve ya kurul gibi bir şey kurabiliriz.Bu kurul gündemi yakından takip eden gönüllülerden oluşabilir.Yine tüm kullanıcılar ana sayfa konusu hakkında başvuru yaparlar.Bu konuda böyle bir önerim var.Burada takımdan kastım bilim takımı gibi küçük, gönüllülerden oluşan bir takımdır.Ana sayfa ile ilgili çalışmalarından dolayı belki Tembelejderha bu takımın direktörü olabilir.Bunun yapılabilirliği konusunda yöneticilerin cevabını rica ediyorum.

Sağlamcıileti 22:22, 28 Ağustos 2007 (UTC)

  • Güncel haberler için bir ekip kurulması güzel olur. --Aycan 08:59, 29 Ağustos 2007 (UTC)
  • Kâşiflerin, bilim adamlarının kısacası kayda değer şahısların doğum/ölüm yıldönümlerini, önemli olayların yıldönümlerini ve gündemdeki son kayda değer gelişmeleri Ana Sayfa'ya aktarmakta yardımcı olabilir bu tip bir şey... ilgili değişiklikleri de doğrudan yöneticilere mesaj atarak sağlayabilirler. Olabilir... gerçi Ana Sayfa düzeni değişecek ama nasılsa ne zaman değişeceği bile belli değil ^_^ Tembelejderha şu anda molada olduğu için zannımca ilgilenemeyecektir fakat aktif olan başka kullanıcıların ilgilenebileceğini düşünüyorum. Eğer yeterli sayıda arkadaş ilgilenirse güzel bir çalışma ortaya konabilir belki... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 18:08, 29 Ağustos 2007 (UTC)
  • Ben zaten muntazaman 3 gün önceden birinin doğum veya ölüm günü varsa ya da önemli bi olay varsa önerimi yapıyorum anasayfa için. Örneğin bu sayede Süleymaniye Camii ibadete açıldığı gün ana sayfadaydı. Goethe bugün ana sayfada mesela. 31 Ağustos için de II. Abdülhamit'i önerdim. Tahta çıktığı güne rastgeldiği için. Bunun gibi olmasa da güncel olayları takip edip ana sayfa önerisi yapan epey kullanıcı var. Bence gerek yok bu tip bi organizasyona. Ana sayfamız şükürler olsun ki boş kalmıyo yani. --maderibeyzamsj 18:13, 29 Ağustos 2007 (UTC)
  • Anasayfa takımından kastım zaten Maderibeyza'nın bahsettiği gibi bir şey.Yani birkaç gün önceden günün maddesi için önerilecek maddelerin kararlaştırılması.Yani sizin aklınıza gelmeyen belki bu takımda çalışacak başka bir arkadaşın aklına gelebilir.Yani bu konudaki felsefem birlikten kuvvet doğar olayıdır.Ancak tabii kimse ilgi göstermez ve bu oluşuma katılmazsa böyle bir takım kurulmaz.Ben de sizin gibi birkaç gün öncesinde günün maddesi önerilerimi yaparım(ki ben şu anda da yapıyorum).Ancak bence ana sayfa öyle birkaç günde bir güncellenmeyi hak etmiyor.Yani anasayfa boş kalmaz ben yokken de boş kalmıyordu.Ancak böyle bir takımla amacım tamamen hızlı güncellemeyi sağlamak.Düşünsenize böyle bir ekip tüm Vikipedi'yi, gazeteleri, diğer Vikipedi'leri araştırıyor ve her gün bir kaç gün sonrası için günün maddesi önerisinde bulunuyor.Bir de böyle bir takım kuruldu diye diğer kullanıcılar madde önerisinde bulunamayacak gibi bir fikrim de yok.Onlar da bu konuda çalışmaya devam ederler.

Sağlamcıileti 19:19, 29 Ağustos 2007 (UTC)

  • Arkadaşlar ayrıca böyle bir takımın dinamik bir ana sayfa tasarımı oluşturma görevini de üstlenebileceğini düşünüyorum.Yani ben bilgisayardan fazla anlamıyorum ancak örneğin tarihte bugün tarzı bir tasarımla sürekli olarak günlük güncellemeleri kendi yapan bir bot'la bu işi halledebiliriz sanırım.Diğer taraftan, günün maddesi kısmı ise günün önemli olaylarını, güncel olayları anlatır.Sanırım böyle tasarımı tembelejderha yapıyormuş.O gelmeden de bunu hayata geçirebilecek arkadaşlar varsa bu takımı uygulamaya geçirip böyle de bir çalışma yaparız.

Sağlamcıileti 21:29, 29 Ağustos 2007 (UTC)

  • Bu konuda bir takımı çok gerekli görmesem de ana sayfayı noktası virgülüne kadar hergün takip eden biri olarak takım kurulursa ben de içinde varım demek için geldiydim. Sevgiler. Kolay gele.. --maderibeyzamsj 05:49, 30 Ağustos 2007 (UTC)
  • Takımı oluşturmak için az 4-5 kişi bulabilirseniz tam süper olacak --Pinar 10:28, 30 Ağustos 2007 (UTC)

Bu takıma dışarıdan destek sağlayacam. Bende bir iki madde önerebilirim. Beğenirseniz koyarsanız ana sayfaya--GK ® 16:27, 30 Ağustos 2007 (UTC)

  • Takımın kurulması ve sonraki dönemdeki sorunlarına ilgilenirim.--WilliamWallace

20:29, 30 Ağustos 2007 (UTC)

  • Ana sayfa takımını kurmaktan, böyle bir takımı kurduktan sonra gerekli ilgiyi gösteremeyeceğimi düşünerek ve çok fazla kullanıcının da ilgisini çekmediğinden, vazgeçiyorum.Günün maddesi önerilerime münferit olarak devam edeceğim.Bilginize.Sağlamcıileti 18:55, 31 Ağustos 2007 (UTC)
  • Ana sayfa takımı bana biraz ilginç geliyor!! Takım üyeleri eğer bıkmadan usanmadan işlerini yapabileceklerse iyi bir fikir!! Ama dediğim gibi takımı kurduktan 3 ay sonra köşeye çekilmeler olmadan!! O yüzden bu işe gönüllü olacak arkadaşlar bunu düşünerek yola çıksınlar!! Sevgiler, iyi çalışmalar --Elmacenderesi E=mc2 20:14, 31 Ağustos 2007 (UTC)
  • Ben de ana sayfa için önerilerde bulunmak istesem de ana sayfada daha önceden bulunmuş mu bulunmamış mı diye koca listeyi karıştırmak uzun geliyor. Onun için belki maddenin tartışma sayfasına,' ___ maddesi ___ 200_ tarihinde ana sayfaya çıkmıştır' türünden bir not eklense, aday çıkarmak daha kolaylaşacaktır diye düşünüyorum. İyi çalışmalar, --Bahar (yine ben!) 08:24, 1 Eylül 2007 (UTC)

Kullanıcı:Bkz., bu portalı oluştururken kime sordu. Benim bildiğim kadarıyla portallar açılmadan evvel biyerlerde tartışması yapılır. Portala katılımcı çoğunluğu sağlanırsa açılır. Ama ben 7/24 burda yaşayan biri olarak bu portalla ilgili bi bilgilendirmeye rastlamadım. Veeee her zamanki gibi hiçbir yöneticimiz buralarda olmadığı için bu notumu şikayet sayfasına yazdım ki Metal Militia beni uyardı. Burda tartışılması gerekn bi konuymuş. İlgililer bakar artık icabına. Kolay gele herkese.. --maderibeyzamsj 17:22, 29 Ağustos 2007 (UTC)

Teklif edilmeden açılan portallar için herhangi bir prosedürümüz yok, ne yazık ki. Bu politikalarımızdaki bir eksiklik sebebi de kimsenin portallara ilişkin politikalara pek de zaman ayırmamış olması, aslında bu kötü bir durum gibi gözükebilir ama eksik olan o kadar çok temel politikamız var ki, portallarla ilgili olanlar cidden çok daha basit kalıyor... Mevcut silme politikamızda portal silinmesine dair teklif edilmeden açılmış portallar silinir tarzı bir ibare yok. Ancak vandalizm benzeri bir eylem sonucu açılan portallar Genel başlığın 3. kriteri sebebiyle silinebilirler. Lafın kısası: bu tip bir durumla karşılaştığımızda şu an için uygun olan şey kullanıcının uyarılmasıdır. Bunu da bir yöneticinin yapması gerekmez; bir Vikipedistin hatasını/kural ihlâlini gören bir başka Vikipedist onu nazik bir şekilde, kırıcı sözler kullanmadan uyarmalıdır. Bu tüm Vikipedistlerin görevidir. Açılan portalın şu an silinmesi mümkün değil - şu anki kurallar sebebiyle, şimdi kural koysak bile eskiye dönük olmayacaktır. Bence en güzel yol kullanıcı ile iletişime geçmek durumu anlatmak, sonra da gidip VP:HS'de "teklif edilmeksizin veya teklifi onaylanmamış olmasına rağmen açılan portalların silinmesi"ne dair bir kriter önerisi sunmak olacaktır. Ayrıca bu portal teklif edilmeden açıldığı gerekçesiyle silinmeye aday da gösterilebilir, illâ ki varlığı topluluğun onayını almıyorsa. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 18:03, 29 Ağustos 2007 (UTC)
  • Benim portalın varlığına diyeceğim bişey yok. Zira görünüm olarak çoğu portaldan daha güzel olmuş. İçeriğini inceleme fırsatım olmadığı için içeriği hakkında yorum yapmak istemem. Ama ben napılması gerektiğini bilmediğim için kullanıcıya herhangi bir öneride veya uyarıda bulunmaktan kaçındım. Topluluğa danışayım bi dedim. Kullanıcı şu an aktif değildir sanırım. Ama kendisine bir mesaj atar durumu bildiririm. Kolay gele.. --maderibeyzamsj 18:17, 29 Ağustos 2007 (UTC)
  • Yeni bir katılımcı olarak prosedürü takip etmede biraz ihmalim olduğunu kabul ediyorum. Portal konusunda kaynak yetersizliği ve bu konuya olan genel ilginin azlığı nedeniyle insiyatif kullandım. Yalnız ölçü olarak sosyalizm portalını aldım, Sosyalizm portalının varlığı anarşizm portalının gerekli olup olmadığı tartışmasını zaten ortadan kaldırıyor. Sorun sizin de bahsettiğiniz gibi sorulmadan yada daha ince söylenişi ile önerilmeden açılmasından kaynaklanıyor- bu da bence viki'ye çok yabancı bir kavram gibi. Portalı portal listesine bağlamadım, önce nasıl bir şey ortaya çıkacağını görmek ve belki bir katkısı olabileceğini düşündüm. Henüz içerik olarak bir şey yok, eğer silinmezse geliştirilebilir.

Her ne kadar oluşturmak çokça zamanımı almış olsada, silinmesinde herhangi bir sakınca görmüyorum, fakat silinmesi ardından öneriyle açılacak bir anarşizm portalına katkıda bulunmam mümkün değil. Oylama ile silinmesi konusunun işe yarayacağından emin değilim, lakin birkaç kişiden fazla insanın oy kullanacağını sanmıyorum(meşruiyet).

