Türkiye Kupası finalleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Türkiye Kupası şampiyonları listesi sayfasından yönlendirildi)
Atla: kullan, ara
Türkiye Kupası

Türkiye Kupası şampiyonları listesi, TFF'nin kupa organizasyonu olan Türkiye Kupası'nın sezonlara göre ve şampiyon olan takımlara göre yapılmış listesidir. 1962-63 sezonundan bu yana aralıksız olarak düzenlenen turnuvanın statüsü zaman içinde değişmişse de son statüye göre kupaya bir önceki sezon Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig ve 3. Lig Yükselme gruplarında mücadele etmiş olan bütün takımlar ile 2. Lig klasman gruplarını ilk üç sırada, 3. Lig klasman gruplarını ilk sırada tamamlamış olan toplam yetmiş iki takım katılmaktadır.[1]

Kırk sekiz sezonda on dokuz farklı takımın final oynadığı turnuvada on üç farklı takım bu kupayı kazanma başarısını göstermiştir.[2] Organizasyonun ilk şampiyonu olan Galatasaray, aynı zamanda bu kupayı on beş kezle en çok kazanan takımdır.[3] Galatasaray'ı dokuz şampiyonluğu bulunan Beşiktaş ve sekiz şampiyonluğu bulunan Trabzonspor takip etmektedir.[4] 1962-1966 arasında dört sezon üst üste şampiyon olan Galatasaray bu alandaki rekorun da sahibidir. Turnuvada üç kez üst üste şampiyon olan takım bulunmazken Beşiktaş ve Trabzonspor ikişer kez, Göztepe ve Galatasaray ise birer kez üst üste iki sezon şampiyon olma başarısını göstermişlerdir.

Kupa tarihinde şampiyonun hükmen mağlubiyetle ve kurayla belirlendiği birer final vardır. 1963-64 sezonunda Altay ile Galatasaray arasında oynanan finalin ilk maçı 0-0 bitmiş, rövanş maçı öncesindeyse bu maçın tarihinin değiştirilmesine tepki gösteren Altay maça çıkmamıştır. Bunun üzerine Altay hükmen mağlup ilan edilmiş, kupa Galatasaray'ın olmuştur.[4] 1966-67 sezonunda ise Altay ile Göztepe arasında oynanan final maçının 2-2 berabere bitmesi nedeniyle kura atışı yapılmış ve kura atışını kazanan Altay kupanın sahibi olmuştur. Kupa tarihinde kura ile şampiyonluk belirleme başka bir sezonda uygulanmamıştır.[4]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1962-63 sezonundan bu yana aralıksız olarak düzenlenen organizasyonun ilk adı Türkiye Kupası'ydı. 1980-81 sezonundan 1992-93 sezonuna kadar Federasyon Kupası adını almış ancak 1992-93 sezonundan 2005-06 sezonuna kadar eski ismi olan Türkiye Kupası adıyla devam etmiştir. 2005-06 sezonundan itibaren ise Türkiye Kupası isminin önünde sponsor isimleri yer almaya başlamıştır. Kupa, 2005-06 sezonundan 2008-09 sezonu sonuna kadar Fortis Türkiye Kupası, 2009-10 sezonundan itibarense Ziraat Türkiye Kupası adını almıştır.[3]

Eski statüye çeyrek final maçlarına kadar tek maçlı eleminasyon sistemi, çeyrek ve yarı finallerde çift maçlı eleminasyon sistemi, finalde ise o sezon uygulanan sisteme göre tek ya da çift maç üzerinden oynanan final maçıyla şampiyon belirleniyordu. 2005-06 sezonu öncesi değiştirilen sistemle çeyrek finalden önce beşer takımlı dört grup oluşturuldu. Gruplardan önceki eleme aşaması yine tek maç üzerinden oynandı. Bu gruplarda ilk iki sırayı alan takımlar çeyrek finale yükselmeyi başarırlarken çeyrek ve yarı finalde çift maç üzerinden, finalde ise tarafsız sahada tek maç üzerinden oynanan maçla şampiyon belirlenmeye başlandı. 2011-12 sezonununda yapılan statü değişiklikliğiyle grup sistemi kaldırılarak eskiye dönülmüş oldu.[5] Buna göre kupanın tümü tek maç üzerinden oynanarak, dört eleme turundan oluşan eleme aşaması ve çeyrek final, yarı final ile finalden oluşan final aşaması mücadeleleri sonucu sahibini bulması kararlaştırılmıştı.[6].Ancak 2012-13 sezonunda statü tekrar değiştirildi ve ülke genelindeki bütün liglerde bulunan takımların katılımıyla öncelikle tek elemeli maçlar oynanacak ve 5.turun sonunda dört takımlı iki grup oluşturulup bu grup maçları sonucunda ilk iki sırayı alan takımlar yarı finale yükselecek ve A Grubu'nda 1. sırayı alan takımla, B Grubu'nda 2. sırayı alan takım arasında, B Grubu'nda 1. sırayı alan takımla, A Grubu'nda 2. sırayı alan takım arasında çift maç eleme usulüne göre oynanacaktır. Final müsabakası, yarı finalde tur atlayan iki takım arasında TFF tarafından belirlenecek olan tarafsız sahada, tek maç eleme usulüyle oynanacaktır.

