Türkiye'deki holding şirketler

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Holding kelimesi; Türk Dil Kurumunca "İktisadi gücün belli ellerde toplanması amacıyla hukuksal kişilik sahibi ve bağımsız olan şirketlerin hisselerini elde ederek bunları kontrol altına alan, bu şirketlerdeki yönetim kurulu üyeleri veya bu üyelerin seçilmelerini etkileyen kuruluş" olarak tanımlanmıştır.[1]

Bu tanım çerçevesinde oluşan ve faaliyetlerini sürdüren Türkiye merkezli holding şirketleri aşağıdaki ana başlıklar altında değerlendirmek mümkündür:

Birleşik yapılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Bankacılık
  2. Kamu hizmetleri
  3. Medya (İletişim)
  4. Kişisel/Bireysel holding şirketi Bknz. (Bireysel ortaklık anlamını açıklamak için bağ.verildi.)

Ana ortaklık[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu tür holding şirketler, birçok ortaklığın pay senetlerini ellerinde bulundurarak, onları denetimi altında tutan ve yatırım ortaklığı yapan holding şirketlerdir.[2]

Türkiye'deki holding şirketler listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

A

B

C

Ç

D

E

F

G

H

I

İ

K

L

M

N

O

Ö

Dünyada 1960´lı yıllardan sonra büyük anlam taşımaya başlayan,birden fazla ve farklı iş kollarında ticaret yapan kuruluşların genelde bir tanınmış ticari isim altında toplanmasına "Konglomerat'" denir. Bu oluşum; gerek yeni kuruluş olarak, ya da aktif veya pasif bir şekilde satın alınarak toplanma ile gerçekleşir. Ama her ne kadar parasal yönden birbirlerine bağlı olsalar da, hukuksal yönden bunların hepsi ayrı birer şirkettirler.

Misal: A Ltd. Konglomeratı altında, A Otomotiv Ltd., A Turizm Ltd., A Denizcilik A.Ş., A Banka A.Ş. & B Sigorta Grubu, vb kombinasyonlar sayesinde, ana A Ltd. Konglomeratı farklı iş sahalarında ticaret yapabilir. Böylelikle Konglomerat arası rekabet kaldırılmış olur.

Konglomeratın diğer bir avantajı ise bir ticaret sektörü zarar gördüğü zaman, diğer kuruluşlar genelde aynı sorunları yaşamaz.

  • Türkiye çapında yüksek yıllık carisi olan 'dev konglomeratlar' olarak nitelendirilecek holding şirketlerden birkaçı:
  1. Doğuş Grubu
  2. Koç Holding
  3. Oyak Holding
  4. Profilo Holding
  5. Tekfen Holding
  6. Yıldız Holding dir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "option=com_bts&arama=kelime&guid=TDK.GTS.56ae6b7149c6a9.54571471 TDK Büyük Türkçe Sözlük". 7 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2016. 
  2. ^ "Ana Ortaklık nedir?". 7 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2016. 
  3. ^ Eren Holding, https://www.erenholding.com.tr 2 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ "Transnationale". 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2016.