İnsanların Karşılıksız katkı sundukları her platformda bunun gibi sorunların yaşanması oldukça normal, ama ayrıca gözönünde bulundurulması gereken bir nokta. Herkese saygılar...--Bkz. 21:01, 29 Ağustos 2007 (UTC)

Bence silinmesine gerek yok. Ben de vikipediye ilk geldiğimde lambadanak diye Havacılık portalını kurmaya girişmiştim. Hatta bunu son değişiklikten gören bir kaç kullanıcı da hemen atlayıp yardımcı olabileceklerini söylemiş idiler. Vikipediye yeni gelen kullanıcılar bu tür prosedürsel sorunlar yaşayabilirler bu normal ancak adı Anarşi olan bir portalın da vikipedi gibi açık bir platformda oylanarak prosedür takip etmesi de hiç adına yakışır bir durum olmazdı zaten. :))--Erkan 22:13, 29 Ağustos 2007 (UTC)

Portalın adımı bizi rahatsız eden... özgürlükleri kısıtlamayalım. hangi portal oylanarak açılıyor. Kullanıcı niye uyarılsın... Portal,portaldır..yeterki kaliteli olsun.. kahramanınız--® GKileti 00:01, 30 Ağustos 2007 (UTC)

  • Vikipedi:Portal sayfasında yazıldığı gibi "yeni bir portal oluşturulmadan önce mutlaka teklif edilmelidir". Yeni kullanıcıların bundan haberdar olmamasını gayet normal karşılıyorum ama belirli sayıda üyesi/katılımcısı olmayan portallar zamanla unutuluyor. Bu nedenle Anarşizm portalına Bkz'den başka katılımda bulunan olmayacaksa bence silinmeli. Tabi bu diğer portallar için de geçerli. Benim asıl dikkatimi çeken Maderibeyza'nın konu hakkında bilgi almak için ortalıkta yönetici arayıp bulamaması oldu. Aslında uzun zamandır dikkatimi çeken bir konuya değindi. Elbette yöneticiler Vikipedi'de uzun süre vakit geçen diğer kullanıcılar gibi politika ve yönergeler hakkında kendilerini bilgilendiriyorlar. Yardıma ihtiyaç duyanlara yardım etmeye de herhangi bir itirazları yok. Fakat okumayı sıkıcı bulduğumuzdan mı tam olarak nedenini anlamış değilim ama politikaların hepsi kolayca ulaşılabileceğimiz bir yerdeyken neden direkt yöneticilerin fikri soruluyor merak ediyorum. Sorulmasın demiyorum (!) ama bu politikalar aynen yazıldığı gibi uygulanıyor. Yani yöneticilerin bu konularda diğer kullanıcılara nazaran hiçbir özellikleri yok. Silme, koruma ve engelleme yetkileri onlara hiçbir ek bilgi vermiyor. Eğer politikalar konusunda merak edilen bir şey varsa tartışma sayfasında veya köy çeşmesinde başlık açılmalı ve bilgisi/fikri olan (yöneticiler dahil) her kullanıcı gerekli yardımda bulunmalı. Yöneticileri Vikipedi'nin bir nevi hizmetçileri olarak görmeye alışamıyoruz sanki. Yanılıyor muyum? --Pinar 10:26, 30 Ağustos 2007 (UTC)
yanılmıyorsun pınar, ağzına sağlık.. üstelik bu hizmetçilerin, nöbet tutmak ve her an emre amade olmak gibi bir zorunlulukları olmadığını da unutuyoruz sanırım. --kibelemesaj 17:22, 30 Ağustos 2007 (UTC)

Yöneticiler[kaynağı değiştir]

  • Sevgili Pınar ve Sevgili Kibele: Gördüğünüz gibi ne yazmışım ben? Veeee her zamanki gibi hiçbir yöneticimiz buralarda olmadığı için bu notumu şikayet sayfasına yazdım Demek ki bakmışım, etmişim. Uygunsuz bir durum olduğu kanısına varmışım. Ama portal sorunu hergün karşılaştığım bi şey olmadığı için kafama göre yanlış bi işler yapmamışım. Gidip şikayet bölümüne yazmışım. Teee bi zaman sonra bir yöneticimizin tavsiyesi üzerine olayı buraya taşımışım. Ve portalı açan kullanıcıya da mesaj atmışım ki gel burdaki tartışmaya katıl diye. Ammaaa Metal Militia'nın konuyu çeşmeye taşımamı önermesi ve Noumenon'un çeşmede konuyla ilgili fikir beyan etmesi, hatta ve hatta GK imzalı yeni ve deneyimsiz denebilecek bir vikipedistin bile konuya parmak basmasından sonra sizler teşrif etmişsiniz bir de kalkıp benim yönetici sayımızın azlığını vurgulayan yorumumu nerelere çekmişsiniz. İkinize de şaşkınlık içinde bakıyorum. Tabii ki de şaka yollu olarak söylediğim Bu işi nöbete dökün kardeşim. Devamlı online bir yönetici olsun. cümlelerime muhakkak rastlamışsınızdır ki. Burda amacım kesinlikle yöneticileri tembellikle suçlamak, çok çalışmalarını istemek, hatta pc başından ayrılmasınlar diyecek kadar sadistçe yaklaşmak değil. Tek belirtmek istediğim husus şu ki yönetici sayımız çok çok az. 15 yönetici kullanıcıların onbinde birine karşılık geliyo. Hem 15 yöneticinin benim gördüğüm kadarıyla yarıdan azı (sadece 7 tanesi) bu görevi hakkıyla yerine getiriyo. İşte sizin yönetici düşmalığı, yöneticilere saldırma, yöneticileri sevmeme olarak algıladığınız çalışmamın ürünü:
  1. (Yönetici, 22 Haziran 2005) (mesaj  | katkılar  | engelleme  | koruma  | silme  | taşıma  | haklar) - 1 aydır kimseyi engellememiş, 3 aydır koruma falan da yapmamış. En eski yöneticimiz ve en eski kullanıcılarımızdan olduğu için onuın bürokrat olması vikipedi için daha hayırlıdır. Onun yerine aktif bi yönetici iş başında olsa ne biliyim Bahar gibi mesela daha iyi olur.
  2. (Yönetici, 1 Kasım 2005) (Denetçi) (mesaj  | katkılar  | engelleme  | koruma  | silme  | taşıma  | haklar) - Çalışkan yöneticilerimizden. Her daim vikipedi için bişeyler yapma gayretinde. Hiçbir sözüm yok ona.
  3. (Yönetici, 10 Ocak 2006) (mesaj  | katkılar  | engelleme  | koruma  | silme  | taşıma  | haklar) - 1 aydır vikipedinin yanından geçmemiş. Yöneticilerin tecrübeli ve iyi vikipedistler olması gerektiğini göz önünde bulundurursak, sayfasına vikimola şablonu bile koymamış ya da kendini aktif olmayan yöneticiler grubuna bile dahil etmemiş. Bu onun vikipediyi gerçekten ne kadar dikkate aldığını gösterir sanırım.
  4. (Yönetici, 21 Temmuz 2006) (mesaj  | katkılar  | engelleme  | koruma  | silme  | taşıma  | haklar) - Aynı Citrat gibi.
  5. (Yönetici, 25 Ekim 2006) (mesaj  | katkılar  | engelleme  | koruma  | silme  | taşıma  | haklar) - Aynı Noumenon gibi.
  6. (Yönetici, 28 Ekim 2006) (mesaj  | katkılar  | engelleme  | koruma  | silme  | taşıma  | haklar) - Hiçbir yorum yapmaya gerek görmüyorum onun hakkında.
  7. (Yönetici, 20 Kasım 2006) (mesaj  | katkılar  | engelleme  | koruma  | silme  | taşıma  | haklar) - Aynı Noumenon gibi.
  8. (Yönetici, 2 Ocak 2007) (mesaj  | katkılar  | engelleme  | koruma  | silme  | taşıma  | haklar) - Aynı Noumenon gibi.
  9. (Yönetici, 11 Mart 2007) (mesaj  | katkılar  | engelleme  | koruma  | silme  | taşıma  | haklar) - Aynı Noumenon gibi.
  10. (Yönetici, 24 Nisan 2007) (mesaj  | katkılar  | engelleme  | koruma  | silme  | taşıma  | haklar) - Aynı Noumenon gibi.
  11. (Yönetici, 5 Haziran 2007) (mesaj  | katkılar  | engelleme  | koruma  | silme  | taşıma  | haklar) - Aynı Noumenon gibi.
  12. (Yönetici, 5 Haziran 2007) (mesaj  | katkılar  | engelleme  | koruma  | silme  | taşıma  | haklar) - Şaibeli bi oylama ile yönetici olmuş. Neyi sildiği, neyi engellediği, neyi koruma altına aldığı bile tartışılamayacak kadar düşük, boşu boşuna bu listede sayı teşkil ettiren biri. Ama en azından sayfasına vikimola şeysi koymuş.

Uğur Başak, Karduelis ve Tembelejderha askerde.Onlara bi diyeceğim yok tabii ki de.

Şimdiiiii gelelim başka bi mevzuya. Birkez daha böyle yakınmıştım da yine bir yöneticimiz demişti ki

madem az diye sıkılıyosunuz halen sürmekte olan iki yöneticilik oylaması (Mach ve Infocan) var. Seçin iki yeni yöneticiniz daha olsun.

Oh iyi walla. Yönetici sayımız artsın diye önümüze geleni seçecek kadar .... değiliz yani biz de. Tabii ki herkesin kendine göre fikirleri vardır. O iki oylamadan yönetici çıkan arkadaşlarımızdan Mach, gecesini gündüzüne katarken, İnfocan bir hafta içine kayıplara karışmıştır. Zira kendisi yönetici seçilmezden önce çok iyi maddelere imza atmış, başarılı bir vikipedist idi.

Ha ben bunu niye yaptım bööle doktora tezi hazırlar gibi üşenmemiş yazmış diyenler için söylüyorum. İlk ve tek yönetici adayım olan White_Cat hakkındaki eşsiz yorumlarıyla kişinin adaylıktan çekilmesine sebep olan yöneticimiz Kibele, şahıslar üzerine güzel eleştiriler yapıyor da hiç kendilerine (yöneticilere) yönelik bir özeleştiri yapıyor mu acaba? Zeki ve mantıklı biri olduğu için evet yapıyordur. Peki kendi aralarında ufak sohbetlerde bunu dile getiriyor mu? Hiç sanmam hayır. Kaldı ki IRC'te ya da mailleşerek kimsenin kendilerini görmeyeceği ortamlarda bunları tartışıp vikipedinin gelişimi için katkı sağlayabilirler bence. Ama gerek yok, yönetici sayımız da yeterli boşverin unutun gitsin. (White_Cat'e her an ulaşılabiliyor. IRC'te sürekli online. Commons'taki mesaj sayfasına anında yanıt veriyor. Hayalimdeki yönetici tipiydi. Yazık oldu.) White_Cat'e gelen eleştirilerden biri de vikipediyi ilgilendiren tartışmalara katılmamasıydı. Ama her katıldığında burası commons değil, burası en-wiki değil denerek terslenen ve dışlanan birinin artık tartışmalara katılmaması gayet doğaldır. Tabii ki gönüllü bir oluşum içindeyiz. Hiçbirimizin ve tabii yöneticilerimizin sürekli online olması gerekmiyor. Ancak değişik ülkelerden değişik zaman dilimlerinde vikipediyi koruyacak birilerinin seçilmesi taraftarıyım. Bu kez de git iki oylama var seç demeyin lütfen. Eldarion ve Vay bu konunun henüz çok dışında.