Finaller[değiştir | kaynağı değiştir]

1962-63 sezonu ile 1964-65 sezonları arasında çift maç usulü yapılan finaller, 1965-66 ve 1966-67 sezonlarında tek maç usulü oynanmış ancak daha sonra bu uygulamadan vazgeçilmiş ve şampiyon 1967-68 ile 1982-83 sezonları arasında tekrar çift maç ile belirlenmiştir. Finaller 1983'ten 1999-00 sezonuna kadar 1983-84, 1985-86, 1989-90 ve 1990-91 sezonlarında tek maç üzerinden oynanmış bu sezonlar dışındaki diğer sezonlarda ise çift maç üzerinden oynanmıştır. 1999-00 sezonundan itibaren ise final tarafsız sahada tek maç üzerinden oynanmakta ve şampiyon bu şekilde belli olmaktadır. Kupa tarihinde şampiyonun uzatmalar sonucu belli olduğu yedi, penaltılarla belli olduğu beş maç vardır.[7]

Sonuçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Şampiyon[3] Skor[3] Finalist[3] Tarih[8] Stadyum
1962-1963 Galatasaray 2 - 1 Fenerbahçe 29 Haziran 1963 Mithatpaşa Stadı, İstanbul
2 - 1 30 Haziran 1963 Mithatpaşa Stadı, İstanbul
1963-64 Galatasaray 0 - 0 Altay 21 Haziran 1964 İzmir Alsancak Stadyumu
3 - 0[Not 1] 29 Haziran 1964 Mithatpaşa Stadı, İstanbul
1964-65 Galatasaray 0 - 0 Fenerbahçe 27 Haziran 1965 Mithatpaşa Stadı, İstanbul
1 - 0 1 Eylül 1965 Mithatpaşa Stadı, İstanbul
1965-66 Galatasaray 1 - 0 Beşiktaş 19 Haziran 1966 Mithatpaşa Stadı, İstanbul
1966-67 Altay 2 - 2[Not 2] Göztepe 16 Haziran 1967 İzmir Alsancak Stadyumu, İzmir
1967-68 Fenerbahçe 2 - 0 Altay 16 Haziran 1968 Mithatpaşa Stadı, İstanbul
0 - 1 23 Haziran 1968 İzmir Alsancak Stadyumu, İzmir
1968-69 Göztepe 1 - 0 Galatasaray 15 Haziran 1969 İzmir Alsancak Stadyumu, İzmir
1 - 1 (uz.) 18 Haziran 1969 Mithatpaşa Stadı, İstanbul
1969-70 Göztepe 1 - 2 Eskişehirspor 15 Mayıs 1970 Eskişehir Atatürk Stadyumu, Eskişehir
3 - 1 20 Mayıs 1970 İzmir Alsancak Stadyumu, İzmir
1970-71 Eskişehirspor 0 - 1 Bursaspor 13 Haziran 1971 Bursa Atatürk Stadyumu, Bursa
2 - 0 20 Haziran 1971 Eskişehir Atatürk Stadyumu, Eskişehir
1971-72 Ankaragücü 0 - 0 Altay 17 Mayıs 1972 İzmir Alsancak Stadyumu, İzmir
3 - 0 31 Mayıs 1972 Ankara 19 Mayıs Stadyumu, Ankara
1972-73 Galatasaray 3 - 1 Ankaragücü 2 Mayıs 1973 Mithatpaşa Stadı, İstanbul
1 - 1 23 Mayıs 1973 Ankara 19 Mayıs Stadyumu, Ankara
1973-74 Fenerbahçe 0 - 1 Bursaspor 1 Mayıs 1974 Bursa Atatürk Stadyumu, Bursa
3 - 0 22 Mayıs 1974 İnönü Stadı, İstanbul