Bir diğer husus da o ki: Denisutku gibi iyi bir vikipedist, vikipediyi tanıtan bir televizyon programına katılıyo (Teknoloji TV de yayınlanan), ve yine Denisutku, 4 Eylül'deki vikipedi röportajına katılacak vikipedist heyetinde bulunuyo. Ama bilmem kaçıncı kez yönetici seçilemiyo (Aynı White_Cat gibi). Beni şaşırtan şu;

yöneticilerin vikipediyi temsil etme zorunluluğu yoktur, onlar sadece silme, engelleme, koruma gibi yetkilere sahiptir.

diyen yöneticiler bu kadar basit üç yetkiyi vikipediyi her fırsatta temsil etme görevini başına yıktıkları Denisutku'da mı göremediler acaba. Veya Wikimania İstanbul projesi için tek çalışan kişi olan White_Cat'i vikipedide bu üç tanecik basit yetkiye denen layık göremedilar acaba? İşlerine geldi mi

Yöneticilerin kullanıcılardan tek farkı silme engelleme koruma

diyorlar. İşlerine gelmeyince yöneticilik çok önemli bi kavram oluveriyo. Yönetici seçerken

şu tartışma hakkındaki görüşünüz nedir, niye tartışmalara girmiyorsunuz

gibi abuk sorular soruyorlar. Tartışmaya girmeden silme, engelleme, koruma yapılamaz mı? Adam okumuştur bu üç husus hakkındaki prosedürü gayet güzel yöneticilik yapar. İlla benim gibi çıkıp biyerlerde tartışması mı lazım. Bakın önümüzde 4 Eylül'de katılacağımız bir röportaj var. 4 kişilik heyet belirlendi bu iş için. (ben, Denisutku, Khutuck ve Bahar'dan oluşan) Bu dört kişi içinde neden bir tane bile yönetici yok. Hatta daha da ilginç bir soru. Neden yöneticiler vikipedi toplantılarına katılmıyorlar. Buluşmalara falan filan. Katılmadıkları için kızmıyorum. Kişisel tercihtir tamam da. Bu tip aktiviteleri takip eden aktif vikipedistleri neden yöneticiliğe uygun görmüyorlar (White_Cat gibi, Denisutku gibi) Neyse bu konu çok su götürür.

Tekrar belirtmeliyim ki; hiçbir yönetici ben istiyorum diye vikipedi başında vakit geçirmek zorunda değil. Ama bu görevi hakkıyla yerine getirmeyenler için sadece listede yer teşkil edip yenilerin seçilmesine bi nebze de olsa ket vurdukları için içten içe kızıyorum. Yoksa ne mehmet için, ne zeynep için, ne citrat için, ne infocan için ne de vito için şahıslarına yönelik bir eleştirim yok, olamaz da. Ben sadece noumenonun bazı günler rastgele 10 sayfa seçerek korkunç tabloyu gözler önüne seren bir vikisel özeleştirmeyi yöneticilerimiz üzerinde yaptım. Kimse alınmasın, gücenmesin. Saygılar.. --maderibeyzamsj 09:15, 31 Ağustos 2007 (UTC)

  • Açıkçası sözlerime karşı gösterdiğin bu tepkiye çok şaşırdım. Alınmayalım, gücenmeyelim ama belliki bazı şeylere çok kızmışsın ve bunların hiçbirinin benim söylediklerimle alakası yok. Halbuki ben ne dedim? Herkes kullanıcılara yardım etsin, herkes politikaları öğrensin, yöneticiler Vikipedi'de geçirdikleri zamanın çoğunu yetkileri dışındaki konulara ayırmak zorunda kalmasın. Sona ermiş yönetici oylamalarını yeniden tartışmak ne kadar doğru acaba? Eleştirilere gayet açığım ama "vikipediyi her fırsatta temsil etme görevini başına yıktıkları Denisutku" derken, "White_Cat'i vikipedide bu üç tanecik basit yetkiye denen layık göremedilar acaba?" derken sanki yöneticileri yöneticiler seçiyormuş gibi, insanlara zorla sorumluluk veriyorlarmış gibi bir hava yaratmak ne kadar doğru acaba? Eldarion'un oylamasında belirttiğim gibi yönetici sayısına herhangi bir kısıtlama getirilmesine karşıyım. Yani bu konuda hem fikiriz sevgili Maderibeyza. Her vakit Vikipedi'de bir yöneticinin olmasını kim istemez? Ama hepimizin Vikipedi dışında bir ailesi/işi/okulu/hayatı var ve mevcut yönetici sayısıyla elimizden geldiğince burada olmaya çalışıyoruz. Ayrıca, bildiğim kadarıyla Vito askerde, İnfoCan işleri nedeniyle vikitatilde, Zeynep'in de diplomatik görevleri için yurtdışında olduğunu tahmin ediyorum. Sonuçta silinmesi gereken siliniyor mu? Evet. Engellenmesi gereken engelleniyor mu? Evet. Korunması gereken korunuyor mu? Evet. Ama her vakit Vikipedi'de sorularınızı anında yanıtlayacak bir yönetici bulamayanlar lütfen kusura bakmasın. Bu herkesin görevi. --Pinar 10:08, 31 Ağustos 2007 (UTC)
  • Sevgili Pınar, tüm yazıyı senin sözlerine istinaden yazmadım tabii ki de. Senin ve Kibele'nin sözlerine istinaden sadece ilk birkaç cümleyi sarfettim. Bunun devamı sadece benim aylardır düşündüklerimin bir yansımasıdır. İşin bu kısmının tabii ki seninle veya herhangi bir başka yöneticinin şahsıyla ilgisi yoktur. Benim tüm bunları yazmamdaki ana sebeplerden biri kimin vikipediyi ne kadar ciddiye aldığını göstermektir. Vito askerde değil bu arada. Çünkü ben onu hep MSN listemde online görüyorum. İnternette olduğu tüm bu zaman dilimi süresince vikipedide hiçbir katkı yapmamış olduğunu da görüyorum. Bu durum herhangi bir kullanıcı için normaldir belki ama bir yönetici için hoş bir görüntü değil kabul edersin ki. Hem ayrıca bütün bu internette online olduğu süre boyunca günde birkaç kez girse muhakkak birkaç madde silebilir diye düşünüyorum. Vikipediyi en az benim kadar ciddiye almayan birinin vikipedide benden daha fazla yetki sahibi olmasını anlayamayacak kadar aptalım. Bu yüzden bunu anlamak için burda sizlere bunları soruyorum.

Vikipedide yöneticileri yöneticiler seçmiyor tabii ki de. O zaman niye %80 olumlu oy alan White_Cat sadece iki yöneticiden olumsuz oy aldığı için adaylığı terk etti? O cahil bir vikipedist mi? Commons'ta yönetici olduğuna göre değil?

Başka bir konu: Angari işleri yöneticiler birilerinin üstüne yıkıyor demiyorum. Ama İstanbul'da bunca yönetici varken neden başkalarına öneriliyo bu tip işler? Neden hazırlanan komitelerde yer almak istemiyorlar? Altın örümcek mevzuu İstanbul'da gerçekleşiyor. Bunu neden vikipediye saçını süpürge etmiş bir yönetici yerine o dönemde henüz yönetici olmayan Metal Militia ve Nerval üzerine yüklüyorlar? Falan TV de vikipediyi konu alan bi söyleşi oluyor. Bunu yöneticiliğe yeterli görülmeyen Denisutku iyi kıvırır diyorlar. Yeterince açık herşey. Benim sizler hakkındaki düşüncelerim bu. Burdan yönetici düşmalığı vırt zırt gibi bişey çıkarmaya çalışmayın. Zira en sevdiğim vikipedistler arasında olan Mach, Metal Militia, Karduelis, Noumenon falan da yönetici. Ayrıca az önceki uzun yorumumun ardından vikipedide silinecek maddeler sayfası ağzına kadar dolduğu halde parmağını kıpırdatmayan Vito'nun Msn'den attığı mesajıyla burda ne demek istedin tarzı bi yaklaşımla yorumumu okumuş olduğunu görünce hem şaşırdım. Hem de aaa vikipediye giriyomuş diyerekten sevindim. Azeri vikipediyası gibi küçücük bi vikipedide bile belli bi süreden fazla online olmayan yöneticiler azledildi. Bizler hala İnfocan'ın tatilden, Zeynep'in yurt dışından, Vito'nun can sıkıntısından dönmesini bekliyoruz. Hayırlısı artık ne diyelim. Herkese kolay gele... --maderibeyzamsj 10:39, 31 Ağustos 2007 (UTC)

  • Bu konularda Maderibeyza'yı haklı buluyorum. Buraya arada sırada giriyorum ama ben bu bayanın çalışmalarını ve fikirlerini takdirle karşılıyorum...--Hattuşa 10:51, 31 Ağustos 2007 (UTC)
  • Sonuç olarak her Vikipedist burada kendinden sorumlu. Vito'nun askerde olduğunu sanmıştım, değilmiş. Ona neden Vikipedi'ye uğramadığını sormadan spekülasyonlara başvurmak istemem. Eğer 15 yöneticinin arasından bu 3 yönetici göze batıyorsa ve iş aktif olmayan yöneticilerin azledilmesine geldiyse, konuyu ilgili sayfada tartışmaya açalım, benim hiçbir itirazım yok. Buluşmalara ve röportajlara katılmak isteyen katılabilir. Dünyanın öbür ucunda olmasam ben de katılmak isterdim ama katılmak istemeyen kimseye de bir sözüm yok, kendi tercihleri. White Cat'in neden adaylıktan çekildiğini bilmiyorum, kendisine sormak lazım. Ama sen veya ben birini yönetici olarak görmek istiyoruz diye başkaları bizimle aynı fikirde olmak zorunda değiller. Doğru ya da yanlış, herkesin kararına saygı duymak lazım --Pinar 11:01, 31 Ağustos 2007 (UTC)
  • bence de konunun yeri burası değil ama bu kadar adımın geçtiği yerde bir iki şey söylemeliyim. satır araları kinayeler, kişisel yorumlarla dolu.. herbirini tek tek işaret etmeyi faydalı bulmuyorum. demem odur ki, kullanıcı ya da yönetici olarak hata gören dangadanak söyleyebilir. eleştirebilir, yeni adaylar gösterebilir. her fırsatta 'ortalıkta yönetici yok' demekten daha işlevsel ve daha hakkaniyetli olur.
yöneticileri bir grup, bir sınıf olarak görmüyorum, görülmemesi gerektiğini düşünüyorum, bu yüzden herkese ve yöneticilere bildiğim her şeyi söylerim, özeleştiriyi de kendim için yaparım, herkesten de yapmasını beklerim. yani burada bir yönetici sınıfı yok, dolayısıyla ben de bu sınıfın bir üyesi değilim, kimseyle msn'de ırc'de şurada burada konuşmaya gerek duymadan ne biliyorsam burada herkesle paylaşmayı tercih ederim. sadece yöneticilerden değil herkesten öğrenmeye çalışırım. konuları ve şeyleri ve kişileri karıştırmadan, tepkileri ve eleştirileri zamanında ve yerinde ve kişisel yorum yapmadan belirtmekte fayda var. --kibelemesaj 12:20, 31 Ağustos 2007 (UTC)
  • Kinaye yok burda Kibele. Direkt olarak isimler belirtilmiş, hakaret, küçümseme vs.. içermeyen bazı eleştiriler var. Kızım sana söylüyorum gelinim sen anla yok. Ben gayet net bi insanım. Burda da öyle olmayı tercih ediyorum.

    üstelik bu hizmetçilerin, nöbet tutmak ve her an emre amade olmak gibi bir zorunlulukları olmadığını da unutuyoruz sanırım.

Ama burdaki gizli özne senin kinaye yaptığını gösteriyor. Kolay gele.. (Sadece düşündüklerimi kibarca söyleyebilme cesaretini gösterdiğim için Vito tarafından trollükle suçlandığımdan beri vikipedide gülümsenecek bişey olmadığını anladığım için imzamın önündeki smileyi kaldırmış bulunmaktayım. Bilginize..) --maderibeyzamsj 12:36, 31 Ağustos 2007 (UTC)

Degistir[kaynağı değiştir]

Selamlar. Belirginlestirmek istedigim bir iki nokta var. Daldan dala sapmis gibi olacagiz ama...
  • Yoneticilik bir sql tablosundaki bir kolondaki bir degisken degerden ibarettir. Fazla bir esprisi yoktur. Yoneticilere ne bir maas baglanir nede madalya verilir. Wikipedianin kurucusu Jimmy Wales yoneticilik "cok buyuk bir olay degildir" (adminship is no big deal) diyerek yonetciliginin "statusunu" veya daha dogrusu statu olmayisini acikca belirtmistir. Aksini idda etmek dusunulmemelidir bile. Fakat herzaman bunu temel almak gerekir. Yoneticilerin Wikipediayi temsil etme gibi bir gorevleri veya yetkileri yoktur. Fakat wikipedianin tanitiminlarinda en az bir yoneticinin bulunmasi şık olur ama sart degildir.
  • En.wikipedia'da 200e yakin aktif olmayan yonetici vardir. 1200 den fazla kiside 200 kisi fazla sorun yaratmayan bir rakamdir. Sayi bir iki kisi azalsa bilse sistem onu sindirebilir. Tr.wikide durum farklidir. Bir yoneticinin ortadan yok olmasi aktif/inaktif yonetici yuzdesini anormal oranda degistirir. Tr.wikinin su asamadaki en buyuk sansi fazla populer olmayisidir. Ciddi bir vandal saldirisi yoktur. Ciddi bir tarafli madde yaratan kitle yoktur. Ciddi bir telifli malzeme yukleyen yoktur. Her ucude vardir ama kontrol altindadir. En.wikide durum boyle degildir. 1000 yonetici ancak vandalizmi kontrol altinda tutabiliyor. Tarafli madde durumu kontrolden cikimis bir haldedir. Telifli icerik kismen kontrol altindadir. Tr.wikide aktif kullanici sayisi iki katina ciktigi taktirde yoneticilerin idare edemeyecegi bir hal alacaktir. Bunun onlemini ya simdiden alirsiniz yada diyetini sonradan en.wikinin gibi odersiniz. Is bir kere koptumu toparlamak neredeyse imkansiz. Yeni gelen vandallar/troller filan sayisi artiginda yonetici secimlerinin kontrolunu adeta elerine gecirmeleriyle sonuclanacaktir ve yeni yonetici secemez hale gelinecektir ayni en.wikide oldugu gibi. Bu bir tehdit degildir, tersine deneyimdir. Ama dikkate alirsiniz, ama almazsiniz bu butunuyle size kalmis. Karaniniza saygim sonsuz.
  • Iyi kullanicilarin yonetici olmamasi icin bir sebep yoktur. Fazla mal goz cikarmaz misali fazla yoneticiden zarar gelmez. 2007 yilinda 5, 2006 yilinda 5, 2005 yilinda 2 yonetici secilmisitir. Bu yillar arasinda madde sayisi ne kadar artmistir? Yonetici basina kac madde dusmektedir? Bunun iyi incelenmesi ve irdelenmesi gerekir. Taslakpedia durumundayiz. Bu sadece tr.wikipedia icin gecerli degildir tabiki, ayni soylem en.wikipedia icin de gecerlidir. Madde yazacak insanlarin ortaya cikmasi icin engelleme ve silme gibi teknik konularda dougun bir koro ihtiyaci vardir. Gerisi kendiliginden yavas yavas gelir. 24 saat hazir bulunan bir yonetici korosu lazim. Cok sansliyizki Turkiyeden farkli zaman dilimlerinde yasayan yoneticilerimiz var. Bir gurup uyurken diger gurup devreye girer. Fakat 24 saat yoneticinin hazir bulundugu bir koro tr.wikide henuz yoktur.
Yukardia kullanici ismim gectigi icin buna yonelikte bir yorumum olacak...
  • Daha ilerlemeden once biraz kendimden basedeyim ki yorumumun neye dayandigi beliginlesin. Wiki-hayarima en.wikide basladim ve orada yuklu bir miktar degisikligim vardir, en.wikide asla bir yonetici olamadim ve 4 basarisiz yonetici secimi gecirdim su ana kadar. En.wikideki bazi "policy" ve "guideline"larin sekillenmesine katki sagladigimi dusunuyorum. Commonsda degisiklik yapmaya basladim. Burada 2 basarisiz secim yasadim 3. sunde 100% destekle yonetici secildim. Botumun yoneticilik secimi sorunsuz olarak gene 100% destek ile secildi. Botumun calistigi wikiler: m:User:White Cat#Bots. Tecrube seviyem bundan ibarettir. Ama yeterli bulirsunuz, ama yetersiz bulursunuz. Karariniza saygim sonsuz. Yonetici secilem hayatima arti saglayacak birsey degildir.
  • Sahip oldugum deneyimi aynen tr.wikide uygulamaya kalktigimda istemedigim bir surtusme oldu. Insanlar endeki deneyimimi kullanmaktan rahatsizlik duyduklarini direkt veya dolayli olarak iletti. Aslinda haksiz oldularini dusunmuyorum. Haklilar cunku egerki biz en.wikinin cevrisinden ibaret olcacaksak ceviripdeia olarak kaliriz. Bir toplulugun buyuebilmesi icin yasadigi sorunlari dis etkilenme olmadan cozebiliyor olmasi gerekir. En.wiki iyi bir referans olabilr ama asla temel alinmamasi gerekir. Tabi bunu demisken tekerlegi tekrar tekrar yeniden icat etmekte sacma olur. Yeni yeni tersini yapmami yani deneyimimi konusturmami isteyenler olmaya basladi. Bu benim icin mutiluluk verici bisi.
  • Oylamadan neden vaz gectigime gelince, "dayatma" ile yonetici olmak istemiyorum. Eger var olan yoneticilerin guvenini yeterince kazanmadiysam ilerde er yada gec bir surtusme olacaktir bu guven eksikliginden dolayi. Kimsenin yoneticilik secim(ler)imde yaptigi yorumlara yorum yapmak haddime dusmez ama yoneticilik secimimden vaz gecmemin temelde sebebi budur.
Yazdiklarim belki duymak istediginiz/istemediginiz seyler olabilir ama kisisel gorusum bu yondedir.
-- Cat chi? 12:50, 31 Ağustos 2007 (UTC)
Cat senin bu anlayış ve bakış açından ötürü yönetici olmanı çok isterdim. Hatta zamanında irc'te yaptığımız konuşmada seni aday göstermek istediğimi de belirtmiştim. Görüşlerini ve vikipedi bakış açını takdir ediyor, canı gönülden bu görüş biçimini destekliyorum. Yönetici olmasanda iyilik meleğimiz olarak her zaman yanımızdasın, teşekkürler.----Ddenkelmesaj 15:24, 31 Ağustos 2007 (UTC)


  • Merhabalar,

Bir süre sonra kişisel hayatım yüzünden Vikipedi'ye olan katılımım azalacak. Daha önce de oldu bu... ne kadar azaldı? Aylık ortalama 1000 değişiklikten 500'e düştü ve o 1000'in en az 500'ü idari işler dışıyken, düşme sonrası 500'ün hepsi idari işler oldu. Bu belki yine de yaşanacak... bu beni kötü bir yönetici kılar mı? Hayır.

Yöneticiler diye konunun baştan ayrılması ve doğrudan şahıslar üzerine yorum yapılması her şeyden önce hoş bir tutum değildir. Bunun altını kırmızı kalemle çizmek isterim. Eğer Vikipedi'nin idari yönden eksiklikleri varsa bunda suçlu şu veya bu kişi veya kişiler değil, tüm topluluktur. Merak ediyorum bugüne kadar yönetmeliklere dair tartışmalara yönetici olmayan kaç Vikipedist katılmıştır? Bırakın yönetmelik değişikliklerine dair tartışmaları, daha bir yıl öncesine kadar SD devriyeliği diye bir kavram bile yoktu Vikipedi'de. Yönetici olanlar dışında çok ama çok az sayıda kimse - bırakın idari işleri - madde düzenler, uyarı gönderirlerdi. Oysa bunlar yöneticilerin işi midir? Hayır değildir.

Yöneticilerin işi her gördükleri vandalı engellemek de değildir. "Aman Allahım bir sayfa vandallanmış bu şahsın hemen engellenmesi gerek" diye düşünebilirsiniz fakat bu her daim doğru değildir, her vandalizm yapan engellenmek zorunda değildir - bu her vandalizm yapan engellenemez anlamına da gelmez fakat sonuç olarak her bir (yani ısrarlı veya çoklu olmayan) vandalizm Vikipedi'nin sonu değildir.

Bu başlığın, şikâyet sayfasında ara ara çıkan serzenişlerin ve yöneticiler niye şunu engellemedi, niye bunu değiştirmedi tarzındaki eylemlerin bence en büyük hatası yönetici kavramını ve Vikipedi'nin önceliklerini yanlış anlamaları. Bir vandalizm, eninde sonunda düzeltilir. Burası herkesin değiştirebildiği bir yer; buraya gelen okurlar da bunun bilincinde. Bir vandalizm gördükleri zaman şoka uğramazlar. Fakat geldiklerinde taraflı değişiklikleri ve bu değişiklikleri savunan insanları gördüklerinde; deneyimli kullanıcılarımızın "aman ilk 10'a girelim en büyük Vikipedilerden olalım" diye yarış yaparken hâlâ politika ve yönergelerimizin tam olmadığını gördüklerinde; yöneticiler en basit trollün, en basit taraflı veya kaynaksız içeriğin, en basit özgün araştırmanın Vikipedi'de küçük bir kıyamete sebep olduğunu gördüklerinde inanın bence şoka uğruyorlar, uğramaları da gerekiyor. Vikipedi'nin öncelikli sorunları yönetici sayısı azlığından dolayı değil yöneticilere atfedilen işlere (ki bunların hepsi yöneticilerin işi de değil aslında) topluluğun tamamen lâl kalmasından kaynaklanıyor.

Buradaki hiçbir kullanıcının katılımına, etkinliğine, Vikipedi kuralları çerçevesinde olduğu sürece, yorumda bulunmayı haddim olarak görmüyorum. Gönüllü bir oluşumdan bahsediyoruz, bırakın her şeyi "bak bu bir aydır yok, şu da hiç uğramıyor" demek hoş değil. Yöneticiler illâ ki aktif kullanıcılar olacak diye bir şey de yok, bir kullanıcı yöneticiyken buradan ayrılmak zorunda kalabilir kişisel sebepleri dolayısıyla ve eğer seçimle gelmişse, hiçbir politika hatası yoksa, bunu sorgulamamız gereksizdir. Eğer yöneticiye cidden ihtiyacımız varsa örneğin hiçbir trolle bir şey denmiyorsa, her 10 maddenin dokuzu telifliyse/vandalizmden ibaretse yeni yönetici seçebiliriz.

Ayrıca şunu da doğru bulmadığımı açık açık belirteyim: kimse kimseyle aynı fikirde olmak zorunda değil. Sizin için nurun alâ nur gözüken bir yönetici adayı benim için, şunun için, bunun için uygun kişi olmayabilir. Ben yıllardır buraya katkıda bulunuyorum, birçok kullanıcı gördüm, yıllardır da yöneticiyim, bunların hepsinin bana öğrettiği bir şey varsa o da şudur: teknik işten anlayan, madde düzenleyen ve iyi olan bir Vikipedist iyi bir yönetici olacak diye bir kâide yok. Ben buna göre oyumu veririm, fikrimi belirtirim. İyi madde düzenliyor, SD devriyeliği yapıyor veya iyi bir Vikipedist diye bir kişinin eline silme, engelleme ve koruma yetkilerini hemen vermem. Oturur düşünürüm, tüm eski katıldığı tartışmalara bakarım, kullanıcı sayfasını, kullanıcı mesaj sayfasını, kullanıcı mesaj sayfasının geçmişini okurum. Kendimce tarafsız bir şekilde karar veririm. Siz başka şekilde karar verebilirsiniz, o sizin kararınızdır, beni bağlamaz. Nasıl ben sizi kararlarınızdan ötürü suçlamıyorsam, sizi beni kararlarımdan ötürü suçlama hakkınız yoktur. Eğer herhangi biri bu cümleler ardından "aa niye böyle diyorsun şimdi?" diye sorarsa şunu rahatlıkla söyleyebilirim: bahsi geçen yönetici adaylarına olumlu oy vermeyenlerden biri de bendim, verdiğim kararların doğru olduğuna inanıyorum, fakat bu kararların bu şekilde tartışılmasını öncelikle o belirtilen yönetici adaylarına haksızlık olarak görüyorum. Zira o kişiler ve onlara eksi oy verenler şu anda doğrudan kişisel olarak bir tartışmanın konusu olmuşlardır, bu da Vikipedi için bir utanç olmalıdır zira hatırladığım kadarıyla biz burada kişiler değil konular üzerine yorum yapar, tartışırdık.