1974-75 Beşiktaş 0 - 1 Trabzonspor 7 Mayıs 1975 Hüseyin Avni Aker Stadyumu, Trabzon
2 - 0 21 Mayıs 1975 İnönü Stadı, İstanbul
1975-76 Galatasaray 0 - 1 Trabzonspor 12 Mayıs 1976 Hüseyin Avni Aker Stadyumu, Trabzon
1 - 0 (5-4 pen.) 26 Mayıs 1976 İnönü Stadyumu, İstanbul
1976-77 Trabzonspor 1 - 0 Beşiktaş 18 Mayıs 1977 Hüseyin Avni Aker Stadyumu, Trabzon
0 - 0 25 Mayıs 1977 İnönü Stadyumu, İstanbul
1977-78 Trabzonspor 3 - 0 Adana Demirspor 10 Mayıs 1978 Hüseyin Avni Aker Stadyumu, Trabzon
0 - 0 24 Mayıs 1978 5 Ocak Stadı, Adana
1978-79 Fenerbahçe 1 - 2 Altay 9 Mayıs 1979 İzmir Alsancak Stadyumu, İzmir
2 - 0 23 Mayıs 1979 İnönü Stadyumu, İstanbul
1979-80 Altay 1 - 0 Galatasaray 14 Mayıs 1980 İzmir Alsancak Stadyumu, İzmir
1 - 1 28 Mayıs 1980 İnönü Stadı, İstanbul
1980-81 Ankaragücü 2 - 1 Boluspor 6 Mayıs 1981 Ankara 19 Mayıs Stadyumu, Ankara
0 - 0 13 Mayıs 1981 Bolu Atatürk Stadyumu, Bolu
1981-82 Galatasaray 3 - 0 Ankaragücü 19 Mayıs 1982 Ali Sami Yen Stadyumu, İstanbul
1 - 2 26 Mayıs 1982 Ankara 19 Mayıs Stadyumu, Ankara
1982-83 Fenerbahçe 2 - 0 Mersin İdman Yurdu 8 Haziran 1983 Şükrü Saraçoğlu Stadyumu, İstanbul
2 - 1 15 Haziran 1983 Tevfik Sırrı Gür Stadı, Mersin
1983-84 Trabzonspor 0 - 0 (2 - 0 uz.) Beşiktaş JK 30 Mayıs 1984 İzmir Atatürk Stadyumu, İzmir
1984-85 Galatasaray 2 - 1 Trabzonspor 10 Nisan 1985 Hüseyin Avni Aker Stadyumu, Trabzon
0 - 0 17 Nisan 1985 Ali Sami Yen Stadyumu, İstanbul
1985-86 Bursaspor 2 - 0 Altay 28 Mayıs 1986 Bursa Atatürk Stadyumu, Bursa
1986-87 Gençlerbirliği 5 - 0 Eskişehirspor 13 Mayıs 1987 Ankara 19 Mayıs Stadyumu, Ankara
1 - 2 20 Mayıs 1987 Eskişehir Atatürk Stadyumu, Eskişehir
1987-88 Sakaryaspor 2 - 0 Samsunspor 11 Mayıs 1988 Sakarya Atatürk Stadyumu, Sakarya
1 - 1 18 Mayıs 1988 Samsun 19 Mayıs Stadyumu, Samsun
1988-89 Beşiktaş 1 - 0 Fenerbahçe 21 Haziran 1989 Şükrü Saracoğlu Stadyumu, İstanbul
2 - 1 25 Haziran 1989 BJK İnönü Stadyumu, İstanbul
1989-90 Beşiktaş 2 - 0 Trabzonspor 2 Mayıs 1990 İzmir Atatürk Stadyumu, İzmir
1990-91 Galatasaray 1 - 1 (3 - 1 uz.) Ankaragücü 8 Mayıs 1991 İzmir Atatürk Stadyumu, İzmir
1991-92 Trabzonspor 0 - 3 Bursaspor 22 Nisan 1992 Bursa Atatürk Stadyumu, Bursa
5 - 1 29 Nisan 1992 Hüseyin Avni Aker Stadyumu, Trabzon
1992-93 Galatasaray 1 - 0 Beşiktaş 24 Mart 1993 Ali Sami Yen Stadyumu, İstanbul
2 - 2 7 Nisan 1993 BJK İnönü Stadyumu, İstanbul
1993-94 Beşiktaş 0 - 0 Galatasaray 6 Nisan 1994 Ali Sami Yen Stadyumu, İstanbul
3 - 2 4 Mayıs 1994 BJK İnönü Stadyumu, İstanbul
1994-95 Trabzonspor 3 - 2 Galatasaray 5 Nisan 1995 Ali Sami Yen Stadyumu, İstanbul
1 - 0 12 Nisan 1995 Hüseyin Avni Aker Stadyumu, Trabzon
1995-96 Galatasaray 1 - 0 Fenerbahçe 11 Nisan 1996 Ali Sami Yen Stadyumu, İstanbul
1 - 1 (uz.) 24 Nisan 1996 Şükrü Saracoğlu Stadyumu, İstanbul
1996-97 Kocaelispor 1 - 1 Trabzonspor 19 Mart 1997 Hüseyin Avni Aker Stadyumu, Trabzon
1 - 0 16 Nisan 1997 İsmetpaşa Stadyumu, Kocaeli
1997-98 Beşiktaş 1 - 1 Galatasaray 25 Mart 1998 BJK İnönü Stadyumu, İstanbul
1 - 1 (4 - 2 pen.) 8 Nisan 1998 Ali Sami Yen Stadyumu, İstanbul
1998-99 Galatasaray 0 - 0 Beşiktaş 14 Nisan 1999 Ali Sami Yen Stadyumu, İstanbul
2 - 0 5 Mayıs 1999 BJK İnönü Stadyumu, İstanbul
1999-00 Galatasaray 2 - 2 (5 - 3 uz.) Antalyaspor 3 Mayıs 2000 Diyarbakır Atatürk Stadyumu, Diyarbakır [9]
2000-01 Gençlerbirliği 2 - 2 (4 - 1 pen.) Fenerbahçe 11 Nisan 2001 Kayseri Atatürk Stadyumu, Kayseri [10]
2001-02 Kocaelispor 4 - 0 Beşiktaş 3 Nisan 2002 Bursa Atatürk Stadyumu, Bursa [11]
2002-03 Trabzonspor 3 - 1 Gençlerbirliği 23 Nisan 2003 Antalya Atatürk Stadyumu, Antalya [12]
2003-04 Trabzonspor 4 - 0 Gençlerbirliği 5 Mayıs 2004 Atatürk Olimpiyat Stadı, İstanbul [13]
2004-05 Galatasaray 5 - 1 Fenerbahçe 11 Mayıs 2005 Atatürk Olimpiyat Stadı, İstanbul [14]
2005-06 Beşiktaş 2 - 2 (3 - 2 uz.) Fenerbahçe 3 Mayıs 2006 İzmir Atatürk Stadı, İzmir [15]
2006-07 Beşiktaş 0 - 0 (1 - 0 uz.) Kayseri Erciyesspor 9 Mayıs 2007 İzmir Atatürk Stadı, İzmir [16]
2007-08 Kayserispor 0 - 0 ( 11 - 10 pen.) Gençlerbirliği 7 Mayıs 2008 Bursa Atatürk Stadyumu, Bursa [17]
2008-09 Beşiktaş 4 - 2 Fenerbahçe 13 Mayıs 2009 İzmir Atatürk Stadı, İzmir [18]
2009-10 Trabzonspor 3 - 1 Fenerbahçe 5 Mayıs 2010 Şanlıurfa GAP Stadyumu, Şanlıurfa [19]
2010-11 Beşiktaş 2 - 2 ( 4 - 3 pen.) İstanbul Büyükşehir Belediyespor 11 Mayıs 2011 Kadir Has Stadyumu, Kayseri [20]
2011-12 Fenerbahçe 4 - 0 Bursaspor 16 Mayıs 2012 19 Mayıs Stadyumu, Ankara [21]
2012-13 Fenerbahçe 1 - 0 Trabzonspor 22 Mayıs 2013 19 Mayıs Stadyumu, Ankara [22]
2013-14 Galatasaray 1 - 0 Eskişehirspor 7 Mayıs 2014 Atatürk Stadyumu, Konya [23]