Önemli olan benim aktif olmam veya bir başkasının aktif olması değil. Önemli olan hepimizin şunları kavrayabilmesi:

  1. Yöneticiler her gün buraya uğradıkları, adam engelledikleri, sayfa sildikleri için para alan şahıslar değildir - bunu yapmadıkları zaman da, kural ihlâlleri bulunmadığı sürece, tartışma konusu yapılmaları her şeyden önce nâzik bir davranış değildir, nasıl her Vikipedist her tartışmaya, oylamaya, kural değişikliğine katılmadığı için haklarında tartışma açılmıyorsa yöneticiler için de bu yapılmamalıdır, yöneticiler pozitif olsun negatif olsun hiçbir ayrımcılığa maruz kalmamalıdır.
  2. Vikipedi'nin öncelikli sonucu yönetici sayısı artışıyla çözümlenemez, topluluğun birlikte çalışmasıyla çözümlenebilir ve çoğunluğun beyan ettiğinin tersine öncelikli sorunları bir türlü yeni düzeni getiremediği ana sayfası; yeterli sayıda olmayan seçkin maddeleri (zira topluluk olarak son bir yılda seçkin maddeden çok taslak yazmakla meşguldük: Kullanıcı:Noumenon/Bugün); topluluğun çoğunluğunun hâla bilmediği bilmek için de çaba göstermediği ve bu sebeple gelişmeyen, güncellenmeyen ve yenileri eklenemeyen politikalar ve yönergeler; politikaların eksikliğinden ve topluluğun ilgisizliğinden hâlâ trollük tutumlara karşı bir şey yapılamaması; topluluğun en deneyimli üyelerinin bile ne yazık ki kişisel saldırı politikasını dahi benimsememesi... ve liste uzayıp gidiyor.
  3. Tarafsızlığın aynı zamanda başkalarının fikirlerine, sizinkilerle ne kadar zıt olurlarsa olsun, sizinkilere çomak sokuyor dahi olsa saygıyla karşılanması gerektiğinin herkes tarafından kabul edilmesi şarttır.
  4. Emek kutsaldır. Açık konuşayım: burası hiç de eğlenceli değilken, hiç de eğlenceli olmayan politikaları uzun uzun yazıp, uzun uzun tartışan, bugün şu veya bu sebepten şu an burada olmadıkları için tartışma konusu yapılmaktadırlar. Bu çok ama çok ayıp. Bu kişilerin hiçbir hatası, kötü amacı, kural ihlâli yokken niçin şimdi bu şekilde eleştiriliyorlar?

Son olarak şunun altını çizeyim: bu tip tartışmalar Vikipedi'yi geliştirmez. Ben dahil bu başlığın altına yazı yazan kimsenin kötü niyetli olduğuna inanıyorum, eminim ki herkes iyi niyetle Vikipedi'nin iyiliğini düşünerek çözümler üretmeye çalışıyor. Fakat sonuçta bu tip tartışmalar ancak kırgınlıklar, küskünlükler ve zararla sonuçlanır. Yeni bir şey ortaya çıkmaz. Toplulukta farklı fikirlere sahip kişilerin olması bizim için bir lütûf olarak algılanmalıdır; çeşitlilik daha doğru karar almamızı sağlayacaktır. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 18:05, 31 Ağustos 2007 (UTC)

  • Havada darbe kokusu var gibi. Gereksiz bence. Viki yöneticiler hakkındaki görüşlerimi aylar öncesinden kullanıcı sayfamda belirtmiştim. 13 yeni yönetici daha olsa iyi olur. İsrail Vikisinde 60,000 civarında madde olmasına rağmen 45 yönetici var. Ayrıca Viki'de yönetici olmak isteyen kişiler sürekli Vikipedi ile ilgileneceklerini yönetici olmadan önce belirtmeleri gerekmektedir. Bunu sadece son değişikler nöbeti olarak algılamayın. Dediklerime en iyi örnek Vito'dur.

Citrat'ın belki kişisel işleri vardır. Ondan fazla bağlanamıyordur; ama yine de bir ay kadar bağlanayacağım şeklinde rapor vermeli diğer yöneticilere. İnfocan'a gelince. O şahsın yönetici olduğunu daha yeni öğreniyorum XD Varlığı yokluğu belli değil.

kızılsungur® 04:30, 1 Eylül 2007 (UTC)

"Ayrıca Viki'de yönetici olmak isteyen kişiler sürekli Vikipedi ile ilgileneceklerini yönetici olmadan önce belirtmeleri gerekmektedir." tarzı bir zorunluluk yoktur, zira buna gerek de yoktur; yöneticilik bu tip bir şeyi zorunlu kılacak bir görev değildir. Kişi artık Vikipedi'ye çeşitli sebeplerden dolayı katkıda bulunamıyor olabilir, hatta ayrılmış olabilir; bunun onun yöneticiliği ile ne ilgisi var? Bir başka kullanıcıya "Vikipedi'de sürekli değişiklik yapmayacaksan hiç değişiklik yapma"/"Vikipedi'ye sürekli yeni madde eklemeyeceksen yeni madde ekleme" denmiyorken bir yöneticiye niçin "Vikipedi'deki vandalları sürekli engelleyemeyeceksen hiç engellememen gerekir" diyelim? Yöneticilerin farkı ne? Hele hele de topluluk tarafından bir kullanıcı olarak uygun görülerek bu görev verilmişken? - Noumenon mesajkatkılar 04:39, 1 Eylül 2007 (UTC)
Hem fikir olabilecegimiz en saglam nokta yonetici azligi olabilir... -- Cat chi? 21:42, 1 Eylül 2007 (UTC)
İnfoCan adlı yönetici 8 Haziran'dan beri yok ortada. Senenin dörtte birini tatil yaparak geçiren bir yönetici! Buna ne cevap vereceksiniz? Zaten tartışmalı bir şekilde yönetici olmuş. kızılsungur® 23:05, 1 Eylül 2007 (UTC)
Bu kadar merak ediliyorsa bir email gönderip nerelerde olduğu sorulabilir. Sonuçta yöneticilerin birbirine bekçilik yapma gibi bir zorunluluğu yok. Bu "tartışmalı bir şekilde yönetici olmuş" sözlerinin tekrar tekrar öne sürülmesine bir anlam veremiyorum. Zamanında Mach için de aynı eleştiriler yapılmıştı ama şimdi kimse bu konuda rahatsızlığını dile getirmiyor. İnfoCan'ın Vikipedi'ye neden uğramadığını kendisinden duymadan bu şekilde yargılanmasını doğru bulmuyorum. Belki kişisel nedenlerden dolayı burada olamıyor, belki sağlık sorunları yaşıyor...yani biraz insaf edelim arkadaşlar. --Pinar 00:53, 2 Eylül 2007 (UTC)
Geldiğinde söylediklerinin doğru olacağını nerden biliyorsunuz ki? Görelim bakalım. 3 aydır olmadığına göre büyük bir olasılıkla sağlık sorunudur. Ben de başına kötü bir şey gelmesini istemem tabiki. Ama herhangi bir sorun yoksa... Zaman gösterecek... Nasıl olmuşta hiç internete girememiş anlamadım. Belki de dağ başındadır? Ben bi' ara dağ başında kalıyordum. XD kızılsungur® 00:58, 2 Eylül 2007 (UTC)
Tamam işte ikimizde aynı sonuca vardık. Zaman gösterecek. --Pinar 01:03, 2 Eylül 2007 (UTC)

Bence Vikinin sorunu yönetici azlığı veya "tembelliği" değil... Hiyerarşi yokluğu...

Tüm yöneticiler eşit seviyede olduğu için, tüm yöneticilerden eşit mükemmellikte işler bekleniyor, bu yüzden diğerleriyle aynı oranda katkı yapamayanlara aşırı tepki var... Oylamalarda ise, yeni seçilecek kişi için aşırı beklenti var... Benim çözüm önerim yarı-yöneticilik kademesi getirilmesidir. Yeni seçilenlerin bu kademeden başlatılması onlar hakkındaki çekinceleri, pasif yöneticilerin bu kademeye düşürülmesi ise onlara karşı tepkileri azaltacaktır. --SONSAVASCI 15:29, 2 Eylül 2007 (UTC)

"Hiyerarşi" anti-wiki bir kavramdir. Bu yaklasimdan kacinilmalidir. -- Cat chi? 14:55, 3 Eylül 2007 (UTC)

Lütfen kişiler üzerine yorum yapmayınız![kaynağı değiştir]

Vikipedi'de kişiler üzerine değil konular üzerine yorum yapılır. Kişiler üzerine yapılan olumsuz imâlar doğrudan o kişiye yapılmış bir kişisel saldırı olarak tanımlanabilir. Ayrıca Vikipedi'de nâzik olmak yani kibar davranmak bir kuraldır. Lütfen kişiler üzerine değil konular üzerine yorum yapalım. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 01:01, 2 Eylül 2007 (UTC)

Kişiler üzerine yorum yapılamaz diye bir koşul yok ki. Bence çaylakça bir yönetici hatası var. Ayrıca nezaketi sizden öğrencek değilim. Yazdığım yorumlar da hakaret, küfür gibi ibareler yok. Ayrıca nezaketin bir kural olduğunu ilk defa sizden öğreniyorum. XD Muhahahah... Nezaket bir ahlak davranışıdır. Bireysel olarak oluşturduğunuz kuralların vikipedi'de olmaması gerekir. XD Son olarak kişiler üzerine istediğim gibi yorum yapabilirim. Ta ki hakaret gibi kural ihlali yapmadığım sürece. Bireysel bir sorununuz varsa Vikipedi:Şikayet sayfasını kullanınız. Burayı boşuna işgal etmeyiniz. kızılsungur® 01:10, 2 Eylül 2007 (UTC)

Tartışmada genel olarak VP:KSY ihlâli yapılmıştır. Bu salt sizin yazılarına hitaben değil tartışmadaki genel kişisel saldırılara ve kişi bazlı yorumlara hitabendir. Vikipedi'de Vikipedi:Nezaket isimli bir kural sayfamız vardır ve burada nâzik olmanız beklenir. VP:KSY sayfasında açık bir şekilde ve kalın yazıyla şu ifade yer alır:
"İçerik üzerine yorum yapınız, katılımcı üzerine değil."
Bu benim sözüm değildir. Kuraldır, doğru davranıştır. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 01:19, 2 Eylül 2007 (UTC)

Yoneticilere elestiriler[kaynağı değiştir]

Herseyden once yoneticilerin elestirilemelerine karsi olmadigimi soylemek isterim; hatta cani gonulden de destekledigimi eklerim ancak elestiriyi yaparken gerek kullanilan dile gerekse yapici olmaya dikkat etmekte yarar var. Acikcasi yukaridaki elestrilerin %90 Vikipedi kurallarini iyi bilmemekten kaynaklaniyor. Bunlarin bir bolumu direk kurallar ve ilkelerde yaziyor; bir bolumu de cok onceden tartisilmis ve genel fikir birligi saglanmis konular. Yoneticilerin "ozellikle dikkat cektikleri" noktalarin uzerinde biraz dusunulmesini oneriyorum. Sahsen yoneticilerin egitim ve kultur seviyelerini oldukca iyi buluyorum ama daha da onemlisi sabir, metanet ve sagduyularini taktir ediyorum. Turkce Vikipedi, yoneticiler acisindan, gerek ozveri gerekse tarafsiz yaklasimlari acisindan oldukca şansli bir Vikipedi'dir. Bu acidan olayi tekrar gozden gecirmenizi rica edecegim.

Yoneticilerin sayi olarak eksik gorulup atanmasi fikri bir cok temelde yanlis bir fikirdir. Sayi tamamlamak icin her onerilen Vikipedisti secmemiz, zaten zor olan Vikipedi kontrolunu kat kat zorlastiracaktir. Onemli olan bu goreve layik gorulen kisilerin getirilmesi ve "tartismaya acik olmayan" ilkeler dogrultusunda bu gorevin devam ettirilmesidir. Acikcasi bu gorevi yerine getirecek kisilerin cok olmasini ben de tercih ederim ama bunun icin o an kim uygunsa seklinde bir yaklasima karsiyim. Yonetici olarak secilecek kisinin uzlasmayi bilmesi, tartismalara katilmasi ve sorunlari cozucu bir yaklasimi olmasi elzemdir. Iyi iletisim yetenegi yoneticiler arasindaki uyum icin de gereklidir. Teknik konular icin yoneticilik verilmesi fikrine karsi degilim ancak bu yaklasimi baska bir kategoride incelemekte yarar var.

Yoneticilerin az ugramasi konusunda elestiri yapilmis; bu konuda da bence haksizlik ediliyor. Herseyden once, buraya katkida bulunmak gonulludur; bu yoneticiler icin de gecerlidir. Herkes her zaman burada bulunamaz; bulunmamali da. Vikipedi kimsenin tekelinde olmadigi gibi bir saplanti halini de almamalidir. Sik sik kullanicilara onerdigim gibi ara sira vikimola almak hem Vikipedi icin hem de vikipedistler icin yararlidir. Bu baglamda yoneticilerin "gereginden fazla" Vikipedi'de olduklarini bile soyleyebilirim. 24 saat burada yonetici tutma fikri, ne pratik bir fikirdir, ne de gerekli. Bunu ozellikle yoneticilerin yaptiklari isleri inceleyerek gorebilirsiniz; bir cogu yetkilerinin kullanilmasinin gerekmedigi seylerdir. Tecrubeli kullanicilar olduklari icin her yere el atarak genel cizgi ve birligi saglamak icin cok emek harciyorlar; bu yoneticilik gorevleri arasinda sayilmamakla birlikte aslinda yoneticileri en cok yipratan konularin basindadir. Ozetle ,(1 sene gibi uzun sureli ayriliklar haric); bir yoneticinin buraya ne kadar siklikla ugramsindan cok ugradiginda yaptiklari ile ilgilenmenin daha dogru olacagini dusunuyorum. Bunun sayilara vurulmasinin yarardan cok zarari olacagi aciktir.

Yukaridaki tartismalarin cogunun, belkide hakli olarak, yeni kullanicilar tarafindan dile getirildigini goruyorum. Bir cok basit sorun gereksiz tartisma ve gerginlige yok acmis. Bu sekilde bir ortam bizi cok ters etkiliyor; bir cok kisinin şevkini kirdigina eminim. Bu tur sorunlari cok daha iliman cozebilecek seviyedeyiz. Turkce Vikipedi toplulugu bir cok soruna basarili bir sagduyu ile yaklasti; bu konuda da yapici elestirilerin gelecegine eminim. Saygilarimla, Citrat 07:06, 3 Eylül 2007 (UTC)

  • Herkese selamlar. Bööle tartışma başlatıp ortalardan kaybolmuş gibi bi halim vardı. Üzgünüm. Stresimi ancak hezarfende atabildim. Şimdi yazılanları konuşulup tartışılanları değerlendirdim de. Ben çok yanlış anlaşılmışım. Ben yöneticilerin her daim burda bulunmaları gerektiğini savunmuyorum. Sadece koordine olmaları daha güzel olur diyorum. Ayrıca uzun süreli ayrılıklarda vikipediye haber vermeleri daha şık olur diyorum. Aynı Kibele, Noumenon, Mach ve Metal Militia'nın daha önce yaptıkları gibi. Haber vermeyip ortadan kaybolduklarında sanıyorum ki uzun süre internet bulamayacakları kadar başlarına kötü bişey gelmez. Ben şahsen böyle bir sorumluluk almış olsam (ki yöneticilik bence bir sorumluluktur) internet cafeye gider yine de bir minik mesaj bırakırdım sayfama. Herkes herkesi desteklemek zorunda değil. Ben sadece yönetici sayımız az olduğu halde kalifiye personelin tekrar tekrar yöneticiliğe layık görülmeyişine hayret ettim. Amacım kimseyi kırmak, üzmek değildi. Troll olarak görülmeyi ise hiç istemezdim. Ben bundan sonra işime bakarım. Kesinlikle karışmam boyumdan büyük işlere. Küsen küser, kırılan kırılır ama gönül ister ki kimse kızmasın, kimse küsmesin. Bu arada Citrat'ın bürokratlığı konusunda kimse fikir beyan etmemiş. Artık bi bürokratımız olmalı. Bu arada yukardaki yorumda Citrat Türk vikipedi ve Türkiye vikipedisi gibi bir takım sözler sarfetmiş. Bence dili sürçmüş, eli yanlış tuşa gitmiş. Burası ne türk, ne de Türkiyeli, burası Türkçe vikipedi ansiklopedisi. Sevgiler Kolay gele... --maderibeyzamsj 07:19, 3 Eylül 2007 (UTC)
Haklisin, dil surcmesi ile olmus. Gosterdigin icin tesekkurler, duzelttim. Citrat 07:27, 3 Eylül 2007 (UTC)
Bu konu zaten çok farklı yerlere kaydı, çok genişledi, karıştı; bürokratlığı şimdi burada ele almamız uygun olmaz. Ayrıca bürokratlığın politika&yönerge bazlı temelinde bir-iki sorun var; bu sorunlar üzerine eğilerek bu hafta bu konuyu tartışmaya açmayı düşünüyorum, isterseniz bekleyelim? Önce alt yapıı tamamlar, bu hafta içinde üst-yapıyı bitirir, kırmızı kurdela takarız ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 16:55, 3 Eylül 2007 (UTC)
  • Nasıl oluyor da isatanbul buluşmalarına hiç bir yönetici katılmıyor ve nasıl oluyor da yöneticiliğe aday olanların tüm katkıları gerektiğince incelemeden yöneticilerce olumlu ya da olumsuz oylanıyor. Vikipedide bir değişkliğin zamanı geldi mi acaba? Yöneticiliğe aday olanların kendilerini bir buluşmada tümüyle tanıtması gerekir bence ve en azından vikipedistlerle birlikte bir veya birkaç yöneticinin o buluşmada bulunması gerekir. Yanlışım varsa düzeltin sevgili vikipedistler. Bir dost.


  • Biraz geçde olsa konu ile ilgili görüşümü ve adım geçtiği için durumumu bildirmek istedim. Herşeyden önce katılımımın son 1-2 aydır azaldığı doğrudur ve bunun yaşadığım iş/görev değişikliği nedeni ile olduğunu kullanıcı sayfama yazdığım bir not ile bana mesaj atan ya da ulaşmak isteyen Vikipedistlere bildirilmiştir. (Bu arada katılımımın azalması en çok beni üzmektedir.) Diğer arkadaşların yorumlarının çoğuna katılıyorum, Vikipedistler yöneticiliği bir statü, bir ayrıcalık olarak gördükçe, haftanın işbirliği projesinin seçimi, değişimi, politika sayfalarının çevirisi, düzenlenmesi, SAM vb. işleri bile bir yönetici gelsin yapsın diye bekledikleri sürece; tüm Vikipedistleri yönetici seçmekten başka kurtuluşumuz yoktur. (Bu ifade yönetici sayımızın yeterli olduğunu düşündüğüm anlamına gelmesin; bence kullanıcı sayımıza göre yönetici sayımız az, artmasında fayda görüyorum, ama yukarıda da belirtildiği üzere yönetici sayısı artsın diye kimsenin her aday olana olumlu oy verme zorunluluğu da yoktur. Herkesin beklediği bazı kriterler vardır.) Son olarak eğer ben (katılımı son bir kaç aydır düşmüş bir) yönetici olduğum için, yer işgal ederek başka yöneticilerin seçilmesine engel oluyorsam, kendi adıma yöneticiliği bırakmaya hazırım, yönetici olmadan da Vikipedi için elimden geleni yapmaya hazırım. Tşk.--renegademsj 09:18, 6 Eylül 2007 (UTC)

Kullanıcı adı değiştirme mevzuu[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar şu kullanıcı adı değiştirme konusunu artık ısıtıp ısıtıp önünüze koyar gibi oldum ancak, ben ilk tartışmayı açtığımdan bu yana dört gün oldu.200 değişiklik kriterine de itiraz eden olmadı.Yani bir uzlaşmaya vardık.Artık bu konuyu karara bağlasak da gerekli değişikliği yapsak diyorum.Konu ile ilgili tartışma sayfası şudur.

Sağlamcıileti 19:32, 29 Ağustos 2007 (UTC)

Aceleye gerek yok, bugün de bekleyelim, 5 günü bulsun değişikliği yapalım. Toplamda 10 kullanıcı evet demiş ama birkaç kişinin daha yorumda bulunması harika olur. Daha fazla katılım için tanıdığınız Vikipedistlere mesaj atarak onları tartışmaya çağırabilirsiniz ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 19:35, 29 Ağustos 2007 (UTC)

100 e 10 kaldı[kaynağı değiştir]

Vay vay vay 90.000 olmuşuz ama 50.000 de çıkan cıngardan hiç iz yok. Hayırdır herkes 100.000 i mi bekliyor? Hadi hayırlısı?--Erkan 07:23, 30 Ağustos 2007 (UTC)

  • 90.000. maddemiz hayırlı uğurlu olsun. Emeği geçen herkese teşekkürler. (Evet Erkan, ben havai fişekleri için 100.000'i bekliyorum) --Pinar 10:32, 30 Ağustos 2007 (UTC)
  • İnşallah milyonu da buluruz.Bu hızda devam.

Sağlamcıileti 10:49, 30 Ağustos 2007 (UTC)

  • Burada [4] 89.981 olarak görünüyor. Hangisi doğru?--Martianmister 11:50, 30 Ağustos 2007 (UTC)
İstatistik sayfası şu anda şunu gösteriyor: "Şu anda geçerli madde sayısı 90.001". Arada silmeler vs. dolayısıyla sayı düşmüş gibi gözükebilir... Açıkçası herkesin diline "taslak cenneti" olarak düştükten sonra madde sayısına bakmak bile şahsen içimi karartıyor. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 13:14, 30 Ağustos 2007 (UTC)
İngilizce Wiki'deki 2 milyon maddeden en az 500 bini taslak, bundan rahatsızlık duyanlar mutalaka orada da var ama bunu engellemek, engellemeye çalışmak veya insanları mutlaka tam teşekkül mükemmel madde girmeye teşvik adı altında zorlamak bence yanlış, Kaynak:[5]

--Alperen 11:15, 31 Ağustos 2007 (UTC)

  • 90 bininci madde : Peyzaj Mimarları Odası --maderibeyzamsj 14:17, 30 Ağustos 2007 (UTC)
  • 100 bininci maddeyi ben giricem:) --Elmacenderesi E=mc2 20:49, 31 Ağustos 2007 (UTC)
  • 100.00'i asıl ben gireceğim, geç kalırsam arayıp tarayıp maddelere sil şablonu koyacağım, taa ki 100.000'inci amdde benim olana kadar :)) nıhahahahaha :D Khutuckmsj 20:49, 2 Eylül 2007 (UTC)

Vikipedinin ilginç bir yanı[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar Vikipedinin değişik yerlerine kullanıcılar tarafından girilmiş ilginç mesajları elimden geldiğince toplamaya çalıştım ve şöyle bir sayfa oluşturdum İlginç Vikipedi kullanıcı mesajları. Hem komik hem trajik hem de düşündürücü mesajlar var. Siz de bu tür mesajlara rastladığınızda silmeden buraya koyarsanız ilginç bir arşivimiz oluşabilir. Ne dersiniz?