Şampiyon ve finalistler[değiştir | kaynağı değiştir]

Takım Şampiyon İkinci Şampiyonluk Yılları
Galatasaray
15
5
1963, 1964, 1965, 1966, 1973, 1976, 1982, 1985, 1991, 1993, 1996, 1999, 2000, 2005, 2014
Beşiktaş
9
6
1975, 1989, 1990, 1994, 1998, 2006, 2007, 2009, 2011
Trabzonspor
8
5
1977, 1978, 1984, 1992, 1995, 2003, 2004, 2010
Fenerbahçe
6
9
1968, 1974, 1979, 1983, 2012, 2013
Altay
2
5
1967, 1980
Ankaragücü
2
3
1972, 1981
Gençlerbirliği
2
3
1987, 2001
Göztepe
2
1
1969, 1970
Kocaelispor
2
-
1997, 2002
Bursaspor
1
4
1986
Eskişehirspor
1
3
1971
Sakaryaspor
1
-
1988
Kayserispor
1
-
2008
Samsunspor
-
1
-
Boluspor
-
1
-
Adana Demirspor
-
1
-
Kayseri Erciyesspor
-
1
-
Mersin İdman Yurdu
-
1
-
Antalyaspor
-
1
-
İstanbul BB
-
1
-

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Not 1.  * TFF, asker olan Galatasaraylı futbolcular için alınan özel izne rağmen maça yetişememelerini neden göstererek final tarihini değiştirme kararına tepki gösteren Altay maça çıkmadı; Galatasaray hükmen kazandı.
Not 2.  * 90 dakikası 2-2 biten maçın sonucunda çekilen kurayı kazanan Altay şampiyon oldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Türkiye Kupası Müsabakaları Statüsü". TFF. http://www.tff.org/Resources/TFF/Documents/002011/TFF/Statuler/Turkiye-Kupasi-Statu.pdf. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  2. ^ >"Kupa 49. Sahibini Arıyor". sahadan.com. http://www.sahadan.com/haberler/115825. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  3. ^ a b c d e >"Ziraat Türkiye Kupası Tarihçe ve Arşiv". TFF. http://www.tff.org/default.aspx?pageID=411. Erişim tarihi: 7 Eylül 2011. 
  4. ^ a b c >
  5. ^ "Türkiye Kupası 1.tur kuraları çekildi". TFF. http://www.tff.org/default.aspx?pageID=267&ftxtID=13954. Erişim tarihi: 3 Aralık 2011. 
  6. ^ "Türkiye Kupası'nda statü değişikliği". Ntvspor.com. http://www.ntvspor.net/haber/futbol/52148/turkiye-kupasinda-statu-degisikligi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2011. 
  7. ^ >"Kupa tarihinden ilginç notlar-2". sabah.com.tr. http://www.sabah.com.tr/SabahSpor/Spor/2011/05/11/kupa-tarihinden-ilginc-notlar?paging=2. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  8. ^ Sivritepe, Erdinç Türkiye Kupası-Turkish Cup turkish-soccer.com. Erişim tarihi 8 Eylül 2011. (İngilizce)
  9. ^ "Antalyaspor-Galatasaray". TFF. http://www.tff.org.tr/Default.aspx?pageId=29&macId=31834. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  10. ^ "Fenerbahçe-Gençlerbirliği". TFF. http://www.tff.org.tr/Default.aspx?pageId=29&macId=24519. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  11. ^ "Kocaelispor-Beşiktaş". TFF. http://www.tff.org.tr/Default.aspx?pageId=29&macId=19987. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  12. ^ "Gençlerbirliği-Trabzonspor". TFF. http://www.tff.org/Default.aspx?pageId=29&macId=16646. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  13. ^ "Türkiye Kupası Trabzonspor’un: 4-0". ntvspor.net. http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/268574.asp. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  14. ^ "Olimpiyat Şampiyonu: 5-1". milliyet.com.tr. http://www.milliyet.com.tr/2005/05/12/spor/aspo.html. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  15. ^ "Kupa finali İzmir'de". sabah.com.tr. http://arsiv.sabah.com.tr/2006/04/25/spo94.html. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  16. ^ "Kupa Kartal'ı". milliyet.com.tr. http://www.milliyet.com.tr/2007/05/10/spor/aspo.html. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  17. ^ "Kupa Kayseri'nin!". ajansspor.com. http://www.ajansspor.com/futbol/turkiyekupasi/h/20080507/kupa_kayserinin.html. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  18. ^ "Beşiktaş:4 - Fenerbahçe:2". milliyet.com.tr. http://www.milliyet.com.tr/Spor/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=1094365&Date=13.05.2009&b=Iste%20kupa%20finali%20oncesi%20son%20gelismeler&KategoriID=14&ver=39. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  19. ^ "Türkiye Kupası Trabzon'un". hurriyet.com.tr. http://www.hurriyet.com.tr/spor/futbol/14625766.asp. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  20. ^ "Ziraat Türkiye Kupası Beşiktaş'ın". ntvspor.net. http://www.ntvspor.net/haber/futbol/40486/ziraat-turkiye-kupasi-besiktasin. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  21. ^ "50. Ziraat Türkiye Kupası Fenerbahçe'nin". tff.org. http://www.tff.org/default.aspx?pageID=267&ftxtID=15173. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2012. 
  22. ^ "51. ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI FENERBAHÇE'NİN". tff.org. https://www.tff.org/default.aspx?pageID=267&ftxtID=18094. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2013. 
  23. ^ "Ziraat Türkiye Kupası'nda şampiyon Galatasaray". tff.org. http://www.tff.org/default.aspx?pageID=267&ftxtID=20520. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2014.