Ayrıca bu tip bir arşiv, dergilerde ve tvlerde yapılacak röportajlarda da ilginç birer konu olarak konuşulabilir kanısındayım --Erkan 16:19, 30 Ağustos 2007 (UTC)

Vikipedi'nin mizah bölümüne zaten benzeri içerikler konuluyordu. Tabii ki bunun genişletilmesi, herkesin katkıda bulunması güzel olur. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 16:25, 30 Ağustos 2007 (UTC)
Erkan'ın bunları yazması gerçekten moral bulmak isteyenler için güzel olmuş. Sevgiler, iyi çalışmalar... --Elmacenderesi E=mc2 20:51, 31 Ağustos 2007 (UTC)

Vikipedi politikaları yorumlanabilir mi?[kaynağı değiştir]

Vikipedi politikaları ile anlayamadığım bir nokta var cevabını da bulamadım sayfalarda.Konu şu: Vikipedi politikaları yorumlanabilir mi?Şuradan geldim bu konuya; bir kullanıcı Afro banu diye bir kullanıcı adı almış.Ben bunun VP:EP'nin Halen yaşayan tanınmış ya da yeni ölmüş tanınmış kişilerin adları (örneğin, Chuck Norris, Prenses Diana, vb.) Ancak, eğer siz gerçekten "o kişi" iseniz durum değişir ve bunu kullanıcı sayfanızda açıkça belirtmeniz beklenir. maddesine aykırı olduğunu düşünüyorum.Tabii eğer bu maddeyi yorumlarsak(böyle bir uygulama varsa) ve takmaadlarında aynı şekilde muamele görmesi gerektiğini düşünürsek.Sonuçta tekrarlıyorum sorumu; Vikipedi politikaları yorumlanabilir mi?Tıpkı hukukta kanunların yorumlandığı gibi.Şimdi yine bunun yeri burası değil diyeceksiniz ama yönetmelikler sayfasında sorduğumda kimse yanıt vermedi.Saygılar.

Sağlamcıileti 12:39, 31 Ağustos 2007 (UTC)


Kastınız kurallarda bahsi geçen ifadelere birebir uymayan fakat kuralın yorumlanmasıyla kuralın uygulama alanı içine girebilecek durumlarsa, haklısınız kurallar yorumlanarak farklı durumlarda kullanılabilirler. Fakat tabii ki bu absürd yorumlamaları içermeyeceği gibi her kural için de değişiklik arz eder; zira bazı kuralların etki alanları daha belirli ve darken bazıları çok daha geneldir. Örneğin yöneticilerin silme işlevini yöneten hızlı silme politikası oldukça nettir, sınırları fazlasıyla belirgindir ve yorumlamaya fazla izin vermez (elbette yorumlanabileceği durumlar vardır fakat nispeten oldukça azdır). Oysa bir kişisel saldırı yasağı veya nezaket politikası sınırları bu kadar net olmayan politikalardır ve çoğunlukla yorumlamaya ihtiyaç duyarlar. Yorumlama hususunda bir önemli nokta da diğer Vikipedilerde benzer yorumlamaların olup olmadığı veya olmuşsa herhangi bir yorumlama hakkındaki tartışmanın ne şekilde son bulduğudur; bunlar bizim için mutlak doğrular veya kararlar olmayacaktır fakat bize fikir vermeleri açısından çok önemlidirler. Verdiğiniz örneğe gelince... anladığım kadarıyla kullanıcı adlarına dair politikanın ( yani VP:KA'nın ve bunun engelleme politikası ile kesiştiği) yaşayan (veya henüz ölmüş) kişilerin isimlerine yönelik yasaklamasını aynı tanıma uyan kişilerin bilinen/ünlenmiş takma isimlerini kapsayabilecek şekilde yorumlanamayacağı... bu noktada diğer Vikipedilerde bu tip bir tartışma oldu mu bilmiyorum fakat eğer bahsi geçen lakap sadece yaşayan (veya henüz ölmüş) kişiyle ilişkilendirilmişse (başka kimse tarafından kullanılmıyorsa), lakap genelde o belirli kişiden bahsetmek için kullanılıyorsa, ve eğer lakap genel olarak kişinin ismi kadar veya daha fazla tanınmışsa ilgili kuraldan engelleme yapılması gerekir, kanaatindeyim. Ayrıca unutmayalım ki birçok şarkıcı gerçek isimlerini değil çeşitli takma isimleri kullanıyorlar ve bu isimleriyle ünlüler; tutup da birisi bu takma isimleri (ki bu bazen bir isim sayılamayacak lakaplardan da oluşabiliyor: küçük emrah gibi) kullanıcı adı olarak seçerse ilgili kuraldan ötürü engellenebilir. Benim kurallardan çıkardıklarım ve tecrübelerim bu yönde. Ayrıca güzel bir noktaya değinmişsiniz, tebrik ederim. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 17:27, 31 Ağustos 2007 (UTC)
Sahsi fikrim kisi ismilerinin kesinlikle kullanilmamasi yonunde. Simdi ben user:Princess Diana olsam sanki bunun o degisiklikleri diana adina yapmisim gibi bir izlenim verir. Yasal acidanda sorunlu olabilir. Sozlukte bolca kelime var, birini secmek cok zor olmamali. -- Cat chi? 18:42, 31 Ağustos 2007 (UTC)

Arkadaşlar; ana sayfa konusunda neden duyarsız kalıyoruz acaba?Ben ana sayfada yayınlanmak üzere iki gün önce bugün için bir madde önerdim.Gerekli başvuruyu yaptım.Tartışma sayfasında da tekrar hatırlattım.Ancak kimse bir cevap vermiyor.Ben mutlaka önerim uygulansın demiyorum ancak, uygulanmayacaksa da bilmek istiyorum.Çok mu şey istiyorum?Siz ana sayfayı değiştirene kadar önerilen konuların güncellikleri kayboluyor.Yöeticilerin yapacak başka işleri de var(Vikipedi'de ve özel hayatlarında) biliyorum tabii ki, ancak ana sayfa çok önemli bence.Yani zafer bayramı sayfası bugün benim gözüme batıyor.Bugün zafer bayramı değil ki!!!!!Sağlamcıileti 17:20, 31 Ağustos 2007 (UTC)

Öncelikle sakin olalım... ikincil olarak: aslına bakarsanız Vikipedi'nin ana sayfası geleneksel olarak her gün değil de ortalama üç günde (nadiren de olsa uzadığı veya kısaldığı olur ama) bir güncellenir, bu güncelleme de Vikipedi:Günün maddesi sayfası kullanılarak yapılır. Yani kişilerin ilgisizliği söz konusu değildir sadece geleneksel olarak 3 günde bir güncellendiği ve güncellemeler de genelde gündemi aktarmak amaçlı olmadığından (geleneksel olarak diyorum - arada kullanıcıların akledip gündemi taşıdıkları olur fakat genelde gündemi takip etmez) bu bir sorun yaratmaz. Eğer bu durum sizi rahatsız ediyorsa bunu tartışmaya açabiliriz. Örneğin her gün güncellenmesini veya iki günde bir güncellenmesini hedefleyebiliriz (hedefleyebiliriz diyorum zira herkesin işi gücü var ve inanın herkes buraya geldikleri ilk aylardaki performanslarını devamlı devam ettiremiyorlar - bu da çok normal). Kısacası burada kızılacak bir şey yok... genelde o haftadaki önemli olaylar da göz önünde bulundurularak 3 günde bir yani takriben haftada 2 kez yenilendiği için ana sayfa, bugün gördüğümüz benzeri bir ana sayfa aslında hatalı veya sorunlu değil. Fakat dediğim gibi hedefimizi değiştirebiliriz. Sonuçta eskiden 3 günde bir değiştirilecek 3 maddeyi dahi bulmakta zorlanıyorduk (o zaman madde sayımız 10 binin altındaydı), fakat bugün durum bu değil. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 17:34, 31 Ağustos 2007 (UTC)
  • Yanıt için teşekkür ederim.Ancak bazı maddeleri ana sayfaya taşıdığımızda onlar güncelliklerini kaybettiği zaman ana sayfada bulunmaları bana çok saçma geliyor.Ve ayrıca ana sayfa bakımsız bir bina gibi oluyor.Bilmiyorum ben mi yanlış düşünüyorum?Yani güncelliklerini kaybeden maddeler ana sayfadan bence hemen kaldırılmalı, dediğim gibi böyle sanki hiçkimsenin ilgilenmediği herhangibir internet sitesi gibi oluyor Vikipedi.Sağlamcıileti 17:41, 31 Ağustos 2007 (UTC)
  • Herkesin işi gücü konusunda da şöyle bir fikrim var.Ana sayfa için bir bot oluşturulabilir bu işten anlayan biri tarafından.Sayfada tarihte bugün sayfası olur ve daha önce olan olaylar(zafer bayramı, 30 Ağustos gibi) orada bulunur.Bizde şimdiki gibi birkaç günde bir diğer kısımları güncellemeye devam ederiz.Zira bot olayını günün resmi içinde aynen düşünmekteyim.Bunları ben yapmak isterdim ancak bilgisayardan, programlardan ve programlamadan o kadar anlamıyorum.Sağlamcıileti 17:51, 31 Ağustos 2007 (UTC)
Zaten günün resmi otomatik değişiyor, sadece ay başında yeni ayın resimlerini kopyalıyoruz (o da bir liste) yani işlem o açıdan çok kolay. Daha önce de bahsetmiştim, topluluğun ilgisizliğinden yarım kaldı yeni ana sayfa işlemlerimiz. Önceden Ana Sayfa, güncel mevzulara dair maddelerin değil Vikipedi'nin iyi maddelerinin (tekrarlarsak o zaman 10 binin altındaydık, binlerce düzensiz, binlerce taraflı, binlerce telifli madde vardı, iyi madde sayısı 40-50 civarıydı) gösterildiği bir yerdi. Bu maddeler de az olduğu için üç günde bir üç tanesini koyardık; hatta bazen koyduktan sonra telifli veya taraflı olduğu ortaya çıkanlar oluyordu ki iş cidden zor ve kötüydü. Bugün öyle değil, her gün değişiklik yapılabilir. Ayrıca yönetici sayısı da eskiye oranla daha yüksek, her gün buraya en azından bir yönetici uğruyor. Bu sebeple her gün Ana Sayfa'nın gündemden 2 madde, bir tanede günün maddesi koyması bence uygun bir seçim olabilir. Tabii en güzeli sonunda ana sayfa tasarımını bitirip, yeteri oranda seçkin içerik üretip, Ana Sayfa'da hem bir gündem bölümü, hem bir tarihte bugün bölümü hem de bir seçkin madde gösterebilmemizdir. Umarım yakında bu da olur; biraz yavaş gidiyor olabiliriz, ama emin olun ilerliyoruz ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 18:09, 31 Ağustos 2007 (UTC)

ViÇat(Vikipedinin Çok Amaçlı takımı)[kaynağı değiştir]

ViÇat vikipedi için tasarladığım takım.Takımın amacı vikipedinin politik propaganda olarak kullanılmasını önlemek,kullanıcı sayfalarını kurallar çerçevisinde kullanılmasını yaygınlaştırmak kurallara uymayanları uyarmak ve ek olarak bildiğiniz gibi vikimizde 2 denetçimiz var.Kullanıcı:Ugur Basak bildiğiniz gibi askerde.Geriye bir denetçimiz kalıyor.Denetçi isteği ViPora yapılsın üyeler uygun görürse denetci devreye girer.Takımın bir diğer görevide askıya alınmış olan ana sayfa takımının bir başka versiyonu.Tasarımıma göre ViÇatın alt bölümü kurulacak.Bu bölüme anasayfada yayınlanması istenilen madde ViÇat üyeleri tarafından oylamaya alınacak.Bu düzenin oturması için ViÇatın belli bir kitleye ulaşması gerekiyor.Bu düzenle beraber vikipedistler anasayfada yayınlanacak olan maddeleri vikipedistler seçebilecek(üye vikipedistler).Düzenin işlemesi için eski yöntem 1 ay süre ile uygulanacak ve bu bir ay içerisinde birikmiş istekler bulunacak.ViÇat üyelerinin en az %50 katılımıyla %75 barajı aşılırsa madde anasayfaya taşınacak.

  • Sizde takıma önerilerde bulunup eksikliklerinin,istediklerinizi bildirirseniz daha zengin olaccağına inanıyorum.Bu takımı tamamiyle aklımda oluşturdum heralde diğer wikipedialarda böyle bir takım yok.Vikipedi için yararlı bir takım yaratmaya çalıştım Vikiye bir yararım dokundu ise ne mutlu bana.Teşekkürler,sevgiler,saygılar--WilliamWallace 18:41, 31 Ağustos 2007 (UTC)

Takımın ilk iki işlevinden anladığım kadarıyla polis ekibivari bir işlevi var.Bu ilk iki işlev hakkında düşüncem şudur: biz son değişiklikler devriyeleri ve hatta bütün vikipedistler bunları yapmaktayız ve yapmakla yükümlüyüz.Ana sayfa konusunda şunu sormam gerekir bu noktada ViÇat üyesi olmayanlar ana sayfa için öneride bulunamayacaklar mı?Yani böyle bir şey mümkün ve de doğru olmaz bence.Sonra sanırım yanlış hatırlamıyorsam oylamalar Vikipedi'de pek sevmediğimiz şeyler ve çok gerekmedikçe yapmak istemeyiz.Ayrıca ana sayfa için oylama yapmak bence tartışmalara ve ana sayfada güncelleme sorunlarına yol açar.Bu yüzden o kısmı da bence uygun değil bu önerinin.Benim gördüğüm eksiklikler bunlardır sevgili dostum.Umarım bu fikirlerimi yapıcı bulursun ve bu yönde gerekli iyileştirmeleri yaparsın.Sağlamcıileti 18:50, 31 Ağustos 2007 (UTC)

Dostum burada bir yanlış anlaşılma var.Ana sayfa ile ilgili olarak.İzah edeyim vikipedistler maddeleri yollayacak ViÇat üyeleri değerlendirecek ve karara bağlayacak.Şimdiki düzende ise vikipedistler maddeyi yollar yönetici uygun görür ise ana sayfa programına taşır.ViÇata vikipedistler üye olacakları için aslında vikipedistlerin yetki alanlarını genişletiyor.Ayrıca evet bazı şeyleri son değişiklikler devriyeleri zaten yapıyor ama ne yazıkki son değişiklikler devriyelerinin çok işleri var,az kişiler.Takım oluşturulursa hem devriyelerin yükü hafifleyecek hemde bu sorunlar mercek altına alınacak.--WilliamWallace 19:04, 31 Ağustos 2007 (UTC)

  • Tüm arkadaşların proje ve çalışmalarına aynı yanıtı vermek durumundayım: İşlerim nedeniyle tartışmalara katılamıyorum. İlerde yine wskisi gibi daha aktif olmayı umuyorum. Tüm çalışmalarda arkadaşlara başarı ve sevgilerimle.. Levent Abi ileti 19:43, 31 Ağustos 2007 (UTC)
  • Her şeyi takımlaştırmak zorunda değiliz... belirtilen şeylerin yarısı her Vikipedistin zaten yapması gereken şeyler. Ayrıca bir diğer kısım öneriler de ekstra bürokrasi getirebilir ve Vikipedi'nin çeşitli temel kuralları, gelenekleriyle çatışabilir. Çok amaçlı olmalı her Vikipedist zaten, belirli spesifik amaçlar için de takımlar kurulabilir fakat çok amaçlılık doğrudan topluluğun bir özelliği olmalı. Ayrıca takım çalışması belirli bir işte faydalı olur, iş çok amaçlı olduğunda ister istemez kendi içinde bölünmesi gerekir bu da birçok ayrı bürokrasi demek; bunların hiçbirisine gerek yok. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 19:46, 31 Ağustos 2007 (UTC)
  • Noumenon vikide çeşitli takımlar olduğu zaman herşey düzenli bir şekle girecektir.Atalarımızın bu konuda güzel bir sözü vardır:Bir elin nesi var iki elin sesi var--WilliamWallace 19:56, 31 Ağustos 2007 (UTC)
  • Takım kurmak her şeyi çözmez, ayrıca çok amaçlı takım derken zaten hepimiz çok amaçlı olduğumuz için burada değilmiyiz? Takımı kurduktan sonra hevesleri kırılanlar ve uzaklaşanlar olacak (uzun zamandır bu sayfalara aşina olduğum için tecrübeme dayanarak söylüyorum), gereklilik bir yana bırakılacak ve hiç bir işlevi olmayan bir atıl olabilecek!! Zaten herkes istediği her şeyi yapabiliyor, önerebiliyor, yöneticileri bulduğu zaman onlara şikayetlerini bildirebiliyor!! O zaman gereksiz işlevsellikler yerine, madde sayımızı arttıracak ya da olan maddelerimizi daha da geliştirecek şeylere yönelmeliyiz!! Bilim Takımı bilimsel maddelerin gelişmesi, yeni maddelerin açılması için kurulmuş ve halen emeklemekte olan bir takımdır!! Koşulları oluşturan herkes girebilir!! Ama kullanıcı kutusu için değil!! Bilim için!! Öğrenmek için!! Bildiklerini başkalarının öğrenmesini sağlamak için!! Sevgiler, iyi çalışmalar!! --Elmacenderesi E=mc2 20:05, 31 Ağustos 2007 (UTC)
  • Ana sayfaya alınacak maddelerin uygun olup olmadığı ile ilgili değerlendirmeyi şu anda belirli bir yetkinliğe sahip, topluluğun onayını ve oyunu alarak yönetici seçilmiş kişiler yapmakta.ViÇAT kurulduğu taktirde bu değerlendirmeyi o takımın üyeleri yapacaksa takım üyelerinin yetkinliğinden emin olmak gerekmez mi?Ben bir de şunu söylemek istiyorum; benim daha evvel önerdiğim ana sayfa takımı fikri şöyleydi takıma isteyen herkes girebilir.Takım kendi arasında tartışır çeşitli öneriler değerlendirilir.Ve daha sonra herhangibir vikipedist gibi günün maddesi önerisini takım olarak yapardı.Tabbi ben bu takımdan vazgeçtim ama senin ViÇAT'ı şekillendirmende belki faydalı olur bu fikrim.Çok amaçlılık konusunda elmacenderesi ile aynı fikirdeyim.Sağlamcıileti 20:25, 31 Ağustos 2007 (UTC)
  • Öncelikle uygunluk değerlendirmesini yöneticilerin de yapmadığını belirtmek isterim. Şu anki tabloda kişiler gelir ve günün maddesi önerirler, bu maddeler temel içerik politikaları ihlâli barındırmıyorlarsa (yani örneğin taraflı veya telifli değillerse) yöneticiler tarafından ana sayfaya aktarılırlar. Bu şu an için geçici bir sistem ve geçici bir ana sayfa yapısıdır, topluluğun daha önce karar verdiği ve şu an bütün büyük Vikipedilerde uygulanan şekilde, yeterli seçkin içeriğe sahip olduğumuzda, seçilen seçkin maddeler bir bir ana sayfada yayımlanacaktır - yani ortada herhangi bir ara ana sayfa seçim kuruluna ihtiyaç yoktur, ihtiyaç olmaması bir yana neden tüm topluluğun katılımını ve seçim hakkını sadece belirli bir grubun seçim hakkı için bertaraf edelim? Şu anki sistem çok daha olumludur. Belirtilen tarzda bir sistem suistimale açıktır, bürokratiktir, yavaş işler (zira o sayfalar koruma altında eninde sonunda bir yöneticinin elinden geçecek siz artı bir de araya kurul sokuyorsunuz), bildiğim hiçbir Vikipedi'de burada anlatılan tarzda bir kurul da yoktur... ek olarak hiçbir Vikipedi'de çok amaçlı bir takımın olduğunu da sanmıyorum. Tekrarlamak gerekirse, takımlar belirli konularda güç birliği ile daha fazla iş yapılması amacıyla kurulurlar. Örneğin bilim maddeleriyle ilgilenenler bilim takımı kurar, madde düzenleme/temizleme işleriyle uğraşanlar temizlik takımı; ama genel olarak her işle uğraşacak bir takım kurulmaz, zira zaten her işle uğraşan, çok amaçlı bir takımımız vardır bu da topluluğumuzdur, buradaki herkestir. Herkes çok amaçlıyken, çok amaçlı yani farklı yönlere hizmet verebilen (belirttiğimiz gibi örneğin bilim takımlarına, temizlik takımlarına, SD devriyelerine yani farklı yönlere sahip olan) bir topluluk varken, ekstra bir çok amaçlı takım kurulmaz. Umarım fikrin kendi içinde çeliştiğini açıklayabilmişimdir zira tekrarlamam gerekirse: bahsi geçen şey takım mantığına ters, takımlar çok amaçlı olmaz, belirli bir amaç için birleşen bireylerden oluşan ve bu sebeple de bu belirli konudaki işlerin daha hızlı bitirilebilmesini sağlayan birimlerdir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 04:35, 1 Eylül 2007 (UTC)
  • Noumenon yorumlarınız için teşekkürler.Ama bir cümleniz dikkatimi çekti:bildiğim hiçbir Vikipedi'de burada anlatılan tarzda bir kurul da yoktur... Vikipedi wikipedia sıralamasında 10.Bu bile vikinin saygın bir konumda olduğunun göstergesi.ViÇat için konuşmuyorum.Genelde vikidistler hep diğer wikipedialardan örnekler alıyor.Doğru onlar daha gelişmiş ama gelişmişler diye tüm sistemlerini,politikalarını vs. kopyalamamız gerekmez.--WilliamWallace 06:23, 1 Eylül 2007 (UTC)
Elbette tüm politikalarını, sistemlerini kopyalamak zorunda değiliz. Fakat eğer o kadar yararlı bir oluşum olsaydı/bir yapı sistemi olsaydı onlar da denerdi... birebir kopyalamak zorunda olmadığımız gerçeği, onların uygulamalarından fikir edinmeyeceğimiz anlamına gelmez... sonuçta onların yürüyen ve işleyen tam bir sistemi var, sayılır. Bizde ise bu henüz oluşmadı. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 23:00, 1 Eylül 2007 (UTC)

İkinci İzmir Buluşması[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar.İzmir buluşmasına katılacak arkadaşların, buluşmanın nerede yapılacağıyla ilgili fikir belirtmesi gerekir sanırım artık.Lütfen şu sayfada görüşünüzü bildirin.Sağlamcıileti 20:37, 31 Ağustos 2007 (UTC)